My Way of Exploring

Succeservaringen creëren | De kracht van subdoelen

Goudargues
Elke dag ben ik bezig om kleine succeservaringen te creëren om mezelf positief te houden. Ik hak mijn hoofddoelen in kleine stukjes en zo komen de subdoelen tevoorschijn. Vandaag heb ik een mindstyle gericht artikel voor jullie klaarstaan over de kracht van subdoelen!

In de tijd dat ik nog in therapie zat kreeg regelmatig de opdracht om subdoelen te bedenken. Mijn valkuil was dat ik altijd in hoofddoelen dacht, en dan zou ik die het liefst ook meteen willen bereiken. Dat lukte natuurlijk niet, en zo kwam ik in veel negativiteit terecht en daar kwam vooral heel veel stress bij kijken. Om een hoofddoel te bereiken zul je subdoelen moeten maken, zodat je kleine succeservaringen op kunt doen. En ja, succeservaringen maken je weer positief en trots, want je hebt immers een doel behaald.

Om positiever in het leven te staan heb je, naar mijn mening, kleine subdoelen nodig om bij je uiteindelijke doel te komen. Althans, dat heb ik geleerd én het heeft geholpen, dus ik ga er vanuit dat dit zo werkt. Subdoelen maken is iets wat je moet oefenen. Als je het eenmaal door hebt zul je zien dat je steeds positiever wordt en meer succeservaringen creëert! Stapje voor stapje kom je steeds dichtbij je hoofddoel. Als je je subdoelen kunt afstrepen zul je zien dat je steeds meer gemotiveerd raakt om door te gaan totdat je jouw uiteindelijke doel behaald.

Een voorbeeld: Je wilt graag 32 uur werken, maar lichamelijk gezien red je dit nog niet, dus zul je dit eerst moeten opbouwen. Het hoofddoel is hierbij een 32-urige werkweek hebben. Aangezien dit niet in één keer haalbaar is zul je, om teleurstellingen en negativiteit te voorkomen, subdoelen moeten gaan opstellen. Je zou kunnen bedenken om bijvoorbeeld te beginnen bij 2×3 uur per week met lichte werkzaamheden, na een paar weken die uren kunnen vullen met zwaardere werkzaamheden en zo uit te breiden naar meerdere uren en zwaardere taken. Ik noem maar een voorbeeld, want er zijn natuurlijk ontelbare mogelijkheden! Zelf heb ik ook bijvoorbeeld mijn stage van mijn vorige opleiding op deze manier moeten opbouwen. Als ik die subdoelen niet had, dan was ik waarschijnlijk wéér in een negatieve vicieuze cirkel terecht gekomen. En dat heb ik voorkomen door toe te passen wat ik jaren geleden heb geleerd van de psychologe. Wat mij betreft een wondermiddel! Dit kun je natuurlijk bij van alles toepassen. Van studieplanningen tot gezondheidsgerelateerde dingen.

Positiviteit komt niet aanwaaien. Je zult er zélf hard voor moeten werken om de knop om te zetten. Dit is één van de vele manieren die het verschil kunnen maken in je leven. Subdoelen zorgen er voor dat de weg naar je hoofddoel interessant blijft. Elke keer als je weer een klein doel hebt bereikt kun je weer ontzettend trots op jezelf zijn! Want of het nou groot of klein is, het heeft áltijd een reden om trots op jezelf te zijn. Je hebt het toch maar mooi weer geflikt!

Kijk jij vaak alleen naar je hoofddoel? Of splits jij je hoofddoel ook op in subdoelen?

33 Comments

 1. Britta

  Goed artikel Sandra!

  • Sandra

   Lief! Dankjewel Britta.

 2. Suzanne

  Wat een goed geschreven artikel Sandra! Je hebt er echt verstand van zo te horen!
  Suzanne onlangs geplaatst…Valenta Lederen Portemonnee voor je telefoon

  • Sandra

   Heb veel geleerd in het verleden, op een gegeven moment krijg je wel door hoe dingen zitten en groeit je kennis. Lief dat je dat vind!

 3. Renske

  Mooi artikel! En het klopt helemaal wat je zegt. Subdoelen (of werkdoelen; net hoe je het wilt noemen) zijn erg belangrijk om een hoofddoel te maken. Kleine stapjes waardoor het hoofddoel concreter en overzichtelijker wordt. Zelf deel ik het ook vrijwel altijd op in subdoelen. Nu met mijn masterstage heb ik dat ook gedaan. Prima dat ik aan het einde van mijn stage diagnostiek kan uitvoeren, maar wat zit daar allemaal nog tussen? Al die kleine stapjes heb ik opgeschreven, zodat ik inderdaad succeservaringen op doe in de tussentijd. :-)
  Renske onlangs geplaatst…Toppers on Thursday #5

  • Sandra

   Super tof om te lezen hoe jij je masterstage hebt opgedeeld in subdoelen! Die succeservaringen zijn belangrijk voor je motivatie he. :)

 4. debby

  Wauw Sandra wat een ontzettend mooi en voor mij zo informatief artikel. Ik denk teveel in hoofddoelen en daardoor vergeet ik bij deze dus bij subdoelen. Ik ga hiermee aan de slag.
  debby onlangs geplaatst…Chit Chat and facts

  • Sandra

   Gaaf dat je er mee aan de slag gaat! Heel tof om te horen. Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. Laat je het weten? :D

 5. Saskia

  Wat goed om hier zo bij stil te staan. Vaak denk ik zelf aan mijn hoofddoel. Ik denk dat met behulp van subdoelen het doel misschien wel makkelijker behaald zou kunnen worden.
  Saskia onlangs geplaatst…Mijn kleine baby wordt groot (naar school)

  • Sandra

   Ja precies! Ga je er mee aan de slag? :)

 6. kim

  Wat een mooi artikel! Ik houd van mindstyle blogjes :)
  Zelf werk ik momenteel ook in subdoelen. Ik zou graag mijn bachelor Bedrijfskunde willen halen, maar ik weet dat ik dit jaar niet aan mijn scriptie toekom. Daarom doe ik er gewoon een jaartje extra over, omdat het anders teveel stress met zich meebrengt!
  kim onlangs geplaatst…Spam Je Blog! #1

  • Sandra

   Ik vind het echt knap dat je voor jezelf kiest en reëel bent! Goed bezig Kim. :)

 7. Rilana

  Wat een goed artikel, goed dat je subdoelen hebt tot dat je je hoofddoel bereikt! :-)
  Rilana onlangs geplaatst…De Liebster Award!

  • Sandra

   Lief, thanks!

 8. Dirk

  Jij kan mensen gaan coachen

  • Sandra

   Haha Dirk, wie weet! Ik leer er momenteel wel voor dus you never know. ;)

 9. Annelies

  Dat heb ik ook tijdens mijn therapieën geleerd. Ik denk áltijd in subdoelen want anders raak ik het overzicht kwijt en komt er helemaal niks meer van terecht. Je schrijft heel duidelijk en heel fijn. Heel goed om hier weer even (opnieuw) bij stil te staan. Door middel van subdoelen heb ik het idee dat ik tot veel meer in staat ben als dat ik doorgaans denk.
  Annelies onlangs geplaatst…Tijd voor iets leuks; Postcrossing

  • Sandra

   Nice dat je dit ook hebt geleerd! Wat je zegt, het is inderdaad heel fijn om het overzicht op deze manier te kunnen houden.

 10. Nesrin

  Heel mooi geschreven en zeker waar. Ik denk dat het inderdaad beter werkt als je je focus en het harde werken in delen splitst door in subdoelen te werken.
  Nesrin onlangs geplaatst…WINNEN! Purelime Sportbeha (let’s talk about boobies!)

  • Sandra

   Ik ben het helemaal met je eens Nesrin. :)

 11. Marlijn

  En daarbij moeten je doelen ook wel een beetje realistisch zijn. Tijdens mijn studie moesten wel voor methode van onderzoek alles smart opstellen van doelen.. ik vond het verschrikkelijk, maar dat kwam omdat het geen leuke doelen waren en ook geen persoonlijke doelen maar alleen omdat het moest. Nu pas ik subdoelen soms toe, maar het komt nog wel eens voor dat ik te snel iets wil behalen.. maarja rome is ook niet in één dag opgebouwd. Wel goed om zo na te denken en inderdaad niet negatief te worden.
  Marlijn onlangs geplaatst…Documentaire: Forks over knives

  • Sandra

   Doelen moeten inderdaad wel realistisch zijn ja. Smart doelen zijn inderdaad niet zo chill om op te stellen. Is ook niet mijn favoriete werkje, haha.

 12. Vlijtig Liesje

  Door het hardlopen heb ik geleerd met subdoelen te werken. Toen ik begon met hardlopen was dat met een schema met kleine doelen. Dit pas ik nu ook in het dagelijks leven toe.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Wat is een leuk cadeau voor een 41-jarige vrouw?

  • Sandra

   Leuk voorbeeld! Met sport kun je inderdaad dit ook toepassen. Wat goed dat je kleine doelen stelt met hardlopen. Je raakt er veel gemotiveerder door he?

 13. Nienke

  Fijn om te lezen, zo’n soort artikeltje. Even wat positieve energie. ;)

  • Sandra

   Yay! Daar doe ik het voor, hihi.

 14. Monique | WritingMonique

  Subdoelen zijn geweldig! Haalbaar in korte tijd en toch bouw je aan iets groots. Prachtig geschreven!
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…DIY Shirts op Spreadshirt | Winnen!

  • Sandra

   Mooie omschrijving! Thanks. :)

 15. Ysanne

  Fijn om te lezen en echt goede tips ook! Ik probeer hier ook echt op te letten, soms kan ik zo doordraven met dingen die ik wil/moét doen van mezelf.
  Ysanne onlangs geplaatst…3 X LEUKE EETTENTJES IN NEW YORK

  • Sandra

   Goed dat je hier op probeert te letten. Het kan je namelijk écht helpen! Van doordraven ga je je niet beter voelen natuurlijk.

 16. Celine

  Wat een goed artikel. Ik denk ook veel te veel in hoofd doelen! Deze tip neem ik zeker mee! Liefs, Celine
  Celine onlangs geplaatst…AANBIEDING ALERT: DA make-up

  • Sandra

   Tof dat je er iets mee gaat doen. :)

 17. Sanne

  Goed idee om met subdoelen te werken! Ik noem het in mijn coaching altijd kleine stapjes zetten, die uiteindelijk naar een groter doel leiden. Succes met alle subdoelen.
  Sanne onlangs geplaatst…Het geheim van de groene fantasiestoel.. (Levensles #1 Sanne)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑