My Way of Exploring

Italië | Matera: een oude & verlaten spookstad

 Italië | Matera: een oude & verlaten spookstad
In het zuiden van Italië is een oud spookstadje te vinden. Ooit zag ik Matera voorbij komen op tv en sindsdien is dit nooit meer uit mijn hoofd gegaan. Zoiets unieks als dit moet ik een keer gezien hebben! Eindelijk heb ik deze bijzondere verlaten stad, dat tevens op de Unesco werelderfgoedlijst staat, bezocht en kan ik delen hoe ontzettend tof deze plek is.

Matera & Sassi di Matera

Matera is een verlaten stad in het zuiden van Italië. Het gedeelte van de grotwoningen heet Sassi di Matera. Maar 105 woningen in de Sassi hadden stromend water. Begin jaren ’50 waren de leefomstandigheden zó slecht dat er werd besloten om de hele Sassi te evacueren. Ten westen van Matera werd er een nieuw dorpje gebouwd, La Martella. Begin jaren ’60 was Sassi di Matera compleet uitgestorven en was er dus niks meer. Vanaf 1986 is er de mogelijkheid om gratis in zo’n oud en verlaten huis te gaan wonen, alleen is er dan wel de regel dat je het huis volledig moet restaureren volgens de opgestelde regels hiervoor. Overigens wordt wel meer dan de helft van de kosten vergoed door de overheid. Inmiddels zijn er verschillende bestemmingen voor de oude en verlaten huisjes. Je komt namelijk veel galeries tegen, maar ook restaurantjes, plekken waar je kunt overnachten, van alles! Erg tof om te zien dat er vooral creatieve mensen op af komen.
matera italië italy
matera italië italy
matera italië italy
Het uitzicht over Sassi di Matera vanaf de plek van het ‘nieuwe’ Matera is werkelijk fantastisch! Je weet gewoon niet wat je ziet. Overal zie je oude en verlaten woningen, maar ook grotwoningen. Erg tof!
matera italië italy matera italië italy
Moet je zien hoe immens groot het is, bizar  gewoon.
matera italië italy
matera italië italy  matera italië italy
Af en toe kom je een winkeltje oid tegen. Zoals je hie een winkeltje ziet met specialiteiten en wijnen.
matera italië italy Dit huisje is opgeknapt, zoals je misschien wel kunt zien. Het lijkt mij trouwens heel gek om hier te wonen. Aan de ene kant een beetje griezelig tussen al die verlaten huizen, maar aan de andere kant zijn er ook heel veel toeristen die hier komen kijken. Je huis is echt een bezienswaardigheid dan, haha.
matera italië italy
Een bakkertje. :)
matera italië italy
Tóch nog een teken van leven…
matera italië italy matera italië italy
Het is ook behoorlijk klimmen. Zoals je misschien wel hebt gezien bij de eerste foto’s zijn er veel hoogteverschillen. Je moet dus goed te been zijn om hier rond te lopen. Oh, en je verdwaalt sowieso. Haha!
matera italië italy matera italië italy
Als je denkt dat je het grootste gedeelte van de Sassi hebt gehad, dan heb je het mis. Om elke hoek kom je er achter dat het dorp nóg groter is. Zo kwamen wij hier weer een heel stuk dorp tegen.
matera italië italy matera italië italy
Deze foto vind ik heel gaaf! Verlaten, leeg en toch is er ook licht en leven.
matera italië italy matera italië italy matera italië italy
matera italië italy
matera italië italy matera italië italy
matera italië italy Je ziet goed dat dit straatje beter onderhouden is en er leven is. Er zullen hier vast wel mensen wonen in deze huizen. Ik vind het wel iets magisch hebben zo!
matera italië italy matera italië italy
Je ziet hier de hele vallei, inclusief grotwoningen als je goed kijkt.
matera italië italy
matera italië italy
matera italië italy
Deze grotwoningen bedoel ik! Er zijn er zó ontiegelijk veel. Niet normaal gewoon! Overal waar je kijkt zie je ze in de verte liggen. Je kunt hier ook wandelingen naar toe maken trouwens, maar daar moet je wel een flinke conditie voor hebben want het zijn ontzettend steile paden die je omhoog brengen. Dat wordt gegarandeerd klimmen, haha!
matera italië italy Het is best wel diep hier. Kun je je bedenken dat je wandelpaden vanuit het dal naar boven hebt?
matera italië italy
Kijk maar! Ik had even flink ingezoomd, hihi.
matera italië italy    matera italië italy matera italië italy
matera italië italy matera italië italy matera italië italy
Ik heb een zak voor dit soort foto’s, haha. Ik moet gewoon altijd een foto maken als ergens heel mooi de zon tussendoor schijnt!
matera italië italy Dit is het gedeelte wat meer boven op de berg ligt en tegen de bewoonde wereld aan ligt. Dat is ook wel te zien. Er is verlichting en je ziet elektriciteitsdraden lopen.
matera italië italy matera italië italy
Wat een plaatje hè? Heel deze stad is fotogeniek, écht. Ik heb genoten van het feit dat ik hier lekker kon rondlopen met mijn camera.

Matera is gewoon bijzonder, héél bijzonder. Ik wist niet dat het in het echt nog veel toffer zou zijn dan ik had verwacht. Je komt zoiets als dit gewoon (bijna) nooit tegen… Het is ontzettend groot, je verdwaald sowieso en je kan er echt wel een dagje spenderen als je dat zou willen. In Matera zelf zijn er winkels en leuke restaurantjes. Daar kun je je sowieso ook vermaken als je hebt rondgestruind in het unieke oude  en verlaten gedeelte. Dit is echt zo’n plek die niet snel meer zal vergeten. :)

Had jij al eens van Matera gehoord?

11 Comments

 1. Romy

  Dit stadje kende ik nog niet, maar wat ziet het er gaaf en bijzonder uit! Inderdaad heel speciaal om zo’n verlaten stad te zien en juist in zo’n verlaten omgeving kun je de mooiste foto’s maken. Prachtig zeg!
  Romy onlangs geplaatst…Een magisch moment… tijd voor dé zomerjas!

 2. Janne

  Bijzonder! Vaak scroll ik snel door je reisverhalen heen, omdat ik liever lifestyle- en foodblogs lees, maar dit was echt mooi. Het lijkt me superleuk om hier te wandelen. Als ik er zou zijn, zou ik er denk ik meerdere dagen blijven om ook in de vallei en bij de grotwoningen te kunnen wandelen. En ik zou uitzoeken wat het voor plantjes zijn die er allemaal groeien. Vooral die vetplant ziet er leuk uit.

 3. Sarah

  Zo’n spookstad wil ik zo graag ook eens bezoeken. Matera kende ik nog niet, dus ga ik zeker wel onthouden! Ziet er super gaaf uit. Al spreekt al dat klimmen mij dan wel niet zo aan. Haha. Moet ik alvast beginnen te trainen voor als ik er ooit naartoe ga ;)

 4. Puck

  Wauw, zo tof! Ik had er nog nooit van gehoord, maar nu wil ik er sowieso een keer heen haha!

 5. Rowan

  Wat een bijzondere plek zeg! Ik kan me voorstellen dat verdwalen hier snel gebeurt.

 6. Evelyne

  Mooie foto’s! Mooie stad. Daar zou ik mij ook wel kunnen vermaken. Alhoewel dat klimmen niet voor mij is weggelegd, haha.

 7. Jonna@Burgertrutjes

  Leuke reistip, heb nog niet eerder van deze prachtige plaats gehoord. Wat ziet het er mooi uit zeg! Komt zeker op mijn travel bucketlist. Perfecte bestemming voor een korte vakantie
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Jeffree Star Cosmetics Mini Red & Pink Bundle review & foto’s!

 8. Wendy (B)

  Ziet er heel speciaal uit!

 9. sammie

  Heel gaaf die plaats, zou ik ooit wel eens willen zien! Heb deze stad ook tijdens een reisprogramma voorbij zien komen, toen gingen ze ook die grot woningen in, was mooi om te zien.

 10. Michelle

  Wat gaaf! Het is een van mijn droombestemmingen. Lijkt mij heel bijzonder om daar rond te lopen.

 11. Jessica J.

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me zó bijzonder om er rond te wandelen! Knappe foto’s!
  Jessica J. onlangs geplaatst…7x Opgemaakt in maart 2018!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑