My Way of Exploring

Het leed dat niet kunnen ontspannen heet

Het leed dat niet kunnen ontspannen heet
Het leed dat niet kunnen ontspannen heet, herken je dit? Ik merk al heel lang dat ik heel lastig écht kan ontspannen. Waardoor dat komt weet ik deels wel (denk ik), maar er wat aan doen is niet makkelijk. De afgelopen weken ben ik hier bewust mee bezit geweest. Hoe ik dit doe en hoe dit tot nu toe uitpakt? Daar vertel ik vandaag meer over!


De afgelopen weken ben ik streng voor mezelf geweest. Of nouja, ik ben altijd streng voor mezelf maar dit keer op een andere manier. Een manier dat goed voor mezelf is. Ik merk al heel lang dat ik niet meer kan ontspannen. Ik neem er de tijd niet voor, heb te veel onrust in mijn lijf zitten en daardoor ben ik te onrustig om te ontspannen. Herken je dat? Het gevoel dat ik nuttig moet zijn is altijd aanwezig bij mij en dat is zó verkeerd. Het uit zich in niet ontspannen omdat dat ‘nutteloos’ is. Nope, niet een goede gedachten maar zo gaat het wel in mijn hoofd. Je moet eerst altijd keihard naar beneden vallen voordat je pas écht denkt dat je er iets aan moet veranderen en bij mij gebeurde dat dus ook. Tijd om er iets aan te doen dus…

De afgelopen drie weken heb ik elke avond minimaal 2 uur ingepland om iets leuks voor mezelf te gaan doen. Dit vond ik in het begin ontzettend lastig, want ik zat letterlijk wiebelend op de bank omdat ik mezelf zo nutteloos voelde toen ik een serie aan het kijken was. Na een paar avonden merkte ik dat het beter ging en dat ik eigenlijk steeds meer naar die 2 uurtjes in de avond uitkeek zodat ik lekker in de chill modus kon. Goed teken! Ik merk dat het mij goed doet om elke dag wat tijd in te plannen voor mij alleen. Gewoon iets voor mezelf doen waar ík zin in heb en waar ík van kan ontspannen. Jeetje, wat is dat fijn zeg! Ik leg mijn telefoon weg en plof lekker nonchalant op de bank in een veel te groot t-shirt van Pat met mijn haar in een wilde knot en de ventilator op mij gericht (want het was telkens bloedheet hier in huis).

Ik heb die onrust altijd al gehad, maar soms zijn er perioden waarin ik mezelf vergeet en niet écht ontspan. Waar ik mezelf op betrap is dat ik altijd doet wat een ander doet en dat ik mezelf hier bij aansluit. Als voorbeeld: als Pat ’s avonds tv kijkt dat doe ik dat ook. Ik vind het dan prima zolang hij maar tevreden is. Zo gaat dat eigenlijk bij iedereen: zolang diegene maar tevreden is. Ik ben blij als iemand tevreden is, maar daarbij vergeet ik mezelf op zo’n moment. Want wil ík dit eigenlijk wel? Het ligt totaal niet aan mensen in mijn omgeving, maar puur aan mezelf. Ik ben té gevoelig voor stemmingen van anderen en voel dus werkelijk alles aan en kan mezelf heel lastig concentreren (dat is überhaupt een heel probleem) in het bijzijn van anderen. Dit zorgt er voor dat het voor mij lastig is mijn eigen ding te doen als ik niet alleen ben. Vaak sluit ik mezelf als ik ga bloggen gewoon even op in mijn eentje en dan gaat het prima, maar zodra er iemand bij mij in de buurt is dan gaat het mis. Op vakantie las ik in de Psychologie Magazine een column van iemand die precies dit ook had. Typisch een kwestie hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit stond daar en ik denk dat dit zeker zo is. Je hoort mensen (ademen, friemelen, wiebelen, drinken, eten, ga zo maar door), je voelt hoe mensen zich voelen, alle prikkels komen binnen en je weet er geen raad mee. Het zuigt energie en daardoor kost het té veel moeite om je in je eigen wereldje te begeven en dus je eigen ding te doen. Het is lastig, maar ik weet eigenlijk niet beter dan dat dit zo is bij mij en ik begin steeds meer mijn weg te vinden!

Gelukkig kan ik zeggen dat ik mijn me-time momenten nu erg kan waarderen sinds ik er écht de tijd voor neem. Ik heb het blijkbaar elke dag gewoon nodig om te ontspannen, wat voor mezelf te doen en op te laden. Nu nog vol blijven houden, want het doet me goed! Nu type ik deze blog en ga ik hierna lekker weer een momentje voor mezelf nemen. Bloggen is al een manier van ontspannen voor mij, maar toch zit daar ook druk op. Zo moet ik nu eigenlijk nog een advertorial schrijven voor een klant en wilde ik nu eigenlijk een blog van de Seychellen gaan maken, maar dat laatste is zo veel werk en ik ben ontzettend uitgeput dus dat moet ik weer uitstellen. Ik kies er voor om de advertorial morgen lekker te schrijven. Het is goed geweest voor vandaag en ik moet aan mezelf denken. Een dag later de preview van de advertorial is ook prima, niks aan de hand. Soms moet je het niet zo groot maken in je hoofd dan dat het eigenlijk is. Die onnodige druk op mezelf zetten is niet goed, dus ik probeer hier nu een balans in te vinden. Die gaat er wel komen! Maar voor nu is het gewoon belangrijk dat ik aan mezelf denk en dat doe ik nu dus ook. Nu nog vast blijven houden. Komt goed!

Ik denk er aan om binnenkort een blog te maken met tips om beter te kunnen ontspannen. Vast meer mensen zullen last hebben van waar ik ook last van heb, dus tips zijn nooit weg. Als we tips voor elkaar hebben en elkaar op die manier kunnen helpen dan is dat heel veel waard, toch? :)

Heb jij ook moeite met een momentje voor jezelf nemen en te ontspannen? 

9 Comments

 1. Romy

  Héél herkenbaar! Ook ik ben graag altijd wel bezig en vind het dus al lastig om bijvoorbeeld één uur naar een serie te kijken. En dat terwijl ik mijn ontspanning goed kan gebruiken! Toevallig heb ik een artikel geschreven over die druk om altijd “te druk” te zijn, dat morgen online komt. Supergoed dus dat je meer bewust bezig bent om tóch te ontspannen. Ik ben heel benieuwd naar je tips :)
  Romy onlangs geplaatst…Ik ging op speeddate, en dit is wat ik ervan vond!

 2. evelien

  Wat goed dat je bewust meer bezig bent met ontspannen! Ik vind ontspannen ook best lastig, soms plan ik het in en ben ik alsnog bezig met mijn blog of andere dingen.
  Ik wil vanavond ook een me-time avondje inplannen met Netflix series. <3
  Liefs,
  Evelien

 3. Jessica J.

  Goed dat je nu even aan jezelf denkt en je gezondheid op de eerste plek zet! Ontspanning is ontzettend belangrijk, of je gaat eraan onderdoor. En wat Romy zegt, het lijkt wel alsof we het razend druk móéten hebben in onze hedendaagse maatschappij, tot op het punt dat we ons haast schuldig voelen als we een dagje niets doen …
  Jessica J. onlangs geplaatst…MSL #105 • Schildpad op café en bloempje geplukt!

 4. Stella

  Oef, hier nog een die ontspannen echt HEEL moeilijk vind. Ik snap je heel goed, ook met al die prikkels en het tevreden willen houden van anderen. Ik ben echt blij en trots op te lezen dat het de laatste weken al een beetje beter begint te gaan. Vergeet ook niet dat je anderen JUIST gelukkig maakt als het goed met jou gaat en je happy bent <3 Liefs!

 5. Johanne

  Oh, heel herkenbaar! Ik kan opzich heel goed ontspannen, als ik mezelf die tijd daarvoor gun. Heel goed dat je er zo bewust mee bezig bent. Blijkbaar hebben we dat tegenwoordig nodig, hoe stom ook, eigenlijk. En idd, wat Romy zegt: we leggen onszelf echt die druk op om altijd maar druk te zijn. Zo vermoeiend!
  Johanne onlangs geplaatst…Mini-reisgids voor de mooiste regio van Spanje: Galicië

 6. Janne

  Fijn dat het je beter lukt om te ontspannen, en ook heel goed dat je naar jezelf luistert en de blog over de Seychellen uitstelt. Dat zijn dingen die heel nuttig zijn om te leren.
  Als je uit wandelen gaat, is dat niet ook een vorm van ontspanning? Ik zie in je weekfotoblog vaak dat je gaat wandelen, dat is ook een moment dat je niets moet en fijn alleen bent in de natuur.
  Voor mij is de hele tijd nuttig bezig “moeten” zijn ook wel een dingetje. Ik voel me heel rot als ik de hele dag niets heb gedaan dat nuttig is. Als oplossing heb ik een hoop ontspannende dingen in mijn hoofd de sticker “nuttig” gegeven. Ik houd er bijvoorbeeld van om dingetjes te knutselen: ik maak vaak dingen voor anderen, en dat vind ik heel nuttig. En yoga vind ik ook heel nuttig, want daar word ik fit van.
  Rituelen kunnen heel fijn zijn als je er last van hebt dat indrukken te veel binnenkomen. Want bij een goed ritueel zijn alle indrukken bekend en verwacht je ze al. Zo ga ik als ik gestrest ben altijd hetzelfde rondje wandelen. Alles ziet er hetzelfde uit als gisteren en eergisteren en de dag ervoor, dus het voelt heel vertrouwd en rustig. Ik vind het ook heel fijn dat bij yoga de zonnegroet altijd hetzelfde gaat, ik hoef me nergens op te concentreren en er gebeurt niks bijzonders. Ook naar de kerk gaan (ik ben katholiek) werkt voor mij daarom heel goed.
  Soms zijn mensen om me heen ook goed om te ontspannen. Als ze zelf ook heel ontspannen zijn! Ik vind het heerlijk om met mijn beste vrienden naar het strand te gaan, lekker in de zon te liggen, sloom te kletsen of kaartspelletjes te doen. Of bij een van ons thuis op de bank hangen en elkaar op het hoofd kriebelen :D

  TLDR mijn ontspanningstips:
  – wandel een bekende route
  – doe makkelijke yoga (liefst een les die je al eerder hebt gedaan, of een bekende leraar)
  – knutsel dingetjes voor andere mensen (ik haak graag, of ik maak kaarten)
  – doe mee met een ritueel
  – zoek mensen die ook ontspannen zijn

 7. Simone

  Oei, wat herkenbaar! Ik neem ook niet snel de rust voor mezelf, ik moet altijd iets doen. Als in: iets nuttigs doen. Tja, dat houd uiteindelijk geen mens vol natuurlijk. Ik probeer er dan ook nu wel zoveel mogelijk op te letten en de avonden probeer ik te doen waar ik zin in heb en overdag doe ik de dingen die moeten. Tot nu toe lijkt dat goed te gaan, dus hopelijk hou ik het zo vol :P

 8. Laurine

  Héél herkenbaar allemaal! Ik vind het zelf ook vaak heel moeilijk om écht tot rust te komen en de oneindige gzdachtenstroom daarboven een beetje te dimmen. Dus fijn om te horen dat je daar zo bewust mee bezig bent. Jouw tips over leren ontspannen zijn dan ook zeker welkom! ;)

 9. Justine

  Wat goed dat je ‘streng’ bent geweest wat betreft je me time, dat is zo goed voor je! Ik herken je probleem overigens wel, ik voel me ook gauw nutteloos als ik even aan het niksen ben. Maar he, dat moet ook gewoon kunnen! Gek genoeg gaat dat bij mij op reis en in de zomer wel echt een stuk makkelijker dan anders, dan ben ik ook veel meer ontspannen en ben ik ook sneller tevreden. MIsschien maar emigreren dan haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑