My Way of Exploring

Travel | De magie van de onderwaterwereld

Travel | De magie van de onderwaterwereld
Als kind was ik panisch voor de zee en alles wat er in leefde. Nu kan ik het mij het bijna niet meer voorstellen en ben ik juist het magische van de onderwaterwereld in gaan zien. Hoe dat zo is omgeslagen en waarom ik nu zo enthousiast word van snorkeltripjes en vissen? Ik vertel het je in deze blog!

Angst voor de zee 

Ik was echt bang voor de zee vroeger. Ik durfde er geen stap in te zetten, en daarnaast vond ik vissen ook he-le-maal niks. Eigenlijk vond ik zelfs grotere vissen in een tuincentrum al ontzettend eng, vies en iets om de rillingen van te krijgen. Ik moet zeggen dat ik nu nog steeds de zee best wel eng vind, maar niet meer op het moment dat ik er in lig om te snorkelen. Zo lang ik zie wat er om mij heen zwemt en wat er onder mij is, dan vind ik het prima. Hoe dat ineens zo is omgeslagen? Ik denk dat ik mijn zee-angst heb overwonnen in het buitenland in wateren waar je de bodem kan zien. De zee hier in Nederland is nog steeds een zee waar je mij voor geen goud in kan krijgen, maar als een zee helder is is er niks meer aan de hand (maar ik MOET wel echt waterschoenen aan hoor, ghehe). Het is vooral het onvoorspelbare en golven waar ik het een beetje benauwd van krijg. Ik ben gewoon bang om de controle te verliezen en te verdrinken, I think…

Angst overwonnen!

Het magische van de onderwaterwereld heb ik inmiddels gelukkig wel ontdekt! Al die verschillende vissen, nieuwsgierige schildpadden die om je heen zwemmen, haaien, koraal, planten… Ik vind het allemaal zó fantastisch om te zien hoe het zich beweegt in het water! Van die enorme scholen vissen die zich met de stroming mee laten voeren, rifhaaien die als een malle zwemmen over de bodem van de zee, al die gekleurde vissen die de meest mooie felle kleursamenstellingen hebben die je je maar kunt bedenken… Het is zó mooi! En dat zeg ik terwijl ik eigenlijk de zee, en überhaupt water, best wel eng vind. Ik weet niet… Ik krijg alsnog altijd nog de rillingen als ik het water in moet of als ik er naar kijk. Maar het toffe is dat ik mezelf er een paar jaar geleden, tijdens mijn reis naar Thailand, overheen heb kunnen zetten. Ik ben toen gewoon en zonder té veel na te denken het water in gegaan om te snorkelen, en daar is de knop omgegaan. Ik zag hoe magisch de onderwaterwereld eigenlijk is en ik merkte hoe ik mijn angst kom omzetten in iets heel moois. Ik zag hoe bijzonder de zee eigenijk is en hoe ik er van kan genieten tijdens het snorkelen. Kijk, ik vind duiken bijvoorbeeld absoluut een stap te ver gaan, maar snorkelen is prima! Van een afstandje van alles en nog wat onder mij bekijken is perfect. Zo ben ik ook totaal niet meer bang voor vissen die dichtbij komen. Ze eten je heus niet op, haha. Al was er vorig jaar in de Seychellen wel een vis die het leuk vond om aan mijn vinger te knagen, haha. Mijn reactie was uiteraard zo dat de vis in een milliseconde  tijd weer weg was. Ach ja, mijn vinger zag er vast uit als een stukje brood ofzo. :’)

Travel | De magie van de onderwaterwereld

De onderwaterwereld relaxed? 

Nu ik dit zo typ vind ik het volgende nog steeds gek klinken, maar ik vind dus dat de onderwaterwereld relaxed is. Het straalt om één of andere reden rust uit? Nogmaals, ik vind het heel raar dat ik dit zeg, aangezien ik de zee dus ook juist stressvol vind. Maar alles ónder water is zó kalm lijkt het wel. De vissen zwemmen vrolijk tussen het koraal door. Een plek waar je niet onwijs veel prikkels krijgt, en dat is toch wel iets wat een heel verschil is met de wereld waar wij in leven. Het ziet er allemaal gewoon vredig uit. Al weet ik heus wel dat dat het niet is hoor, als je denk aan het opwarmen van de aarde, de invloed van toerisme en bijvoorbeeld de overbevissing. Toch kriebels het bij mij om nog zo veel mogelijk op meerdere plekken op de wereld dit wereldje met eigen ogen te bekijken. Ik heb nu al verschillende plekken gezien, maar ik ben nog steeds super benieuwd naar meer!

Tips: hoe kom je van de angst voor de zee af? 

Enneh… Over het van de angst afkomen… Daar heb ik nog wel een aantal tips voor!

– Ga gewoon het water in om het te ervaren. Gewoon doen dus. Dat is ook de manier waarop ik mijn angst heb overwonnen.
– Probeer er niet te veel over na te denken.
– Blijf kalm en doe desnoods ademhalingsoefeningen voordat je het water in gaat.
– Ga met iemand het water in die je vertrouwd, zodat je niet alleen bent.
– Koop een snorkelmasker zodat kan je normaal ademen.
– Probeer te bedenken dat vissen in het water hartstikke bang zijn voor jou. Zélfs haaien…
– Ga stapje voor stapje steeds dieper.
– Ga de eerste keer gewoon eens het ondiepe water in en ga op je knieën zitten terwijl je met je snorkelmasker/bril onder water kijkt. Gewoon om eens te kijken hoe je moet ademen, hoe het voelt, hoe je het ervaart… Of doe het juist op mijn manier: gelijk vanaf een boot midden in de zee het diepe water in. Het is maar net wat je prettiger vindt! Ik wilde gelijk pats boem van mijn angst af zijn en koos voor de laatste optie, maar de eerste optie is misschien wat veiliger, haha!

Natuurlijk giert bij mij ook de adrenaline nog steeds door mijn lijf als ik het water in ga en ook ga ik het alleen met iemand die ik ken het water in hoor, maar voelt zó bevrijdend en gaaf als je iets doet wat je eigenlijk heel eng vindt of vond. Ik ben heel blij dat ik mezelf over die angst heen heb kunnen zetten, want ik zou al die fantastische beelden die tot nu toe op mijn netvlies zitten voor geen goud willen missen.

Ik hoop dat er voor mij nog veel mooie ervaringen bij komen en ik hoop ook dat ik jou heb kunnen inspireren om (als je bang bent) tóch jezelf de moed in te praten om de angst aan te gaan. Ik weet zeker dat je er uiteindelijk van kan genieten om een totaal andere wereld te ontdekken! Niet de wereld zoals wij kennen, maar een wereld onder water. Geloof mij: dat is het echt waard! :)

Heb jij wel eens gesnorkeld? 

11 Comments

 1. evelien

  Wat een mooi artikel, en wat fijn dat je je angst hebt overwonnen.
  Ik ben dol op het water, de zee, en het snorkelen!
  Liefs,
  Evelien

 2. Romy

  Wat een prachtige foto’s en wat goed dat je nu wél de zee in durft, zelfs als er vissen zwemmen. Ik herken eigenlijk wel wat je zegt: ik ben als de dood voor vissen, vooral voor karpers e.d. die in Nederlands water zwemmen. Ik krijg alleen al de rillingen nu ik hier het woord ‘karpers’ schrijf, haha. Misschien moet ik het toch ook eens eens in het buitenland proberen, want snorkelen met écht mooie vissen is inderdaad misschien wel heel wat anders.
  Romy onlangs geplaatst…Stop met leven met de rem erop, start nu!

 3. Darina

  Prachtige foto’s, lijkt mij geweldig om mee te maken. En wat goed dat je nu de zee in durft! Snorkelen heb ik nog nooit gedaan maar wil ik wel gaan doen in de toekomst!
  Darina onlangs geplaatst…Persoonlijk | Een nieuwe badkamer, rustig aan doen en heerlijk weer

 4. Janne

  Ik heb bij de zwemclub mijn snorkeldiploma’s gehaald. Dat zou ook een tip kunnen zijn voor mensen die het eng vinden. Dan weet je in ieder geval dat je de techniek onder de knie hebt.
  Daarna heb ik nooit wat met snorkelen gedaan, maar ach :P

 5. Sarah

  Vroeger sloeg ik al in paniek als ik nog maar aan snorkelen moest denken. Ik heb op die manier ook enkele mooie ervaringen aan mij laten voorbij gaan. Hoewel ik wél altijd een poging deed om het water te betreden met een snorkel, kwam ik er ook altijd met een paniekaanval meteen weer uit. Oeps. Tot we op een gegeven moment gingen snorkelen in Florida en daar met een hele leuke, rustige instructeur op pad gingen. Die heeft toen alles zo goed uitgelegd en deed me zo op mijn gemak voelen, dat ik sindsdien nooit nog problemen heb gehad met snorkelen. Heel bizar eigenlijk. Nu vind ik het namelijk zelfs ontspannend om te doen. Zo’n snorkelmasker zou ik dus ook wel eens willen uitproberen. Lijkt me heel wat comfortabeler dan zo’n snorkel eigenlijk :)

 6. Saskia

  Ik heb dat dus nog nooit gedaan maar lijkt me zo ontzettend gaaf<3 Mooie foto's!

 7. Marjoleine

  Zo’n leuk artikel! Ik heb in Egypte gesnorkeld én gedoken en dat was allebei zo tof om te doen. Had het eigenlijk nooit van mezelf verwacht want zo’n held was ik niet maar toch heel blij dat ik het gedaan heb :-)

 8. Simone

  Ik heb een paar keer gedoken en dat is inderdaad zó ontspannend. En de wereld onder water is zo mooi. Ik zou het zo weer doen. Hopelijk kunnen we volgend jaar naar Bonaire om een snorkelvakantie te houden!

 9. Kaylin

  Wel tamelijk herkenbaar dit. Ik ben als kind eens bijna verdronken en ben sindsdien wel voorzichtig in water. Ik heb het liefst nog grond onder mijn voeten of een boord in de buurt. Op mijn vorige vakantie heb ik voor het eerst gesnorkeld (ook waar ik nog kon staan) en hierdoor ben ik wel minder angstig. Het heeft inderdaad geholpen dat het water niet zo grauw is.

 10. Jessica J.

  Ik ben echt als de dood voor de onderwaterwereld. Geen idee hoe dat opeens zo gekomen is, want vroeger was ik een echte waterrat. Ik vind het allemaal prima als er een glas tussen “onder water” en ik zit, maar als ik mee in het water zit … Ik was zelfs bang in Symbolica in de Efteling, hahaha! :’)
  Jessica J. onlangs geplaatst…Deze goede gewoonten krijg ik mezelf maar niet aangeleerd

 11. Evelyne

  Ik heb niet persé schrik, ik ben eigenlijk nog nooit de zee ingegaan. Wij wonen niet zo heel ver van de kust (Noordzee), maar geloof me vrij ik ben er nog nooit in geweest. Zelfs een wandeling op het strand heb ik nog niet gedaan. Volgens mij komt dat omdat ik het niet van thuis uit heb meegekregen. De zee zegt hen niets. Doch ik misschien toch niet graag in het zeewater van hier zou gaan zwemmen, misschien zou ik het wel durven mocht het in een ander tropisch gebied zijn. Ik weet het niet en zal het pas weten als ik er effectief ben, haha. Ik ben blij voor jou dat jij het hebt overwonnen ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑