My Way of Exploring

Vervelende dingen aan niet alles kunnen eten & drinken

20160706_144306
Vandaag een persoonlijk artikel. Een tijd geleden deelde ik mijn verhaal op mijn blog, wat ging over dat ik plotseling niets meer kon eten en drinken. Gelukkig kan ik inmiddels sinds vier jaar al veel meer verdragen en is het stabiel! Ondanks dat ik hier heel blij mee ben, is het in sommige situaties ook heel irritant dat ik niet zomaar alles kan eten en drinken wat ik zou willen… Wat vervelend is aan niet alles kunnen eten? Dat lees je vandaag.

× Spontaan ergens gaan eten is onmogelijk, tenzij het een bekend restaurant is waar ik vaker eet. Ik moet altijd eerst het hele menu doorspitten voordat ik weet of ik iets kan eten.
× Het eeuwige schuldgevoel. De laatste tijd ben ik er achter gekomen dat ik regelmatig met een enorm schuldgevoel rondloop. Waardoor? Etentjes die op mij aangepast moeten worden bij een restaurant waar ik kan eten, duurdere boodschappen omdat het eten wat ik kan eten 9 van de 10 keer duurder is, ik eet grote porties omdat wat ik kan eten vaak minder vullend is…
× Etiketten lezen, etiketten lezen en nog een etiketten lezen.
20160609_134951
× In mijn geval kom ik niet snel aan mijn energiebehoefte op een dag. De dingen die ik kan eten zijn, behalve pizzabodems en brood, heel mager en bevatten dus relatief weinig calorieën. Ik moet echt bijhouden hoeveel ik eet, want anders eet ik al snel te weinig en val ik gelijk af. En dat is nou net iets wat bij mij totaal niet nodig is.
× Ik voel me vaak een zeikerd of iemand die iets verpest voor anderen. Als er bijvoorbeeld een etentje gepland wordt met vriendinnen of familie, dan moet ik zelf met een idee komen of hopen dat het ergens is waar ik iets kan eten. Als dit niet het geval is, dan voel ik mij altijd zo rot als ik vraag of we ergens anders kunnen gaan eten.
× Als ik ergens lang naar toe ga, dan moet ik van te voren al nadenken of ik eten mee moet nemen of dat ik daar ergens iets te eten kan scoren. Gewoon zonder na te denken de deur uit gaan zit er dus niet in.
× Als ik op vakantie ga, dan moet ik altijd wel wat voorraadjes van bepaalde voedingsmiddelen meenemen. Ze hebben natuurlijk niet overal ter wereld dezelfde dingen als hier in Nederland. Mijn koffer zit dus ook altijd gedeeltelijk vol met eten als ik naar het buitenland ga.
× Vaak nee moeten zeggen als iets aangeboden wordt. Denk aan verjaardagen, als je op visite bent, een avondje weg, proeverij in een supermarkt… Het is echt niet leuk om altijd nee te moeten zeggen als iemand je een koekje, taart of chocolade aanbiedt. Het voelt altijd zo onbeleefd… Natuurlijk weten veel mensen in mijn omgeving wel dat ze zoiets niet hoeven aan te bieden aan mij en ik neem het ook niemand kwalijk als iemand dat wél doet hoor! Je kunt niet altijd álles onthouden, haha.
20160424_174801
× Zomaar bij iemand blijven eten zit er niet in. Dit is iets wat ik heel jammer vind, want daardoor loop je hoe dan ook toch wel dat leuke contact tijdens het eten mis. Er moet bijna altijd apart gekookt worden voor mij en dat kan niet altijd bij een ander.
× Het gevoel dat ik krijg als iemand iets speciaal voor mij koopt. Een voorbeeld: als er een verjaardag is en iedereen eet taart, dan kan ik dat niet mee eten. Een spelteierkoek kan ik daarentegen wél eten, dus soms kopen iemand die dan voor mij. Vind ik super lief, maar ik krijg dan altijd een schuldgevoel. Weet dat dit echt niet nodig is, maar dat gevoel komt gewoon automatisch naar boven…
× Ik schaam me soms als ik mijn avondeten eet in het bijzijn van andere mensen buiten mijn gezin om. De samenstellingen van mijn avondeten is vaak nogal ‘raar’ als je het vergelijkt met wat ‘normaal’ is. Daarnaast eet ik ook nog eens heel veel van wat ik eet, puur omdat het vaak niet heel vullende dingen zijn.
× In een restaurant moet ik bijna altijd een gerecht bestellen met allemaal aanpassingen en dat vind ik super irritant om dat altijd te moeten doen. Je kunt misschien wel verwachten dat dit niet altijd goed wordt doorgegeven en er daarna alsnog regelmatig een bord voor mij staat met dingen er op die er eigenlijk niet op hadden gemoeten (en het dus weer opnieuw gemaakt moet worden…)
SAM_2313
Een voorbeeld van een paar weken geleden toen er iets mis ging. Ik was toen op vakantie en we gingen een lunchen bij een restaurant. Het personeel sprak gebrekkig engels, begreep het niet zo goed en het gevolg was dat ik uiteindelijk krom lag van de pijn en liep ik vervolgens nog twee dagen met een maag die compleet van slag was. Wat bleek achteraf? Er zat BOTER op mijn tosti. Ja, leuk. Dit bedoel ik dus met dat ik alles moet uitpluizen voordat ik iets eet.

Dit zijn een aantal dingen waar ik elke dag mee te maken heb. Ik ben er aan gewend hoor na al die jaren en vind het allemaal echt niet altijd zo erg, maar op sommige momenten is het wel heel lastig en vind ik het moeilijk om er mee te dealen. Soms wil ik gewoon nergens over na hoeven te denken. Maarja, aan de andere kant ben allang blij dat ik geen tekorten heb en dat mijn lichaam gewoon gezond is in dat opzicht! Ik mis niks en geniet van elke hap eten waar ik tegen kan, want dat is wel eens héél anders geweest.

Kan jij alles eten en drinken wat je wil, of zijn er ook dingen waar je niet tegen kan?

46 Comments

 1. Marijke

  Lijkt mij echt ontzettend moeilijk. En dan zoveel pijn krijgen door zoiets als boter op je broodje. Vreselijk lijkt mij dat!

  • Sandra

   Wennen zal ik nooit aan die pijnaanvallen, maar ik ben allang blij dat het nu nog maar héél soms is. Alleen als iemand anders (dus daar met die tosti) iets verkeerds door m’n eten doet. ’t Is echt niet leuk nee, maar zoals ik al zei ben ik allang blij dat ik ook dingen kan eten die geen pijn meer veroorzaken! Daar kijk ik maar naar, hihi.

 2. Eline

  Heel moeilijk voor je! Nu ben ik trouwens wel benieuwd naar welke ‘rare’ samenstelling jouw avondeten heeft. ;-)

  • Sandra

   Brood, veel groenten (ik eet zo 500 gram weg xD) en voldane vaak nog een (hele…) meloen of ander fruit.

 3. Bente

  Ik kan me voorstellen dat dit frustrerend is! Maar een schuldgevoel is natuurlijk ook niet nodig, het is nou niet dat je hier zelf voor gekozen hebt.

  • Sandra

   Klopt, je hebt echt gelijk hoor! Ik weet het zelf ook, maar blegh het blijkt maar komen steeds…

 4. Eline

  Het lijkt me erg lastig als je niet alles mag eten, zeker als je bij iemand anders wilt eten of dat je op vakantie bent. Gelukkig gaat het al wat beter, maar wel vervelend als zoiets gebeurd.

  • Sandra

   Heb er eigenlijk alleen last van in sociale situaties. Ben er zelf nu al een hele tijd aan gewend en weet niet beter eigenlijk…

 5. Sarah

  Ik kan wel alles eten wat ik wil, maar ben vegetarisch dus vlees en vis eet ik niet meer. Ik kan me zelfs niet voorstellen hoe vervelend het soms moet zijn voor jou. In mijn omgeving doen mensen al zo moeilijk als ik zeg dat ik geen vlees en vis eet. Dan weten ze gelijk al niet meer wat ze moeten klaarmaken als ik kom eten. Zo vervelend dat daar soms zo moeilijk rond wordt gedaan. Ik vind het dus best moedig van je dat je zo goed omgaat met dit alles! Niet altijd even eenvoudig denk ik…

  • Sandra

   Lastig is het he, als je bij anderen eet en dat ze dan met jou rekening moeten houden… Snap dat jij soms ook tegen dingen aanloopt. Het is inderdaad niet altijd eenvoudig nee!

 6. Kim

  Wat lastig dat je met zoveel dingen moet rekening houden :( Gisteren bij het uitzoeken van de theetjes vroeg ik mij trouwens ook af of je dat allemaal wel mocht, maar ik dacht anders kan je het aan iemand anders geven!
  Dat schuldgevoel is nergens voor nodig, je kunt er zelf niets aan doen, maar dat hoor je vast vaker :-)
  Ik kan ook niet tegen bepaalde etenswaren, uien bijvoorbeeld, en dat zit in zoooveel dingen. Al krijg ik niet zo een heftige reactie als jij, bij mij zijn het oprispingen en misselijkheid. Toevallig vroeg ik ook laatst of ze dat niet op een broodje wilde doen in een restaurant, maar waren ze het vergeten helaas.

  • Sandra

   Qua thee kan ik alles hebben hoor! Je hebt hele lekkere theetjes uitgezocht. Ziet er echt van te genieten hihi!
   Ui is wel een groente waar je vaker mensen over hoort. Erg vervelend dat je die klachten daarvan krijgt. Stom dat jij ook meemaakt dat ze in restaurants het kan vergeten wat je aan hebt gegeven wat je er niet op wilt. Zoiets blijft irritant, al kunnen ze er vast niet altijd iets aan doen maar toch!

 7. Fleur

  Snap héél goed de frustratie en het schuldgevoel maar dat is zó niet nodig !! Je hebt hier niet zelf voor gekozen en het is heel weinig moeite om iets te zoeken wat je kan eten! Denk aan de dingen die je wél kan eten (tosti, pizza.., vind iedereen lekker !) Onze vaste pizza tent is sowiezo altijd een goed idee (hint hint..). Snel weer iets gezelligs plannen!! En zónder het schuldgevoel, die laat je thuis !
  Je bent een topper San!
  X Fleur

  • Sandra

   Thanks Fleurrie, zo lief. Pizzadaten gaan we sowieso snel even doen. Thank you ♡♡♡

 8. Beauty& Gezondheid

  Wat lastig lijkt me zeg! Kan me niet voorstellen dat je zo bewust moet kijken naar wat je wel en niet mag eten.

  • Sandra

   Je went er aan. In het begin is het een hele uitzoekerij, maar als je weet waar je wel en niet tegen kan is het makkelijker natuurlijk…

 9. Margo

  Ik vraag dit me inderdaad wel eens af, als ik jouw blogs zie, van goh, dat moet toch wel moeilijk zijn voor d’r? Nou, nu blijkt het inderdaad zo. Ik kan me voorstellen hoe je je voelt maar zoals je zelf ook al zegt, het is niet nodig! Maar goed… hou dat gevoel maar eens tegen. Ik vind het wel super knap hoe je ermee omgaat.
  Het is niet herkenbaar voor mij, eigenlijk ben ik nergens intolerant voor. Natuurlijk krijg ik wel eens reacties als ik bepaalde dingen eet (misselijk van knoflook, last van m’n darmen van crackers?! Zo raar) maar niet dat ik het hoef te laten.

  • Sandra

   Ik schrijf er inderdaad best wel nuchter over vaak, besef mij goed dat dat niet altijd oke is en dat ik ook kan delen dat het niet altijd zo makkelijk is.
   Elk lichaam reageert weer anders op bepaalde voedingsmiddelen. Wel irritant dat jij last krijgt van knoflook en crackers. Wel fijn dat je dat niet per se hoeft te laten, maar kan mij best voorstellen dat je het misschien wel zo veel mogelijk vermijd!

 10. Dineke

  Ik vind het echt mooi hoe positief je er tegenaan kijkt! Lijkt mij namelijk inderdaaad best vervelend op sommige momenten. Maar ik wed dat de mensen om jou heen er geen problemen mee hebben, zij begrijpen het en hebben er waarschijnlijk alle begrip voor!

  • Sandra

   Dat is zeker waar! Ik heb de beste mensen om mij heen wat dat betreft!

 11. Rachel Kromdijk

  Wat een heftig iets zeg… dat is zeker niet niets.
  En om alles iedere keer uit te pluizen is ook wat..

  Wat erg dat het zo mis ging met die tosti en dat je er dan zo ziek van kan zijn.. liefs

  • Sandra

   Was inderdaad echt niet leuk! Vooral omdat je op vakantie bent… Maarja, het is gebeurd en kon het niet meer terugdraaien op dat moment haha.

 12. Sabine

  Ik snap je schuldgevoel en frustratie heel goed! Ik heb ook heel veel last gehad van van alles en nog wat en at heel veel daarom niet. Vooral op reis. Ik was altijd ziek en misselijk en moest letterlijk tijdens elke vakantie minstens één keer overgeven. Ik weet niet waar het omkeerpunt precies is gekomen, maar op een gegeven moment ben ik gewoon alles gaan eten en nu gaat het veel beter. Ik ben wel vegetariër en dat is soms lastig om te zeggen of om eten af te slaan.

  • Sandra

   Jeetje, wat naar ook dit! Gelukkig gaat het nu goed met je. Dat van overgeven heb ik ook wel 1 keer per vakantie. Echt stom is dat, vooral omdat je je daarna nog zo lang belabberd voelt…

 13. Nesrin

  Ik vond het eerste verhaal heftig en ik vind jouw instelling top. Het lijkt mij echt verschrikkelijk om zoveel pijn te hebben na een hap verkeerd voedsel.

  • Sandra

   Het is niet fijn nee. Ben gelukkig helemaal gewend aan alles controleren etc., maar in het begin was dat echt naar.

 14. Nina Simplynspecial

  Kan me voorstellen dat het soms lastig is. Ik merk nu wel dat het niet zo vanzelfsprekend is. Er zijn stiekem best wat mensen die niet alles kunnen eten door bepaalde redenen, lijkt me soms toch best moeilijk. Voel je vooral niet schuldig meis, jij kunt er natuurlijk ook niets aan doen. En met pijn rondlopen is ook geen pretje!

  • Sandra

   I know! Ik probeer het echt! Soms gaat het beter en soms wat minder goed met dat schuldgevoel, maarja…

 15. Klaske

  Ik herken me hier echt in! Ik kan ook lang niet alles eten, omdat ik één lactoseintolerant ben (en dus van elk klein beetje melk last krijg) en twee ook last heb van het prikkelbaar darmsyndroom. Dus als er ergens geen melk inzit, maar bijvoorbeeld wel teveel kruiden of vet krijg ik alsnog last van m’n buik. Maar ik lees net jouw verhaal en wow, wat heftig. Wat dat betreft heb ik echt niets te klagen! Liefs!
  Klaske onlangs geplaatst…A BEAUTIFUL SUNSET

  • Sandra

   Jouw verhaal klinkt ook helemaal niet fijn. Vind het vervelend voor je dat jij ook zo veel last van voedsel kan hebben en dan ook nog eens lactose intolerant bent. PDS is echt rot, ik kan met je meepraten.

 16. Anne

  Wat goed, Sandra, dat je hier aandacht aan besteed. Weet je… het is al lastig genoeg dat je niet zomaar ‘onbezorgd’ kunt eten, dus je schuldig voelen hoeft écht niet hoor. Je hebt al pech genoeg!

  Bepaalde dingen zijn erg herkenbaar, al heb ik geen enkele allergie. Door diabetes moet ik mijn maaltijden door de dag heen goed inplannen, ‘spontaan’ eten zit er dus ook niet in. En dat schuldgevoel inderdaad…
  Bijv. als mensen iets ‘suikervrij’ voor je kopen, terwijl suikervrij niet koolhydraatvrij betekent, en terwijl ik gewoon suiker mag eten :) Heel lief, maar wel overbodig, alleen meestal durf ik dat niet te zeggen, omdat ze het zo lief bedoelen.
  Mensen vinden het soms nogal vreemd als je vraagt of ze cola light hebben, en als je daarna gewoon een stuk taart eet.
  Maar wat dat betreft heb ik het goed. Ik mag alles eten en drinken behalve frisdrank, vruchtensap en suikerhoudende ranja, mits ik mezelf daarvoor even een spuitje geef. Onhandig, maar ik kan het in ieder geval eten.

  En het is net wat je zegt, door beperkingen in je voeding leer je wat je eet wel heel erg te waarderen.
  Anne onlangs geplaatst…Een maaltijd eten met diabetes

  • Sandra

   Jeetje, ik vind jouw verhaal best heftig over je diabetes. Kan mij heel goed voorstellen dat jij het soms ook best wel moeilijk kan hebben. Ook voor jou geldt natuurlijk dat je geen schuldgevoel moet hebben! Maarja, wij weten allebei heel goed dat dat niet zomaar een knop omdraaien is en dat dat gevoel dat uitgeschakeld is…

 17. Evelien

  Oh heftig! En wat een lastige situatie dat ze gebrekkig engels spraken en je daardoor zo’n last had. Lijkt mij erg lastig en snap de gevoelens die erbij komen kijken.

  Liefs, Evelien

  • Sandra

   Was niet fijn nee!

 18. Merel

  Wow ik heb het verhaal van je vorige artikel nu pas gelezen en ik vind het best wel heftig. Mensen doen al moeilijk soms omdat ik geen vlees eet! Ik moest ook een tijdje op een lactose dieet en gluten dieet en dat vond ik ook al lastig… Ik hoop dat het met de jaren steeds een beetje beter gaat en je maag steeds meer kan verdragen :o

  • Sandra

   Ik hoop het ook! Vervelend trouwens dat sommige mensen moeilijk kunnen doen omdat je geen vlees eet. Het is toch jouw keuze?! Pfft!

 19. Roos | Soitsrose

  Klinkt lastig , maar jij kunt er zelf ook niet zo veel aan veranderen.
  Roos | Soitsrose onlangs geplaatst…Mijn 5 Favorietjes #2

  • Sandra

   Klopt, helemaal waar.

 20. kimmetjekims

  Als eerst, wat een geweldige foto van dat ijsje! Ik zou dat ijsje zo uit het beeldscherm willen pakken en willen proberen, hihi. Wat ontzettend vervelend dat je niet alles kunt eten en dat je door zulk personeel (wat niet goed engels spreekt) ook nog eens het verkeerde toegediend krijgt. Ik kan alles eten wat ik wil, maar het lijkt me soms zo moeilijk wanneer je dit niet kunt. Ik denk er zelf nooit over na, maar nu ik dit artikel lees is het helemaal niet zo vanzelfsprekend. Goed dat je hierover schrijft meis!

  • Sandra

   Haha, lekker he!!
   Het is inderdaad niet van zelf sprekend om alles te kunnen eten. Gelukkig heb jij nergens last van, geniet daar van! :)

 21. Mariska

  Lijkt me best wel vervelend. Ik lees wel veel dat je je schuldig voelt naar anderen in veel situaties … vooral niet doen! Je kan er niks aan veranderen, het is voor jou al lastig genoeg dat je zo erg op moet letten enzo.

  • Sandra

   I know! Het is lastig maar ik probeer mij er echt overheen te zetten.

 22. Elisa | Lies rond de wereld

  Wat goed dat je dit deelt! Het is ook vervelend om altijd maar nee te zeggen, vaak te “klagen” over buikpijn enz enz. Probeer je niet schuldig te voelen en blijf doen wat goed is voor jou. En die rare combi’s, misschien breng je mensen nog wel op een idee ;-) Zelf heb ik PDS en ben ik lactose intolerant, maar ook vlees verdraag ik niet goed. Vis dan weer wel, dus ik ben een halve vegetariër haha.

  • Sandra

   Haha, mijn ouders en zussen heb ik inderdaad al op ideeën gebracht met mijn eetgewoontes. Grappig! Haha, we hebben wel iets gemeen trouwens. PDS, maar ook het wel verdragen van vis (bij mij alleen de magere soorten) en niet van vlees. :p

 23. Marcella

  Goed dat je dit deelt! Ik las wel eens wat tussen de regels door, maar wist niet hoe het nou precies zat. Nu wel dus! Jeetje, wat heftig joh! Lijkt me pittig om altijd alles te moeten uitpluizen, en aan mensen te vragen of ze rekening met je kunnen houden.

  • Sandra

   Dat laatste is vooral stom en daar kan ik echt niet aan wennen. Maarja, ik moet er mee dealen en dat probeer ik uiteraard ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑