My Way of Exploring

10 Levenslessen die ik tot nu toe heb geleerd

fortress of klis croatia kroatie game of thrones film location
In mijn leven heb ik tot nu toe best wel wat dingen meegemaakt waar je normaal gesproken op jonge leeftijd nog niet mee te maken hebt gehad. Dit allemaal heeft mij daarentegen wel dingen laten inzien en ik heb hier veel van geleerd. Deze 10 levenslessen die ik tot nu toe heb geleerd in mijn leven zijn waardevol en ik streef er naar om ze te blijven gebruiken. Het is een erg persoonlijke blog geworden, maar ik hoop daardoor wel dat ik mensen hoop en inspiratie kan geven!

Luister altijd naar je lichaam
De mensen die mij al een tijd volgen zullen weten dat ik het op lichamelijk gebied niet altijd geluk heb. Al vanaf dat ik hier op aarde rondhobbel heb ik te maken met een lichaam die lekker doet waar ‘ie zelf zin in heeft. Wat ik heb geleerd is dat ik altijd moet luisteren naar mijn lichaam, grenzen moet bewaken en aangeven. Dit is echt niet altijd makkelijk, of zeg maar gerust: dit is nooit makkelijk. Ik heb in de jaren dat het écht niet goed met me ging geleerd dat je gezondheid het állerbelangrijkste is. Cliché misschien om te zeggen, maar ik denk dat ik dit oprecht kan zeggen omdat ik er ervaring mee heb.

Wees gelukkig met wat je hebt
Kijken naar wat je wél hebt is zo veel meer waard dan naar wat je níet hebt. Het streven naar meer en beter is iets waar ik mij zo min mogelijk mee bezig wil houden en waar ik afstand van doe. Ik ben gelukkig met wat ik heb. Ik heb een lieve vriend, gezonde ouders, twee zussen, twee zwagers, vijf neefjes, één nichtje, lieve schoonouders en schoonzusje en heb de leukste vriendinnen en vrienden die ik mij kan wensen. Ik woon in een huis waar ik mij thuis voel, ik kan door middel van veel (heel veel haha) sparen reizen, ik doe een studie waar ik blij van word… Dit lijstje kan eindelijk doorgaan natuurlijk. Jaloers zijn op andere mensen heeft geen zin, kijk gewoon lekker naar wat je zélf hebt en focus je daar op. :)

Luister naar je gevoel
Ik ben echt een gevoelsmens en doe het liefst niks wat tegen mijn gevoel in gaat. In het verleden heb ik dan ook gezien dat luisteren naar mijn gevoel het beste is wat ik kan doen. Dit zorgt er voor dat ik de beste keuzes voor mezelf maak en dat ik blij ben met die keuze. Natuurlijk komt verstand er ook altijd kijken, maar mijn gevoel zegt heel veel en eigenlijk heb ik, nu ik zo nadenk, nog nooit iets fouts gedaan door te luisteren hiernaar.

Angsten zijn er om te overwinnen
Hier geloof ik in! Ik dacht dat ik voor altijd bang zou zijn om te falen, dat ik voor altijd bang zou zijn dat ik iets verkeerd zou doen, dat ik iets verkeerd zou zeggen, dat mensen mij niet leuk zouden vinden, dat ik stom zou zijn, dat ik niet goed genoeg zou zijn, dat ik nooit een onbekende iets zou durven bellen, en ga zo maar door. Erken dat je de angst heb en doe er iets aan. Bang zijn is niet erg, maar bang blíjven zorgt er wel voor dat je leven een stuk minder leuk is. Leven met angsten is niet leuk, en ik denk dat de meesten het daar wel mee eens zijn. Ik kan mijn psychologe van toen echt niet vaak genoeg bedanken dat ik nu al het gereedschap in huis heb om te leven zonder die nare angsten. Dus echt, zet die stap en overwin!

Sta boven mensen die denken alles beter te weten over jou en geen begrip hebben
Sommigen schijnen het altijd wel beter te weten. Helaas heb ik hier ook mee te maken gehad en ik kan zeggen dat het vooral tot ongeveer mijn 16e mijn leven veel te veel heeft beïnvloed. En dat alleen maar door figuren die alles beter denken te weten en zich totaal niet kunnen indenken in jouw situatie. Je hebt het snel genoeg door als iemand achter je rug om dingen over je verspreid die niet waar zijn, mensen die je niet geloven. Wat ben ik toch gelukkig met het feit dat ik toendertijd door therapie mezelf hier totaal niet meer druk om maak. Wát een bevrijding!

Besteed geen aandacht meer aan mensen die voor té veel negativiteit zorgen
Dit puntje kan een gevolg zijn van wat ik hierboven schreef. Jezelf loswrikken van die personen en er geen aandacht meer aanbesteden is niet iets wat je zomaar doet, maar wel het beste als je merkt dat het je té veel (negatieve) energie kost. Als iemand zó veel stress, negativiteit en ellende voor je veroorzaakt, dan is het het niet waard om dit te blijven toelaten in je leven.
krka national park croatia kroatieGeniet van alles wat je gelukkig maakt, maar dan ook écht
Al dat lichamelijke en faalangst gedoe heeft mij maar al te goed laten inzien dat je moet genieten van je leven. Leer de stralende zon te zien, maar ook de lach van een ander, heerlijk eten, de natuur, een lekker kopje thee… Dit soort kleine dingen zien maakt je zo veel gelukkiger, daar ben ik echt van overtuigd omdat ik het zelf heb ervaren. Geniet van alles wat je gelukkig maakt en focus je daar op! Ik moet nu ook gelijk weer denken aan dit heel persoonlijke stukje wat ik ooit eerder, in één van mijn eerste blogs (klik hier), heb gedeeld. Dit stukje komt uit een soort dagboekje van mij uit de tijd dat ik ziek was en schreef ik op de dag dat ik uit het ziekenhuis mocht:

Ik mocht naar huis. Toen ik, zittend in een rolstoel, de lift uitkwam en in de grote hal van het ziekenhuis kwam hoorde ik mensen, zag ik mensen en zag ik leven. Ik keek om me heen en werd overdonderd door alle prikkels. Ik besefte me toen dat het niet vanzelfsprekend is om gezond te zijn, dat ik alles uit mijn leven moet halen en dat ik blij moet zijn met alles wat ik heb. Als iets tegen zit denk ik weer aan dit moment en dan word ik hier weer aan herinnerd. Dan komt ook te boven dat ik tevreden moet zijn met mezelf, met de dingen die ik kan doen, dat ik naar het positieve moet kijken en moet genieten. Dit speciale moment vergeet ik nóóit meer en zal mij voor altijd bijblijven!

Hou van jezelf
Omdat ik mijn lichaam op een gegeven moment zó erg ‘haatte’ (ik heb een hekel aan dat woord), ging ik steeds minder van mezelf houden. Ik kon niet op mijn lichaam vertrouwen, er was altijd wel wat en ik was niet hetzelfde als leeftijdgenoten. Ook als mensen maar vaak genoeg tegen je zeggen dat iets tussen je oren zit, ga je vanzelf aan jezelf twijfelen en raak je jezelf daardoor steeds meer kwijt. Dit is het niet waard. Je bent goed, leuk en mooi zoals je bent. Ook moet je nooit jezelf in twijfel gaan nemen en jezelf dingen aan laten praten. Jij weet immers zelf het best wat je voelt! Er zijn altijd wel dingen waarvan je wilt dat het anders is, maar het accepteren is de enige manier om hier vreden mee te krijgen. Hou van jezelf!

Niets is onmogelijk 
Als iemand mij tegen mij zou zeggen 7 jaar geleden, dan zou ik diegene keihard hebben uitgelachen. 7 Jaar geleden was ik revaliderende van een hersenvliesontsteking en was één van de restverschijnselen dat ik niet meer kon leren. Iets wat ik als vreselijk heb ervaren, want ik was zo leergierig als wat, ik ging maar al te graag naar school en vond leren onwijs leuk. Ineens vallen je dromen in duigen. Mijn droom was om naar de universiteit te gaan, maar die droom kon ik wel vergeten want ik kon niet meer leren. En moet je nu kijken? 7 Jaar later doe ik een HBO studie en je wilt niet weten hoe blij ik hier mee ben! Het was knokken, heb te veel dieptepunten mee gemaakt en elke keer weer de moed verzameld om door te gaan (klik hier voor een blog hierover). Dat ik mijn geheugen weer terug heb mogen krijgen is één van de mooiste cadeaus ooit. Zo zie je maar, niets is onmogelijk, ook al lijkt het zo onrealistisch!

Ga je dromen achterna
En dan aansluitend op de bovenste: ga je dromen achterna. Blijven knokken, niet opgeven, jezelf blijven motiveren, om hulp vragen, je doel voor ogen houden, de mindere momenten accepteren, subdoelen maken, succeservaringen creëren: het hoort er allemaal bij. Hier boven heb ik al één van mijn dromen, studeren, benoemd, maar natuurlijk heb/had ik er nog veel meer. Zo had ik bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik in mijn lichamelijk staat vorig jaar al een verre reis zou kunnen maken en dat ik een blog zou beginnen. Misschien is jouw weg naar je droom verwezenlijken toe wat langer, maar je komt er wel. Altijd in jezelf blijven geloven!

Stiekem vind ik het woord ‘levenslessen’ helemaal niet tof, maar ik kon er gewoon geen ander woord voor vinden. Het zijn gewoon levenslessen, punt, haha. Deze 10 schoten mij als eerst te binnen toen ik aan deze blog begon en ik denk daarom ook dat dit de 10 belangrijkste zijn die ik tot nu toe in mijn leven heb geleerd. Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd of jullie ook door bepaalde gebeurtenissen levenslessen hebben geleerd? Of misschien herken jij ook wel iets uit mijn verhaal van hierboven?

Wat is jouw grootste levensles? 

27 Comments

 1. Shirley

  Vroeger dacht ik dat ik mijn leven op een bepaald moment op orde zou hebben en precies zou weten wat ik wil. Inmiddels besef ik me al een tijdje dat dat moment nooit komt. Iedereen doet maar wat. Dat vond ik wel een eye-opener. Jouw lessen vind ik heel mooi. Je hebt veel meegemaakt en dat gewoon omgezet in positieve wijsheiden. Daar kun je trots op zijn.

  • Irene | Tussenmarsenjupiter.be

   Dit is superherkenbaar! Ik had dat ook. Dacht altijd dat ik op mijn vijfentwintigste alles wel voor elkaar zou hebben en nu ik 25 ben, ben ik meer dan ooit op zoek naar wat ik wil. Haha :) Maar heb er ondertussen wel vrede mee dat het nu eenmaal zo is. Zoals je zegt: iedereen doet maar wat. Ook al lijkt het leven van andere tiptop in orde.
   Irene | Tussenmarsenjupiter.be onlangs geplaatst…Over uitdagingen gesproken • Challenge 1

 2. Aneta

  Wauw wat een mooie dingen! En wat heftig een hersenvliesontsteking. Ik herken me in veel dingen waar jij over schrijft. Blij zijn met wat je hebt, luisteren naar je gevoel. Ga je dromen achterna. We staan hier niet altijd bij stil maar het zijn toch belangrijke dingen in je leven. Die makem zoals je bent.
  Aneta onlangs geplaatst…Bewuster eten – zo doe ik dat.

 3. Romy

  Wat een prachtig artikel met heel veel mooie lessen, die je juist ook door nare ervaringen hebt geleerd. Ik vind vooral ‘Niets is onmogelijk’ heel mooi. Dat is ook een levensles waar ik de laatste tijd meer naar probeer te leven. De belangrijkste levensles die nu in me opkomt, is ‘Geluk komt op de momenten dat je het het minst verwacht’. Tot een jaar geleden dacht ik ook door allerlei omstandigheden dat ik nooit echt geluk zou hebben, maar geluk moet je niet opzoeken, of eindeloos naar streven. Het komt eigenlijk vanzelf als je maar hard genoeg vecht en ook een beetje afwacht :)
  Romy onlangs geplaatst…15 eigenschappen van vrouwen die ik wel/niet herken

 4. Britt

  Je inspireert me!

 5. Inge

  Wat een mooi artikel. Bang zijn is niet erg, maar bang blijven is inderdaad niet tof. Daar moet ik nog wel eens aan werken. :-)
  Inge onlangs geplaatst…Gelukkig nieuwjaar!

 6. Maaike

  Ik herken wel bepaalde punten, zoals je lichaam niet meer vertrouwen oid. Gelukkig ben ik daar overheen gekomen! En heel goed van je dat je zoveel geknokt hebt; en kijk waar je nu staat :) Inspirerend artikel!

 7. Anita

  Hele mooie lessen! Gelukkig zijn met wie je bent en wat je hebt is inderdaad het allerbelangrijkste wat er is :)

 8. Bente

  Wat een mooi persoonlijk artikel met mooie levenslessen! En inderdaad, het zijn gewoon levenslessen ;)

  Mijn grootste levensles.. ik weet het niet. Dat je je alleen met jezelf moet vergelijken en nooit met anderen?

 9. jeapiebel

  Luister naar je lichaam en vermijd negatieve mensen die alles uit je zuigen vind ik heel ook heel belangrijk les in leven. Je droom achterna klinkt wat makkeijker dan gedaan vind ik.

 10. sammie

  Mooie levenslessen! Gelukkig zijn met wat je hebt is een mooie! Zo jammer dat zoveel mensen dat niet lijken te zijn.

 11. Bianca Schrijft

  Dat niet de hele wereld op jou schouders rust en je het leven van iedereen om je heen niet mooi en gelukkig hoeft te maken. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen ding, je kunt wel steunen, maar je moet het niet gaan dragen.

 12. Anna

  Wauw, wat een mooi en oprecht artikel. Goed geschreven! En wat ben je super ver gekomen in al die jaren, heel knap hoe je het weet te omschrijven. Ik ben ook ontzettend dankbaar voor wat ik heb en de kansen die ik heb gehad in mijn leven <3 Het is goed om daar meer bij stil te staan!
  Anna onlangs geplaatst…REVIEW | W7 FACE BLENDING SPONGE SET

 13. Anna

  Prachtige lijst <3. En hele belangrijke lessen als je het mij vraagt. Van sommige dingen uit dit lijstje kan ik ook nog wel wat opsteken. Bijvoorbeeld het blij zijn met wat je hebt en niet steeds maar kijken naar anderen en wat er beter is (terwijl dat eigenlijk misschien helemaal niet zo is). Inspirerend :)!

 14. Nathalie

  Mooi artikel meid! Ik vind dat je als eerste van jezelf moet houden!
  Liefs, Nathalie

 15. Nina Simplynspecial

  Wat een lijst met allemaal ‘mooie’ punten! Die steek je maar mooi in je zak ;) Zoals je zelf wel ziet heb je al een hoop moois bereikt en belangrijke dingen geleerd. Ik ben op sommige punten nog niet waar ik zijn wil, en hoewel ik het moeilijk vind om mijn hier mijn weg in te vinden, wil ik er nog steeds voor gaan. Ik wil meer uit het leven halen dan ik nu doe :)

 16. Sonja

  Wat een prachtige post, dit is echt waar ik van hou! <3 Heel mooi dat je deze levenslessen al hebt kunnen leren, en ik vind het ook mooi dat je hiermee bewust een positieve kant geeft aan de minder leuke dingen waar je mee hebt moeten dealen / dealt. Krijg echt kippenvel bij het lezen van deze post en ik hoop dat je nog zo veel andere mensen kan motiveren met je positiviteit!! Ik kan me heel goed vinden in al jouw levenslessen. Deze ga ik opslaan, om later nog eens naar te kijken! Liefs!
  Sonja onlangs geplaatst…Tot ziens, Zuid-Afrika

 17. Sarah

  Aw. Wat een positief en inspirerend artikel. Ik vind het tegenwoordig vooral belangrijk om negatieve mensen uit mijn leven te schrappen. Vroeger spendeerde ik daar namelijk nog altijd veel te veel tijd aan, maar daar ben ik nu al een tijdje mee gestopt. En dat voelt zoveel beter aan! Je kunt effectief beter maar één échte goede vriend hebben, dan tien ‘vrienden’ die alleen maar negatief zijn.
  ‘Niets is onmogelijk’ vind ik ook een mooie… :) Dat probeer ik ook altijd te denken!

 18. Sabine

  Prachtig geschreven meid! Zoveel kennis door alles wat je hebt meegemaakt. Je bent echt een mooi persoon! Ik herken er ook dingen in. Vooral angsten overwinnen en je dromen volgen. Alles komt altijd weer goed, zeker als je doet wat je gelukkig maakt! X

 19. Joyce rdt

  Mooi lijstje meid. Zelf heb ik ook aardig wat voor mijn kiezen gekregen helaas, maar wat ik heb geleerd is dat je maar 1 leven krijgt en dat je er alles uit moet halen. Je kan beter spijt hebben van iets wat je wel hebt gedaan, dan van iets wat je niet hebt gedaan. Liefs.x

 20. Laura

  Heel mooi artikel. Ik heb bij elk van deze lessen wel een “ja, absoluut waar’ gevoel! Mooi geschreven.

 21. Linda

  Wat een mooi en uitgebreid artikel! Voor mijn gevoel sta jij echt mega positief in het leven, ondanks alle minder toffe dingen die je hebt meegemaakt. Heel veel respect! :-)

 22. Saskia

  Wat een prachtige lessen die je hier beschrijft. Een aantal zijn zeker ook die ik afgelopen jaar heb geleerd. Zo leer je elke keer weer wat bij.

 23. Nesrin

  Dit zijn hele mooie lessen en je hebt al een hoop mee moeten maken op zo een jonge leeftijd. Al deze lessen maken jou nu wie je bent en dat is toch zeker mooi!

 24. Marcella

  Wauw, mooi! En wijs. En zo waar. Stuk voor stuk. Sommige voelen als een open deur, maar iets realiseren is vaak lastiger dan het zo 123 lijkt. Fijn lijstje waar ik ook nog wel wat van kan leren!
  Marcella onlangs geplaatst…5x pech op reis

 25. Jessica

  Wat mooi opgeschreven meid, het zijn inderdaad erg goede levenslessen. En ik wist niet dat je zo’n erge hersenvliesontsteking hebt gehad, wat heftig zeg! Je mag inderdaad erg trots op jezelf zijn. :)

 26. Suzan

  Mooie tips…dank u wel…En toevallig heb ik uw artikel gelezen op de juiste moment…Want sinds 2010 tot nu toe heb ik heeeeeel moeilijkheden en problemen in mij leven …Soms ik wil hard schreeuwen , maar ik wil niemand mij horen..ik voel mij echt machteloos.. En ik wil niemand mij tranen zien ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑