My Way of Exploring

Wanneer ben je succesvol?

Wanneer ben je succesvol?
Wanneer ben je succesvol? Wat is de definitie van succesvol zijn überhaupt? Ik denk dat iedereen deze vraag anders beantwoord, puur omdat iedereen hier een andere mening over kan hebben en er dus volledig je eigen invulling aan kunt geven. De druk van tegenwoordig, de lat die steeds hoger ligt, alle meningen van anderen over wanneer je pas écht goed bezig bent… Ik deel vandaag mijn definitie van succesvol zijn en mijn visie over de verwachtingen van anderen van tegenwoordig.

Wanneer ben je succesvol? Tja, weet je dat ik dit nog best een lastige vraag vind? Ik stel hem nu aan mezelf en merk dat ik hier niet direct een antwoord op kan geven. Ik vind het een vraag waarover ik goed moet nadenken. Waarschijnlijk ben ik lang niet de enige die hier goed over moet nadenken. In de wereld waarin we nu leven wordt de lat steeds hoger gelegd. We moeten hoger opgeleid zijn, we moeten carrière maken, we moeten bepaalde kwaliteiten en eigenschappen bezitten, we moeten zo veel… Ik merk dat ik deze druk die op mijn schouders rust soms best wel lastig vind. Ben je pas succesvol als je een universitaire studie hebt afgerond, cum laude afstudeert, je studie binnen de ‘normale’ studieduur afrond en een baan hebt waarmee je veel verdient? Ben je pas succesvol als je ook nog eens in gesetteld bent, je hypotheek of huur makkelijk kunt betalen en dus alles voor elkaar hebt? Ik weet het niet. Weet je? Al deze verwachtingen en het ‘moeten’ maakt mij soms best onzeker. Ben ik wel goed genoeg bezig? Loop ik niet achter op de rest? Het is toch nooit goed genoeg. Moet je echt zulke ‘grote’ dingen bereiken om succesvol te zijn?

Na een poosje nadenken denk ik dat ik mijn definitie van ‘succesvol zijn’ wel een beetje kan omschrijven. Ik denk dat ik succesvol ben als ik gelukkig ben, doe wat ik kan doen en leuk vind, als ik het naar mijn zin heb als het gaat om studie en werk, als ik kan rondkomen… Maar ook op het gebied van gezondheid. Zonder een gezond lichaam kan ik niet ‘succesvol’ zijn. Daarom neem ik het onderwerp gezondheid ook mee in mijn definitie. Ik vind dat ik succesvol ben als ik kan omgaan met mijn beperkingen, maar ook als ik mijn lichaam kan geven wat het nodig heeft zodat het zo goed mogelijk kan functioneren. Ik ben succesvol als ik tevreden ben met mezelf en met hoe ik mijn leven invul. Ik wil niet streven naar meer, meer en nog eens meer. Ik wil niet mezelf kapot werken om vervolgens veel geld te hebben, maar er dood ongelukkig van te worden. Ik wil niet mezelf allerlei eisen opleggen, waar ik vervolgens zelf aan onderdoor ga omdat ik mezelf hierdoor voorbij loop. Nee, ik wil leven op de manier waarop dat goed voor míj is. Én ik wil gelukkig zijn. Maar wat ik merk is dat het nog knap lastig is in de maatschappij van nu. Want hey, je moet natuurlijk wel 40 uur in de week werken en carrière maken, want je bent immers jong! Parttime werken? Nee joh, kom op… Ga je niet doorstuderen? Wat zonde. *kuch* Naar mijn mening is een vuilnisman net zo succesvol als een accountant. Zolang diegene maar gelukkig is. Werk je 40 uur of 20? Boeiend, doe wat JOU gelukkig maakt en waar je je goed bij voelt. Wees daar trots op!

Ik weet 100% zeker dat velen deze struggles herkennen. De druk die op je staat, de verwachtingen, de meningen van anderen, alle eisen die gesteld worden… Het is de kunst om je hier zo min mogelijk van aan te trekken. Natuurlijk kun je niet alles uit de weg gaan, maar streven naar een succesvol leven die je zélf invult hoe jij dat zélf wilt, dat kan natuurlijk wel. Daar horen uiteraard ook dingen bij die je niet leuk vind, maar die zijn ook nodig om je uit te blijven dagen. Ik besef mij maar al te goed dat ik wil genieten van mijn leven en mijn leven niet wil invullen naar de verwachtingen van anderen. Oftewel: naar wat anderen ‘succesvol’ vinden. No way. Ik kom er ook wel met mijn studie, werk en lichamelijke problemen, ook al loopt het nu niet zoals ik het zou willen. Maar kijk eens wat ik wél bereik in de tussentijd? Genoeg, en dat is ook belangrijk.

Die onzekerheid is vervelend. Volgens mij is dit typisch iets voor twintigers hé. Er komt zo veel op je af ineens. Ik word er onzeker van, maar tegelijkertijd merk ik ook dat dit misschien wel datgene is waardoor ik mezelf uitdaag om niet de meute achterna te rennen en dingen te doen omdat anderen het verwachten. Nee, ik kies mijn eigen wegen en ook dan kom ik er wel. Ja, ook ik ben succesvol. Net als jij!

Wanneer vind jij dat je succesvol bent? 

15 Comments

 1. Darina

  Goed artikel! Ik vind dat ik succesvol ben als ik me gelukkig voel bij wat ik doe. Vorig jaar heb ik bewust de keuze gemaakt om minder uren te gaan werken en meer tijd te kunnen besteden aan het schrijven van mijn boek. Beste keuze ooit :)
  Darina onlangs geplaatst…The Signature Buildings of Paris: Haussmann Apartments

 2. Shirley

  Helemaal eens met jouw definitie van succesvol. Je zou jezelf niet met anderen moeten vergelijken, maar met je vroegere zelf van een dag/week/jaar geleden.

 3. Romy

  Wat een mooi artikel! En heel erg herkenbaar wat je omschrijft! Soms meten we ons succes af aan de maatstaf die anderen lijken te leggen en die ligt vaak wel héél erg hoog. Maar eigenlijk is iedereen succesvol op zijn eigen manier. Als jij er al jaren van droomt om vuilnisman te worden, dan kun je net zo goed succesvol zijn als dat je lukt als bijvoorbeeld een hartchirurg die 15 jaar voor zijn baan studeert. Vooral een jaar geleden voelde ik zo erg de druk om onderzoeker te worden en te promoveren. Ik dacht dat ik dan pas gelukkig zou zijn. Nu heb ik een hele andere baan dan ik dacht te krijgen en ik ben er juist superblij mee en voel me ook een stuk succesvoller dan in al die jaren waarin ik naar een promotieplek streefde.
  Romy onlangs geplaatst…Slechte gewoontes afleren (6 tips!)

 4. evelien

  Wat heb je het mooi geschreven, de lat word tegenwoordig zo hoog gelegd (waar mensen heel erg onzeker van worden helaas). Ik merk dat ik succesvol ben wanneer ik dingen doe wat ik kan, uitdaging in heb, en het belangrijkste fijn bij mij en plezier in heb. <3
  Liefs,
  Evelien

 5. Aneta

  Mooi geschreven meis. Succesvol zijn is inderdaad voor iedereen anders. Ik kan het dan ook zeker vinden met jouw definitie. En daar speelt gezondheid een grote rol ik. Tegenwoordig kijken we ook teveel naar anderen. Daarbij kijken anderen ook teveel naar ons. En het woordje succesvol wordt dan ook heen en weer gesmeten.
  Aneta onlangs geplaatst…Recepten voor babyvoeding vanaf 6 maanden

 6. Sylvia

  Wat een fijn artikel. Vroeger wilde ik altijd een “voor mij goede baan” dit heb ik jaren gehad en nu ben ik super gelukkig in het thuismoederschap met een blog ernaast. Ik had nooit gedacht dat ik het zo heerlijk zou vinden om lekker te keutelen met mijn dochtertje..speelt natuurlijk ook mee dat we in het buitenland wonen en we veel buiten kunnen zijn?

 7. Sarah

  Mooi geschreven! Succesvol zijn is voor mij ook een gelukkig leven leiden. Of je nu carrière maakt of niet, maakt niet uit. Zolang je maar doet wat je graag doet en je goed in je vel voelt zitten. Al die eisen die anderen stellen, de vooroordelen,… dat weegt bij mij wel heel erg door. Ik heb heel vaak het gevoel dat ik achter loop en dat is echt niet leuk. Ik probeer dat van mij af te zetten door tegen mezelf te zeggen dat iedereen anders is, maar dat is toch moeilijk. Ik blijf streven naar dat gelukkig zijn en dan zal ik mijzelf ook succesvol kunnen noemen!

 8. Jessica J.

  Amen, sister! De maatschappij heeft ‘succes’ een definitie gegeven die ik niet per se nastreef – integendeel. Ik hoef helemaal geen hoge functie te hebben, op te klimmen naar de top van een bedrijf, duizenden euro’s per maand te verdienen, … Zolang ik kan doen wat ik graag doe, mezelf kan blijven uitdagen én comfortabel kan leven, ben ik blij.
  En trouwens, iemand met een paar extra nullen op zijn/haar loonbrief mag dan misschien wel “succesvoller” zijn dan ik, maar is die persoon ook gelukkig?
  Jessica J. onlangs geplaatst…Help, gebarsten scherm! Hoe werkt een OnePlus RMA request?

 9. Loes

  Interessant artikel dit! Ik denk dat je zelf bepaalt wanneer je succesvol bent. Iedereen heeft andere standaarden, dromen en doelen, dus ook een ander principe van succesvol zijn. Je zou je hierdoor eigenlijk helemaal niet moeten laten beïnvloeden door anderen of de maatschappij!
  Loes onlangs geplaatst…Shoplog AliExpress – It Has Become an Addiction

 10. Fleur

  Helemaal mee eens en zeker heel herkenbaar. Ik ben sinds juni klaar met mijn opleiding ben sindsdien fulltime aan het werk omdat hetme aangeboden werd. Super fijn, dat zeker, maar of ik me nu succesvol voel.. dat weet ik niet. En wanneer ik me wel succesvol voel/ben dat kan ik je ook niet vertellen.. en wat ik dan wel voel, denk of wil; ook dat zijn grote vraagtekens. Nu vul ik het op met mijn baan, die ik gelukkig wel nog steeds leuk vindt, maar wanneer ik oprecht durf te zeggen dat ik wel succesvol én gelukkig ben.. I don’t know. Ik kan me dus heel goed vinden in dit stuk:)!

 11. marleen

  Ik geef niks om opleidingsnniveaus en carrieres. Je bent pas succesvol als je zelf vindt dat je een leuk leven hebt. Daar heeft werk voor mij in veel mindere mate mee te maken :)

 12. Maaike

  Oh wat herkenbaar! En die onzekerheid heb ik ook nog als dertiger hoor. Of ik voel me gewoon nog twintiger. Je hebt helemaal gelijk, je bepaald je eigen succes-maatstaf. En vaak is gelukkig zijn heel succesvol. Soms is het wel lastig om te bepalen waar je je goed bij voelt en wat er verwacht wordt. Die factor is heel dominant soms.

 13. Sabine

  Mooi verwoord! Vroeger dacht ik dat ik succesvol zou zijn als ik zoveel mogelijk opleidingen had afgerond en een super goede baan zou hebben. Dat werd ook een beetje aangepraat weet ik nu. Inmiddels ben ik daar helemaal van afgestapt en denk ik dat ik succesvol ben als ik gelukkig ben, iets doe wat ik leuk vind en wil én daarmee voldoende salaris genereer om van te kunnen leven en de dingen te kunnen doen waarvan ik gelukkig word. Op dit moment is dat dus niet helemaal het geval nadat ik geen baan meer heb en met mijn bedrijf nog niet genoeg verdien. Maar het gaat zeker komen!

 14. Sanne

  Mooi verwoord! Ik denk dat je zelf het meest succesvol bent als alles in balans is. Je zakelijke dingen in mijn geval als freelancer en je prive en vrijetijdsleven. Daar hoort bij mij ook een beetje het reizen bij, maar ik voel me niet minder succesvol als ik door een leuke klus of familiefestiviteiten iets minder kan reizen.

 15. Elisa

  Mooi geschreven en helemaal mee eens. Kan niets anders zeggen :-)
  Elisa onlangs geplaatst…Takayama: De eeuwenoude huizen van de Hida regio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑