AroundSan

My Way of Exploring

15 Dingen die ik van mijn ouders heb geleerd

15 Dingen die ik van mijn ouders heb geleerd
Sinds afgelopen maandag ben ik écht het huis uit. Hallo volwassen wereld! Wat heb ik nu eigenlijk in die meer dan 23,5 jaar thuis allemaal van mijn ouders geleerd? Nu ik zo nadenk heb ik echt ontzettend veel dingen geleerd die ik in mijn leven voor altijd zal blijven onthouden en nastreven. Het leek mij daarom wel eens leuk om die dingen, waar ik voor altijd heel veel aan heb in mijn leven, te vertellen!

Ga op je gevoel af

Dit is iets wat ik sowieso van mijn ouders heb geleerd. Ik voel altijd heel goed aan of ik wel of niet iets wil of moet doen. Ik ben er van overtuigd dat dit komt doordat mijn ouders mij al van kleins af aan gestimuleerd hebben om na te denken wat ik zélf wil en wat mijn gevoel zegt. Voelt het niet goed? Dan zal er iets zijn waardoor je je niet goed voelt bij die keuze. Voelt het wel goed? Ga er voor!

Luister naar je lichaam & Je gezondheid staat op nummer 1

Dat ik een hele geschiedenis aan lichamelijke ellende heb weten jullie nu waarschijnlijk wel. Mijn ouders hebben samen met mij aardig wat voor de kiezen gehad als het gaat om mijn gezondheid. Zij hebben mij geleerd dat ik moet luisteren naar mijn lichaam en dar mijn gezondheid op nummer 1 staat. Dit had ik vanuit mezelf namelijk nooit gedaan, aangezien ik altijd maar door wil gaan en het liefst mezelf op de automatische piloot zet. Niet goed natuurlijk en dat weten mijn ouders maar al te goed. Nog steeds heb ik hier soms wel moeite mee, maar in mijn achterhoofd hoor ik het ze altijd nog tegen mij zeggen. Duw nóóit je gezondheid naar achteren, want dit gaat ten koste van álles en luister naar je lichaam: één van de belangrijkste levenslessen ooit.

Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden

Deze vind ik heel mooi! Iedereen wil goed behandeld door anderen worden, toch? Als jij iemand behandeld zoals je zelf ook behandeld wilt worden, dan zou je (als het goed is) diegene nooit kwetsen.

Sta voor anderen klaar 

Als ik mensen moet opnoemen die al-tijd voor iedereen klaar staan, dan weet ik er twee te benoemen waar je altijd op kunt rekenen. Natuurlijk heb ik het nu over mijn ouders. Echt een voorbeeld voor mij, want ik vind het zelf ook belangrijk dat ik altijd voor anderen klaar sta. Ik weet niet beter dan dat zij altijd iedereen helpen en daarvoor zelfs hun eigen to-do-lijstje en andere activiteiten uitstellen hiervoor. Anderen helpen en het gevoel te geven dat je altijd bij hun terecht kan, dat is het voorbeeld wat ik heb gekregen en wat ik zelf absoluut wil nastreven.

Beter dan je best kun je niet doen

Wat kan ik hier nog meer over vertellen? Beter dan je best kun je niet doen. Lukt iets niet? Dan heb je in ieder geval wel alles gegeven wat je in je had. Ik kan vrede hebben met iets wat niet lukt door wel te bedenken dat ik mijn best in ieder geval heb gedaan. Mijn ouders hebben deze zin zo vaak herhaald! Gelukkig ben ik daar in gaan geloven, want die helpt mij nu heel goed om dingen te accepteren zoals ze zijn.

Fouten maken is niet erg 

Fouten maken is menselijk, iedereen doet het wel eens. Is dit erg? Nee, want hier leer je alleen maar van. Geef je fout toe en zorg dat je er van geleerd hebt en het de volgende keer kan voorkomen. Als ik nu eens een fout maak dan voelt het voor mij ook niet als falen. Ik heb sowieso een hekel aan het woord falen en dit woord zal je daarom ook nooit uit mijn mond horen komen. Onthoud altijd dat je ook maar een mens bent en dat iedereen wel eens een verkeerde keuze maakt.

Kijk verder dan je neus lang is

Lange termijn denken is iets wat je natuurlijk niet altijd moet doen, maar op sommige momenten is het wel heel belangrijk om verder te kijken dan je neus lang is. Ik heb geleerd dat ik bijvoorbeeld bij een grote aankoop niet alleen naar het moment zelf moet kijken, maar ook of ik er ook op langere termijn nog blij mee zal zijn. Moet je een belangrijke keuze maken? Bedenk dan altijd dat er nog meer dingen meespelen en neem dat mee in je afweging. Impulsief iets beslissen doe ik nooit, want ik heb dus geleerd dat je altijd goed moet nadenken en naar details moet kijken.

Heb aandacht voor het milieu en de natuur

Mijn ouders hebben mij geleerd dat ik aandacht moet hebben voor het milieu en de natuur. Voor zover het kan en je portemonnee het toelaat biologische producten kopen, niet te lang douchen, niks zomaar op straat gooien, zuinig met stroom omgaan, iets warms aantrekken in plaats van de kachel hoog op te stoken, etc. Omdat ik hiermee ben opgegroeid is het voor mij heel normaal allemaal. Gelukkig, want ik ben blij dat ik, net als mijn ouders, mijn steentje kan bijdragen aan een beter milieu en ook aandacht te besteden aan de natuur.

Je kan het!

Ik heb altijd het gevoel dat mijn ouders 100% achter mij staan. En eigenlijk weet ik ook gewoon zeker dat dit niet alleen mijn gevoel is maar dat dit ook écht zo is. Zij motiveren mij om te doen wat ik zelf wil. Het gevoel dat er altijd mensen achter je keuzes staan en in je geloven is heel erg fijn. Je kan het en je komt er echt wel!

Doe dat wat je gelukkig maakt

Wat voor opleiding je ook doet, wat voor werk je ook hebt, hoeveel geld je ook verdient: doe dat wat je gelukkig maakt.

Je bent goed zoals je bent

Ik heb vanaf mijn ouders’ kant nog nooit het gevoel gehad dat ik niet goed ben zoals ik ben. Ook al heb ik niet een normale jeugd gehad, ik heb wel altijd het gevoel gehad dat mijn ouders mij goed vonden zoals ik ben. En nog steeds. Dit heeft mij heel erg geholpen om mezelf, inclusief minder leuke dingen, te accepteren. Ik hoef mezelf niet te veranderen, want ik ben mezelf en dat is goed.

Als je iets wilt, ga er dan 100% voor & geloof in jezelf

Dit is weer typisch zo’n voorbeeld die ik al mijn hele leven voor me heb. Mijn ouders hebben mij geleerd dat als ik iets wil, dat ik er dan ook 100% voor moet gaan en dat als ik iets doe, dat ik het dan ook goed moet doen. Als je ergens voor gaat en gemotiveerd bent, dan zal je uiteindelijk bereiken wat je wilt. En hoe? En met hoeveel omwegen? Dat maakt niet uit. Ga er voor! En als je er dan 100% voor gaat, geloof dan ook écht in jezelf. Dan kom je er wel!

Trek je niks aan van wat anderen van je vinden/denken, maar leef je eigen leven

Hoe vaak ik in mijn tienerjaren wel niet heb gehoord dat ik mezelf niks moet aantrekken van anderen, dat is gewoon ontelbaar. Laat anderen lekker denken wat ze willen denken, maar laat het echt niet je eigen leven beïnvloeden. Je kwaliteit van leven gaat dan alleen maar achteruit en je schiet er niks mee op. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, maar toch kan ik wel zeggen dat ik best goed ben geworden in het mezelf afschermen voor (voor)oordelen van anderen.

Kijk naar wat je wél hebt, in plaats van wat je níet hebt

Jaloers zijn is iets wat ik eigenlijk niet zo goed ken. Natuurlijk denk ik wel eens: ”Oeeh ik wou dat ik dat ook had!”, maar dat is dan maar een gedachte wat heel kort in mijn hoofd zit en daarna alweer weg gaat. Kijken naar wat anderen wél hebben en jij níet is iets wat ik nooit doe. Ik heb geleerd blij en gelukkig te zijn met wat ik zélf heb.

Geef nooit op, alles komt goed

Zitten dingen tegen? Zit je even niet lekker in je vel? Is er iets vervelends gebeurd? Alles komt altijd wel weer op zijn pootjes terecht. Er komen altijd weer betere tijden aan, dat moet je onthouden! Houd moed en geef nooit op.

Nu ben ik wel erg benieuwd of jullie ook veel dingen weten op te nomen wat je van je ouders heb geleerd! Ik vond het nog wel lastig om hier voor te gaan zitten en een selectie te maken van de dingen die ik op mijn blog wilde vertellen. Er zijn gewoon ontelbaar veel dingen die ik heb geleerd van mijn ouders. Het zijn voor mij mijn twee voorbeelden en ik gok dat misschien best wel wat mensen dit ook wel herkennen? Ik ben in ieder geval heel blij dat ik ouders heb waarvan ik nog steeds veel dingen leer en waarbij ik denk: ”Ja, hoe zij leven, zo wil ik ook leven.”. :)

Oh, en als jullie dit lezen Pap & Mam: mooie collage hè? Hahahaha!

Wat is het mooiste wat jij van je ouders hebt geleerd?

18 Comments

 1. Wat een mooie lessen. Opvoeding geslaagd ;-) Ik merk dat ik meer op mijn moeder lijk dan ik dacht of hoopte. Zo heb ik het op aanbiedingen letten wel van haar overgenomen. Toen ik mijn vriend net kende grapte hij een keer: ‘mag ik dit wel kopen? Het is niet in de bonus.’ Haha, nou zeg. Zo erg ben ik ook weer niet. Geniet van jullie nieuwe huis!

 2. Heel mooi lijstje! Je ouders klinken als geweldige ouders. Mooi dat je hier zo over schrijft. Waardevolle lessen waar je dus echt iets aan hebt. Koesteren dus! ;)
  Michelle onlangs geplaatst…Waar komen jouw kinderen terecht als jullie beiden komen te overlijden?

 3. Mooie dingen hoor meis! Ik heb van mijn ouders geleerd om je zelf te blijven en dat ik mezelf niet moet onderschatten. Fijn om hier over na te denken trouwens ❤️
  Aneta onlangs geplaatst…Mijn kind wil niet naar bed | 5 praktische tips

 4. Mooi lijstje! Ik heb ook altijd geleerd om een ander te behandelen zoals ik zelf ook behandelt wil worden!
  Chelsey onlangs geplaatst…Mijn eerste ervaring met hairextensions van Glamour Your Hair | Review

 5. Wauw, wat hebben je ouders je veel mooie dingen meegegeven. Dat op zich is al heel veel waard. :)
  Ik kan me er wel bij aansluiten. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Lieve ouders heb je!

 6. Wat een originele post! Leuk en mooi om te lezen :)

 7. Wat een fijne basis heb je van je ouders meegekregen! Ik herken veel van de wijze lessen die je hierboven noemt en heb nog best lang in de bubbel geleefd dat het vanzelfsprekend is dat je deze dingen van je ouders meekrijgt. Nu ik zelf dan eindelijk volwassen(er) ben geworden, merk ik dat dat absoluut niet altijd het geval is. Mooi en dankbaar om daar op deze manier eens bij stil te staan!
  Laetitia onlangs geplaatst…Een boterham met tevredenheid. Of: waarom ik droom van een saai en kalmpjes leven

 8. Heel mooie lessen die je van je ouders hebt meegekregen! Ik heb gelukkig ook zo’n mooie basis door mijn moeder :)
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Groene vingers: mijn plantenverzameling

 9. Mooie lessen! Vooral die van het milieu. Die zouden meer mensen mee moeten krijgen. Ik herken veel van de lessen. Vroeger vond ik sommige ‘stom’, maar nu ik ouder ben waardeer ik ze juist des te meer!
  Jorinde onlangs geplaatst…Reisroute door Sri Lanka voor 3 weken

 10. Wat een leuk idee om zo’n lijstje te maken!! Zitten zeker goede lessen tussen :)

 11. Wat mooi dat je zoveel van je ouders hebt geleerd. Je mag jezelf gelukkig prijzen, je ouders klinken als goede mensen!
  Ik kom zelf gelukkig ook uit een warm gezin, en het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat na een tegenslag je er alleen maar sterker uitkomt.
  Dit en respect hebben voor alles en iedereen (dier, mens, milieu)
  Ivon onlangs geplaatst…Koffie bij MonQui

 12. Wat een mooi en origineel artikel! Die over ‘meer dan je best kun je niet doen’ is ook heel herkenbaar voor mij, zo hebben mijn ouders me ook echt opgevoed. Vind dat ook een heel goede boodschap die ik zeker door zal geven aan mijn eigen kinderen later.
  Loes onlangs geplaatst…Inspiratie – 5x Essentials voor een date night thuis

 13. Wow je lijkt echt super hard op je papa! Mooie dingen! Herken er veel van :)
  Irene onlangs geplaatst…Mindfulness challenge | Update 1.

 14. Wat een lieve foto’s van jou met je ouders en zo mooi om te horen hoeveel je van je ouders hebt geleerd en hebt meegekregen! Er zitten heel veel hele waardevolle lessen tussen. Ik denk dat ‘Leef je eigen leven’ de belangrijkste les is die ik van mijn ouders heb geleerd. Ze hebben me altijd gestimuleerd om vast te houden aan mijn eigen keuzes in plaats van altijd maar anderen te volgen.
  Romy onlangs geplaatst…5 redenen om te stoppen met pleasen

 15. Heel mooi zeg, hebben ze goed gedaan :D Kijk verder dan je neus lang is ken ik ook van mijn ouders. Net als altijd voor anderen klaar staan.

 16. Mooi artikel! Ik heb een tijdje terug ook een dankbaarheidsartikel gemaakt voor mijn ouders. Ze waren er erg stil van, aangezien ze mijn blog ook lezen. Ben erg blij met de opvoeding en de normen & waarden die ik heb meegekregen. was super leuk dit te lezen.

 17. Wat een prachtig artikel! Heel mooi. En ook erg leuk om te lezen. Ik vind dat ze je allemaal hele belangrijke dingen hebben bijgebracht :-)
  Liefs ❁ ❁ ❁

 18. Mooie lessen allemaal, de meeste ook herkenbaar :) Je bent goed zoals je bent vind ik denk ik wel 1 van de belangrijkste, blij dat mijn mams me dat ook altijd goed heeft ingepeperd :)

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

CommentLuv badge

© 2021 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑