AroundSan

My Way of Exploring

8 Tips om te leren denken in oplossingen

8 Tips om te leren denken in oplossingen
Denken in oplossingen, doe jij dat ook? Het kan soms best pittig zijn om dit te doen. Denken in problemen gaat namelijk, naar mijn idee, vaak vanzelf. Vandaag deel ik mijn 8 tips om te denken in oplossingen, waarvan ik heb ondervonden dat ze voor mij werken. Misschien ook voor jou? Dat hoop ik, dus daarom deel ik ze maar al te graag!

Er zijn periodes waarin ik meer moet denken in oplossingen, bijvoorbeeld wanneer het lichamelijk even niet zo lekker gaat. Zo heb ik nu ook een periode waarin ik veel moet oplossingsgericht moet nadenken. Denk aan bijvoorbeeld afspreken met iemand, maar geen vervoer hebben en fietsen is nog geen optie is met mijn enkel. Wat doe je dan? Lopen gaat daarentegen wél goed als ik tape er omheen heb, dus dan ga ik lopen. Sommigen verklaren mij voor gek, want ga je nou dat hele stuk lopen? Ehhh ja, wat moet ik dan? Als er iets is wat ik niet wil dan is het afhankelijk zijn van anderen. Dus ja, dan ga ik lopen. Ik kan er ook voor kiezen om thuis te blijven en mezelf af te zonderen, dat is dan weer de andere kant. Dit laatste zou ik doen als ik niet zou denken in oplossingen. Lopen kán ik, dus waarom niet? Snappen jullie waar ik op doel met dit voorbeeld?

In de tijd dat ik in therapie zat heb ik hier veel aan gewerkt. Al vanaf jongs af aan moet ik dealen met beperkingen, en dat is iets wat ik toen echt heb moeten leren. Één van de dingen die erg heeft geholpen is oplossingsgericht leren denken. Kan ik niet naar een ‘normale’ school? Dan ga ik een thuisstudie doen. Kan ik niet volledig werken? Dan ga ik parttime werken. Hebben ze geen eten in een restaurant wat ik kan eten? Dan informeer ik of ze iets apart kunnen maken. Kan ik qua energieniveau niet de hele avond weg? Dan kan ik ook gewoon een halve avond gaan. Ben ik al kapot van het openbaar vervoer voordat ik een tentamen moet maken en weet ik dat ik daardoor minder goed kan concentreren? Dan vraag ik of iemand mij kan brengen zodat ik geen energie en concentratie heb verspild als ik het tentamen moet maken. Zo kan ik nog wel veel meer voorbeelden opnoemen. Bij dit allemaal kan ik ook denken dat ik maar gewoon thuis blijf, dat ik dan maar geen opleiding ga doen of dat ik dan maar niet uiteten ga. Maar nee, dat maakt mijn leven niet leuker vind ik. Daarom ben ik ook maar al te blij dat ik heb geleerd om zo te leren denken!

Maar hoe leer je jezelf nu eigenlijk denken in oplossingen? Ik heb wel een aantal tips die ook jou hopelijk kunnen helpen!

8 Tips om te leren denken in oplossingen:

¤ Sta open voor ideeën van anderen.
¤ Durf buiten je comfortzone te gaan.
¤ Denk niet zwart/wit, maar grijs.
¤ Maak een lijstje van mogelijke oplossingen.
¤ Ruim denken gaat je een stuk verder helpen!
¤ Bedenk je hoe een ander zo’n probleem zou kunnen aanpakken. Als je een probleem vanuit iemand anders zijn schoenen bekijkt, dan zul je eerder tot goede oplossingen komen omdat je jezelf er niet bij betrekt.
¤ Verban de woorden ”ja maar” uit je woordenboek.
¤ Blijf positief.

Vergeet nooit dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Lukt iets niet via de ene weg, dan probeer je een andere. Als je iets zelf niet kan, dan kijk je om je heen en ga je alle mensen in je omgeving af die je eventueel kunnen helpen. Opgeven of iets laten voor wat het is kan zó zonde zijn! Probeer altijd te blijven denken in oplossingen. Vraag om hulp van een ander, wie weet weet diegene wel een mogelijke oplossing voor een probleem. De allergrootste instinkers vind ik zelf zwart/wit denken en die twee vreselijke woorden: ”ja maar”. Deze twee dingen verban ik uit mijn leven (klinkt lekker heftig zo, haha). Natuurlijk is het niet gek om niet altijd in oplossingen te denken, maar als je al bewust bent van deze twee dingen bij jezelf, dan gok ik dat het veel makkelijker wordt om oplossingen te bedenken. Het is echt niet makkelijk om altijd maar te denken in oplossingen hoor, dat merk ik zelf ook. Vooral in tijden waarin meerdere dingen spelen en je de neiging hebt om negatiever te denken. Maar echt, probeer je gedachten altijd te screenen en te bedenken of er écht geen andere mogelijkheden/oplossingen zijn.

Hopelijk is dit een blog geworden die jullie aanzet om na te denken over hoe jij dit zelf eigenlijk doet. Denk jij oplossingsgericht? Hoe doe je dat? Wat vind je lastig? Heb jij nog tips? Ik hoop dat jullie iets aan mijn ervaringen en tips hebben gehad. :)

Betrap jij jezelf er regelmatig op dat je niet oplossingsgericht, maar juist probleemgericht denkt? 

15 Comments

 1. Met deze instelling kom je het verst in het leven. Mooi geschreven, met handige tips. Kan niet bestaat niet hoorde ik vroeger altijd van mijn ouders. Dus ik probeer ook altijd in oplossingen te denken
  jonna@burgertrutjes onlangs geplaatst…Pittige gehaktbroodjes met bladerdeeg – RECEPT

 2. Wat een fijn artikel! Staan veel bruikbare tips tussen. Knap ook dat jij dit zo goed kan <3
  Susan onlangs geplaatst…Catrice Aquafresh Highlighting Eyeshadow 010 en 030

 3. Inspirerend artikel! Goed om meer mee bezig te zijn :)
  Darina onlangs geplaatst…The Story of my First Book Publishing

 4. Goed artikel. Probeer zelf ook zo veel mogelijk op deze manier in het leven te staan, maar soms zijn er momenten waarop ik een oplossing toch niet zo uit mn mouw kan schudden..

 5. Zo door het leven gaan brengt je veel verder. Al is het niet altijd makkelijk om te altijd te denken in oplossingen, meestal lukt het me wel maar soms heb ik ook wel even iemand nodig die tegen me zegt: hè. Bekijk het eens zo.. :)

 6. Heel goed artikel! Ik heb hier ook vaak genoeg problemen mee.
  Roos | Soitsrose onlangs geplaatst…Onthulling

 7. Wat een mooi artikel en vooral heel mooi om te lezen dat deze dingen jou echt hebben geholpen om meer in oplossingen te denken. Ik vind het heel inspirerend hoe je het bijvoorbeeld met je thuisstudie hebt aangepakt, ondanks de lichamelijke problemen die je hebt. Zelf probeer ik ook steeds meer te denken in oplossingen. Toen ik klaar was met mijn studie, had ik bijvoorbeeld geen werkervaring in het veld waarin ik wilde werken. Toen heb ik alle kansen aangegrepen en naar allerlei manieren gezocht om toch die ervaringen te gaan opdoen en ben ik ook een blog begonnen om meer te gaan schrijven. Uiteindelijk is het gelukt en heeft het me de baan gebracht die ik zo graag wilde, ondanks dat ik geen redactiestages en communicatieopleiding heb.
  Romy onlangs geplaatst…Ik ging naar de kringloopwinkel en ik nam mee…

 8. Wat een inspirerend artikel! Het blijft wel eens moeilijk om uit de comfort zone te gaan maar uiteindelijk doe ik het wel altijd :-)

  Liefs, Nathalie
  Oui Nathalie onlangs geplaatst…Outfit at the harbor of Rotterdam

 9. Mooi San en je hebt helemaal gelijk! Ik ben een echte positivo (van huis uit meegekregen)! :) Dus soms denk ik zelfs te snel in oplossingen ;)

 10. Goed geschreven! Ik heb er gelukkig niet zo heel snel last van dat ik me door problemen de put in laat helpen, behalve in situaties waar ik zelf machteloos sta en/of onheus bejegend word.
  En dan is het voor mij vooral belangrijk om te focussen op positief blijven en niet mijn stemming te laten bepalen door mijn boosheid! Gelukkig komt het steeds minder voor! :-)
  Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Dit was augustus: Een droomreis naar Zuid-Afrika en nog meer leuks!

 11. Goed artikel en handige tips! Ik betrap me daar zelf wel eens op hoor, ik schiet soms helemaal even in een rotmoment en ben ik alles behalve super positief..

 12. Ik denk in jouw situatie dat je er heel creatief in wordt. Wij zijn zeker geneigd om eerder doem te denken. Vooral wanneer er veel speelt. Ik probeer ook positief te zijn, en soms lukt het niet. Dat hoort er ook bij.

 13. Wat een fijne tips! Ik probeer de laatste tijd ook meer in oplossingen te denken. Als ik pieker probeer ik me te bedenken of het daadwerkelijk ‘nut’ heeft (als in: kom ik tot een oplossing of blijf ik er maar over malen) als het antwoord nee is dan weet ik dat ik moet ophouden met piekeren.

 14. Oh heel interessant allemaal, Sandra! Ik hou van dit soort artikels, vooral dat positief blijven vind ik heel belangrijk en pas ik op zoveel toe.
  Eva onlangs geplaatst…De hippiesymbolen anno 2017

 15. Ik denk vaak wel in oplossingen, maar heb er soms juist een handje van om dat niet te doen. Slimme tips heb je!
  Marcella onlangs geplaatst…DC-3 Plane Wreck – Het bizarre vliegtuigwrak in IJsland

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

CommentLuv badge

© 2021 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑