My Way of Exploring

Hoe doe je dat? #1 | Ontdekken wie je bent, jezelf zijn & jezelf accepteren

koh yao noi thailand
Zijn wie je bent, iets wat misschien logisch in de oren klinkt maar lang niet voor iedereen zo makkelijk is. In mijn eigen zoektocht naar mijn eigen ik heb ik mij door bochten moeten wringen om er achter te komen wie ik daadwerkelijk ben. In deze blog geef ik tips hoe je er achter komt wie jij nou daadwerkelijk bent en hoe je jezelf kunt accepteren, maar ook leg ik uit waarom het zo belangrijk is om jezelf te zijn.

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen en een vraag stellen: Ben jij wie je écht bent? Of ben je bang niet geaccepteerd te worden als jij jezelf bent? Of weet je misschien nog niet helemaal waar je voor staat, waar je goed in bent en op welke manier jij je het liefst uit?

Leuk gevonden willen worden door anderen is iets waar veel mensen waarde aan hechten, gok ik. Ook ik hoor daar bij. Ik vind het fijn als andere mensen mij een leuk persoon vinden. Toch ben ik er de afgelopen jaren achter gekomen dat hier ook een ‘maar’ aan zit. Als je namelijk door iedereen leuk gevonden wil worden, dan zul je héél véél verschillende persoonlijkheden moeten hebben, aangezien iedereen een eigen kijk op mensen heeft. Waar ik jaren geleden tegenaan liep is het feit dat niet iedereen jou leuk kan vinden, dat is gewoon onmogelijk met zo veel verschillende soorten mensen. Altijd maar doen wat anderen van jou verwachten zodat ze jou leuk vinden, zeggen wat anderen willen horen zodat je iemand niet tegenspreekt, en zo zijn er nog veel meer dingen die er voor zorgen dat jij jezelf ondertussen compleet wegcijfert om anderen maar tevreden te houden. Is dat het waard? Nee, ik vind van niet. Je moet opkomen voor jezelf en accepteren wie je bent. Gewoon lekker jezelf zijn! Er zijn mensen die je dan leuk vinden en dat is natuurlijk hartstikke fijn en leuk! Máár, er zijn ook mensen die je misschien niet leuk vinden. Tja, weet je? Dat is dan gewoon jammer. Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Ik vind dat je jezelf moet zijn en dat je geaccepteerd moet worden zoals je bent. Geen masker voor, gewoon de échte jij.

Hoe kom je er achter wie de ‘échte jij’ is?
♣ Wat zijn je normen en waarden?
♣ Wat vind jij belangrijk in je leven? (gezond leven, geld, familie, goede baan, rust, veel sociale contacten)
♣ Wat wil je bereiken in je leven?
♣ Waar word je blij van?
♣ Waar word je gelukkig van?
♣ Wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen?
♣ Wat zijn je dromen?
♣ Wat zou je allemaal doen als geld geen rol speelt?
♣ Hoe zie jij je je leven voor je over een aantal jaar?
♣ Wat zou je nu willen veranderen in je leven?
♣ Wat zijn je passies?
♣ Waar besteed jij graag je tijd aan?
♣ Wat wekt stress en spanning op bij jou?
♣ Waar heb je een hekel aan?
♣ Waar ben je goed in en waar ben je minder goed in?

En zo kun je nog veel meer vragen bedenken waarop je antwoord kan geven. Mij heeft het erg geholpen om deze vragen regelmatig in mijn hoofd te herhalen. Gewoon zo’n paar keer per maand. Op deze manier ben ik er echt achter gekomen waar ik mijn geluk uit haal, waar ik blij van wordt, wat mijn dromen zijn, waar ik graag mijn tijd aan besteed, hoe ik stress kan voorkomen, wat ik belangrijk vind in mijn leven en ga zo maar door.
SAM_2712
Het is zo belangrijk om jezelf door en door te kennen. Als je weet hoe je in elkaar zit, hoe je eigen denkpatroon is en hoe je jezelf uit in bepaalde situaties, dan kom je ook niet voor verrassingen te staan. Ik merk bijvoorbeeld dat ik mij echt niet meer schaam als ik emotioneel word om bepaalde dingen. Als je weet wanneer je dit wordt en waarom je dit op zo’n moment wordt, dan is het ook makkelijker om het te accepteren. Dit geldt eigenlijk voor alles. Als je jezelf goed kent en weet waarom je bepaalde dingen doet of juist niet doet, dan kun je jezelf pas accepteren zoals je bent. Voor mij is het in in ieder geval een mega eyeopener geweest toen ik steeds weer opnieuw er achter kwam hoe ik zelf in elkaar zit. En nog steeds gebeurt dit regelmatig. Daarnaast vind ik het ook mega interessant, dus dat speelt ook wel mee natuurlijk. Ik studeer niet voor niets psychologie. :)

Jij leeft en jij moet er iets van maken, maar wel naar jouw eigen zin en niet alleen naar die van een ander. Natuurlijk moet je je wel eens aanpassen en dat is ook helemaal niet erg en ik vind zelf dat dat ook wel hoort. Ook geeft het mij voldoening om mij wel eens aan te passen en een ander een plezier te doen. Het is geven en nemen, toch? Het evenwicht zoeken en je eigen grenzen stellen hierin is belangrijk. Het is zo zonde als je altijd iedereen hun zin heeft en jezelf vergeet. Het is belangrijk om ook tijd aan jezelf te besteden en dingen te doen jij zelf leuk vindt. Jezelf continue alleen maar aanpassen levert veel spanning en stress op en je wordt er ongelukkig van. Dat is nu nét wat je wilt voorkomen, toch?

Ik vind het leuk om mijn echte ik te laten zien en durf dat ook eindelijk voor de volle 100%. Zelf heb ik het idee dat die pas écht naar buiten is gekomen sinds dat ik blog. Daarvoor was ik wel mezelf, maar misschien toch ook niet helemaal. Ik ben niet iemand die uit zichzelf dingen over mezelf ga vertellen aan anderen, met als gevolg dat ik misschien nooit echt mezelf heb laten zien, tenzij iemand ergens naar vroeg. Zo zie je maar hoe een mens kan veranderen door te schrijven en zich op die manier te uiten. Hierdoor ben ik er ook achter gekomen wat mijn eigen kwaliteiten zijn, waardoor ik het ‘ontdekken van jezelf’ opnieuw tegen ben gekomen. Ik accepteer dat ik niet snel over mezelf praat, maar ben er door het schrijven ook achter gekomen dat ik dat misschien wel wat vaker zou moeten doen. Zie jij in deze laatste alinea ook ‘ontdekken van jezelf, jezelf zijn & jezelf accepteren’ hier in terug? Gaaf he? Het leven wordt nooit saai als je actief opzoek blijft gaan naar jezelf en je jezelf daardoor blijft ontdekken!

Vind jij het lastig om jezelf te zijn? En heb jij moeite met er achter te komen wie en hoe jij nou eigenlijk écht bent?

65 Comments

 1. debby

  Wat een mooi lijstje met die punten/vragen over je eigen ik. Ik moet zeggen dat ik het steeds minder belangrijk vind wat mensen van mij vinden. Zolang die mensen die mij aan mijn hart liggen me maar waarderen.

  • Sandra

   Goed dat je je daar steeds minder van aantrekt. Je hebt gelijk hoor, het is het belangrijkst dat de dierbaarste mensen om je heen jou waarderen!

 2. jeapiebel

  Leuk gevonden geworden door anderen dat zal altijd blijven. Maar ik hecht veel waarde aan dat mensen mij accepteren om wie ik ben. Met mijn plus en minpunten. Je lijst is handig om te gebruiken. Voor mensen die op zoek zijn naar hunzelf zeker.

  • Sandra

   Iedereen wil denk ik wel geaccepteerd worden hoe hij of zij is. Dat is ook inderdaad wel belangrijk en fijn als dat gebeurd!

 3. Emily Lotus

  Wat een prachtig artikel! Het zet me echt tot nadenken. Ik wil niet te snel ‘ja’ of ‘nee’ roepen, want ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt eigenlijk.
  Dankjewel voor ’t inspireren!

  • Sandra

   Leuk om te horen Emily! Graag gedaan. :D

 4. Anna

  Heel mooi en eerlijk stuk. Ik wilde in het verleden ook vrienden zijn met iédereen, maar heb het de laatste jaren opgegeven. Het kost gewoon teveel energie. En is het nu eigenlijk echt nodig? Het lijstje dat je opgeschreven hebt, ga ik eens invullen voor mezelf. Ik heb wel het idee dat ik de laatste tijd behoorlijk mezelf ben, maar het is natuurlijk nooit verkeerd om het te testen. Inspirerend artikel <3!

  • Sandra

   Het kost te veel energie ja, daarom is het ook zo goed dat je het los hebt gelaten! Succes met het invullen van het lijstje. Hopelijk helpt het je! :)

 5. Nienke

  Ahw, mooi geschreven. Ik vind het echt knap dat je hier zo over nadenkt en vooral dat je jouw bevindingen zo goed kunt verwoorden. Ik schreef een paar dagen nog een artikel over ‘Ben jij wie je wilt zijn?’ en dit is een onderwerp waar ik uuuuren over kan piekeren. Jouw stuk bevat wel een aantal wijze woorden en goede tips, dus dankjewel. :)

  • Sandra

   Ahw lief, thanks! Graag gedaan hoor. :)

 6. Monique | WritingMonique

  Wat een goed artikel! Ik ben heel lang heel bang geweest om ‘mezelf te zijn, en zeker om me te kleden zoals ik wilde… maar gelukkig nu niet meer! En dat voelt zoveel beter :)

  • Sandra

   Goed dat je nu lekker jezelf durft te zijn. Voelt veel vrijer en fijner hè, zonder dat masker voor?

 7. José

  Mooi stuk, ik denk hier ook graag over na. Ik heb op bepaalde momenten wel dat ik het moeilijk vind om mezelf te zijn, dan trek ik het me wel aan hoe andere mensen over mij denken. Het is wel minder geworden dan vroeger. De mensen die dichtbij mij staan, zien mijn echte ik en zij accepteren me zoals ik ben, de goede en slechte kanten.
  Maar aan mensen die ik minder goed ken, laat ik liever alleen mijn goede kanten zien. Het is dan iets oppervlakkiger. Niet dat ik me dan anders voordoe, maar ik kies er dan voor om bepaalde kanten minder te laten zien. Ik denk niet dat dat iets negatiefs hoeft te zijn, want je kan niet verwachten dat je 50 beste vrienden hebt, toch? :-)

  • Sandra

   Ik denk dat dat ook wel een deel aanpassing is en aftasten wat je wel en niet bij een ander kunt doen. Niks mis mee en juist goed toch! Dat bedoelde ik dus precies met ‘evenwicht zoeken’. :)

 8. Anne

  Zeker een super artikel. Wat fijn dat je zo’n lijstje vragen erbij zet. Dat zet me meteen aan het denken. Jezelf zijn is ook zo’n ding. Hoe kun je jezelf zijn als je niet precies weet wie of wat je bent. Ik weet best wat mijn normen en waarden zijn, wat ik zou doen als geld geen rol speelde enzovoort. Maar is die opsomming, dat rijtje feiten dan wie ik écht ben. Pfff, niet te lang over nadenken. hahaha!

  • Sandra

   Jezelf zijn als je niet zo goed weet wie en hoe je z er of bent is best lastig ja, haha. Zo’n rijtje feiten over jezelf geeft natuurlijk niet weer wie jij bent, maar het helpt je wel om te bekijken wat je belangrijk vindt in je leven en wat je kwaliteiten zijn, etc. :)

 9. Marion

  Wat een ontzettend mooi artikel! Ik? Hou op schei uit. Ik ben er nu zelfs voor in therapie! Die vragen ga ik eens opschrijven en beantwoorden. Mooi gedaan.
  Marion onlangs geplaatst…Dramaqueen

  • Sandra

   Dankjewel Marion! Goed dat je nu aan jezelf werkt. Ik heb er ook hulp bij moeten krijgen en dat is het zeker waard geweest! Hopelijk kun jij dat ook snel zeggen. :)
   Succes met invullen! Ben benieuwd of het je verder helpt!

 10. Madelon

  Wat een mooi geschreven en interessant stuk! Ik denk dat jezelf vinden een zoektocht is die niet zomaar stopt, aangezien je tegelijkertijd jezelf ook altijd ontwikkelt. Toch is het inderdaad belangrijk om jezelf te kennen en inzicht te hebben in wie je bent.

  Ik heb mijzelf voor een deel leren kennen toen ik na mijn havo diploma vwo ging doen. In die twee jaar extra middelbare school ben ik enorm gegroeid en volwassen geworden. Tegelijkertijd kende ik mijzelf nog niet goed want twee jaar later zit ik toch bij de psycholoog. Maar he het kost tijd en ik kom er wel :)

  Je hebt trouwens helemaal gelijk, bloggen helpt ook enorm bij het leren kennen van jezelf. Dat merk ik ook :)

  • Sandra

   Dat denk ik ook! Je leert telkens weer opnieuw dingen over jezelf, aangezien je natuurlijk steeds weer nieuwe dingen meemaakt.
   Dat je er een psycholoog bij nodig hebt kan ik alleen maar begrijpen. Ik kan met je meepraten! Het zal je enorm helpen, dat weet ik zeker. :)

 11. Frédérique

  Super goede blog en zeer fijn dat dit bericht nog eens de buitenwereld in gaat. Ik probeer dit ook over te brengen. Ik vind het heel belangrijk (het heeft dan ook deels met mijn ziekte te maken). Fijn dat jij jezelf hebt gevonden en dat eindelijk kan en durft te laten zien! :)

  • Sandra

   Tof dat jij ook dit over wilt brengen. Het is ook een onderwerp waarvan ik inderdaad ook vind dat het heel belangrijk is. :)

 12. Laura

  Mooi geschreven! Fijn dat je dit deelt. Ik denk dat enorm veel mensen nog steeds niet ‘echt’ zichzelf kennen. Ik heb mezelf echt leren kennen toen ik in new york zat. 5 maanden in je uppie geven je genoeg tijd om na te denken over je leven en over wie jij bent.

  • Sandra

   Daar heb ik al wat blogjes over gelezen bij jou inderdaad. Blijft bijzonder om jezelf echt te leren kennen als je alleen bent en zo ver weg van huis. Dan leer je jezelf écht kennen!

 13. Charelle

  Heel interessant artikel Sandra. Ik worstel hier echt constant mee door mijn beperkte hoeveelheid energie. Ik he gewoon minder uren in een dag dan anderen, maar die wil wel aan mijn passies besteden. Helaas kan dat niet altijd, want er zijn nu eenmaal heel veel moetjes en er moet ook geld verdient worden. Op doe momenten kan ik niet de echte Charelle zijn en dat vind ik dan heel zonde. En toch kan ik daar weinig verandering in brengen. Juist daarom is het extra goed om jouw vragenlijstje nog een paar keer door mijn hoofd te laten gaan de komende tijd. Dankjewel. :)

  • Sandra

   Goed om te horen dat je het lijstje gaat gebruiken! Ik vind het vervelend dat je het gevoel hebt dat je jezelf niet kan zijn door je situatie. Eigenlijk herken ik dit verhaal wel, dat je er geen ruimte door hebt door te weinig energie. Succes!

 14. Bente

  Mooi artikel!

  Op het moment kan ik echt zeggen dat ik mezelf ben. Een paar jaar geleden had ik veel meer moeite om mezelf te zijn. Als je de juiste mensen om je heen hebt (fijne vrienden, familie, collega’s en natuurlijk mijn vriend) waarbij ik helemaal mezelf kan zijn heeft me doen inzien dat ik me niet anders hoef voor te doen dan ik ben en dat geeft heel veel rust.

  • Sandra

   Dankjewel Bente!
   Ben het volledig met je eens, over dat als je de juiste mensen om je heen hebt dat je dan jezelf niet anders hoeft voor te doen. Geeft veel rust ja!

 15. Nienke

  Mooi artikel.
  Ik kwam via via op je blog terecht en bleef even bij deze post hangen.
  Omdat ik op dit moment opzoek ben naar mijn nieuwe zelf. Of nouja een verbeterde versie van.
  Je lijstje met punten is wel een fijne om mee te nemen. Weer een aanvulling op m’n eigen lijstje

  Thanx

  • Sandra

   Alsjeblieft! Leuk om te horen dat mijn vragen een aanvulling is op je eigen lijstje. Succes!!

 16. Sytse

  Vroeger had ik dat wel heel erg. Ik was de clown van de klas zodat mensen me maar leuk vonden.

  Daarna leerde ik mezelf leuk vinden en toen ineens maakte het niet meer uit wat anderen van mij denken. X
  Sytse onlangs geplaatst…De greep naar vitaminepillen

  • Sandra

   Ah ja, leuk gevonden willen worden is volgens mij op )de middelbare) school wel het sterkst. In ieder geval top dat je nu veranderd bent in dat opzicht en lekker jezelf bent. :)

 17. Renske

  Prachtig artikel, Sandra! Het is zeker belangrijk om jezelf te kennen. Daar ben ik de laatste jaren ook achter gekomen. Het is niet alleen belangrijk te weten wat je wilt, maar ook wat je níet wilt. Toch vind ik het in sommige situaties nog wel eens moeilijk om mezelf te zijn, aangezien ik vrij direct kan zijn en dat in sommige situaties niet gepast is of het gezelschap niet goed genoeg ken om te weten of mijn directheid gewaardeerd wordt.

  • Sandra

   Precies Renske! Ah ja, kan me voorstellen dat dat best lastig kan zijn. Met een beetje aftasten kom je al een eind denk ik. Toch kan zoiets wel moeilijk blijven, dat geloof ik wel!

 18. Eva

  Mooi geschreven :)
  Ik ben nog steeds bezig met het ontdekken van wie ik ben, maar heb wel al lang geleden geleerd dat je aanpassen aan anderen niet de oplossing is. Het almaar instemmen met andere mensen maakt je tot een niemand omdat je zelf je mening niet naar voren laat komen. Ik merkte dat mensen daarom ook weinig respect voor mij hadden en soms niet eens wisten wie ik was.
  Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en dat is nu mijn motto. Dat jurkje dat ik kocht bij de Mango, dat vonden veel van mijn vriendinnen lelijk. Maar ik kocht het omdat ik het zelf wel een leuk jurkje vond. En ik heb er geen minuut spijt van ^^

  • Sandra

   Ik vind het super goed van je dat je dat jurkje hebt gekocht omdat je het zélf zo’n leuk jurkje vindt. Er zijn dan ook inderdaad ook helemaal geen redenen om er spijt van te hebben!

 19. Nesrin

  Super mooi artikel en de vragen zijn top. Het valt mij op (grandma spreekt) dat jij zo wijs bent, like that!
  Ik heb gemerkt naarmate ik ouder word (32 nu) dat ik steeds meer accepteer van mezelf.
  Nesrin onlangs geplaatst…Iva Natura Cream Peeling (winactie)

  • Sandra

   Ah, haha, thanks Nesrin. Gek om te horen en om aan te nemen, maar toch bedankt. :)
   Goed dat je jezelf steeds meer accepteert naarmate je ouder wordt!

 20. Kim

  Mooi blogje Sandra! Ik dacht dat ik de laatste jaren mezelf wel helemaal durfde te zijn, maar door mijn fobie merk ik dat ik alsnog dus wel bezig ben met wat anderen van mij vinden. Een tijdlang zo erg, dat ik mijzelf gewoon helemaal wegcijferde door niet meer naar buiten te gaan – want dat kan ik ze ook niet lastig vallen wanneer ik moet overgeven in het openbaar (wat eigenlijk nooit gebeurt, maar wel een angst is haha).
  Op dit moment probeer ik mijzelf in te praten dat ik de persoon ben waar ik het mijn hele leven mee moet doen. Dan kan ik maar beter ook gewoon blij zijn met mezelf!

  • Sandra

   Met je laatste twee zinnen ben ik het helemaal eens. Mooi gezegd Kim! En zo is het ook, gewoon blij zijn met jezelf want dat is het waard. :)

 21. Ysanne

  Wat een interessant stuk heb je geschreven San! Heel goed om te lezen en inderdaad belangrijk om bij stil te staan. Die vragen herhalen vind ik een goede tip, dat is altijd goed om te doen.

  • Sandra

   Ja toch? Soms even wat dingen nagaan voor je zelf kan voor opheldering zorgen. :)

 22. Denise

  Mooi geschreven en hopelijk lezen heel veel mensen deze blog :)

  Vooral vroeger had ik er moeite mee om mezelf te zijn. Mensen dachten vaak dat ik verlegen was alleen omdat ik stiller ben dan ‘de rest’. Ik geniet van de rust en ga niet graag naar open plekken waar het ontzettend druk is. Dat geeft mij een enorm gestrest gevoel. Dit heeft ermee te maken dat ik een HSP ben (hooggevoelig persoon). Nu heb ik dit geaccepteerd en weet ik dat toch best veel mensen ook een HSP zijn.
  Ik ben niet alleen en ook is iemand anders die ‘anders’ is en zichzelf ook niet alleen :) Er zijn altijd mensen die je aardig of leuk vinden!

  • Sandra

   Ah dankjewel! Ik herken mezelf helemaal in wat je schrijft. En inderdaad, er zijn altijd mensen die je leuk en aardig vinden. :)

 23. Sonja

  Ik vind dit zo’n mooi, inspirerend stukje en zo goed geschreven! Ik weet niet of ik wel helemaal de persoon ben die ik echt ben, ik vind het nog steeds lastig om te weten wie dat nou écht is. Maar ik kom er stapje voor stapje steeds meer achter, en het geeft me zoveel rust om te kunnen accepteren wie ik ben! Ik heb wel het gevoel dat ik m’n leven heel goed nu het ingericht op wat ikzelf fijn vind, en het lukt me steeds beter (soms ook eventjes niet) om dat niet te vergelijken met de manier waarop anderen leven. Dankjewel voor deze inspiratie!:) Ohja en wat jij zegt over bloggen heb ik zelf ook een beetje: op m’n blog durf ik dingen te plaatsen die ik normaal echt NIET snel tegen mensen zou zeggen. Tot nu toe weet daarom ook niemand van m’n blog – ik denk dat dat een hele grote stap zou zijn om nog meer te worden wie ik “ben”.. Hopelijk gaat dat snel eens gebeuren! Liefs

  • Sandra

   Thanks Sonja! Ik hoop dat je snel de stap kunt maken om je blog ook te laten zien in je omgeving. Ik denk dat dat je inderdaad nog meer gaat helpen om jezelf te laten zien. Succes! Echt, gewoon doen hoor!

   • SONJA

    Ah lieve reactie, dankjewel!!:) Ik vond dit stukje trouwens zo fijn en inspirerend dat ik ‘m vandaag heb genoemd op m’n blog in een artikel! :D

 24. Wim

  Hee San,

  Helder geschreven! Goeie move om je punt concreet te maken door een lijst met vragen toe te voegen. Ik verbaas me erover hoe ik zelf nog super lang na kan denken over antwoorden bedenken op de vragen. Dat zegt iets!

  Suggestie over vragen die ik zou toevoegen en die voor mijn identiteit belangrijk zijn:
  – Waar haal ik mijn zekerheid vandaan?
  – In welke omgevingen (bij welke mensen) voel ik me zeker?
  – Waar schaam ik me voor?

  Mijn geloof speelt een hele belangrijke rol in de vraag wie ik ben. Mijn identiteit is hoe God mij ziet: Geaccepteerd, geliefd, geen vergissing, prachtig gemaakt, bevrijd, Vriend en zoon van een groot God. Gemaakt om een held te zijn!

  • Sandra

   Mooie vragen Wim! Dat is inderdaad wel een goede toevoeging. Mooi ook hoe geloof zo’n grote rol speelt in de vraag over wie jij bent. Inspirerend stuk!

 25. Mariska

  Een heel interessant mooi stuk dat stof tot nadenken geeft. Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat ik weet wie ik ben. Natuurlijk verander je ook door de jaren heen.

  • Sandra

   Dat is tof om te horen Mariska! Goed dat je altijd wel het gevoel hebt gehad dat je weet wie en hoe jij precies bent. :)

 26. Bodi

  Heel mooi artikel! Ik heb doordat ik behoorlijk wat dingen heb mee gemaakt mezelf al heel erg gevonden, ik weet heel erg goed wie ik ben en hoe ik in elkaar zit. Mezelf 100% aan mensen laten zien vind ik dan wel weer moeilijker… Ik ben vooral bang om mensen dan kwijt te raken omdat dat vaker gebeurt is

  • Sandra

   Die angst begrijp ik wel, om mensen kwijt te raken. Zeker als dat al vaker is gebeurd. Toch hoop ik dat je hier je weg in zult vinden en evenwicht vindt hierin!

 27. Kim

  Mooi stuk! Ik vind het erg moeilijk om te weten wie ik ben. In het verlengde daarvan vind ik het ook heel lastig om te zijn wie ik denk dat ik ben. Want ben ik dat wel echt? Wat neem ik gewoon over van anderen? En wat is “echt” van mij? Ik weet het niet. Ik neem heel veel van anderen over. Gedrag, maniertjes, taalgebruik etc. Dat maakt het vaak lastig om te weten wie ik nu eigenlijk zelf wil zijn.

  • Sandra

   Overnemen is iets wat best wel snel kan gebeuren ja. Ze zeggen niet vooral niks “waar je mee om gaat wordt je mee besmet”. Dat maakt het inderdaad lastig om te weten wat van jezelf is. Ik denk dat de vragen uit mijn artikel daar misschien wel bij kunnen helpen!

 28. Hilde

  Echt een heel mooi artikel dit! :) Nu ik dit lees besef ik me opeens dat ik ook meer mezelf durf te zijn sinds ik blog! Het was voor mij eerst een hele drempel om überhaupt aan mensen te vertellen dat ik een blog heb maar sinds ik dat aan steeds meer mensen vertel voel ik me steeds beter :)
  Bedankt voor dit inzicht! :)

  • Sandra

   Gek hé? Hoe bloggen daar in kan helpen? Bijzonder!

 29. CLaudia

  Wat heb je dat prachtig opgeschreven. Vroeger was ik er heel goed in om me niks aan te trekken van mensen. Twee jaar geleden had ik echt een periode dat ik het niet meer goed wist, maar nu weet ik het weer beter. En dan zit je zoveel lekkerder in je vel

  • Sandra

   Goed om te horen dat je het weer hebt opgepakt en dat je weer beter weet! Dat is het waard hé. :)

 30. arjanne

  Wauw, prachtig geschreven! Pff… “jezelf zijn”, ik vind het soms lastig hoor!

  • Sandra

   Is het ook zeker hoor! Ik denk dat het echt een knop is die je om moet zetten en dat het dan uiteindelijk steeds beter gaat.

 31. Mariëlle

  Ik heb hier best wel wat moeite mee gehad, vooral op de middelbare school. Al op de basisschool wilde ik aardig gevonden worden, op de middelbare was dat nog erger en heb ik helaas niet zo’n leuke meiden om me heen gehad. Nu loop ik weer tegen bepaalde vriendschappen aan. Maar de afgelopen jaren ben ik er wel achter gekomen wie ik ben en wat ik belangrijk vind. Ik denk echt dat het een kwestie van tijd en leren is!

 32. Monique

  Ontzettend mooi geschreven! Duidelijk, vlot, lekker leesbaar en heel herkenbaar! Bedankt!

 33. Oetsen

  Wat een geweldige lijst. Dit is niet alleen handig voor de mensen die dit lijstje nodig hebben! Ik accepteer mezelf al heel lang hoe ik ben en waar ik op val etc. Maar voor mij is dit lijstje ook een grote hulp geweest. Heel erg bedankt!

 34. Hanna

  Mooi gezegd, vooral als je jong ben is het lastig om jezelf te zijn. Je wilt er bij horen en dat kan meestal aleen om iemand anders voor te doen. Mooi stukje hoop dat het mij kan helpen om te ontdekken wie ik echt ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑