My Way of Exploring

Trots zijn op jezelf | Waar ben ik trots op?

Trots zijn op jezelf | Waar ben ik trots op?
Ben jij trots op jezelf? Durf je dat? Of zou jij je schamen voor zo’n gedachte? Ik merk dat ik met vlagen het moeilijk vind om trots op mezelf te zijn en er dan wel wat moeite voor moet doen om dingen te bedenken waar ik trots op ben. Ik heb dus voor mezelf een lijstje gemaakt met de dingen waarop ik trots ben. Gewoon, omdat dit positieve energie geeft!

Gisteren had ik weer eens een wegdroom momentje. Gewoon zo’n moment dat ik op de bank zit, zonder geluid om mij heen, zonder prikkels, geen telefoon, gewoon even helemaal níks. Heerlijk vind ik dat. Dan staar ik voor mij uit en denk ik diep na over van alles en nog wat. Ik merkte dat ik de laatste tijd een beetje chaotisch ben, als een kip zonder kop rondloop en daardoor soms een down momentje heb. Op een moment als deze is het voor mij ontspannend om na te denken en na te denken hoe ik mezelf positief kan krijgen. Nu raakte ik in gedachten verzonken over ’trots zijn op jezelf’. Waar ben ik eigenlijk trots op? Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik vind dat iedereen trots op zichzelf moet zijn, maar nu moet ik dat zélf ook nog waarmaken. Ik ben zeker wel trots op mezelf, maar ik kan alleen niet altijd opnoemen waarop precies. Op zo’n nadenk moment als deze trek ik mezelf weer even terug in mijn eigen wereldje en probeer ik mezelf een positieve boost te geven. Ik ging dus opzoek naar de dingen waarvan ik denk: ”Yeah San, dat heb je eigenlijk echt wel goed gedaan!” Al komt er dan ook wel een gevoel van schaamte omhoog, want trots op jezelf zijn kan hoogmoedig overkomen. Maar is dat het ook? Mag je niet trots zijn op jezelf en dit uitspreken? Jawel, ik mag dat. Iedereen mag dat. En nee, het is niet hoogmoedig. Ik zie het als jezelf een positieve energie geeft op een moment dat je niet zo lekker in je vel zit.

Waar ben ik trots op?

Zoals ik al zei vind ik het lastig om dingen te bedenken. Er zijn echt wel dingen waarvan ik gelijk denk: ”Ja! Die hoort sowieso in dit rijtje thuis!”, maar er zullen vast nog een aantal dingen zijn waar ik zelf gewoon niet op kom. Je wilt ook niet weten hoe lang ik hierover heb gedaan om dit te bedenken, haha. Nu ik deze blog typ zit ik nog steeds elke keer minuten lang voor mezelf uit te staren om te bedenken waar ik trots op ben. Wat ik al zei: het blijft lastig, maar het is wel goed voor jezelf om te doen!

× Mijn diploma. Ik heb helaas nooit mijn HAVO diploma kunnen halen omdat ik erg ziek was. Dat ik ooit nog zou kunnen leren is écht een cadeautje. Dat ik via een thuisstudie een MBO4 diploma heb gehaald is iets waar ik nooit van had durven dromen. Maar nu komt nog het mooiste: ik doe nu de HBO opleiding die ik wilde doen! Alles op mijn eigen tempo, maar ik kom er wel. 
× Dat ik mijn diploma in 1 jaar heb gehaald. Dit is voor mezelf echt hét bewijs geweest dat ik het kan. Dat ik weer kan leren en iets groots kan bereiken. In plaats van vier jaar heb ik maar één jaar over mijn opleiding gedaan en dat is iets waar ik nooit bij stil sta. Het voelt als normaal, maar dat is het natuurlijk niet. 
× Dat ik nóóit opgeef.
× Dat mijn blog zo goed loopt.
Mijn blog is in mei dit jaar mijn eigen bedrijf geworden en dat is absoluut iets waarvan ik ga glunderen als je er tegen mij over zou beginnen, haha. Ik kan oprecht zeggen dat ik hier écht trots op ben! En dat ik dan ook nog eens mijn geld met mijn hobby verdien blijft bizar. Soms besef ik dit nog steeds niet hoor…
× Dat ik mijn enorme faalangst heb overwonnen. 
× Dat ik mijn rijbewijs al vanaf mijn 18e heb en ook nog eens mijn theorie- en rijexamen in één keer heb gehaald!
× Dat ik mezelf elke dag weer positief weet te maken/houden.
× Dat ik, ondanks de nare buikpijn die ik elke dag weer ervaar, blijf eten. Hoe misselijk ik ben of hoe veel pijn ik ook heb. Ik heb ervaren hoe het is om dag in dag uit elk moment van de dag honger te hebben en níets te kunnen eten en drinken. Dit wil ik never nooit meer meemaken. Het lijkt een soort oerdrang om mezelf te dwingen om te eten, ook al doet het zeer of voelt het niet goed. 
× Dat ik alles zelf kan betalen. Werken is voor mij nooit vanzelfsprekend geweest en dat is iets wat ik lastig vind om te accepteren, maar inmiddels kan ik prima voor mezelf zorgen op financieel gebied en daar ben ik trots op!
× Dat ik niet meer onzeker ben over mezelf.
× Dat ik als tiener zijnde de kans heb gegrepen om te werken aan mezelf en dus in therapie te gaan. Ook al was de keuze vreselijk *** en was die tijd echt horror, ik heb het wél gedaan en hier pluk ik nu nog steeds elke dag de vruchten van. 
× Dat ik op mezelf woon. Een grote stap in mijn leven, maar ook een hele belangrijke en goede! Dat het überhaupt kán en dat het goed gaat is wel iets om trots op te zijn. Enneh, natuurlijk niet alleen, maar samen met mijn vriend. Beter kan niet. :)
× Dat ik mezelf hoe dan ook áltijd herpak. Tegenslag? Hartstikke rot en ik kan echt wel eens even in de put zitten, maar ik zal hoe dan ook áltijd mezelf weer herpakken en positief te maken. Hoe ik dit soms doe is voor mij ook een raadsel trouwens. :’) Als ik terugdenk aan wat ik allemaal heb meegemaakt dan vraag ik mezelf echt af hóe. Ja, eigenlijk wel… Door de fantastische mensen om mij heen. Zonder hun was ik niks.
× Dat ik mezelf durf te zijn en mij niks meer aantrek van wat anderen van mij denken of vinden. Écht een verademing haha.
× Dat ik de laatste tijd steeds meer dingen durf te proberen te eten, ook al weet ik dat een koliek aanval op de loer ligt. Er hoeft ergens maar één ding in te zitten wat mijn maag niet accepteert en het gaat fout. Maar ondanks dit durf ik de laatste tijd meer te proberen en daardoor heb ik nu bijvoorbeeld ineens keuze als het om avondeten gaat! Elke avond keuzestress ineens, haha. Ik zal hier nog eens wat meer over vertellen binnenkort (want ik kan wel schreeuwen van geluk!). :)
× Dat ik, dankzij mijn ouders, altijd voor mezelf heb gekozen en dat nu ook nog steeds doe.
× Dat ik er alles aan doe om mezelf zo fit mogelijk te houden en mezelf zo goed mogelijk te voelen. Of het nu rot weer is of niet: ik ga sowieso élke dag naar buiten om +/- een uur te wandelen. Goed voor mijn buik, maar ook voor mijn mentale gezondheid!
× Dat ik blij en gelukkig kan zijn met en door kleine dingen. 
× Dat ik qua gezondheid sterk genoeg ben om voor mezelf te zorgen en op eigen benen te staan. Ik zie dit door mijn verleden niet als vanzelfsprekend. Des te meer ik er nu van geniet trouwens!
× Dat ik een vast blogritme heb, dat ik mezelf hier aan houd en dit vol kan houden. Hoe dan ook, ik wil dat er op dinsdag, donderdag en zondag iets online komt. Een vast ritme vind ik erg belangrijk. Voor mij, maar ook voor mijn volgers. Ook al voel ik me soms rot of heb ik weinig tijd gehad, ik zorg er altijd voor dat ik iets heb om online te zetten. Ook al is het 2 uur ’s nachts…
× Dat ik in het verleden belangrijke keuzes heb gemaakt waar ik nu geen spijt van heb.
× Dat ik op mijn 23e al zulke fantastische reizen heb gemaakt en al onwijs veel moois van de wereld heb mogen zien!
Dat dit zou gebeuren had ik een aantal jaren geleden nóóit durven dromen.

Nog best veel hè? Zoals ik net al zei, ik heb hier heel lang over gedaan, haha! Het is lastig en gek om zo’n lijstje voor mezelf te maken. Het voelt als opscheppen, maar ik besef me tegelijkertijd ook dat dit niet zo is. Je moet gewoon trots op jezelf zijn en op alles wat je bereikt. En of dit nu groot of klein is, dat maakt niet uit. Er is altijd wel een reden om trots op jezelf te zijn. Ga er naar opzoek voor jezelf, schrijf het op en je zal zien dat het je een positieve boost geeft! Het is een besef momentje dat je zeker wel dingen heb bereikt, ook al zal dat soms voelen van niet. Ik heb soms (tijdens een ‘bleh-moment’) het gevoel dat ik een nietsnut ben, wat natuurlijk complete onzin is, maar dan helpt zo’n lijstje je sowieso om dat onterechte gevoel weg te duwen.

Wees trots op jezelf lieve mensen!

Waar ben jij trots op? 

22 Comments

 1. Darina

  Wat een mooi lijstje! Je hebt hele mooie dingen bereikt! Ik ben het meest trots dat ik na jaren altijd maar “ja knikken” nu écht voor mijzelf heb gekozen en voor mijzelf durf op te komen zonder bang te zijn wat andere mensen van mij denken…
  Darina onlangs geplaatst…Personal Notes #6 | Lang geleden…

 2. Eline

  Ah wat een mooie momenten. Soms moeten we echt even stilstaan bij alle mooie dingen en bij de trotse dingen. Heel mooi rijtje!

 3. Romy

  Wauw, wat een mooie lijst met dingen waar je zeker heel trots op mag zijn. Ik vind het ook mooi dat je er onder andere op hebt staan dat je blijft eten, ondanks dat het soms naar is of niet goed voelt. Niet iedereen beseft dat misschien, maar dat is echt onwijs knap! Net als je diploma halen, je positieve levenshouding, je rijbewijs… Bij elk punt op de lijst kon ik alleen maar bewonderenswaardig knikken. Je mag echt supertrots zijn op jezelf :)
  Zelf ben ik trots op mijn blog, op mijn goede prestaties op het werk en op hoe ik me door een moeilijke tijd heen heb gevochten en daar uiteindelijk juist heel veel van heb geleerd.
  Romy onlangs geplaatst…Die goeie ouwe tijd | 15 jaar terug in de tijd

 4. Aneta

  Dat zijn hele mooie dingen waar je zeker trots op mag zijn. Ik ben trots op mijn hele leven tot nu toe. Dat ik samen met mijn geliefde bouw aan een toekomst. Mijn diploma heb behaald en dat ik nu een mooie baan heb…ga zo maar door
  Aneta onlangs geplaatst…5 tips om Sinterklaas stress bij kinderen te voorkomen

 5. evelien

  Wat een mooi lijstje. <3 Het is zo belangrijk om trots te zijn op jezelf en dat mag je zeker! Ik sta er de laatste tijd steeds meer bij stil en ik vind het erg belangrijk.
  Liefs,
  Evelien

 6. Rosita Elise

  Wat een ontzettend mooie post! Je mag trots zijn dat je dit ook allemaal hebt kunnen relativeren voor jezelf! Je doet het super goed; en hoe fijn is het dat wanneer je er over nadenkt je eigenlijk zoveel hebt om trots over te zijn!

  Op bepaalde punten ben ik echt heel jaloers! Proud of you girl!
  Rosita Elise onlangs geplaatst…Beauty | Vera Camilla X Benefit Kit Make-up set

 7. Loes

  Heel mooi dat je hier bij stil staat, je mag ook zeker trots op jezelf zijn! Je hebt al heel veel mooie dingen gedaan en bereikt, super knap! En zo heftig van je hersenvliesontsteking, dat wist ik helemaal nog niet joh, echt heel heftig..
  Loes onlangs geplaatst…Stapelreview – The Body Shop Vitamine E Skin Care

 8. Nina Simplynspecial

  Mooi dat je toch een heleboel dingen op hebt kunnen noemen :) Daar mag je echt trots op zijn. Ikzelf vind dat ook wel lastig hoor. Ik wuif al snel iets weg, zo van “aaah valt wel mee joh”. Zo jammer eigenlijk! Misschien moet ik voor mezelf ook eens zo’n lijstje maken.

 9. Rianne

  Supergaaf dat je zo’n hele lijst over jezelf kunt maken! En fantastisch dat je trots op jezelf durft te zijn, dat is helemaal geen opscheppen :) Als je iets goed doet ben je het meer dan waard om daarvoor geprezen te worden. Niet alleen door anderen, maar ook gewoon door jezelf! :D

 10. Amy

  Wat een mooie lijst, daar mag je inderdaad trots op zijn! Zelf vind ik het lastig om trots te zijn op mijzelf aangezien ik van mijzelf niet echt vind dat ik echt goed bezig ben. Het lijkt precies alsof iedereen standaard alles zoveel beter doet en dan is het nog best lastig om trots te zijn op jezelf!

 11. laura

  echt heel goed en mooi om zo’n lijstje te lezen! ik ben gewoon trots op je, hoe raar het ook mag klinken misschien :) en knap dat je je rijbewijs in 1 keer hebt gehaald!! (ik ben namelijk al een keer gezakt en vond het verschrikkelijk)
  laura onlangs geplaatst…UTRECHT MET M’N FAVO BLOGGERS

 12. Roos | Soitsrose

  Je blog is ook echt super trots en is ook echt iets waar je hartstikke trots op mag zijn!
  Roos | Soitsrose onlangs geplaatst…Twee prinsesjes voor de lens

 13. evelien

  Wat een mooi lijstje! Ik volg je blog al een tijdje en ik zie dat je studeert maar ik lees eigenlijk weinig over je werk (of ik zie het over het hoofd). Nu ben ik heel nieuwsgierig: welk werk doe je? Of is dat je blog?

 14. Nikita

  Mooi lijstje! Iedereen heeft het recht trots te zijn op zichzelf, en ik heb ook een hele lange tijd gevoeld alsof dat arrogant was. Maar nee, dat is het niet. We verdienen allemaal om trots te zijn op onszelf. En het leven is leuker als je zo af en toe jezelf vertelt dat je iets goed hebt gedaan of iets geweldig goeds hebt verwezenlijkt :) Geeft meteen een boost aan je zelfvertrouwen!

  Waar ik zelf trots op ben, inmiddels op veel. Maar op een ding het meest trots en dat realiseerde ik me vorige week. Mijn hele leven liepen mensen over me heen, ben ik gepest geweest en gekrenkt. En meeste mensen klappen dicht en geloven niet meer in de goedheid van de mens (en geloof me, dichtklappen heb ik ook vaak gedaan) maar ondanks alles ben ik altijd die lieve en positieve Nikita gebleven die graag lacht en het liefst de hele dag door danst en vrolijk is. Die doorzetter die mensen helpt. Die de slechte kant van mensen heeft gezien maar niet wil blijven kijken daarnaar. Ik blijf mensen helpen, vriendelijk zijn. En ja, misschien laat ik in sommige gevallen over me heen lopen. Maar ik wil niet degene zijn die de wereld nog een beetje meer kapot maakt. Ik wil hem beter maken :) En op die eigenschap ben ik echt trots.
  Nikita onlangs geplaatst…Project Positief Tag

 15. jonna@burgertrutjes

  Je mag zeker trots zijn op jezelf, wat een prachtig lijstje! Als je ooit in een dipje zit dan moet je gewoon even dit artikel terug lezen en dan weet je weer hoe trots je mag zijn op jezelf. Ik ben er ook trots op dat ik mijn eigen centjes verdien en al veel van de wereld heb mogen zien. Daarnaast ben ik trots op wie ik ben.
  jonna@burgertrutjes onlangs geplaatst…Feestdagen duur? Met deze tips kom je budgetvriendelijk de feestdagen door!

 16. Simone

  Wat een mooie lijstje met dingen waar je trots op bent en ook zeker trots op mag zijn! Ik ben trots op mezelf dat ik alles op alles heb gezet om meer te leren richting online marketing. Het kostte erg veel energie (vooral om een werkgever te vinden die mij hierbij wilde helpen) maar het is gelukt en I did it! Ik heb hier zóveel geleerd. Ik ben er nog lang niet, maar ik heb een goed begin gemaakt nu. En daardoor ben ik wel klaar voor een nieuwe stap – die wel helaas bij een ander bedrijf zal moeten zijn – .
  Simone onlangs geplaatst…Het perfecte cadeau voor de feestdagen

 17. Sammie

  Een heleboel mooie dingen waar je terecht trots op mag zijn! :) zo knap ook dat je de discipline hebt om zelf thuis te studeren!

 18. Sheila

  Heel mooi dat je hier bij stil staat. Er zijn zoveel dingen waar je niet snel bij stil staat en dat is zo zonde. Het hoeven niet eens grote dingen te zijn, omdat alles zo persoonlijk is. Ja, natuurlijk mag je trots zijn dat je een diploma in de pocket hebt. Maar je mag ook trots zijn als het je eindelijk lukt om zelf een appeltaart te maken, bijvoorbeeld, als je nooit gebakken hebt. Om maar iets te noemen. Ik word altijd vrolijk van dit soort blogs!
  Sheila onlangs geplaatst…Waarom we toch voor een 2e zijn gegaan

 19. Lysanne

  You go girl! Super mooi beschreven! Het is inderdaad af en toe lastig om trots op jezelf te zijn. Je moet kijken naar wat je allemaal al hebt bereikt. Je bent hartstikke sterk! Ik ben trots op jou! :)

 20. Justine

  Een prachtige lijst met dingen waar jij zeker trots op mag zijn <3

  Waar ik trots op ben? Dat ik nu al 8,5 maand in Australië zit en het helemaal zelf geregeld en gefinancieerd heb en er nog steeds ZOOOO veel van geniet! Droomreis come true haha :D

 21. Marcella

  Wauw, wat veel moois om trots op te zijn! You go lovely lady! Ik ga ook eens zo’n lijstje maken, fijne opkikker!
  Marcella onlangs geplaatst…Netflix – 7 spannende series

 22. Giovanna Jansen

  Wat een mooi, open en eerlijk, lijstje! Dat zijn zeker dingen om trots op te zijn!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑