My Way of Exploring

8 Dingen om te regelen/checken als je op vakantie gaat

8 Dingen om te regelen/checken als je op vakantie gaat
Als je op vakantie gaat is het aan te raden om een aantal dingen te checken en te regelen voordat je weg gaat. Soms zijn er dingen waar je normaal gesproken echt niet over nadenkt, maar wat wel belangrijk is om over na te denken als je een vakantie geboekt hebt. Ik heb hier acht belangrijke dingen opgeschreven die ik zelf altijd check voordat ik op vakantie ga. Je kunt maar beter goed voorbereid op vakantie gaan, toch?

Zorgverzekering
Als eerst eentje waar je misschien niet snel over nadenkt, maar wat wel heel belangrijk is. Ongeacht hoe je gezondheid is, voor iedereen is het belangrijk om te checken hoe je gedekt bent in het buitenland als je daar medische zorg nodig hebt. Wat ben ik blij dat ik expres een zorgverzekering heb gekozen waarbij ik super goed gedekt ben in het buitenland zeg! In de Filipijnen heb ik namelijk een paar keer het ziekenhuis moeten bezoeken en medicijnen en verbandmiddelen moeten halen. Eenmaal thuis heb ik al dit geld weer teruggekregen van mijn zorgverzekeraar! Dus echt, kijk het altijd goed na. Een ongeluk zit in een klein hoekje (spreekt uit ervaring :’) ).

Reisverzekering
Ook is het belangrijk om een reisverzekering te hebben als je van plan bent om op vakantie te gaan. Denk aan per ongeluk je telefoon laten vallen en een mooie krak in je scherm te hebben, je camera die kapot gaat, maar ook bijvoorbeeld andere medische kosten die je zorgverzekeraar niet vergoed. Ook hier heb ik zelf ervaring mee en weet nu maar al te goed dat het belangrijk is om goed verzekerd op reis te gaan. Ook al is het een weekendje weg, alsnog is het aan te raden! Je weet maar nooit. Zelf heb ik gewoon een doorlopende reisverzekering, wat ik overigens ideaal vind.

Vaccinaties
Het ligt er natuurlijk helemaal aan waar je naar toe gaat, maar check van te voren altijd goed of je vaccinaties nodig hebt. Je wilt op vakantie natuurlijk niet iets engs oplopen en ziek worden. Zelf gebruik ik altijd de website van de GGD. Die is altijd up to date en betrouwbaar. Hier kun je de vaccinaties per land bekijken.

Goede koffer + afmetingen en gewicht checken
Als je met het vliegtuig gaat heb je een koffer nodig. Er zijn zo veel verschillende soorten! Zelf heb ik er eentje met zwenkwielen die je gewoon alle kanten op kunt rollen. Dat scheelt een hoop gesjouw en gedoe. Check ook altijd bij de vliegmaatschappij welke afmetingen je koffer maximaal mag hebben en welk gewicht.

Paspoort geldigheid
Nog een belangrijke: check of je paspoort nog geldig is! Je zou maar een verlopen paspoort hebben als je weg moet… Niet handig. Wat ook nog een tip is: in sommige landen hebben ze regels over de geldigheid van een paspoort. Soms moet hij bijvoorbeeld nog 6 maanden geldig zijn als je het land vertrekt. In Indonesië is dit bijvoorbeeld zo. Kijk dat dus goed na.

Visum nodig?
Heb je een visum nodig om het land in te komen en er te verblijven? Soms moet je er eentje kopen, soms is hij gratis en soms heb je ook gewoon helemaal niks nodig. Het ligt er aan wat je in het land gaat doen. Zo heb je bijvoorbeeld toeristen, werk- en zakenvisa. Ook belangrijk om te checken dus! Dat kun je overigens op hier doen.

Medicijnen
Slik je medicijnen en moet je die meenemen? Kijk altijd of dit is toegestaan in het land waar je naar toe gaat. Vaak heb je een verklaring nodig voor medicijnen die je op voorschrift slikt, maar soms moet je ook een heel medisch paspoort gaan aanvragen. Tip: doe dit ruim van te voren, want het kan even duren eer je alles geregeld hebt. Zeker als het gaat om medicijnen die onder de opiumwet vallen.

Annuleringsverzekering
En als laatste kom ik uit bij een annuleringsverzekering. Stel er gebeurt iets waardoor je niet weg kan, denk aan het overlijden van een naaste of als je plotseling in het ziekenhuis komt te liggen. Als je dan geen annuleringsverzekering hebt kun je wel fluiten naar je geld. Dat is zonde, toch?

Dit zijn de acht dingen die ik zelf altijd check voordat ik op vakantie ga. Of je nou dichtbij of ver weg gaat, het is aan te raden om altijd even een lijstje zoals deze af te gaan zodat je niets over het hoofd ziet. Ik heb afgelopen reis wel ervaren hoe belangrijk het is om al deze dingen op orde te hebben en daarom wil ik het graag met jullie delen. In problemen komen terwijl je op vakantie bent is gewoon rot, dus je kunt beter maar goed voorbereid op vakantie gaan.

Wat check en regel jij allemaal voordat je op vakantie gaat?

34

18 Comments

 1. Justine

  Goede tips! Ik check altijd de toegestane afmetingen van bagage voor ik ga. Heb al eens meegemaakt dat ik bijna 50 euro extra moest betalen omdat de nopjes (je weet wel, waar je koffer op rust als hij op z’n kant ligt) van mijn handbagage buiten de afmetingen viel en ik het dus moest laten inchecken. Zo’n onzin, ik was echt pissed! Maar goed, die fout maak ik niet nog eens!
  Justine onlangs geplaatst…8 dingen die ik mis van thuis

 2. Romy

  Er staan goede punten op waar ik zelf niet altijd bij stil sta! Handig lijstje zo! Wat gek eigenlijk dat de regels over de geldigheid van je paspoort soms per land kunnen verschillen.
  Romy onlangs geplaatst…Bucketlist-moment: dé tas van mijn eerste salaris

 3. Rianca

  Vooral die reisverzekering en zorgverzekering checken wij elke keer voordat we gaan vertrekken. Iets met een onhandig en gevaarlijk. :’)

  Oh en dit jaar hadden we ook een Visum nodig., want we gaan naar Australië. Bleek dat een elektronisch visum nog veel goedkoper was dan daadwerkelijk ergens een papiertje halen. Dus goed onderzoek doen hebben wij ook wel geleerd, want dit stond dus ergens achteraf op de officiële website.
  Rianca onlangs geplaatst…Hoe ziet de Australië reis eruit?

 4. Shirley

  Voor een wat verdere reis check ik of ik vaccinaties nodig heb. Mijn reisverzekeringen heb ik allemaal doorlopend. Verder natuurlijk praktische zaken: visum, afmetingen handbagage, eventueel een parkeerplaats reserveren…

 5. Loes

  Allemaal hele belangrijke dingen, goed dat je dit artikel schrijft! Vooral de geldigheid van je paspoort is iets wat mensen vaak over het hoofd zien, heb ik het idee. Ik check eigenlijk al deze dingen op het lijstje altijd wel! Ook kijk ik vaak even hoe ik van het vliegveld naar het hotel/appartement/oid moet komen, voordat ik vertrek. Dat geeft me wat meer rust!
  Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #20 – 24 tot 30 juni

 6. Donna

  Ik vind verzekeringen zo belangrijker! Je weet maar nooit, zelfs al ga je maar 1 dag weg. Je hoort regelmatig dat mensen zonder reisverzekering naar Amerika gaan en dan daar goed ziek worden. Ja… dan heb je een probleem. Gewoon afsluiten!

 7. Marsha

  Handige tips heb je gegeven! Die annulerings-/reis verzekering zijn zeker handig!

 8. Jessica J.

  Handig overzicht! Voor onze reis naar Amerika had ik een reisbijstandsverzekering, reispassen en ESTA geregeld. Veel exotischer hebben we het nog niet gezocht.
  Ik maak wel steeds een lijstje in Foursquare van de plekken die ik wil bezoeken en boek in de mate van het mogelijke trein-, musea- en andere tickets, restaurantreservaties e.d. op voorhand. Ook Google Maps-kaarten op voorhand downloaden zodat je ter plaatse zonder mobiel internet kan navigeren, raad ik iedereen aan!
  Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #60 • Rokende leeuwen, Instagram struggles en A.D.

 9. Simone

  Ik ben zo iemand die deze dingen altijd checkt. Beter het zekere voor het onzeker!
  Simone onlangs geplaatst…TAG | Geluksmomenten

 10. Susan

  Goede tips zeg! Ik heb het meeste ondertussen wel geregeld voor mijn reis :)
  Susan onlangs geplaatst…Shoplog: Mega sale & Amsterdam shoplog juni 2017

 11. Mariska

  Annuleringsverzekering ben ik wel eens te skeer voor, oeps. Maar alleen als het een korte/niet al te dure reis is. Reisdocumenten ben ik wel echt super panisch mee xD

  • marleen@burgertrutjes

   Hahahhaha zo herkenbaar. Ik ben er ook te skeer voor. Plus ik moet echt half stervend zijn wil ik mijn vakantie niet door laten gaan.

 12. Marion

  De belangrijkste puntjes voor een reis!! Stel je voor dat je 1 van deze puntjes niet doet, dat kan heel je vakantie verpesten.. Na dit soort puntjes is mijn grootste struggle het inpakken van kleding. Welke setjes passen goed bij elkaar en wat niet? Altijd weer lastig haha! Mijn grootste nachtmerrie is dan ook dat mijn koffer met mijn mooiste vakantiekleding kwijt raakt :O

 13. Nathalie

  Handige tips, vooral visum had ik nog niet echt over nagedacht..
  Ik check altijd tienduizend keer mijn koffer of ik wel mijn lenzenvloeistof in mijn tas heb zitten. Ik ben dat namelijk wel eens vergeten en dat was zo vervelend!

  Liefs, Nathalie
  Nathalie onlangs geplaatst…Mini interieur shoplog den Bosch!

 14. Bente

  Ik moet bekennen dat ik niet heel goed ben in alles goed op een rijtje hebben. Dit jaar hadden we geen reisverzekering (of annuleringsverzekering), gelukkig geen kapotte of gestolen spullen dus hadden we het uiteindelijk ook niet nodig :).
  Paspoort en visums regel ik wel altijd goed op tijd. En voor de US zorg ik altijd op tijd dat mijn ESTA nog geldig is :)

 15. Jonna@burgertrutjes

  Handig lijstje San! Ik heb een mega excel met allemaal handige lijstjes voor de vakantie haha! Vooral het checken van mijn verzekering, creditcard en werelddekking op mijn pinpas
  Jonna@burgertrutjes onlangs geplaatst…Ik voel me zo lelijk en dik – STOP hiermee!

 16. Sammie

  Ik moet mijn hang bagage tas nog even opmeten.. oh en de Reisverzekering moet ik ook nog regelen! Ga ik gelijk doen :)

 17. Nesrin

  Je geeft hele goede tips Sandra. Ik maakte mij nooit zorgen en had behalve een zorgverzekering geen andere verzekering maar toen kwamen er kinderen en door hen ben ik toch wel door een andere (zonne)bril gaan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑