My Way of Exploring

Zwart-wit-denken en het grijze gebied daar tussenin

zwartwitaroundsan
Zwart-wit-denken: het is alles of niets. De neiging om zo te denken is groot, dat weet ik uit ervaring, maar dat merk ik ook aan mensen om mij heen. Maar er is veel meer dan zwart en wit. Er is ook nog grijs! Grijs? Ja, grijs!

Een aantal jaren geleden dacht ik alleen in zwart of wit. Het was goed of niet goed, leuk of niet leuk en alles of niets. Wat ik zo vervelend vind aan zwart-wit-denken, is dat je jezelf eigenlijk gigantisch pest. Zit zó veel meer tussen! Dat grijze gebied daar tussen in, daar ga ik nu dus aandacht besteden. Ik kan uit ervaring spreken dat als je jezelf ‘grijs’ leert denken, dat het je leven veel leuker maakt.

Jaren lang was het bij mij alles of niets. Het was dit of dat, en daar tussen in bestond er niks. Tussenoplossingen bestonden niet bij mij. Laat ik iets heel randoms noemen wat er wel eens speelde bij mij: ”Ik ga niet naar dat feestje, want ik kan het niet aan om zo’n hele avond weg te zijn.” Ik kon dus kiezen om wel of niet te gaan. Maar eigenlijk is er ook nog een tussenweg: gewoon eventjes gaan en op tijd naar huis, zodat ik niet over mijn grens zou gaan. En dit heeft mijn sociale leven wel enigszins op peil gehouden toen. Dit soort oplossingen zijn eigenlijk hartstikke simpel, maar je moet wel verder kijken dan je neus lang is en je niet alleen maar focussen op wel of niet. Er zijn nog zó veel andere oplossingen of manieren om iets wél te kunnen doen!

Nog een voorbeeld waar ik regelmatig instonk door mijn zwart-witdenken van toen: ”Ze kijkt boos, wat heb ik fout gedaan? Heb ik iets verkeerd gezegd?”. Ik gaf er gelijk een negatieve draai aan en dacht niet verder dan dat. Nu denk ik: ”Oei, ze kijk niet zo blij. Zal ze zich niet zich niet zo goed voelen, of misschien heeft zit ze vandaag gewoon niet zo lekker in haar vel?” Van deze laatste gedachte gang kijk ik niet meteen mezelf aan. Al die negatieve gedachten zijn 99% van de gevallen gewoon totaal niet nodig. Door grijs te denken heb ik geleerd reëel te zijn.

In mijn faalangst periode op de middelbare school hadden we natuurlijk regelmatig toetsweken. Ik had altijd hartstikke mooie cijfers, maar zag dat zelf niet in. Zo had ik bijvoorbeeld in die week allemaal 8’en gehaald, en één 5. En wat deed ik? Ik keek alleen naar die 5. Mijn conclusie was dat ik had gefaald tijdens de toetsweek. Die 5 kon écht niet… Zie je? Ik greep gelijk weer naar een negatieve gedachte. Ik liet de rest links liggen. Nu denk ik: ”Wat een goede cijfers! En die 5? Ach, jammer dan. Ik heb goed mijn best gedaan! Deze toetsweek is geslaagd!”
grijsaroundsan
Sinds ik dit onder de knie heb, heb ik echt een gigantische hekel gekregen aan zwart-witdenkers. Hiermee bedoel ik nu echt niet dat ik een hekel aan de persoon heb, maar wel aan de gedachtegang van diegene. Vooral het ”het is gewoon zo, punt uit” idee vind ik zó vervelend. Ik vind echt dat je jezelf tekort doet om op zo’n manier te denken. Ik merk dat ik niet zo snel meer mijn mening klaar heb, maar eerst allerlei kanten van het verhaal ga bekijken. Hierdoor leer je ook meer inlevingsvermogen creëren!

Een probleem of gebeurtenis vanuit verschillende oogpunten en hoeken bekijken is interessant, maar helpt je vooral ook te relativeren en je gedachtegang breder te maken. En wat is dat fantastisch om onder de knie te hebben, echt waar! Daarom zou het zo mooi zijn als iedereen die een zwart-witdenker is, dit ook zouden leren. Mijn ervaring is dat je er veel vrolijker van wordt, je meer leert door de verschillende aspecten te bekijken én dat je veel positiever in het leven gaat staan.

Ik kan natuurlijk nog wel heel veel andere voorbeelden bedenken, maar dan wordt deze blogpost wel erg lang denk ik, haha. Mijn tip van de dag? Probeer vandaag eens grijs te denken! Probeer eens meerdere oplossingen te bedenken dan de voor jou meest voor de hand liggende (snap je ‘m nog?)

Betrap jij jezelf wel eens op zwart-wit-denken?


48 Comments

 1. britta

  Goed en inspirerend artikel!
  britta onlangs geplaatst…Een gedichtje

  • Sandra

   Lief, thanks Britta!

 2. debby

  Ik ben een Queen in zwart wit denken en ik vind het mega vervelend. Ik probeer echt anders te denken, om te denken, het is een klus maar het lukt me langzaamaan.
  debby onlangs geplaatst…Quotes waar ik blij van word.

  • Sandra

   Weet je wat ik nou al zo knap vindt? Dat je zelf doorhebt dat je zwart-wit denkt. Dát is het begin en de grootste stap die je kunt zetten in het proces om te leren omdenken. Top dat je er mee bezig bent en dat het langzaamaan lukt!

 3. Monique | WritingMonique

  Heel goed geschreven! Ik probeer ook steeds meer ‘grijs’ te denken, maar soms is zwart/wit denken gewoon plotseling daar. soort van BAM. Heel vervelend. Prachtig artikel Sandra!
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…DIY Emoji Yahtzee

  • Sandra

   Ik begrijp precies wat je bedoelt. Maar oefening baart kunst zeggen ze, toch? Thanks Monique. :)

 4. Laura

  Goed artikel. Ik heb er zelf minder last van maar mijn vriend heeft het heel erg. Dat merk ik vooral nu we veel samen aan het kijken zijn naar interieur. Een tussenweg vind hij vrijwel nooit. Het is knap als je dat zo kunt veranderen!
  Laura onlangs geplaatst…Reactie op Een jaar geleden… door Kelly

  • Sandra

   Koppig? Het is dit of dat. Ja, het is lastig om iemand er bewust van te maken dat er ook nog een middenweg is. Maar vaak genoeg blijven zeggen en hopen dat het doordringt…

 5. Suzanne

  Heel erg mooi artikel, erg inspirerend. Het is inderdaad waar, er is meer dan alleen zwart en wit.
  Suzanne onlangs geplaatst…Bloggers die volgens mij nog heel ver gaan komen

  • Sandra

   Super leuk om te horen dat je het een inspirerend artikel vindt. :)

 6. BySilke

  Hoe origineel en inspirerend dat je het hierover hebt! Ik betrap mezelf er inderdaad wel op dat ik vaak een zwart-witdenker ben. En dan vooral in die aard dat ik mezelf naar beneden duw, maar dat zou ik dus eigenlijk niet mogen doen. Eens kijken of ik erop kan gaan letten!
  BySilke onlangs geplaatst…Fotografie | Zoo van Antwerpen

  • Sandra

   Vervelend is dat hè? Het gaat dan gewoon automatisch, dat je alles naar jezelf toetrekt. Blijven oefenen en je zal zien dat het uiteindelijk automatisch gaat!

  • FEMIE

   Hoe heb je dat aangepakt BySilke. Heb je advies voor me…..Dank je.
   Groet,
   Mientje

 7. eva

  In het stuk van: ze kijkt boos, wat heb ik fout gedaan. Herken ik me helemaal. Ik moet er ook echt aan denken om niet steeds te denken dat het altijd aan mij ligt. Goed stuk!
  eva onlangs geplaatst…24 uur in Brugge

  • Sandra

   Gaat volledig automatisch he? Wel goed dat je er aan denkt!

 8. Sytse

  Zwart-wit denken vind ik wat te harsh, maar bij mij is het wel vaak het ene uiterste of het andere uiterste..
  Sytse onlangs geplaatst…Ask me anything

  • Sandra

   Hoeft natuurlijk ook niet altijd verkeerd te zijn. :)

 9. Ysanne

  Wat heb je dat mooi beschreven :) Ik betrap me daar ook te vaak op! Idd naar een feestje gaan is een goed voorbeeld. ”Eventjes gaan” vind ik dan meteen suf ofzo, maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Ik ga er vandaag eens extra op letten!
  Ysanne onlangs geplaatst…VOOR DE NIEUWSGIERIGE AAGJES | Q&A

  • Sandra

   Yeah, ik ben benieuwd of je jezelf er vandaag op hebt betrapt of niet!

 10. Jozefien

  Wat een -rechtinderoos- artikel. Ik heb er net hetzelfde gevoel over en, ondanks dat ik zelf soms last heb van zwartwit-denken en mezelf daardoor benadeel, probeer ik andere mensen dit zo vaak mogelijk te doen inzien. Het is wat je er zelf van maakt! Thanks voor dit inspirerende artikel!
  Liefs,
  Jozefien

  • Sandra

   Iedereen denkt wel eens zwart-wit denk ik! Wel super dat je anderen het soms doet inzien. Hopelijk helpt het anderen. :)

 11. Roxanne | Peachlife

  Ik heb ook zo’n hekel aan zwart/wit denkers! Vooral als ze van een mening een feit proberen te maken xD
  Roxanne | Peachlife onlangs geplaatst…De beste life hacks met nagellak

  • Sandra

   Ik kan met je meepraten! Vind ik ook…

 12. Anne-Sterre

  Helemaal mee eens, zwart/wit denkers willen vaak ook gewoon niet nadenken over andere opties, die zien ze niet dus ze bestaan ook niet.. Volgens hen dan. Vermoeiend, ik ben juist iemand die meer voor grijs gaat haha

  • Sandra

   Erg irritant, die koppigheid. Gelukkig ben jij ook een grijs-denker haha!

 13. Nina Simplynspecial

  Mooi stukje! Dat heb je mooi verwoord. Ik herken mezelf hier heel erg in. Ik denk ook vaak negatief, en dat is zo zonde. Bij mij is het ook vaak alles of niets. Erg lastig.
  Nina Simplynspecial onlangs geplaatst…Review | E.L.F mineral face primer

  • Sandra

   Het is inderdaad een lastig iets, omdat negatief denken vaak automatisch gaat. Ik hoop dat het je steeds beter gaat lukken om positiever te denken. :)

 14. Kim

  Wat een mooi blogje Sandra :) En ik vind het heel fijn te horen (lezen!) dat je beter bent geworden in grijs denken (haha eigenlijk klinkt grijs denken negatief als je het zonder uitleg leest).
  Ik was er vroeger heel goed in. Tot mijn 17e was ik bijna nooit gestrest en heel goed in relativeren. Dat wil ik nu heel graag weer oppakken (zegt ze, met haar Mindfulness boek naast haar, haha).
  Kim onlangs geplaatst…Update!

  • Sandra

   Thanks Kim! Grijs denken klinkt inderdaad een beetje negatief zonder uitleg, haha. Het is ook geen vrolijk kleurtje natuurlijk… Goed dat je het weer gaat oppakken. Ik weet zeker dat het je gaat lukken! (Met je Mindfulness boek hihi, echt gaaf!)

 15. Stephanie

  Wat een goed geschreven artikel! Ik herken me er heel erg in, ik was vroeger (en nog steeds af en toe) een énorme zwart-wit denker. En die gedachtes waren meestal erg negatief. Ik probeer nu meer ‘grijs’ te denken en dat is echt zoveel fijner. Voel je je veel beter bij!
  Stephanie onlangs geplaatst…Nieuwe telefoon + hoesje!

  • Sandra

   Wat fijn dat je nu meer ‘grijs’ denkt! Inderdaad, je voelt je er veel beter bij. :)

 16. Margo

  Mooi stuk, en herkenbaar! Vooral dat je zelf een leuker mens wordt door het grijsdenken, vind ik zo’n belangrijk punt. Tof datje dit in kaart brengt op je blog!
  Margo onlangs geplaatst…Healthtalk: Wat ik heb geleerd over groente

  • Sandra

   Thanks! Ik denk dat je vooral een leuke mens voor jezelf wordt, want ik ben er van overtuigd dat je je er beter door gaat voelen.

 17. Rianne

  Goed artikel! Ik was vroeger best wel een zwart-wit denker, maar tegenwoordig heb ik dat bijna helemaal afgeleerd!
  Rianne onlangs geplaatst…Verslag Valencia (met extra veel foto’s!)

  • Sandra

   Yeah, leuk om te horen dat je dit bijna helemaal hebt afgeleerd!

 18. Lysanne

  Goed artikel! Vroeger dacht ik ook vaak zwart wit. Gelukkig heeft m’n vriendje me geholpen om dit af te leren. Sindsdien zie ik alles veel positiever in en wordt alles leuker
  Lysanne onlangs geplaatst…♥ Fotoverslag Barcelona # dag 1 ♥

  • Sandra

   Wat fijn Lysanne. Positieve gedachten zijn veel leuker!

 19. Kelly

  Wauw wat een mooi stuk en het zet mij ook zeker wel aan het denken. Mooi en eerlijk geschreven!
  Kelly onlangs geplaatst…Plog| High-tea bij de Zomerbloemen Pluktuin

  • Sandra

   Lief, thanks Kelly! Tof om te horen dat het je aan het denken zet. :D

 20. Marlijn

  Mooi geschreven en ik ben het helemaal met je eens. Soms heb ik wel een (voor)oordeel over iemand klaar maar dan denk ik snel.. maar ik weet niet wat er speelt etc. Zelf vind ik het soms lastig om een keuze te maken omdat ik veel dingen ontzettend afweeg en alle kanten overanalyseer zeg maar haha, al is dat niet helemaal hetzelfde maar soms iets meer grijs denken en het gewoon doen kan wel helpen denk ik. Mooi dat jij zoveel aan het ‘grijs’ denken hebt.
  Marlijn onlangs geplaatst…Hoe zit dat nou? Weetjes over eten

  • Sandra

   Overanalyseren is ook weer te veel van het goede. Het komt vanzelf wel in balans zolang je er aan werkt. :)

 21. Kaylee Roxanne

  Wat een heerlijk artikel. Je heb helemaal gelijk, als er iets is waar ik niet tegen kan dan is het mensen die nergens voor open staan en alleen aan hun eigen standpunt vasthouden. De hele wereld is één groot grijs gebied, waarin alles afhangt van de context waarin het zich afspeelt. Mooi niet dat je alles over een kam kan scheren, dat is alleen maar zonde omdat je op die manier zoveel mist! Erg goed geschreven dit Sandra :)
  Kaylee Roxanne onlangs geplaatst…Vlog | Waar ging de reis naartoe?

  • Sandra

   Wat een gave reactie van je! Ik ben het helemaal met je eens. :)

 22. Nesrin

  Heel mooi geschreven. Ik had er “vroeger” meer last van dan nu. Ik vind zwart wit denken wel echt een pain in the ass.
  Nesrin onlangs geplaatst…Spuit 11 en haar gedachte over ‘Een weeffout in onze sterren’

  • Sandra

   Dankjewel Nesrin! Gelukkig maar dat je er nu minder last van hebt. Het voelt veel beter he?

 23. Nikki -BolletjesKleed

  Hm erg interessant! Wat goed dat je daar zo mee bezig bent, knap.

  Ik ga het ook proberen.

  Gr, Nikki
  http://www.BolletjesKleed.nl
  Nikki -BolletjesKleed onlangs geplaatst…BolletjesKleed.nl Waar komt de wol vandaag? En hoe worden de kleden gemaakt?

  • Sandra

   Super dat je het ook gaat proberen. Vind ik tof om te horen!

 24. Margriet

  Dat is allemaal al 16 jaar geleden geschreven, tog wil ik erop reageren.
  1 x in mijn leven werd mij gezegd dat ik zwart wir zie. Menigmaal gekeken hoe dat precies bedoeld was, negatief of positief.
  37 jaar woonden we in het buitenland, vaak begreep ik wat iemand zei, toch ook weer niet echt. Dit ook mede omdat ik de jongste van 5 kinderen was, voor iedereen daar moest zijn en verder mijn mond houden. Dom gehouden, nooit geleerd om mij te uiten.
  Nu eindelijk is het mij echt heel duidelijk, het is negatief bedoeld. Lang hierover mijzelf “onderzocht”. Vooral dat zinnetje; “zo is het nu eenmaal”, daar begreep ik eindelijk dat ik niet zwart wit zie, ook geen grijs, er zijn zoveel verschillende kleuren, deze bekeek ik allemaal steeds. Is veel slechter voor een mens als zwart wit zien, je kunt dan heel moeilijk over iets oordelen. Mijn schoonfamilie ziet ALLES zwart wit, dus ook mijn man; “het is bewezen, staat in de boeken……” Papier is geduldig !!! Dus ik had het bij het goede eind, alles niet alleen zwart wit grijs zien, maar veel verder kijken voordat je over iets oordeelt. Wat ik in al die jaren EINDELIJK nu bij mij ontdekt heb; Ik heb altijd naar te veel kleuren gekeken waardoor ik TE vergevingsgezind ben en mijzelf voorbij ben gelopen. Ook weer zo een gezegde waar ik lang naar zocht wat dat exact betekend, ook weer pas achter gekomen. Bij mijzelf altijd te veel zwart wit gezien, kon mijzelf een fout moeilijk vergeven, soms schaamde ik mij ervoor. Is een trigger van bij mij thuis volgens iemand. In het buitenland had ik daar minder last van, voelde mij daar meer aangenomen zoals ik was als in mijn familie.
  Mijn vader NIET meegerekend !!! Zwart wit denkers zijn in mijn ogen mensen die alles menen te weten. Hier wil ik niemand van jullie aanwijzen, ik denk aan enige mensen die ik heel goed ken, deze weten alles zo goed; is bewezen, staat in de boeken,…….

  Net een paar foto’s van Oostenrijk gezien, is heel erg mooi. Graag geef ik je een tip van een PRACHTIG vakantieoord. Zakopane, een plaats in de Tatra, zuid polen. Helaas waren wij daar 25-30 jaar geleden, weet niet in hoeverre het daar veranderd is. Toen waren de mensen heel gastvrij, wij waren in een pension, toen erg goedkoop en HEERLIJK, veel te veel eten……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑