My Way of Exploring

Mindstyle | Van een ‘ik wil’ naar een ‘ik ga’ lijstje

Mindstyle | Van een 'ik wil' naar een 'ik ga' lijstje
Je herkent het vast wel: je wilt van alles, maar er komt uiteindelijk niks van terecht. Al je plannen en dromen blijven voor je liggen, maar de uitwerking blijft achterwegen. Ook ik maak mezelf hier – helaas – schuldig aan. Dit pak ik sinds een tijdje aan op een super simpele manier en tot nu toe gaat het goed, dus het is tijd om mijn ervaringen te delen over mijn ‘ik wil’ naar een ‘ik ga’ lijstje!

Ik wil…

Al jaren lang heb ik dingen op mijn lijstje staan. Zo wilde ik al heel lang bijvoorbeeld meer met mindfullness aan de slag gaan, zorgen dat ik blessure-vrij kan hardlopen en aan yoga gaan beginnen. Deze, en nog veel meer andere dingen, staan al jaren lang op een lijstje (of eigenlijk bedoel ik: die zitten al jaren lang in mijn hoofd) die ik elke keer weer wegschuif. Waarom? I don’t know. Geen tijd? Geen zin? Geen energie voor? Alles is al eens voorbij gekomen. Gek eigenlijk, want het zijn allemaal dingen die ik écht wil. Maar goed, daar ben je mens voor zeg ik maar, want soms begrijp je jezelf gewoon niet. :’)

Ik ga!

Ergens begin januari was ik het zat. Ik voelde me niet oké, was gestresst (want ja: de sleutel van het huis kwam er aan) en alles kwam gewoon gigantisch hard op me af. Jullie kennen mij inmiddels wel: ik raak gewoon ontzettend snel overprikkeld. Ik merkte dus dat het bergafwaarts ging. Met mijn lichaam, maar ook met mijn mentale gezondheid. Daar zat ik dus echt niet op de wachten, dat snap je… Ik was er klaar mee en pakte een pen en papier om wat dingen op te schrijven die al heel lang in mijn hoofd zitten. Ik maakte van een ‘ik wil’ een ‘ik ga’ lijstje. Ik wil van alles, maar ik moet het óók nog doen natuurlijk. Dit klinkt misschien suf, maar ik zag ineens het licht toen ik deze omschakeling maakte. ‘Ik ga’ is al heel definitiever dan ‘ik wil’. Dat laatste klinkt verder weg en naar mijn idee is het dan makkelijker om het vooruit te schuiven en er (nog) niks mee te doen. Ik schreef drie categorieën op die ik zelf heel belangrijk vind: persoonlijkprivé en werk/school. Wat wil ik op persoonlijk (zelfontwikkeling, alleen ik), privé (Pat & ik samen) en werk/school gebied? Vanaf daar schreef ik alles wat mij te binnen schoot onder die drie categorieën op.

Het lijstje

Uiteindelijk ontstond er dus een heel lijstje met dingen die ik wil doen. Zo staat er bijvoorbeeld bij de categorie ‘persoonlijk’ dat ik mezelf zelfverzekerder wil gaan voelen als het gaat om mijn eigen talenten, dat ik mezelf wil verdiepen in yoga, dat ik meer aandacht zou willen besteden aan mindfullness, regelmatig hardlopen, meer wil leren uitkijken naar de toekomst… En ga zo maar door. Onder het kopje ‘privé’ beschrijf ik de dingen die ik voor Pat & ik belangrijk vind en wat ik graag samen zou willen doen en bereiken. Hierbij staan dingen als ons huis een fijne plek maken waar we ons allebei thuis voelen, maar ook dingen als samen  in de toekomst nóg meer gave reizen maken en Pat meer vertellen over hoe ik me voel bijvoorbeeld. Onder de categorie ‘werk/school’ heb ik ook aardig wat dingetjes staan. Zo staat er dat ik wil ontdekken waar ik gelukkig van word op dat gebied, dat ik meer geld wil verdienen, dat ik hopelijk snel meer grip krijg op mijn studie en dat ik een nieuwe lay-out wil voor mijn blog. Zoals je leest: een hoop verschillende dingen, maar wél netjes verdeeld onder drie verschillende categorieën.

Conclusie?

Wat ik merk is dat ik het ten eerste súper fijn vind dat ik al mijn wensen/doelen (én subdoelen) eens heb opgeschreven. Om het zo onder elkaar te zien is natuurlijk veel overzichtelijker dan wanneer je het alleen in je hoofd houdt. Alles opschrijven is al een grote eerste stap waar ik veel aan heb (gehad). Mijn doel van zo’n lijstje als deze is dat ik bewuster word van wat ik zélf wil en hoe ik dat wil gaan bereiken. Voor de afgelopen weken had ik een paar doelen er uit gepakt en een stappenplan bedacht. Hoe bereik ik mijn doel? Wat heb ik er voor nodig? Heb ik hier hulp bij nodig of kan ik dit alleen? Dit zijn een aantal vragen die ik voor mezelf heb beantwoord en op deze manier ben ik tot een plan gekomen om aan mijn dingen die op mijn ‘ ik ga’ lijstje staan te gaan beginnen. Even kort maar krachtig een paar dingen uit mijn lijstje gepikt: zo ben ik in januari gelijk begonnen aan het hardlopen weer op te pakken, met als doel niet wéér gelijk geblesseerd te raken (like always). Een aandachtspunt uit mijn stappenplan was/is onder andere dat ik rustig moet opbouwen, en nu écht. Of nouja, voor mijn doen rustig dan… En kijk nu eens… Ik ren nu al 5 weken lang 2 á 3 keer in de week en ben nog steeds niet geblesseerd (even afkloppen!)! Ook ben ik begonnen met meer met mindfullness te doen. Zo heb ik als doel om elke dag sowieso één keer een oefening te doen. Ik ben weer meer bezig met ademhalingsoefeningen, maar ook ben ik nu regelmatig mindfull aan het wandelen én ga ik dat binnenkort ook met hardlopen proberen. Ook ben ik sinds een paar dagen al een beetje aan het kijken voor een yoga matje en op internet aan het speuren naar oefeningen.

Zo zie je maar wat dingen op papier zetten met je kan doen. Gewoon je hoofd uit zetten en je plannen concreet maken. In mijn hoofd blijft het allemaal zo vaag en wordt uiteindelijk een gevalletje ‘er komt niks van’. Ik merk dat deze methode (die ik overigens zelf heb verzonnen, geen idee of exact dit op internet te vinden is, vast wel…) mij heel erg helpt om meer aan mezelf te werken en ook er achter te komen wat ík wil in plaats van dat ik alleen dingen voor anderen doe. Hoe fijn is het dat ik straks dingen kan doorstrepen van mijn ‘ik ga’ lijstje en dat het dan gewoontes zijn geworden en/of dat ik mijn doel behaald heb? Juist ja, héél fijn! En dit allemaal om aan mezelf te werken, gemotiveerd te blijven en met als doel om natuurlijk nóg gelukkiger te worden en me beter te voelen.

Mocht je meer willen weten over hoe ik dit precies doe, hoe zo’n lijstje er precies uit ziet, heb je vragen of ben je benieuwd naar mijn ervaringen over een x aantal weken, dan ben ik natuurlijk bereid om er nog eens een keer dieper op in te gaan. Laat maar weten hoor!  :)

Schuif jij dingen wel eens vooruit en komt het er dan ook vaak niet meer van? 

8 Comments

 1. Romy

  Wat een slimme methode om van je dromen/doelen concrete acties te maken! Ik herken wel wat je zegt over dat plannen anders soms maar een beetje door je hoofd spoken, terwijl de stap naar ‘doen’ zó belangrijk is. Prachtig om te lezen dat dit nieuwe soort lijstje jou zo heeft geholpen en dat je al een paar dingen van je ‘ik wil’-lijstje echt bent gaan doen :)
  Romy onlangs geplaatst…7 dingen die ik leuk vind aan ondernemen

 2. Simone

  Wat handig! Ik ben inderdaad wel benieuwd hoe je dit allemaal precies doet. Zou het leuk vinden als je daar ook nog een artikel over schrijft.
  Ik stel eigenlijk alleen maar zakelijke doelen, privé doe ik dat nooit…

 3. Janne

  Ik probeer m’n doelen een beetje los te laten de laatste tijd, want ik ben veel te veeleisend voor mezelf en het gaat alleen maar mis. Voor nu is normaal eten en iedere dag even buiten komen al genoeg.

  Ik heb een yogamat van de webwinkel Sportbay. Ik vind het een heel fijne mat. Ik gebruik hem al vier jaar vrij intensief en hij is nog steeds goed. De groene heeft een mooi blaadjespatroon en de oranje een soort vlammetjes. Hij heeft heel goede grip. Yogalessen doe ik met YouTubefilmpjes van Fightmaster Yoga. Voor mindfulness kan ik de app Stop Breathe & Think aanraden. Ze hebben een hoop leerzame meditaties en stimuleren je om iedere dag stil te staan bij hoe je je voelt. Je krijgt een mooi overzicht van hoe je je de laatste tijd voelt, en je verdient stickers als je regelmatig mediteert of “incheckt”.

 4. Sanne

  Wat een leuke post! Ik ben ook erg van het to-do-lijstjes maken, maar eigenlijk is het inderdaad veel slimmer om te denken in termen van “ik ga”. Ga eens nadenken hoe ik je tips zelf kan gaan gebruiken.
  Sanne onlangs geplaatst…Tropische touch in huis met de bananenplant

 5. Lizzy

  Heel erg herkenbaar! Ik ben zelf ook een ‘ik wil’-type en droom daardoor soms vaker dan dat ik doe. Ik vind het een slimme manier om ‘ik wil’ naar ‘ik ga’ om te formuleren. Ik ga het zeker zelf eens uitproberen.
  Lizzy onlangs geplaatst…5 destinations in nature I would love to visit

 6. Darina

  Interessant hoe je dit aanpakt, het is omdenken :) zou ik ook meer moeten doen. Ben benieuwd naar het vervolg.
  Darina onlangs geplaatst…Het verhaal van het appartement in Parijs dat na 70 jaar werd ontdekt

 7. Nienke

  Klinkt als een top methode! Ik kom aan veel ik wil dingen helemaal niet toe. Terwijl dit enorme zonde is. Zelfs voor de kleinste ‘dromen’ vind ik het moeilijk om tijd in te plannen. Thanks voor dit (op het perfecte moment geplaatste) artikel.

 8. Siroon

  Wat een goed idee! Ik ben een fervent lijstjesmaker en doe dit dan ook in mijn bulletjournal. Maar soms levert dat alleen maar stress op, omdat je dan zoveel dingen op je ’to do’ list hebt, dat je jezelf alleen maar druk op legt! Misschien is een ‘ik ga’ lijstje dan wel veel gezonder, want op een gegeven moment zie je dan dat je gewoon niet alles kán doen! Heb je ook nog speciale prioriteiten op je ‘ik ga’ lijstje toegepast? Zodat je er dus niet teveel op zette?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑