My Way of Exploring

Update | Het dieet voor mijn intolerantie(s)

Update | Het dieet voor mijn intolerantie(s)Vorige week was het zo ver: ik ging naar de diëtiste om uit te zoeken hoe ik om moet gaan met mijn intolerantie. Dat het niet mee zou vallen wist ik van te voren al, maar het is wel écht een pittig dieet geworden. Vandaag vertel ik hier meer over en ook over alle andere dingen die ik over mijn darmen te weten ben gekomen tijdens het gesprek, want het is wel duidelijk dat ik niet alleen een fructose intolerantie heb…

Best wel zenuwachtig was ik van te voren. Ik wist dat het een lastig dieet zou worden en hield maar rekening met het ‘ergste’ zodat het (hopelijk) alleen maar mee kon vallen. Althans, dat dacht ik… Ook vond ik het spannend om weer naar een diëtiste te gaan omdat ik heel lang geleden twee niet zo goede ervaringen heb gehad met andere diëtisten. Ik werd bij allebei de diëtisten toen niet als persoon gezien, maar meer als iemand die volgens de boekjes moet eten zonder naar haar lichaam te luisteren. Nou je snapt wel, dat was twee keer één gesprek en daarna hield ik het voor gezien. Als je geen rekening houdt met mijn lichaam, dan heb ik dus ook niks aan zo’n gesprek. Ik kan nu eenmaal geen boter op mijn brood smeren, bakken in olie en eten volgens de schijf van 5…

Gelukkig kan ik nu zeggen dat mijn ervaring nu heel goed is! Deze diëtiste luistert naar mij, kijkt naar hoe mijn darmen werken en is niet een typische ‘schijf van 5 diëtiste’ (hoe ik dat noem, haha). Ik had ook expres een gespecialiseerde diëtiste gezocht en toevallig zit diegene in mijn dorp, super fijn! De intake duurde maar liefst bijna 2 uur. Ik moest alles vertellen over mijn gezondheid (heb je even? :’)), waar ik allemaal last van heb, wat ik allemaal at en hoe ik me voel, etc. Daarna kwamen pas de plannen op tafel over het dieet wat ik moest gaan volgen.

In het gesprek werd het haar al gauw duidelijk dat er naast de fructose intolerantie nog meer speelt. Zo kwam naar voren dat ik duidelijk last heb van SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm) en dat mijn auto immuunsysteem niet werkt zoals het hoort te werken. Dat laatste is voor mij al heel lang duidelijk en is zelfs ook al in mijn bloed aangetoond, maar ja… Ze doen er niks aan want ‘dat is zoeken naar een speld in een hooiberg’. Nu hoop dat daar nu verandering in gaat komen. Ook lijkt het dat ik, naast mijn fructose intolerantie, intolerant ben voor lactose en tarwe, maar dat gaan we door middel van het dieet ook uitzoeken. Ik krijg in opdracht van de diëtiste weer onderzoeken in het ziekenhuis en dat vind ik, ondanks het gewoon super rot is allemaal, heel fijn. Ik hoop gewoon dat ik nog meer te weten ga komen.

Het samengestelde dieet dat ik nu al een week volg is lactose vrij, gluten vrij, weinig koolhydraten, geen sorbitol, véél eiwitten en weinig fructose. Je kan je misschien wel voorstellen dat er dan niet zo veel meer overblijft. Ik mag wel één broodje per dag, wat gluten vrij is of van spelt zuurdesem of spelt is gemaakt. Geen tarwe dus. Het was even een zoektocht om geschikt brood te vinden maar dit is in ieder geval al gelukt! Verder moet ik heel veel eiwitten binnenkrijgen en eet ik nu twee bakken lactose vrije kokos kwark per dag. Ja, twee, want ik moet bij mijn grote maaltijden (lunch en avondeten) veel eiwitten binnen krijgen. Ik mag mijn vleesvervangers blijven eten, ondanks de gluten die daar dan in zitten. Kijken hoe dat gaat in combinatie met groenten, fruit en veel eiwitten. Er zijn veel soorten fruit die ik absoluut niet mag, en ook mag ik bijvoorbeeld tomaten, avocado en paprika absoluut niet. Er is in ieder geval een lijst met producten waar veel fructose in zit en wat ik echt niet mag eten. Ik ben dolgelukkig dat galia meloen daar niet op staat, dat snap je wel als je mij een beetje kent! Ook mag ik nog lekker mijn twee soorten hummus met weinig vet van de AH nog. Ik kom op deze manier de dag wel door (ook al is het eentonig maar dat ben ik gelukkig al heel veel jaren gewend), het is alleen heel lastig om lekkere tussendoortjes te vinden. Ik heb nu maïswafels (met hummus belegd) en rijstwafels met pure chocolade (ja, dat kan ik blijkbaar eten als het maar heeeeel weinig is), maar verder is het lastig. Ik zit natuurlijk ook nog met mijn maag die bijna geen vet verdraagt. Oja, en ik mag mijn opgeschuimde soja melk ook nog, yaaaassss! Haha. Ik benoem maar even de dingen die ik nog wél mag, want als ik alles opnoem wat ik níet mag dan is dat echt deprimerend. Ik heb in de afgelopen week al zó vaak in de supermarkt met mijn handen in mijn haar gestaan. Ik draaide compleet door door al die stomme etiketten.

Ik ben vandaag precies een week bezig met dit dieet en ik kan nu al mijn conclusies trekken. Jep, de diëtiste heeft gelijk: ik kan niet tegen tarwe en lactose. Ik eet dit niet meer en ik ben mijn opgeblazen buik en mega rommelende darmen kwijt. Natuurlijk komt dit ook omdat ik veel meer andere voedingsmiddelen nu laat staan, want alles heeft natuurlijk invloed. Ook is alles qua zoetstoffen wat op -ol eindigt (sorbitol, Xylitol…) slecht voor me, maar denk ook aan bijvoorbeeld aan sucralose wat overal in zit. Het is zó ontzettend veel waar ik op moet letten, dus ik ben nu echt kampioen etiketten lezen geworden. Serieus alles is gezoet met die troep! Om te janken gewoon. En over zit tarwe of lactose in. Of ze doen er appelconcentraat, dadels of honing in en ik mag dat absoluut niet. Ja, leuk. Het is gewoon ontzettend lastig…

Gelukkig dus dat ik nu al kan zeggen dat het dieet al positief uitwerkt voor mij! De afkickverschijnselen van koolhydraat arm eten zijn niet zo fijn, maar dat gaat vast snel weer weg. Ik voel me qua opgezette buik en rommelende darmen al beter! De rest nog niet, maar dat komt echt nog wel. Ik moet wel een beetje geduld hebben natuurlijk, haha. Het zal mijn hele leven een speurtocht blijven, maar ik weet nu tenminste waar ik naar moet zoeken en dat is zó fijn na al die jaren! Ik ben benieuwd wanneer ik de andere onderzoeken krijg en wat daar uit gaat komen. Ik durf voor nu nog niet te zeggen dat ik tarwe- en lactose intolerant ben, maar dat zal ik na half september wel kunnen uitspreken denk ik, want dan heb ik weer een afspraak bij de diëtiste. Ik vermoed dat het zo is aangezien het nú al beter gaat, maar ik laat de diëtiste (en arts natuurlijk) beoordelen. We gaan het zien!

Wat trouwens super handig is is dat er een app is om je intoleranties in te voeren en dan kun je zien hoeveel gram er van die bepaalde stof in zit. Ik heb bijvoorbeeld fructose, sorbitol, gluten en lactose in gevuld en dan kan ik precies zien hoeveel er van die stoffen in bijvoorbeeld bepaalde soorten groenten zitten. Zeker voor de fructose is het heel erg handig om te zien welke groente en fruit ik wel, absoluut niet of een beetje mag eten. Het is de app ‘Intolerantie’ met als plaatje een aardbei. Hij kost eenmalig 5 euro, maar het is zó ontzettend handig als je intoleranties hebt! Een tip voor iedereen die ook dit soort dingen moet uitzoeken voor zichzelf of voor anderen! Ik twijfel of ik ook de Monash app nog ga downloaden. Iemand daar ervaring mee?

Tot zo ver mijn dieet update. :)

Volg jij een speciaal dieet? 

8 Comments

 1. Romy

  Wat fijn om te horen dat je ervaring met de diëtiste positief was en dat je nu al merkt dat je baat hebt bij het dieet! Ik kan me voorstellen dat het dieet zelf wel heel lastig is met meerdere intoleranties en het bijkomstige etiketten lezen. Knap hoe je het toch weet door te zetten met het oog op wat het oplevert! Hopelijk kom je gaandeweg nog meer lekkere producten tegen die je wél mag eten en blijft die opgezette buik voorgoed weg! <3
  Romy onlangs geplaatst…Outfit | Een handgemaakte jurk in een koninklijke omgeving

 2. Shirley

  Wat vervelend dat je zo weinig mag eten. Gelukkig merk je dat je er baat bij hebt, dan weet je in ieder geval waar je het voor doet. Ik hoop dat je meer producten vindt die binnen je dieet passen. Of misschien kun je zelf dingen gaan bakken ofzo.. Zet hem op!

 3. Rachel

  You go girl! Bewondering voor jou. Knap en moedig! Ik lees je blogs meestal, maar ik reageer vrijwel nooit. Zelf heb ik namelijk last van een verstoorde hormonale huishouding, schildklier en een genetische afwijking waardoor ik ook intoleranties heb. Wat mij heel interessant lijkt voor een volgend artikel is foto’s van de producten die jij gebruikt zodat mensen zoals ik dat ook kunnen proberen. Wellicht helpt het voor mij ook. Misschien een ideetje en vind je het zelf ook leuk om te maken zo’n artikel!

 4. Jessica J.

  Ik ben zo blij voor je dat het goed gaat dankzij de diëtiste! Lijkt me rot dat je zo ontzettend veel dingen moet laten staan, maar aan de andere kant is het natuurlijk wel top dat je te weten komt wat je lichaam wél verdraagt. Hopelijk is die opgeblazen buik van je binnenkort voorgoed verleden tijd!
  Jessica J. onlangs geplaatst…Mijn tips voor productief en efficiënt thuiswerken

 5. Janet | thatonetime

  Jeetje, dit klinkt als een pittig dieet.. het is natuurlijk voor ’t goede doel maar het lijkt me knap lastig en je zult heel wat doorzettingsvermogen nodig hebben. Hopelijk wordt alles nu beter..

 6. Bente

  Super fijn dat er eindelijk een soort van oplossing voor al je maag en darm klachten gevonden wordt! Hoewel het klinkt als een super heftig dieet lijkt het me zeker de moeite waard.

 7. Kelly

  Fijn dat je zo bezig bent met een oplossing vinden om het allemaal wat makkelijker te maken. Ik ben zelf ook lactose intolerant, reageer heel slecht op tarwe en ik heb PDS. Zelfs na al die jaren blijft het lastig om toch telkens weer een vervangend product te vinden voor iets wat je opeens niet meer kan verdragen.

 8. Stella

  Wat fijn van die app, jeei! Ik vind het allemaal zo knap van je San, dat je zo positief blijft ondanks dat het echt niet makkelijk is allemaal. Ik hoop dat je snel gewend raakt aan dat koolhydraatarme en dat je je snel echt beter zal gaan voelen. Het is je zo gegund <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑