AroundSan

My Way of Exploring

Italië | De ruïnes van de Romeinse stad Pompeï

Italië | De ruïnes van de Romeinse stad Pompeï
Pompeï bezoeken was toch wel iets waarvan ik, sinds ik weet dat het bestaat, dacht: ‘Dat wil ik sowieso een keer zien!’. Vorig jaar was het zo ver en kon ik eindelijk de overblijfselen van deze oude stad bezoeken en met eigen ogen zien wat de uitbarsting van de Vesuvius heeft aangericht. Hoe ik Pompeï beschrijf? Indrukwekkend, best heftig en eigenlijk ook wel bizar.

Pompeï

Van deze Romeinse stad heb je vast wel eens gehoord, gok ik zo. Op 24 augustus in het jaar 79 na Christus werd deze stad bedolven onder as van de uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Het maakte in één keer een einde aan de steden Pompeï en Herculaneum. Pompeï heb ik zelf bezocht en daar ga ik jullie ook mijn foto’s van laten zien en vertellen hoe het is om hier rond te lopen en wat je allemaal kunt zien. Dat het een aanrader is om hier een keer naar toe te gaan, dat kan ik alvast verklappen. :)
pompeï
Zodra je de ingang bent gepasseerd kom je als eerst dit amfitheater tegen.
pompeï
Zoals je ziet is er veel van bewaard gebleven en is het onwijs goed gerestaureerd en onderhouden.
pompeï
pompeï
pompeï
Het is zó groot als je hier loopt en om je heen kijkt. Dat verwacht je toch niet echt als je buiten loopt en het amfitheater van de buitenkant ziet.
pompeï
De straten van Pompeï zien er allemaal zo uit. Je verdwaalt er dus makkelijk, haha. Er zijn echt ontelbaar veel straatjes trouwens, maar aangezien ze er bijna allemaal zo uit zien vond ik het niet een must om élke straat af te gaan. Tenzij er een speciaal gebouw tussen zat, zoals bijvoorbeeld een badhuis.
pompeï
pompeï
Je kan ook vaak wel de oude huizen in en dan kwam je soms op verrassende plekken uit. Hier zie je een soort van binnentuin.
pompeï pompeï
pompeï
Tja, kaartlezen als veel op elkaar lijkt… Dat is best wel lastig, hahaha.
pompeï
Tof hè? Dat dit er nog zo mooi uit ziet. Ik vind het echt top dat mensen zich inzetten om dit te blijven restaureren en dat er dus aandacht naar uit gaat om dit stukje historie te blijven behouden.
pompeï pompeï
Hoe groot de ruïnes van Pompeï zijn had ik wel onderschat. Het is best wel een aardig oppervlak! Je kunt er dus makkelijk een dagtrip van maken.
pompeï
Dit is wel heftig… Er zijn versteende mensen te zien binnen de stadsmuren van Pompeï. Als je dit zo ziet dan krijg je toch wel de rillingen. Het is niet voor te stellen gewoon, echt niet…
pompeï
En zo zijn er op verschillende plekken nog meer versteende mensen te zien. Hoe dit zo bewaard is gebleven hè? Bizar gewoon.
pompeï  pompeï pompeï
pompeï
pompeï
Wat mij opviel is dat er veel muurbeschilderingen zijn in veel huizen en andere gebouwen. Het zijn complete super gedetailleerde kunstwerken!
pompeï
pompeï pompeïpompeï
Deze foto maakte mijn vader van mij terwijl ik een foto aan het nemen was. Haha, hij is leuk geworden zo met het tegenlicht!
pompeï
pompeï pompeï
pompeïpompeï  pompeï
Lopend door Pompeï, niet wetend wat er om elke hoek van een straat weer te zien is. :)
pompeï
pompeï
Ik vind het jammer dat ik bij sommige dingen, zoals bij deze foto, niet meer kan vertellen wat dit precies voor plek was. Er was zó veel te zien dat ik dat niet onthouden heb. Toch laat ik die foto’s wel zien, omdat het natuurlijk wel gewoon heel gaaf is om te zien.
SAMSUNG CSC
pompeï pompeï pompeï
Hoge muren, straten die wij eigenlijk niet eens een straat kunnen noemen en een mooi uitzicht…
pompeï
Wat dit precies was weet ik helaas niet meer, maar ik gok een badhuis.
pompeïpompeï
Dan loop je in een huis en kom je ineens een binnentuin tegen met een mooi uitzicht. Je komt elke keer weer voor verrassingen te staan in Pompeï!
pompeïEr zijn ook beschilderingen en andere vondsten gevonden die nu achter glas staan. Geheel begrijpelijk natuurlijk! Vandaar dus de weerspiegeling op deze foto.
pompeï
Je moet trouwens heeeeel goed uitkijken als je hier loopt en continue naar beneden kijken waar je stapt. Ik heb toen ik hier was al meerdere mensen onderuit zien gaan omdat ze struikelden over een steen. Voorzichtig zijn dus! Gelukkig hebben wij alle drie onszelf niet bezeerd, maar dat je dus op moet passen is duidelijk.
pompeï
pompeï
Als laatste dit engeltje. Een klein detail die ik in een huis daar ineens zag op de muur. Ik vind dat tof, heel tof!

Pompeï is een bijzondere plek, daar ben ik nu wel achtergekomen nu ik het met eigen ogen heb ervaren. Ook voel je daar gewoon een beetje een griezelige sfeer, is mijn ervaring. Het is gewoon onwerkelijk dat er zó veel mensen hier zijn gestorven en dat deze hele stad binnen een paar seconden verwoest is door de uitbarsting van de Vesuvius. Dat is toch bijna ondenkbaar? Toch is het echt gebeurd en vind ik het bijzonder dat er nog zo veel van over is en dat mensen zich inzetten om alles te restaureren en te onderhouden. Ze zijn nog steeds bezig en ik zag dat er onlangs weer een skelet is gevonden van een kind. Zo zie je maar dat er waarschijnlijk nog zo veel niet gevonden is… Ik vind deze plek een absolute aanrader en zou alleen maar kunnen zeggen dat je er waarschijnlijk geen spijt van zal krijgen om hier een keer naar toe te gaan. Ik vond het best wel heftig, maar toch ook heel mooi!

Meer lezen over mijn roadtrip? Kijk dan hier!

Ben jij wel eens in Pompeï geweest? Zo niet, zou je het eens met eigen ogen willen zien?

10 Comments

 1. Wat een prachtige foto’s en wat ziet het er inderdaad indrukwekkend, maar ook best wel heftig uit. Bizar om je te bedenken dat er binnen een paar seconden zo veel mensen zijn gestorven. En ook wel bijzonder dat die versteende lichamen na al die jaren nog bewaard zijn gebleven. Het lijkt me zeker mooi om Pompeï eens met eigen ogen te zien.
  Romy onlangs geplaatst…April 2018 | De maand van…

 2. Het lijkt me heel bizar om daar zo rond te lopen, zeker als je die mensen dan ziet.

 3. Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe het voor die mensen geweest moet zijn. Wat ontzettend heftig. Lijkt me tegelijkertijd prachtig en beklemmend om nu door de straten van Pompeï te lopen.
  Jessica J. onlangs geplaatst…Enjoy the Simple Things: Nieuwe Yankee Candle-geuren 2018

 4. Ik ben er toevallig zelf vorige maand geweest en ik was ook helemaal verliefd! Zo bijzonder allemaal. Heel gaaf om daar 2000 jaar later te kunnen rondlopen! :)

 5. Wat ontzettend indrukwekkend (en die versteende mensen zijn een beetje luguber, haha!) is dit zeg! Zeker nog op mijn wishlist, samen met de pyramides in Egypte <3

 6. Hoewel het er heel bijzonder en mooi is, vond ik ook dat er een soort van griezelige sfeer hing. Het is al verschillende jaren geleden dat ik er ben geweest, maar ik kan mij dat beklemmende gevoel dat ik toen had nog steeds herinneren. Het is natuurlijk ook bizar om daar rond te lopen, wetende wat er toen allemaal gebeurd is. Een speciale ervaring. Wat je zegt… best heftig, maar toch ook heel mooi. Helemaal mee eens!

 7. Wat een super interessante en leuke plek om te ontdekken! Zou super graag een keer naar Pompeï willen gaan om alles een keer in het echt te zien.

 8. Leuke post! Ik ben er afgelopen zomer voor het eerst geweest. Ik vond het te gek ik ben een echte cultuur liefhebber. Ik begrijp precies wat je bedoeld met een beetje griezelig dat had ik vooral bij de versteende lijken echt heel indrukwekkend. Ooh en trouwens dat wat je niet precies meer weet ‘denk een badhuis’ is geen badhuis maar een soort (afhaal) restaurant, het is een toonbank waar vroeger in die potten eten werd bewaard en uitgeserveerd. Was in die tijd vrij gebruikelijk omdat het niet zo vanzelfsprekend was dat men een keuken had. Ben ook bezig met een post over Pompeii en Herculaneum die zal binnenkort wel op me site verschijnen. Mooie foto’s heb je gemaakt hoor. Keep up the good work!

 9. Pompei is een plek die op mijn lijstje staat om te bezoeken. Het lijkt mij zo bizar om daar rond te lopen, maar ook heel interessant. Echt heel gaaf dat jij er bent geweest. Mooie foto’s!
  Darina onlangs geplaatst…Waarom ik blog en niet vlog

 10. Dit lijkt me heel indrukwekkend. Ik zou het wel eens met eigen ogen willen zien!
  Linda | travellersoftheworld onlangs geplaatst…Overnachten in Parijs: review Ibis Paris Ornano Montmartre hotel

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

CommentLuv badge

© 2019 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑