My Way of Exploring

Seychellen | Mahé: Copolia Trail & Victoria

Seychellen | Mahé: Copolia Trail & Victoria
De heftigste hike die ik ooit heb gemaakt was op eiland Mahé: de Copolia Trail. Ik ben niet zo snel bang, maar dit was toch wel heftig, haha. Het uitzicht en de hike waren fan-tas-tisch en om nooit meer te vergeten! Ook zijn we naar de kleinste hoofdstad ter wereld gegaan: Victoria. Daar bezoechten we een échte kleurrijke Afrikaanse markt, namelijk de Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market. Allemaal zó tof!

Copolia Trail

De Copolia Trail is een hike die je niet zomaar even loopt. Althans, dat zou ik je niet aanraden haha. Het is namelijk best wel een uitputtende hike waarbij je niet over normale paden gaat, maar je klimt over stenen, boomwortels en mos wat glad is. Je moet heel wat meters stijgen en je kunt misschien wel begrijpen dat dit in de hitte niet echt iets is wat voor iedereen is weggelegd. Ik heb afgronden in gekeken waarvan ik toch wel een beetje de kriebels van kreeg hoor, en dat heb ik helemaal niet snel! Maar hoe intens het ook was, het was het meer dan waard want het was fantastisch! Je klimt door de jungle naar een uitzichtpunt bovenop de typische Seychelloise granieten rotsen. Oh wauw, wat was dit een speciale dag zeg, kijk maar mee!
mahé copolia trailDe Copolia trail is met de bus goed te bereiken. Wij gingen hier heen vanuit Victoria, de hoogstad van de Seychellen.
mahé copolia trail
Vanaf de plek waar je uitstapt zie je dit uitzicht al. Dat belooft veel goeds!!
mahé copolia trail
mahé copolia trail
Zoals je ziet begon het gelijk al met een pad boordevol boomwortels. Goed uitkijken dus, want kneuzen zoals ik kunnen nogal snel struikelen over die krengen, haha. (Is niet gebeurd trouwens, knap hè?!)
mahé copolia trail
Haha, ik zou mezelf niet zijn als ik even achterlijk achter een palmtak ging staan voor een foto. :’)
mahé copolia trailmahé copolia trailDit zijn dus paden ja. Gelukkig was het niet onwijs nat, maar het had wel geregend dus was het soms wel een beetje glibberig. Je kunt hier niet goed zien hoe steil het is, maar dat was het wel!
mahé copolia trail
Stilte en rust in de jungle. Echt genieten voor mij, voor de volle 100%. Ondanks dat het zweet van mijn lijf gutste en mijn hele kleding doorweekt was :’)
mahé copolia trail
mahé copolia trailmahé copolia trail
De hike zelf is echt fantastisch. Het is ontzettend vermoeiend, maar je krijgt ook wel onwijs veel positieve energie er voor terug. De adrenaline gierde door mijn lijf, want sommige stukken waren zó steil en toch ook best wel een beetje eng. We moesten elkaar soms de rotsen op trekken, met aan de ene kant niks waar je je vast kon houden en aan de andere kant een afgrond waar je echt niet in moest kijken. Maar wauw, wat geeft het toch een kick als je samen dit kunt doen en uiteindelijk de top bereikt!!
mahé copolia trail
Hoe verder je boven komt hoe meer granieten rosten je tegen komt en hoe minder dicht begroeid het wordt.
mahé copolia trailDit was de ’trap’ naar boven uiteindelijk.
mahé copolia trail
Maar dat was nog niet alles, want hier was de allerlaatste verrassing: een échte ladder om zo naar boven te kunnen klimmen op de grote rotspartijen. Nou echt, ik scheet in mijn broek op de terugweg toen we hier weer naar beneden moesten. Ik heb het zeg maar niet op ladders en al helemaal niet toen ik achteruit hier vanaf moest. Jeetje, ik heb daar volgens mij 10 minuten staan treuzelen en wist gewoon echt niet hoe ik er vanaf moest komen. Hij was ook best wel lang, wat je hier niet ziet. Haha, echt vreselijk! :’)
mahé copolia trail
Maar dit uitzicht was alles waard! Aan de ene kant jungle.
mahé copolia trail    mahé copolia trail
Zo tof ook hoe de zon hier precies scheen en er super mooi licht tevoorschijn kwam.
mahé copolia trail
Aan de andere kant uitzicht over de villawijk in het water (hier wonen hele rijke stinkerds over de hele wereld of ze hebben een vakantiehuis hier) en in de verte andere eilanden die ook tot de Seychellen behoren.
mahé copolia trail
<3
mahé copolia trail   mahé copolia trail mahé copolia trail mahé copolia trail mahé copolia trail mahé copolia trail mahé copolia trail
We rustten lekker uit hier op de rotsen met prachtig uitzicht. Fantastisch! Er waren maar twee andere mensen, ook een jong stel, dus het was heerlijk rustig. We praatten wat met die mensen en toen zij weg gingen waren we gewoon de enigen hier op deze plek! Hoe tof is dat. Geen enorme toeristische attracties hier, gewoon puur natuur en af en toe mensen tegen komen. Beter kan niet in mijn ogen. :)
mahé copolia trail   mahé copolia trail
We moesten de bus halen die maar één keer in het uur ging en de lucht zag er dreigend uit, dus we konden niet al te lang hier boven blijven. De terugweg was dezelfde weg als de heenweg. Dalen is toch wel wat vervelender dat klimmen vind ik altijd, maar we hebben het overleefd! Het was echt om noooooit meer te vergeten! Wat super leuk was is dat die mensen die we boven tegenkwamen ook op de bus aan het wachten waren. Het bleek dat die jongen van het stel in Amsterdam woont (maar niet uit Nederland komt) en daar hebben we een hele tijd mee gepraat. Super grappig, want we kwamen ze op Praslin ook weer tegen, haha! Die eilanden zijn zo klein dat je elkaar makkelijk een paar keer tegen kan komen natuurlijk, en dat gebeurde ook. :) Deze hike is echt een aanrader! Neem voldoende water en eten mee (leerpuntje voor ons), trek goede anti-slip schoenen aan en zorg dat je stabiel kan lopen (dus een rugzak en geen schouder tas). Ga het alsjeblieft niet doen als je niet van klimmen, klauteren en afgronden houdt, want dan is het gewoon niet safe. Je bent zo een uur onderweg naar boven toe dus onderschat het niet, want je klimt heel wat meters omhoog. Maar ooooh wat was dit GAAF!!

Victoria

Victoria is de hoofdstad van de Seychellen. Leuk feitje: deze stad (je kan het eigenlijk geen stad noemen) is de kleinste hoofdstad ter wereld en ligt op het grootste eiland van de Seychellen, namelijk Mahé. Wij gingen vanuit Anse à la Mouche hier naar toe met de bus, wat een hele ervaring was. Hahaha, ik heb echt de slappe lach gehad. Ze rijden op de Seychellen absoluut niet als idioten (flash back naar Azië), maar juist heel netjes. Maar de bussen… Nouuuuuu dat is niet normaal gewoon! Die scheuren overal dwars doorheen. Je went er redelijk snel aan hoor, maar in het begin weet je niet wat je overkomt en wil je er zo snel mogelijk weer uit, hahaha!
victoria seychelles seychellen
De bussen zijn oud, maar verder gewoon prima. Het zit goed en er is eigenlijk altijd wel plek. Ohja, en het is SUPER goedkoop, bi-zar. Je kunt op elk eiland gewoon onbeperkt reizen voor 6 cent per keer. Dus je kan gewoon een uur in de bus gaan zitten of een minuut. Elke keer als je instapt betaal je gewoon één bedrag, ongeacht hoe lang je in de bus zit. Heel budget-proof kun je wel zeggen!
victoria seychelles seychellen
Dit is de centrale bushalte van Victoria. Hier komen alle bussen uiteindelijk uit en hier kun je dus ook makkelijk een andere lijn nemen.
victoria seychelles seychellenHet is goed aangegeven welke buslijn je moet hebben. Het is best simpel, maar in het begin snapten we er niks van. Uiteindelijk gelukkig wel is het ideaal! Ik kan de bus echt aanraden, want taxi’s schijn heel erg duur.
victoria seychelles seychellenvictoria seychelles seychellen
Victoria is een stad, maar ik vind het geen stad zoals wij dat kennen. Het is meer een groter dorp. Maar wel prachtig gelegen, kijk maar! Hier zie je ook goed hoe groen de Seychellen zijn. Ik hou daar zo van!
victoria seychelles seychellen
victoria seychelles seychellen
victoria seychelles seychellen
Een winkelstraatje.
victoria seychelles seychellen
Op de Seychellen heb je take away. Je moet het je voorstellen als allerlei bakken eten die ze vers hebben bereid en dan kun je verschillende dingen kiezen. Je ziet veel creoolse curry’s voorbij komen, maar ook veel vis en wok. Er is echt van alles en je bent vaak voor een hele bak eten maar gemiddeld 3 euro kwijt. Dat is echt niks, want uiteten op de Seychellen is ontzettend duur, dus dan is dit een prima keuze. Pat at dit vaak en voor mij gingen we vaak wat eten halen op de markt of in de supermarkt (voor zover je het een supermarkt kon noemen, haha). Af en toe nam ik wel een hapje van zijn eten en dat was ZO lekker. Ze kunnen fantastisch koken hier!
SAMSUNG CSCDit is de enige Hindu tempel in de Seychellen, de Arul Mihu Navasakthi Vinayagar Temple. Dat is een hele mond vol, haha! Wij kwamen hem tegen toen we vanuit de markt (die je hieronder ziet) nog een rondje door Victoria gingen lopen. Victoria is wel leuk om naar toe te gaan, want er is genoeg te doen. Zo schijnenen bijvoorbeeld de botanische tuinen ook super tof te zijn, alleen hadden wij daar geen tijd voor en we vroegen ons af of dat wel echt iets voor ons zou zijn. Er is in ieder geval wel genoeg te beleven hier, maar wij kozen liever voor de natuur dus vandaar dat wij hier maar een paar uurtjes zijn geweest. Toch wel leuk om gezien te hebben, dat zéker!

Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market

Deze markt is de bekendste van de Seychellen en ligt dus op Mahé in de hoofdstad Victoria. De Sir Selwyn Welwyn-Clarke Market is prima aan te lopen vanaf de bus terminal en kun je niet missen, want de felle kleuren van het gebouw valt wel op! Kijk hieronder maar.

Victoria Mahé Sir Selwyn Selwin-Clarke Market
Op deze markt kun je verse fruit, groenten, vis en allerlei souvenirs en kleding kopen. Als je souvenirs wilt kopen, dan moet je dat zeker hier doen! De prijzen vallen mee en je hebt ook wel echt leuke dingen om mee naar huis te nemen. Je ziet ook wel van die typische souvenirs, maar ook veel dingen die wél echt bijzonder zijn. Erg leuk dus! Wij kochten voor onze ouders hier echte Seychelloise vanille, kokos, thee en sambal!
Victoria Mahé Sir Selwyn Selwin-Clarke Market Victoria Mahé Sir Selwyn Selwin-Clarke Market Victoria Mahé Sir Selwyn Selwin-Clarke Market Victoria Mahé Sir Selwyn Selwin-Clarke Market Victoria Mahé Sir Selwyn Selwin-Clarke MarketVictoria Mahé Sir Selwyn Selwin-Clarke Market
Vanaf boven gezien ziet het onderste gedeelte van de markt er zo uit. Fun fact (haha): hierboven hingen joekels van een gekleurde spinnen joh, niet te doen gewoon haha!
vanille seychelles
Échte vanille uit de Seychellen. Super leuk om mee naar huis te nemen natuurlijk! Leuk dat het allemaal zo echt is en niet van die standaard toeristische troep. Voor onze beiden ouders hebben we een potje meegenomen. Zó leuk!

De markt is super leuk om te bezoeken en je krijgt er ook echt een Afrikaans gevoel van. Het is niet super toeristisch (wij moesten zelfs naar toeristen zoeken want we zagen ze amper) en dat vonden wij erg leuk. Je krijgt echt wat mee van de bewoners van hier, heel gaaf!

De Copolia Trail was onvergetelijk, maar dat heb ik nu al meerder malen gezegd. Het gaf zo’n enorme kick om daar bovenop te komen na een intense hike. Heel bijzonder en ik had jaren geleden ook niet gedacht dat ik ooit zoiets kon doen. Dankbaar! Dat je dan wordt beloond met zo’n uitzicht is ZO gaaf! Victoria was ook onwijs leuk, vooral omdat je daar echt tussen de lokale bevolking loopt en de chille sfeer nog meer meemaakt. Voor de markt geldt hetzelfde: ook echt een aanrader! Dit hebben we trouwens allemaal op één dag gedaan. We waren eerst met de bus naar Victoria gegaan om daar rond te lopen en naar de markt te gaan en daarna hebben we nog die hike gedaan. We waren kapot daarna, maar het was het oh zo waard! Dít is nou vakantie voor mij: avontuurlijke dingen doen. Die kick krijgen is verslavend, net als nieuwe dingen ontdekken. :D

Dit was de laatste blog over Mahé. Hieronder kun je de andere blog over dit eiland zien. Wij waren hier niet zo lang, waar we overigens bewust voor hebben gekozen, maar achteraf gezien had ik nog wel één dagje langer willen blijven. We wilden graag nog een andere hike doen, maar hier hadden we geen tijd meer voor. Is niet erg, want we hebben hartstikke veel gave dingen gezien en gedaan hier en ook op de andere eilanden. Vanaf volgende week komen er blogs over Praslin! Maak je maar klaar voor paradijselijke stranden!

Meer van de Seychellen zien? 
Seychellen | Mahé: Anse à La Mouche, Grann Kaz & Port Glaud

Zou jij zo’n hike aandurven?

5 Comments

 1. Jessica J.

  Die hike klinkt doodeng, maar ik denk dat ik me wel door m’n vriend zou laten overhalen. Tegen dan zou ik alleen wel degelijke trekkersschoenen moeten voorzien. :’) Wat een prachtige omgeving, wauw!
  Jessica J. onlangs geplaatst…SLEEP by Max Richter • Slapen in de Kathedraal van Antwerpen

 2. Sammie

  Prachtige foto’s, vooral van de hike, maar wat een tocht! Wel heel gaaf, hebben jullie toch maar mooi gedaan met zijn tweetjes en het uitzicht is prachtig!

 3. Claudia

  Wauw wat een prachtig artikel. Die hike lijkt mij heel tof, het is juist wel gaaf als er wat uitdaging zit in een hike vind ik. Heel tof!

 4. Saskia

  Ik heb echt genoten van je prachtige foto’s<3
  Wat een tocht, maar wat een prachtige herinnering.

 5. Tom

  Hi there, awesome trip and photos!
  What camera did you use to take those??
  Cheers, Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑