My Way of Exploring

Stof tot nadenken | Is alles zo vanzelfsprekend?

Stof tot nadenken | Is alles zo vanzelfsprekend?
Sta jij wel eens stil bij al die ‘simpele’ dingen wat je op een dag doet? Dat is vanzelfsprekend hè? Toch is niet altijd alles vanzelfsprekend voor iedereen. Ik moedig je aan om eens te analyseren wat voor jou vanzelfsprekend is en meer te genieten van alles wat je kán doen! Vind jij snel alles vanzelfsprekend? Dit is stof tot nadenken…

Misschien is het goed om eens stil te staan bij de dingen die jij vanzelfsprekend vind. Denk aan kunnen douchen wanneer je zelf wilt, eten kunnen kopen, naar je werk of school gaan, dierbare mensen om je heen hebben, kunnen lopen… Heel simpele dingen waar je waarschijnlijk niet snel over nadenkt, maar wat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ik loop al mijn hele leven tegen dingen aan die voor mij niet vanzelfsprekend zijn, en met mij zijn er sowieso nog veel meer andere mensen waarvoor sommige dingen niet zomaar gaan. Momenteel gaat het minder goed en kan – om even een voorbeeld te geven – niet gaan douchen wanneer ik wil en moet ik het moment afwachten totdat mijn medicijnen zijn ingewerkt en ik de energie heb om te douchen. Dit is maar een heel simpel voorbeeld. Het doet pijn om niet altijd alles zomaar te kunnen doen zonder er over na moeten te denken omdat je anders je hele dag verkloot. Het fijne weet ik dan wel weer dat het in mijn geval over een tijdje bij wijzen van spreken anders kan zijn en weer veel beter kan gaan. Anderzijds is dit hoe mijn leven is en vind ik daar ook wel weer mijn weg in. Het gaat met ups en downs, en momenteel zit ik lichamelijk gezien weer in een down. Maar dat gaat vanzelf ook wel weer beter. Het is op dit moment gewoon belangrijk dat ik mezelf positief houd en kijk naar alle dingen die ik wél kan. Vandaar ook dat ik met dit onderwerp bezig ben en er nu over schrijf.

Waarom ik deze blog schrijf is omdat ik hoop dat ook jij eens nadenkt over alles wat je op een dag doet. Hoe fijn is het als je nadat je wekker gaat gelijk je bed uit kunt? Dat je op je fiets naar je werk kan en überhaupt kán werken? Dat je de vogels hoort fluiten? Dat je familie en vrienden om je heen hebt? Dat je naar school kunt? Dat je benen je brengen waar je maar heen wilt? Dat alles kunt eten en drinken zonder er last van te krijgen? Dat je je studieboek kunt openslaan en kunt leren wanneer je zelf wilt? Dat je de wereld om je heen kunt zien? Is dit allemaal vanzelfsprekend? Nee, niet voor iedereen. Er zijn mensen die niet kunnen zien of horen, die niet gezond zijn, die problemen hebben, verslaafd zijn… Als je een keer mentaal een beetje in de put zit kan het je helpen om je dit soort dingen eens te bedenken. De kans is heel groot dat je hierdoor weer wat blijer wordt en jezelf meer te kunt waarderen.

Kijken naar wat je wél kunt in plaats van níet is belangrijk! Dat heb ik heel wat jaren geleden geleerd om te doen, was ik de laatste tijd weer een beetje kwijt geraakt, maar ben daar nu weer mee bezig. Je kunt snel verzeild raken in negatieve gedachten over jezelf als je gezondheid niet mee zit en dan is een lijstje maken van alle dingen die je wél kan heel oppeppend! Blijven kijken naar dingen die je niet kan zal je niet beter laten voelen. Natuurlijk moet je jezelf er niet volledig voor afsluiten, maar de focus moet er niet op liggen. En ja, ik geef toe dat het echt niet zo makkelijk is als hoe ik het nu zeg hoor. Het is echt niet zo dat ik binnen een paar minuten een hele lijst heb opgeschreven met dingen wat ik momenteel wél kan en wat ik niet als vanzelfsprekend moet zien. Maaaaaarrrrr: oefening baart kunst.

Focus je eens een dag op de dingen die je doet en sta daar dan bij stil. Iets heel kleins zoals koffie/thee zetten en jezelf aankleden tellen ook al mee. Wees dankbaar voor alles wat je kan en probeer daar eens – hoe suf het ook klinkt – bij stil te staan en van te genieten. Als je niet alles als vanzelfsprekend beschouwd en kijkt naar wat er allemaal goed gaat in je leven, dan zul je overal veel meer van genieten en ook positiever worden. Dat merk ik zelf ook en daar ben ik daarom dus ook van overtuigd. :)

Voor meer mindstyle blogs kun je hier klikken!

Welke dingen beschouw jij als vanzelfsprekend en zou je meer bij stil willen staan?

6 Comments

 1. Romy

  Wat een mooi artikel en zet het zeker aan tot nadenken! Ook ik probeer wel stil te staan bij alles wat ik kan en wat voor een ander misschien niet vanzelfsprekend is. Maar op baaldagen wil ik dat nog weleens vergeten. Je artikel is een mooie reminder om er nog meer over na te denken. Want inderdaad, wat een geluk is het eigenlijk al dat ik de wereld om me heen elke dag kan zien!
  Romy onlangs geplaatst…Een cadeautje voor mezelf | Sieraden van DRKS

 2. Kaylin

  Vannacht voor het slapen gaan had ik plots een moment dat ik me oprecht gelukkig voelde. Ik besefte dat het leven zo simpel kan zijn en de kleine dingen van tel zijn. Ik heb een dak boven mijn hoofd, een job die ik graag doe en mensen rondom me die om mij geven. Niet iedereen bevindt zich spijtig genoeg in deze situatie…

 3. Saskia

  Prachtig artikel en iets waarbij ik elke dag probeer stil te staan<3 Vooral als ik een lange, drukke werkdag voor de boeg heb: dankbaar zijn dat ik zulk werk heb waar ik van hou.

 4. Stella

  Ik ben trots op je San! Goed dat je dit deelt, het zet mij inderdaad ECHT aan het denken <3

 5. Shirley

  Wat kut om te lezen dat het minder goed met je gaat. Hopelijk gaat het snel beter. Ik ben mezelf er wel regelmatig bewust van hoe fijn het is om gezond te zijn. Maar het is ook iets dat je makkelijk ‘vergeet’ als alles goed gaat.

 6. Simone

  Ik weet helaas ook maar al te goed dat dingen niet vanzelfsprekend gaan. Kort geleden werd ik ook nog even flink met mijn neus op de feiten gedrukt. Douchen? Het was mijn dagtaak, de rest van de dag kon ik helemaal niks meer. Het was verschrikkelijk. Verschrikkelijk dat het weer even zo slecht ging als 1,5 á 2 jaar geleden. Gelukkig gaat het nu wel weer en gek genoeg went het zo snel, en zo’n klap komt dan des te harder aan… Knuffel voor jou!
  Simone onlangs geplaatst…Even pauze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑