My Way of Exploring

Capsule wardrobe | De basis uitgelegd

Capsule wardrobe | De basis uitgelegd
Een capsule wardrobe? Die term heb je misschien wel eens voorbij zien komen. Inmiddels ben ik al meer dan een half jaar bezig met mijn eigen capsule wardrobe. In deze blog leg ik uit wat het is en hoop ik jou te inspireren om ook zo’n toffe minimalistische kledingkast te krijgen!

Minimaliseer jouw kledingkast

Vorig jaar was ik het zat om al die kleding altijd maar in mijn kast te zien. Ik werd er niet blij van. Ik ben nooit iemand geweest die van alles kocht en veel kleding had, maar het kon zeker minder. Ik werd onrustig als ik mijn kleding uitkoos ’s ochtends, aangezien ik veel dingen zag hangen die ik nooit droeg. Tegelijkertijd voelde ik mezelf er niet goed over om kleding te hebben die ik niet meer droeg. Ik wilde niet meer meedoen aan het ‘fast fashion’ geneuzel. Het is tegenwoordig zo dat je bij veel winkels heel betaalbare kleding kan kopen, dus de verleiding kan groot zijn. Nope, niet (meer) voor mij. Tijd voor minimalisme in jouw kledingkast!

Wat is een capsule wardrobe?

Maar wat is een capsule wardrobe eigenlijk? Je moet het zien als een kleine kledingkast waarin je zo’n +/- 30-40 kledingstukken hebt hangen die bij elkaar passen. Mix and match dus. Met die kledingstukken kun je in ieder seizoen wel outfits samenstellen. Als dit niet zo is (een korte broek bijvoorbeeld) dan ruil je hem om. Er zijn natuurlijk altijd wel kledingstukken die je niet het hele jaar door kunt dragen. Misschien denk je nu: ”Jeetje, zo weinig kleding maar?”, maar geloof mij: het is meer dan genoeg!

Je kan er voor kiezen om ook jouw ondergoed, sokken, pyjama’s, sportkleding, accessoires en schoenen mee te tellen. Dit kan voor iedereen anders zijn, maar dat vind ik persoonlijk wel iets té minimalistisch. Maar okay, ik heb bijvoorbeeld weinig schoenen, dus ik kan ze op zich prima meetellen haha.

Hoe stel je een capsule wardrobe samen?

Ik kan je alvast zeggen dat ik een blogreeks over dit onderwerp ga maken. Ik ga dus nu niet al te veel schrijven, maar zal alleen de basis uitleggen. Het begint bij het vinden van jouw eigen stijl. Als je niet weet wat jouw kledingstijl is (wat je écht leuk vindt dus), dan zal het erg lastig worden om een minimalistische kledingverzameling te krijgen die je gemakkelijk met elkaar kunt matchen. Ook geef ik je als tip om een soort moodboard van kleuren te maken die je mooi vindt en goed bij je staan. Bij webshops kun je gemakkelijk op kleur sorteren. Ideaal! Daar maak ik altijd gebruik van. Hoef tenminste nooit meer ál die pagina’s door. :-) Laatst bij OTTO aan het neuzen naar flared broeken. Gewoon links de kleuren filters aanklikken en scrollen maar! Ik zag daar al toffe kleuren voorbij komen die perfect in mijn capsule wardrobe passen. Wat trouwens ook nog mooi meegenomen is: ze hebben nu 20% korting op de damesmode met de code ‘MODE20’. Tip van flip. :D

Een nieuwe blogreeks is coming soon!

Zoals ik net al zei: een nieuwe blogreeks is coming soon! Dit is iets wat ik al een tijdje wil doen, maar eerst wilde ik genoeg ervaringen opdoen met mijn eigen capsule wardrobe. Ik wil natuurlijk wel waardevolle tips mee kunnen geven en goed kunnen uitleggen hoe het werkt. Heb heel veel zin in het maken van deze nieuwe soort blogs! Ik hoop echt dat ik anderen kan inspireren om minder kleding te kopen en jezelf op die manier ook gelukkig(er) te maken. Het kan écht! Het is beter voor mens én natuur. :-)

Had jij al eens van een capsule wardrobe gehoord? 

 

34

6 Comments

 1. Darina

  Ik probeer al een tijdje een capsule wardrobe aan te leggen, maar ik vind het wel een enorme uitdaging. Ik hou gewoon van kleding, maar ik denk wel dat ik een heel eind ga komen.
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #45

  • Sandra

   Het kan een hele uitdaging zijn ja. Ik hoop met mijn blogreeks dat ik onder andere jou kan helpen om het voor elkaar te krijgen! :D

 2. Stella

  Ooooh dit lijkt me zo heerlijk – ik wil dit ook! Maar géén idee hoe, hihi. Ik ga jouw serie goed volgen; misschien dat ik er dan daarna zelf ook wat mee ga doen! X

  • Sandra

   Hihi, ik wil je helpen hoor. Houd mijn blog maar in de gaten, maar anders kan ik ook altijd nog live ‘capsule-wardobe-les’ geven. Vind ik ook leuuuuk, whoop whoop.

 3. Laura

  Ik kijk ontzettend uit naar de blogreeks hierover. Ik had hierover wel al wat gehoord maar het lijkt me zo interessant om hier meer over te weten. Ik kan me voorstellen dat het veel meer rust brengt in je hoofd wanneer je een outfit uitkiest uit je kleerkast. Nu trek ik wel honderd keer mijn kleerkast open, die helemaal vol hangt trouwens, maar toch vind ik dat niets bij elkaar past. Deze capsule wardrobe lijkt dus echt geweldig!

 4. Hermien - KouweKleren

  Ik heb twee keer een capsule gehad als experiment, maar uiteindelijk heb ik het weer losgelaten. Met name omdat ik kleding ‘moest’ wegleggen die ik nog wel graag droeg. Ik heb nu wat ik zelf een ‘fluid capsule’ noem. Ik ben superkritisch op wat er in mijn kast hangt en wissel regelmatig (maar niet op vaste momenten) met de seizoenen mee. Zo heb ik wel het overzicht, maar minder de beperkingen die ik ervoer. Wel een enorm leerzame periode geweest.
  Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…Dagje winkelen, maar dan duurzaam & fair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑