My Way of Exploring

Een aantal van mijn reistips op een rijtje

Een aantal van mijn reistips op een rijtje
Met al aardig wat (verre) reizen in the pocket én dus ook al veel ervaring, denk ik dat ik nu wel een keertje mijn reistips kan delen! Van simpele tips tot dingen waar je misschien zelf nog nooit aan had gedacht. Waar vind je de goedkoopste tickets? Wat is handig om tijdens het plannen van je reis aan te denken? Altijd handig om wat tips van een ander door te lezen, toch? Bij deze dus een aantal van mijn reistips op een rijtje!

Bedenk een budget

Stel, je hebt een land uitgekozen en je maakt plannen om hier naar toe te gaan. Ikzelf heb altijd wel een budget in mijn hoofd qua wat ik aan de vakantie in zijn geheel ongeveer wil en kan uitgeven. Dit ligt er maar net aan wat we er op dat moment voor over hebben, wat er op de spaarrekening staat en wat we van plan zijn (ver of dichterbij?). Op vakantie gaan zonder budget vind ik zelf geen goed plan. Van te voren een beetje berekenen hoeveel alles gaat kosten is wel zo handig en geruststellend! Zo sta je niet voor verrassingen. :)

Hoeveel kost het land?

Ik Google er altijd op los en speur een aantal sites en blogs af over hoe duur het land is, want ik wil niet voor grote verrassingen komen te staan, zoals ik net ook al zei. Zéker niet als het om geld gaat. Je kan nooit alles precies weten, maar een inschatting maken kan natuurlijk wel. Vaak kun je op sites wel genoeg vinden over hoe duur uiteten gaan is, hoe duur eten en drinken daar überhaupt is, de prijzen van vervoer, verblijven, entree voor uitstapjes, etc. Zo zochten wij dit jaar nog, toen wij naar de Seychellen gingen, heel internet af naar hoeveel alles kostte en konden wij inschatten of het binnen ons budget viel!

Lokaal eten en drinken checken

Daarnet zei ik al dat ik altijd sites afspeur om te zien hoe duur eten en drinken is het land dat ik voor ogen heb. Ook vind ik het altijd fijn om via TripAdvisor al restaurantjes te zoeken in de gebieden waar ik naartoe ga, want zo heb ik een idee van de prijzen én waarvoor eten daar vooral is. Het is handig om te zien watvoor eten je in dat land vooral kan krijgen, zeker als je niet alles kan eten wat je wilt (intoleranties, allergieën). Zo heb je in ieder geval een idee van hoe de eetgewoonten daar zijn en wat je kan verwachten! Stel je voor dat je qua lokaal eten echt geen kant op kan op sommige plekken in de wereld, dan moet je je misschien toch even achter je oren krabben of het wel zo’n goed idee is om daarheen te gaan. Ook kijk ik zelf altijd hoe de kwaliteit van het drinkwater is. Dan kun je je daar in ieder geval ook al op voorbereiden! Deze tip is dus vooral voor mensen die minder makkelijk overal zomaar alles kunnen eten.

Vaccinaties + zorgverzekering

Voordat ik vliegtickets boek of een verblijf vastleg check ik altijd eerst bij het land of ik vaccinaties nodig heb en zo ja, welke? Wij weten nog niet waar we heen gaan volgend jaar, maar ik wil altijd wel bepaalde vaccinaties in mijn zorgverzekeringspakket hebben. Voor de zekerheid wil ik altijd daar goed voor verzekerd zijn, dus daarom ben ik nu ook al bezig met kijken welke zorgverzekering het beste daar bij past (plus natuurlijk de werelddekking en andere dingen die ik belangrijk vind). Bij de Consumentenbond vindt je een eerlijke zorgvergelijking op de website, wat natuurlijk súper handig is! Zo kan ik ook heel makkelijk bekijken welke zorgverzekeringen vaccinaties goed dekken. Dit doe ik elk jaar weer opnieuw. Tipje!

Op tijd inpakken

Ik heb een hekel aan inpakken en stel dit het liefst telkens uit omdat ik er gewoon een hekel aan heb. Maarja, dat is geen optie want het levert zo veel onnodige stress op. Het scheelt heel veel stress en spanning als je op tijd je spullen heb ingepakt en niet last minute nog met tijdsdruk als een kip zonder kop door het huis heen rent. Het klinkt als een suffe tip, maar het is gewoon zó veel fijner om relaxed de deur achter je dicht te doen zonder hartslag die in de sterren zit omdat je de uren daarvoor zo erg hebt gestresst.

Een standaard inpak lijstje maken

Ik heb een standaard inpak lijstje waarop alles staat wat ik meeneem. Ik heb die al zó ontzettend lang! Ik heb hem al een aantal keer aangepast uiteraard, maar ik gebruik hem dus nog steeds. Alles staat er op en ik hoef alleen maar het lijstje af te gaan en zo vergeet ik nooit iets! Er staan bij mij ook de meest simpele dingen op die je eigenlijk niet kan vergeten, maar dat maakt het juist onwijs fijn aangezien je nérgens meer over na hoeft te denken maar gewoon pakt wat op het lijstje staat.

Foto’s maken van belangrijke documenten

Zet altijd een foto van je paspoort, vliegtickets, andere tickets, reserveringsbevestigingen, etc. op je mail/cloud/dropbox. Mocht je nou iets kwijtraken, dan heb je in ieder geval nog íets. Je weet nooit of je er uiteindelijk nog iets aan hebt in een bepaalde situatie, maar doe het gewoon voor de zekerheid. Ik vind het zelf altijd een fijn idee als bijvoorbeeld mijn ouders ook deze informatie hebben van mij. Mocht ik er dan om één over andere reden zelf niet bij kunnen komen, dan heb ik altijd nog mensen die het naar me toe kunnen sturen.

Inpak tip: ziplock zakjes

Even een inpak tip er tussendoor waar ik zelf he-le-maal fan van ben: gebruik ziplock zakjes in allerlei formaten! Deze zakjes hergebruik ik trouwens voor een volgende vakantie als ze gewoon nog schoon zijn (ik laat ze dan in mijn koffer zitten), dus ik ben zeker wel milieubewust bezig hoor, haha. Deze zakjes gebruik ik voor allerlei dingen. Ik doe bijvoorbeeld in één groter zakje al mijn belangrijke documenten dingen, zoals mijn paspoort, vaccinatieboekje, tickets en portemonnee. In mijn koffer doe ik al mijn ondergoed in een zakje, mijn bikini’s, sokken, toiletspullen en andere losse random dingen bij elkaar. Zo hou ik zelf heel erg het overzicht en dit werkt voor mij super fijn! Pat lacht mij altijd uit, maar ik doe dit nu al een paar jaar en ik merk dat je veel meer overzicht houdt in je koffer en je je nooit scheelt zoekt naar spullen. Ideaal als je het mij vraagt!

Vliegtickets vergelijken

Haha, dit is een puntje waar ik pro in ben geworden, al zeg ik het zelf! Ik gebruik meerdere sites, maar sowieso altijd wel Skyscanner als eerste. Dit vind ik een hele fijne site om te zoeken en tot nu toe heb ik altijd bizar ‘goedkope’ tickets gescoord! Het scheelt natuurlijk ook wel dat wij niet aan schoolvakanties gebonden zijn en altijd in het laagseizoen op vakantie kunnen. Maar goed, het is gewoon altijd nuttig om vliegtickets te vergelijken als je met het vliegtuig op vakantie wilt. Altijd verder kijken dan je neus lang is hoor, want sommige sites maken er echte en potje van en zo betaal je makkelijk honderden euro’s meer voor eenzelfde ticket!

Reisblogs lezen

Wil je een realistisch beeld krijgen van een land waar je nog nooit bent geweest of gewoon inspiratie op doen? Ga dan gewoon allerlei reisblogs lezen! Je komt er vanzelf wel als je bijvoorbeeld ‘ *land* blog’ intypt in Google. Natuurlijk zitten er blogs bij waar de foto’s té perfect zijn, maar ik zou adviseren dus gewoon meerdere blogs te gaan zoeken die schrijven over de plek die jij op het oog hebt. Vaak staan er genoeg tips bij en fijne weetjes en de ervaringen van die persoon. Je kunt zo een beeld krijgen of het iets is waar je naar op zoek bent, of misschien doe je juist nog wel inspiratie op? Op site’s van reisbureaus wordt alles perfect neergezet altijd, dus daar kijk ik zelf sowieso nooit naar, haha! Ik ben in ieder geval groot van van reisblogs! Dit is ook gelijk de reden dat ik zelf ook mijn reiservaringen deel op mijn blog. :)

Koop op tijd spullen die je nodig hebt

Och, hier heb ik ervaringen mee. Ik heb een aantal keer gehad dat ik last minute nog dingen moest gaan kopen, het natuuuuurlijk niet kon vinden en toen zo veel tijd kwijt was aan rondjes lopen in de stad. Niet leuk en vooral ook stressvol. Mijn tip is dus: koop op tijd de spullen die je nog nodig hebt voor je vakantie. Een simpel topje, slippers, deo… Het kan van alles zijn. Wat ik doe is dus om nu ruim van te voren (lees: weken) alvast een lijstje te maken met dingen die je nog mist en wel nodig hebt. Doe dit alsjeblieft niet een paar dagen van te voren, want als je misgrijpt dan ben je al de pineut.

Controleer deze dingen waar je misschien niet zo snel aan denkt

Wat ik daarmee bedoel? Nou, denk aan bijvoorbeeld je pinpas op wereldwijd zetten, mocht je buiten Europa op vakantie gaan. Check wanneer je paspoort verloopt, kijk of je zomaar je medicijnen mee mag nemen (als je die slikt) of dat je een verklaring nodig hebt, zorg voor een goede annuleringsverzekering,  zorg dat je je persoonlijke nummers van je bank/reisverzekering/zorgverzekering bij de hand hebt, check of je een visum nodig hebt en als je gaat vliegen: bekijk bij de vliegtuigmaatschappij wat de maximale afmetingen en gewicht zijn voor je koffer en/of handbagage. Dit zijn misschien dingen waar je niet heel snel aan denkt als je bijvoorbeeld voor het eerst gaat vliegen of ver op vakantie gaat.

Dit waren zo’n beetje wel de dingen waar ik het eerste aan dacht bij het maken van deze blog. Er zijn natuurlijk wel honderden tips te bedenken, maar ik denk dat ik voor mezelf de belangrijkste dingen nu wel op een rijtje hebt gezet. Het zijn random dingen, maar dat vind ik juist wel leuk! Ik zou best nog wel een keer een andere blog kunnen maken en op een onderwerp van hierboven diep in gaan. Mocht je denken van: ‘Daar zou ik wel meer over willen weten hoe jij dat doet’, zet het dan zeker even in de comments. Misschien kan ik er wel wat mee! :)

Heb jij nog een fantastische reis gerelateerde tip die iedereen moet weten?

34

16 Comments

 1. Romy

  Supergoed artikel! Er staan zeker een paar tips bij die voor mij (als iets minder ervaren reiziger, haha) ook heel handig zijn. Bijvoorbeeld het inscannen van mijn paspoort en die scan op mijn telefoon opslaan, maar ook zo’n standaard inpaklijstje maken. Dat ga ik de volgende vakantie zeker doen :)
  Wat ik zelf overigens ook doe bij het boeken van vliegtickets, is dat ik na het doorlopen van een aantal stappen bij het boeken ook een incognitotabblad open en daarin opnieuw ergens tickets boek. Soms stijgen de prijzen van vliegtickets op basis van je zoekgeschiedenis (omdat bekend is hoeveel interesse je hebt in de reis) en dan scheelt het als je incognito gaat boeken. Soms maar een paar euro, maar toch :P
  Romy onlangs geplaatst…Outfit | roze vest, tweedehands jurk & enkellaarsjes

  • Sandra

   Dat is inderdaad ook een goede tip! Ik weet nog wel dat het bij ons ook een paar tientjes scheelde per IP aders of apparaat. Ik blijf het gek vinden waarom ze dat doen, maar oke. Je moet inderdaad goed opletten!

 2. Darina

  Hele goede tips! Ik gebruik ook altijd Skyscanner en zoals Romy al zegt, kijk ik op verschillende apparaten naar de prijzen. Dit heeft me al zeker wat euro’s gescheeld.
  Darina onlangs geplaatst…Op mijn wensenlijstje | November 2018

  • Sandra

   Jep, dat is ook zeker zo! Het scheelt zeker wel geld als je goed oplet. Altijd dus op meerdere apparaten en ip adressen kijken ja. :)

 3. Lizzy

  Wat een goede tips! Ik krijg er meteen zin door om mijn volgende reis te plannen, haha. Foto’s maken van belangrijke documenten is inderdaad een goed idee en ik had er nog niet eerder aan gedacht. Mijn ultieme reistip is om altijd een grote, dunne sjaal mee te nemen naar warme bestemmingen. De sjaal kan als omslagdoek dienen als je het koud hebt, of als handdoek bij een spontane duik in een zee, rivier of meer.
  Lizzy onlangs geplaatst…5 areas in the body that can hold stress

  • Sandra

   Haha, dat snap ik helemaal! Ik krijg er zelf ook gelijk weer zin in, hihi. Jouw tip is ook een super tip! Multifunctioneel. :) Erg handig! Die ga ik onthouden.

 4. Jeanine

  Handig artikel, op tijd inpakken is ook zeker mijn valkuil!

  • Sandra

   Oeps, dat is niet zo handig! Maaaaar ik snap het helemaal, want inpakken blijft gewoon stom…

 5. Janne

  Zou je jouw inpaklijst willen posten? Ik vind het altijd erg interessant en handig om te zien wat er op zo’n lijst staat :)
  Ik heb niets toe te voegen aan je lijst met tips, hij is al supervolledig zo! Knap geschreven.

  • Sandra

   Oh ja hoor, dat wil ik best een keer doen!
   Thanks Janne! :)

 6. Co | Op reis met Co

  Hele handige tips! Ik begin meestal al weken van te voren met pakken (nou ja, ik maak een stapel in een hoekje met dingen die ik niet moet vergeten), daardoor heb eigenlijk nooit last minute inpakstress :)

  • Sandra

   Handig! Dat is inderdaad wel zo slim ja. Dan hoef je niet zo veel op het laatste moment te doen én je heb inderdaad ook minder kans om iets te vergeten. Goede tip!

 7. Mei Qi

  Hele fijne tips!! Afgelopen zomervakantie vroegen we een lokale mevrouw wat een mooie stad was, maar niet mega toeristisch. Door haar kwamen we in een prachtige stad terecht. Ik zou lokale mensen vragen om tips voor mooie plekjes :)

  • Sandra

   Goede tip! Dit is ook zeker zo. Mijn vriend en ik, maar ook toen ik op vakantie was met mijn ouders, hebben dit ook meegemaakt. Door lokale mensen aanspreken heb je echt veel meer kans om de leuke (onontdekte) plekken te ontdekken. :)

 8. Yvonne

  Hihi, leuk en herkenbaar. Ik heb ook al jaren zo’n standaard paklijstje. Niet de enige overgeorganiseerde reisgek dus ;) Nog een tip: ik print altijd een “this luggage belongs to…” labeltje met mijn e-mailadres en de vluchtgegevens van die specifieke reis. Die doe ik zowel aan als *in* mijn koffer (en ook in al mijn andere tassen).

 9. Manon Ruitenberg

  Handige tips! Op naar de volgende reis zou ik zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑