My Way of Exploring

Jezelf vergelijken met anderen | Mijn ervaring & gouden tip

taman negara lata berkoh
Vergelijk jij jezelf veel met anderen? Vast wel eens, gok ik. Dit hoeft niet heel verkeerd te zijn, zolang je daar maar niet in blijft hangen. Het kan namelijk ook uitpakken op een negatieve manier. Vandaag schrijf ik over mijn ervaring met mezelf vergelijken met anderen en geef ik een gouden tip aan jou!

Jezelf vergelijken met anderen is iets waar ik zelf best wel wat problemen mee heb gehad toen ik jonger was. Ik keek toe hoe mijn leeftijdsgenoten allemaal gingen studeren na de middelbare school, konden gaan en staan waar ze wilden, de energie hadden om leuke dingen te doen, konden werken, en ik? Ik zat thuis, net als een bejaarde. Ik kón dat allemaal niet, want ik was herstellende. In die tijd vergeleek ik mezelf continue met anderen. Om gek van te worden! Alles van een ander was zó veel beter dan hoe alles in mijn leven ging. En dit was absoluut niet in de zin van: ik vind mezelf zielig. Nee, echt totaal niet zelfs, maar ik kon wel janken als ik keek hoe anderen om mij heen door gingen met hun leven en ik stil stond. Het vervelende is dat je steeds dieper in de put komt als zo blijft kijken wat anderen wel kunnen of hebben, wat jij niet kunt of hebt. Alles wordt zo negatief en je krijgt steeds meer het gevoel dat jouw eigen leven en/of jijzelf waardeloos zijn en het leven van een ander zo veel mooier is. Niet oké, toch?

Afgelopen week zat ik hier dus over na te denken en merkte ik dat ik mezelf niet vaak nog vergelijk met anderen. Ik lijk hier bijna niet meer gevoelig voor te zijn. Ja, soms als ik mezelf niet zo lekker voel dan merk ik dat ik mezelf weer ga vergelijken. Maar over het algemeen gaat dit hartstikke goed. Wauw, wat is dit toch heerlijk! Ik waardeer de dingen die ik heb en die ik kan doen binnen mijn eigen grenzen. Ik kan oprecht blij zijn voor een ander en denk dan niet eens meer na over het feit dat ik dat misschien zelf ook wel zou willen doen, kunnen of hebben. Nee, ik heb mijn leven en alles daaromheen geaccepteerd zoals het is en kan met zekerheid op zeggen dat ik hier 100%, zelfs 200% blij en gelukkig mee ben! Ook ík heb dingen in mijn leven die een ander niet heeft en andersom dus ook. Gelukkig maar, want anders zou alles en iedereen zo hetzelfde zijn.

Waarom zou je eigenlijk continue jezelf vergelijken met een ander? Voegt dat iets positiefs toe? Nee, ik denk het niet. Je bent eigenlijk alleen maar opzoek naar de dingen die je somber maken, want jij hebt dat immers allemaal niet. Dus, what to do? Eigenlijk is het antwoord best simpel: Kijk naar wat jij wél hebt en kunt en wees daar blij mee en vooral super trots op! Dat is zó veel leuker dan alleen maar kijken naar een ander. Wat bij mij ook helpt is kijken naar wat mijn leven onderscheidt van de meesten in mijn omgeving. Dan kun je bijvoorbeeld kijken naar talent, wat je hebt bereikt waar je trots op bent, wat jou uniek maakt, maar ook naar wat je al hebt gedaan, etc. Ik gooi wat voorbeelden er uit: tante zijn van 6 kids, al 5,5 jaar een geweldige vriend hebben, op mijn 21e al best wat mooie plekjes op de wereld hebben gezien, aardig wat levenservaring hebben, best lekker kunnen schrijven en bloggen en hier zelfs wat mee kunnen verdienen (wat overigens nog steeds heel onwerkelijk is!). Dit zijn een een aantal dingen die ik mij dan bedenk en waarvan ik tegelijkertijd een big smile op mijn gezicht krijg. Wat heb ik toch eigenlijk een geweldig mooi leven! Jep, ik vergelijk mezelf dan inderdaad met anderen, maar dan positief en opbouwend voor mezelf. Ik onderscheid mezelf van anderen en kijk naar de, voor mij, bijzondere dingen in mijn leven.

En ja, natuurlijk denk ik ook wel eens van: ”Waarom heeft die blog zo veel bezoekers? Ik wil dat ook!”. Maar tegelijkertijd besef ik mij ook dat ik ook heel tevreden moet zijn over het feit dat mijn blog zo lekker loopt, dat ik hele leuke en lieve bezoekers heb en dat de bezoekersaantallen steeds meer stijgen. Ik moet wel zeggen dat vergelijken op dit niveau ook niet heel verkeerd hoeft te zijn. Het kan je namelijk ook uitdagen om nóg meer je best te doen en jezelf meer te verdiepen in dingen. Een voorbeeld van vergelijken op het niveau van uiterlijk: ”Ik wou dat ik zo lang was, zo’n cup maat had of zulk mooi haar had.” Nee, hou op, je bent mooi zoals je bent. Zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken over innerlijk, carrière, talenten en noem maar op.

Mijn gouden tip?
Maak een lijstje van de dingen waar jij zo blij mee bent of kijk bijvoorbeeld naar de dingen die jou onderscheidt van anderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van uiterlijk, talent, maar ook op nog vele andere gebieden. Waar ben jij goed in? Wat vind je mooi aan jezelf? Wat heb jij al bereikt in je leven waar je trots op bent? Wat maakt jou uniek? Mij hielp en helpt het enorm. Je zult in ieder geval zien dat je steeds meer je eigen leven en jezelf gaat waarderen en accepteren. Houd ook altijd in je achterhoofd dat je vaak alleen de leuke dingen van iemand anders’ leven ziet, maar dat er ook heus wel minder leuke dingen zijn in zijn of haar leven. Iemand met een dure BMW heeft dan misschien een mooie auto, maar kan ook zichzelf te pletter werken om dat ding te betalen. Er zijn altijd meerdere kanten…
En last but not least: Wees vooral trots op jezelf en laat de dingen waar jij blij mee bent en die je hebt keihard overheersen in je leven! Dat verdien je en het zal jouw leven véél leuker maken.

Vergelijk jij jezelf vaak met anderen?

33 Comments

 1. BySilke

  Je kan het altijd zo mooi beschrijven San! En je hebt echt wel helemaal gelijk. Ik vergelijk mezelf ook heel graag met anderen, maar gelukkig heb ik een vriendje dat me er af en toe herinnert dat niet te doen ;) Hoe leuk dat je iets verdient trouwens met je blog! Lijkt me heel cool, hihi. Liefs!

  • Sandra

   Ah lief, dankjewel! Heel fijn dat jouw vrienden je daar wel eens aan herinnert. Soms moet je even tot het besef komen en dan is zo’n iemand heel fijn in je omgeving.

 2. Renske

  Hihi, heel herkenbaar! Toen ik letterlijk plat op bed lag (en ook de periode daarna), vergeleek ik mijzelf met anderen. Echt een studententijd zoals die in de ‘boekjes’ staat heb ik nooit gehad, hoewel ik wel een paar jaar in Groningen heb gewoond. Uiteindelijk ben ik het gaan accepteren en heb ik er een supertijd gehad. Weliswaar anders, maar ik heb genoten! Soms heb ik ook periodes waarin ik mezelf weer heel veel vergelijk met anderen. Bizar eigenlijk, want ik vertel anderen dat ze dat juist niet moeten doen.

  • Sandra

   Volgens mij gaat het echt sneller als je je lichamelijk en/of geestelijk minder goed voelt. Maar ach, daar leer je dan ook weer van! Als je jezelf er maar op betrapt.
   Voor iedereen is de studententijd anders en dat is prima toch? Als je er zelf maar gelukkig mee bent!

 3. Kim | Kimsbloglife

  Mooi artikel Sandra! En heel fijn dat het jou is gelukt om van dat vergelijken af te stappen en naar de positieve kanten van jezelf en jouw leven te kijken. Dat is inderdaad een goede tip! Zelf vergelijk ik mij ook wel eens met anderen en dan kan ik me ook wel eens slecht voelen, maar gelukkig is dat niet in die mate dat ik me er echt over het algemeen slecht door voel. Ik kan het altijd wel snel weer relativeren en ben gelukkig met wie ik ben en wat ik heb.

  • Sandra

   Dankjewel Kim! Top om te horen dat het jou ook lukt om die gwdachten te relativeren. Dat is belangrijk!

 4. Kim

  Wat fijn dat je jezelf niet tot nauwelijks meer vergelijkt met anderen :) Eigenlijk doe ik dit ook weinig. Gelukkig maar, want anders zou ik inderdaad ongelukkig worden van wat ik allemaal niet kan, terwijl ik ook een heleboel wél kan!
  Je kaartje is gisteren trouwens aangekomen!! Dankjewel :) ik kreeg nog een excuusbrief van Post NL omdat het wat beschadigd was, maar de schade van het kaartje valt gelukkig mee :)

  • Sandra

   Precies, kijken naar war je wél kan is veeeeel leuker! Yay, gelukkig dat hij is aangekomen. Wel vet jammer dat hij een beetje beschadigd is… Het viel mij op je foto in ieder geval niet op!

 5. evelien

  Wat goed dat je jezelf zelden nog vergelijkt! Heel knap! Ik betrap mij er zelf ook wel eens op, dat ik denk waar is dit nodig voor. Ik ben zo als ik ben en iedereen is anders en heb zijn eigen kwaliteiten, ik vind je gouden tip ook echt heel goed <3

  Liefs! Evelien

  • Sandra

   Goedzo Evelien! Knap van je. Blijven relativeren!

 6. Nesrin

  Wat knap dat je jezelf nauwelijks tot niet vergelijkt met een ander. Soms heb ik een natuurlijke jaloezie voor iemand die veel heeft bereikt maar dit geeft mij juist goede energie om lekker door te gaan en hard te werken.
  Nesrin onlangs geplaatst…De TV series tag

  • Sandra

   Precies, het kan ook motiveren!

 7. Ysanne

  Wat een mooi stukje San, komt echt binnen. Vergelijken is iets wat ik ook nog wel eens kan doen, maar je gaat je er nóóit beter door voelen. Niet meer doen dus. Je tip is echt een goede!

  • Sandra

   Mooi om te horen Ys. Inderdaad niet meer doen, want het pakt alleen maar negatief uit voor jezelf.

 8. Anna

  Wat een mooi stukje dit. En heel erg fijn dat jij er niet meer gevoelig voor bent om jezelf te vergelijken met anderen. Doet zoveel goeds! Ik ben het nu langzaam maar zeker aan het afleren – een aantal jaar geleden deed ik niets anders, nu komt het nog maar af en toe voor. Gelukkig maar :). Goede tip ook, die ga ik gebruiken als ik eens niet zo lekker in mijn vel zit.

  • Sandra

   Goed dat je er mee bezig bent Anna! Ik hoop dat mijn tip jou nog een extra zetje in de goede richting kan geven. :)

 9. Margo

  Wat een goede blog Sandra! Zo fijn voor je dat je jezelf dit hebt weten af te leren. Scheelt een hoop gepieker!
  Dit is echt precies hoe ik erin sta; count your blessings en kijk niet naar anderen. Als ze je wat vertellen, wees blij voor ze. Tuurlijk valt er altijd wat meer te dromen, maar maak het dan voor jezelf haalbare dromen (vind ik dan :))

  • Sandra

   Thanks Margo!!
   Vind dat je het mooi hebt omschreven. Inspirerend!

 10. Sher

  Wat mooi geschreven, San!
  Ik vergelijk mezelf ook heel erg vaak met anderen. Super vervelend. Ik ben nu continu in de weer met mijn gezondheid waardoor ik nu ook merendeels in bed lig. Mezelf nu vergelijken met anderen word ik echt niet blij van, haha.

  • Sandra

   Altijd naar de dingen blijven kijken die wél leuk zijn en goed gaan! Sterkte!

 11. Laura

  Wat knap omschreven! Ik heb het zelf een hele lange tijd gedaan maar nu denk ik alleen maar aan alle mooie dingen die ik heb in mijn leven. En ja ik zie er niet zo uit als dat ik zou willen maar daar werk ik naartoe. Ik heb mijn droomjob nog niet maar die komt vast wel een keer en ja ik heb niet het geld om zoveel mooie reizen te maken maar ik heb wel een half jaar in nyc gewoond en dat was fantastisch. Ik hoop dat veel meiden en jongens die dit nog doen uit jouw verhaal hun inspiratie kunnen halen!

  • Sandra

   Goed van je, Laura! Je kijkt naar de dingen die je wél hebt en dat maakt je veel gelukkiger. Knap!

 12. Nina Simplynspecial

  Mooi stukje San! Ik herken me hier heel erg in. Alleen doe ik het nog steeds, dat vergelijken. Echt vermoeiend, maar het is zo automatisch dat het moeilijk is om af te leren. Terwijl je helemaal gelijk hebt verder! Is zonde van je tijd en energie. Gelukkig gaat het langzaam aan ook steeds beter hier.

  • Sandra

   Goed om te horen Nina, dat je er mee bezig bent om het vergelijken af te leren. Je zal veel gelukkiger zijn als je kijkt naar wat je wél hebt. Het is inderdaad zonde van je tijd en energie. :)

 13. Sax and the Pretty

  Ja, dat doe ik ook. Zucht. Heel frustrerend af en toe. Ga aan de slag met je gouden tip! X
  Sax and the Pretty onlangs geplaatst…Het kerstmis make-up arrangement

  • Sandra

   Ah, dat vind ik super tof om te horen!! Ik hoop dat mijn tip jou kan helpen. Succes!

 14. Teddy

  Wat een mooi artikel! Ik ben het compleet met je eens, een beetje vergelijken mag, maar je moet er niet in blijven hangen.

  • Sandra

   Thanks Teddy! Precies. :)

 15. Romy

  Wat een mooi artikel San! Ik herken me echt in onwijs veel dingen. Het gaat de laatste tijd beter, maar die gouden tip kan nooit geen kwaad. Mooi gezegd, meis!

  • Sandra

   Dankjewel Romy! Goed om te horen dat het de laatste tijd beter gaat met je. Ik hoop dat mijn tip jou nog extra kan helpen!

 16. Myrthe

  Wat een fijn artikel dit zeg! Ook al heb ik genoeg negatieve ervaringen hiermee, ik doe het nog steeds maar al te vaak. Het zit er gewoon zo in. Maar je hebt helemaal gelijk dat het eigenlijk helemaal niet nodig is en onzin is om te doen. Die tip van dat lijstje ga ik eens proberen!

  • Sandra

   Dat het er zo in zit herken ik wel. Maar het kan er écht uit! Het is een kwestie van tijd en jezelf de maniertjes aanleren om er niet meer aan te denken. Ik hoop dat mijn tip jou gaat helpen!

 17. Daenelia

  Klopt San. Voor iedereen is wat belangrijk is in zijn of haar leven persoonlijk, een eigen ding. Als je dat eenmaal voor jezelf duidelijk hebt, valt alles op zijn plaats. Je kunt volgens mij ook niet gelukkig worden door andere te imiteren, en blij proberen te worden van waar zij blij van lijken te zijn.
  En je moet je niet schamen voor wat je leuk vind, en wat je blij maakt! Dát is die acceptatie :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑