My Way of Exploring

Wat doe ik als ik me niet zo top voel?


Iedereen heeft wel eens zo’n dag dat je je niet zo top voelt. De één heeft zo’n dag vaker dan de ander. Maar wat doe ik nou op zo’n dag? Waar pep ik mezelf mee op? Wat helpt mij? Ik vertel het je vandaag in dit artikel.

Vorige week bracht Ysanne mij op het idee om hier een artikel over te schrijven omdat zij daar wel benieuwd naar was. Ik vond het een heel leuk idee, dus hier is ‘ie dan! Wat doe ik als ik me niet zo top voel?

Stipt op nummer 1 staat bewegen. Bij mij helpt het heel goed om mijn hoofd leeg te maken door te gaan wandelen of hardlopen. Dit is iets wat ik het liefst doe op het moment dat ik me niet oké voel, zelfs als ik mij lichamelijk niet goed voel probeer ik alsnog een stuk te gaan wandelen buiten. Als je thuis komt voel je je altijd zo opgelucht, ontspannen en lekker voldaan.

Wat mij ook helpt is om dingen van mij af te schrijven. Een heel document vol met mijn gedachten en gevoelens van dat moment schrijf ik dan daar op. Het mooie is dat je het document daarna gewoon weer kan verwijderen en je dan het gevoel hebt van: yes, dit is ook weer lekker uit mijn hoofd!

Als mijn lichaam protesteert dan probeer ik vooral niet de hele dag binnen te blijven. Ook al is het even naar de supermarkt of een stukje rijden in de auto, dat is prima. Van de hele dag binnen zitten word ik heel chagrijnig en daar schiet je op dat moment niks mee op! Gewoon even lekker weg dus. Als ik erg moe ben dan ga ik nóóit de hele dag in bed liggen. Ik maak alleen een uitzondering als ik ziek ben en mijn bed amper uit kan komen.

Ik weet precies waar ik mezelf mee kan opvrolijken. Ik kan ontzettend genieten van lekker fruit. Als ik me niet goed voel dan ga ik vaak gewoon even naar de winkel om een lekker meloentje te kopen. Het is gezond én dan ben ik er ook gelijk even uit geweest. Twee vliegen in één klap! Ik denk dat bijna iedereen wel blij wordt van lekker eten.

Wat voor mij ontspannend werkt is internet afstruinen naar leuke dingen. Denk aan Etsy, kleding webshops en Ebay. Hier vermaak ik mij prima mee en ik word altijd blij van al die leuke dingetjes! Ik struin ook vaak internet af naar psychologie gerelateerde artikelen of websites. Ik vind het heel interessant om te lezen over onderzoeken, informatie over allerlei onderwerpen, etc. Gewoon lekker lezen en verstand op 0! Dit geldt hetzelfde voor reisgerelateerde websites en leuke blogs van anderen. Hier vermaak ik mij altijd prima mee!

Als ik me niet goed voel dan ga ik ook vaak gewoon lekker even een middagje winkelen. Ik hoef niks te kopen, maar ik vind het gewoon ontspannend om rond te struinen en lekker bezig te zijn. Ik bedenk me altijd dat ik me thuis ook niet goed voel, dus dan kan ik beter ergens anders afleiding zoeken.

Als ik me niet zo top voel dan weet ik dat ik één van mijn favoriete kledingstukken aan moet trekken. Hier kan mijn humeur ontzettend van verbeteren heb ik gemerkt de afgelopen jaren. Gewoon jezelf leuk aankleden dus, dat helpt echt! Als ik me lichamelijk niet goed voel, dan ga ik nooit de hele dag in mijn pyjama zitten. Ik trek dan altijd een lekker zittende legging aan, en vooral géén spijkerbroek.

Ik bedenk ook vaak waar ik dankbaar voor ben op zo’n dag dat het allemaal niet mee zit. De leuke dingen en momenten van die dag probeer ik dan te bedenken. Ik wil ze graag weer gaan opschrijven. Dit deed ik een paar jaar geleden heel consequent, maar uiteindelijk had ik het niet meer nodig en ging het in mijn hoofd automatisch. Eigenlijk is het nooit verkeerd om het op te schrijven, dus daar ga ik gewoon weer lekker mee beginnen!

Ik probeer altijd heel bewust te leven op dat moment dat ik me niet lekker voel. Bewust eten en genieten daar van, bewust ontspannen met muziek of bewust zijn van de natuur om mij heen als ik aan het wandelen ben. Ik probeer vooral géén druk op mezelf te zetten want ik weet dat dit een mega valkuil is voor mij. Het is absoluut geen strak plan om mezelf dingen op te leggen want dan stort ik juist nóg meer in.

Een lekkere douche nemen werkt ook ontspannend voor mij. Dan voel ik me daarna lekker fris en ruik ik lekker door de doucheschuim. Hmm, dat is echt even een ultiem geniet momentje!

Praten is écht het wondermiddel voor mij. Ik houd het vrijwel nooit voor mezelf als ik me niet lekker voel. Ik vind het heel vervelend als ik dingen voor mezelf moet houden als ik me niet goed voel. De reden daarvan wil ik dus al helemaal niet voor mezelf houden. Ik deel dit liever met iemand zodat ik er over kan praten. Misschien heeft diegene wel een idee waardoor het beter kan gaan? Echt waar, mijn gouden tip: deel het met een ander.

Youtube is ook erg geliefd als ik niet lekker in mijn vel zit. Er zijn zó veel grappige compilaties te vinden, of gewoon leuke video’s van bloggers of reisvideo’s. Ik vermaak mij wel op die manier en het leidt lekker af!

Zoals je ziet is het voor mij wel belangrijk dat ik een beetje actief blijf en niet mezelf opsluit in huis om verdrietig in een hoekje te gaan zitten. Mijn ervaring is dat je er dan langer in blijft hangen, en dat is nou juist net niet de bedoeling. Gewoon dingen gaan doen waar je blij van wordt en extra bewust genieten van de leuke dingen. Ik houd ook altijd in mijn achterhoofd dat zo’n moment dat je je niet oké voelt altijd maar tijdelijk is. En ook al weet ik dat niet zeker omdat ik bijvoorbeeld weer een ontsteking ergens heb, dan ga ik er in ieder geval wél van uit. Positief blijven is in mijn ogen het beste wat je kunt doen, altijd!

Ik hoop dat je hier misschien wat inspiratie uit hebt kunnen halen. Ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd wat jíj doet op dagen dat je je niet lekker voelt. Dit kan lichamelijk en geestelijk zijn. Dat is dan ook gelijk de vraag waar ik dit artikel mee afsluit!

Wat doe jij als je je niet top voelt?

6 Comments

 1. BySilke

  Douchen en YouTube zijn ook echt wondermiddeltjes voor mij! En eens goed huilen, haha. Al worden je ogen daar dik van. ;)
  BySilke onlangs geplaatst…Even nadenken over de wereld

  • Sandra

   Huilen is zeker soms even lekker. Lucht op! Die dikke ogen is inderdaad alleen een beetje jammer ja…

 2. Beau

  Ik voel me de laatste tijd ook niet top (zeg eigenlijk maar gewoon kut), ik doe er veel tegen en ik schrijf ook consequent de lichtpuntjes van mijn dag op. Het helpt vooralsnog weinig, maar als ik níets doe tegen mijn rotgevoel dat voel ik me alleen maar slechter. Fijn lijstje om zo te lezen! :)
  Beau onlangs geplaatst…Even bijkletsen 2/6/15

  • Sandra

   Kop op meid! Ik vind het al erg goed dat je de lichtpuntjes van je dag opschrijft. Probeer dit door te zetten!

 3. Ysanne

  Haha wat leuk dat je mijn verzoeknummertje heb uitgevoerd :D Goede tips, vooral het opschrijven van leuke momenten :) Als ik me echt kut voel koop ik meestal een tijdschrift (want dat doe ik normaal nooit) en een reep chocolade #cliché.
  Ysanne onlangs geplaatst…HEMA TAFERELEN | 8 X DE LEUKSTE SPULLETJES

  • Sandra

   Ofcourse! Ik vind het een leuk idee van je. Een tijdschrift en chocolade is natuurlijk ook altijd goed. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑