Natuurlijker leven | Van diagnose naar leefstijl omgooien

December 2020 was het moment waarop ik mijn hele leefstijl omgooide nadat ik een hele vervelende diagnose kreeg. Heel het internet struinde ik af naar wat ik allemaal kon gaan veranderen om mijn lichaam het állerbeste te geven. Inmiddels ben ik al een tijdje op het punt waarop ik de vruchten pluk! Aangezien ik zo enthousiast ben over mijn zoektocht en het resultaat, voel ik dat ik daar meer over wil delen. Lees snel verder!

Het moment dat de knop om ging

Ik kreeg in december 2020 een diagnose wat mijn leven door elkaar schudde. Wat die diagnose is heb ik nooit eerder iets over gezegd, hier en op social media niet, en dat hou ik voor nu ook nog even zo. Maar wat ik wel wil vertellen is dat vanaf dat moment de knop om ging. Ik dook diep in dat waar mijn lijf zo hard tegen vecht en heb er zó ontzettend veel informatie gelezen. Ik besefte me maar al te goed dat ik nog veel dingen kon veranderen om mijn gezondheid, en dus leven, beter te maken. Althans, je hebt geen garantie, maar een poging wagen is waar ik voor ging!

Voeding

Ik was altijd al gezond bezig met voeding, maar ook daar viel er nog meer te behalen. Nóg meer? Ja, blijkbaar viel er naast al mijn intoleranties nog meer te veranderen ja, haha. Maar wel was ik gelijk blij dat ik nog meer kon doen, want dat gaf op dat moment heel veel hoop! Ik ben toen vegan gaan eten en dat doe ik tot de dag van vandaag nog steeds. Nu moet ik wel zeggen dat ik niet zo streng ben en ook echt wel eens kaas eet of iets waar iets niet-plantaardigs in zit. Dat is prima! De balans is er en dat is, in mijn ogen, het aller belangrijkste. Daarbij ben ik blij met het idee dat ik mijn steetje bij draag voor een betere wereld. Dat deed ik al door geen vlees en vis te eten, maar door nu nóg meer te schrappen voelt het voor mij nog beter. :)

Suppletie

Ook ben ik toen gelijk gestart met suppletie. Man, dat was een hele zoektocht allemaal. Ik wilde wel goede, gezonde en zuivere supplementen, en kwam er al snel achter dat dat ene goedkope potje van de drogist niet was wat ik zocht. Geen onnodige zooi er in, maar gewoon clean en de actieve vormen van stoffen die mijn lichaam ter ondersteuning nodig heeft. Een uitzoekerij, maar dan heb je ook wat! Ik heb flink wat potjes staan en slik dagelijks en naar behoefte. Dit doet me zo veel goeds!

Natuurlijker leven | Van diagnose naar leefstijl omgooien

Natuurlijke verzorgingsproducten

Dit is hetgeen waar voor mij het allermeeste te behalen viel. Heb je wel eens bekeken wat er allemaal in jouw douchegel van Rituals, bodylotion van Dove en nagellak van Essie zit? Meine gute, dat is bizar. Stapje voor stapje ben ik álles gaan veranderen. Ik ben tot zulke bizarre inzichten gekomen. Van shampoo tot nagellak, tandpasta, schoonmaakmiddel en wasmiddel. Ik ben er vooral ook achter gekomen dat je etiketten waar ‘natuurlijk’ op staat ook echt niet altijd moet geloven. Het is een vreselijk uitzoekklusje, maar het echt waard om er in te duiken. Elke dag jezelf bloot stellen aan schadelijke en hormoonverstorende stoffen is gewoon niet fraai.

Nog steeds zijn er dingen die ik kan veranderen, zoals de vaatwastabletten bijvoorbeeld, maar dan nog is het nu al zó veel beter dan ooit! Het hoeft niet perfect te zijn, maar in balans. Het is bizar hoeveel invloed deze verandering op mij heeft. Ik kan er zo een boek over vol schrijven denk ik, haha. Ik zal er nog een keer een blog over schrijven met mijn favorieten en tips!

Minder stress en meer ontspanning

Stress is misschien nog wel het allerslechtste voor je. Ik hoef vast niet uitleggen wat stress voor negatieve invloed op je heeft… Ook dit is iets wat ik heb aangepakt. Eerlijk is eerlijk: ik ben hier nog geen pro in, maar ik ben er me er zeker bewust van en zorg zó veel beter voor mezelf. Zo is yoga en ademhalingsoefeningen iets wat mij heel goed helpt om meer ontspanning te vinden.

Ook bescherm ik mezelf nu beter tegen overprikkeling en voel ik veel beter mijn grenzen aan. Dat laatste is mega belangrijk! Ben heel blij dat ik mijn grenzen beter aan voel dan ooit. Verder heb ik veel geschrapt waar ik niet blij van word, wat me stress geeft en wat te veel energie vreet (op een negatieve manier). Ik leef steeds meer het leven hoe ik het wil en wat het beste voor mij is. Een lange weg, maar nooit te laat om mee te beginnen! Heb je mijn andere ultieme selfcare tips al gelezen? :)

Natuurlijker leven | Van diagnose naar leefstijl omgooien

Het zijn de resultaten die tellen

Al deze dingen samen werpen zijn vruchten af! Ik heb dagelijks erg veel last van mijn aandoening en het beheerst mijn leven gigantisch, maar ik het aller grooste verschil wat ik merk is dat de situatie minder snel uit de hand loopt nu ik al deze dingen heb veranderd. Ik voel dat mijn lichaam wat meer rust heeft en dat ik me beter voel dan hiervoor. Alle beetjes helpen en het zijn de kleine én grote resultaten die tellen!

Daarnaast heb ik laatst een MRI gehad en is gezien dat de situatie in essentie ongewijzigd is in vergelijking met 2 jaar geleden! Mijn arts had dat niet verwacht, aangezien mijn klachten over het algemeen niet zo fraai zijn. Dat is dus heel bijzonder!! Dat hebben we overigens gevierd met pizza. Balans is the key hè, haha.

Ik geloof er in dat ik zelf er zeker een aandeel in heb gehad dat het niet nóg erger is geworden, al heb ik er zelf nooit controle over natuurlijk. Nu hopen en duimen dat dit zo blijft. <3

Liefs,
Sandra