My Way of Exploring

Positief leren denken? 10 Makkelijke tips!

Positief leren denken? 10 Makkelijke tips!
Heb jij moeite met positief denken? Met jou nog vele anderen. Hoe leer je positief denken? Ik weet uit ervaring wel een aantal dingen die kunnen helpen om een positiever mens te worden. Mijn glas is nooit meer half leeg, maar half vol. Gelukkig maar, want ik vind dat de kwaliteit van je leven écht beter wordt als je positiever bent. Ik heb 10 makkelijke tips op een rijtje gezet met als doel om positief te leren denken!

Naar bed gaan een positieve gedachte

Dit is iets waarbij je al direct je positiviteit opkrikt. Als je naar bed gaat ga je al snel piekeren of negatieve dingen van die dag omhoog halen, maar dat is juist niet de bedoeling natuurlijk. Bedenk altijd iets fijns als je in bed ligt en probeer dit vast te houden tot je in slaap valt. Je zult merken dat dit zeker verschil maakt! Denk bijvoorbeeld aan iets leuks wat je in het voortuitzicht hebt staan of iets leuks wat je mee hebt gemaakt die dag.

Opstaan met een positieve gedachte

Op deze manier begint je dag gelijk goed! Geef jezelf een compliment, bedenk hoe lekker je hebt geslapen, sta er even extra bij stil wat voor leuks je die dag op de planning hebt staan, het zonnetje dat schijnt, denk aan iemand die je lief hebt, kijk uit naar het ontbijt wat je straks gaat maken… Gewoon iets waar je blij van wordt! Je dag niet beter beginnen dan met positiviteit!

Aan iets negatiefs iets positiefs koppelen

Natuurlijk is het lastig om bij een negatieve gebeurtenis iets positiefs te bedenken. ‘Ieder nadeel heeft zo zijn voordelen’, die uitspraak heb je vast wel eens gehoord denk ik? Er is altijd wel iets goeds te bedenken bij iets wat negatief is. Dit kun je trouwens echt trainen, is mijn ervaring. Ik bakte er in het begin niks van, maar al vrij snel zag ik het resultaat en kon ik steeds beter aan een negatieve gebeurtenis iets positiefs koppelen. Uiteindelijk gaat dit in je systeem zitten en gaat het automatisch, let maar op. :)

Op zoek naar kleine geluksmomenten

Deze heb ik al zó vaak benoemd op mijn blog, maar toch ga ik het nu opnieuw zeggen. Op zoek gaan naar kleine geluksmomenten is gewoon ontzettend belangrijk als je positiever in het leven wil staan. Ook hiervoor geldt dat je er misschien in het begin niks van bakt, maar dat het al snel veel beter gaat en uiteindelijk gaat het automatisch. Je moet jezelf trainen om positiever te worden… Kijk bewust om je heen! Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je? Gebruik je zintuigen! Het zonnetje wat schijnt, spelende vrolijke kinderen op straat, iemand zien die lacht, mooie kleding die je aan hebt, jouw altijd vrolijke huisdier, een vriendelijke caissière… Er is zó veel om je heen waar je blij van wordt, je moet het alleen leren zien.

Richt je aandacht op wat goed gaat

We zijn allemaal pro in ons richten op wat niet goed gaat en waar je niet tevreden over bent, maar eigenlijk zouden we meer moeten kijken naar de dingen die wél goed gaan. Kijk naar wat je allemaal kan, wat je allemaal al hebt bereikt en kijk naar waar je goed in bent. Dit is zó belangrijk! Je hebt er niets aan om jezelf de grond in te stampen. Iedereen kan iets en iedereen is ergens goed in, maar je moet er wel voor open staan om dat zélf ook te kunnen zien. Dus: richt je aandacht op wat goed gaat. Alles wat je aandacht geeft groeit, hou dat maar voor ogen. :)

Zorg voor voldoende ontspanning

Als je continue gestresst en gespannen bent dan is het lastig om positief te blijven, is mijn ervaring. Zorg dus goed voor voldoende ontspanning! Lekker makkelijk gezegd, I know, maar het is toch echt de waarheid. Zorg elke dag voor een ontspan momentje. Het hoeft niet heel lang te zijn, maar het is wel belangrijk dat je voldoende tijd hebt voor jezelf waarin je even kan relaxen en bijkomen. Als je lekkerder in je vel zit is het ook makkelijker om positiever te zijn.

Rituelen maken

Dit klinkt misschien heel gek. Wat bedoel ik precies met ‘rituelen’? Nou, eigenlijk is het heel simpel! Zorg er voor dat je rituelen hebt. In noem maar wat: ’s ochtends de tijd nemen voor een lekker ontbijtje en tijdens het opeten lekker blogs van anderen lezen, las standaard een rust momentje in als je uit je werk/school komt met thee en iets lekkers of ’s avonds na het avondeten lekker met iemand (vriend, vriendin, vader, moeder, broer, zus, noem maar op) op de bank zitten met iets lekkers om te drinken. Pat en ik doen dit bijvoorbeeld elke dag en ik merk dat dit heel fijn is. Door dit soort leuke momenten een ritueel te maken kijk je elke dag wel uit naar fijne momenten en dat draagt absoluut bij aan een positiever leven!

Zorg goed voor jezelf

Dit puntje zal je niet verbazen, want ik denk dat vrijwel iedereen wel weet dat je goed voor jezelf moet zorgen en dat dit ook zeker invloed heeft op je humeur. Eet genoeg gezonde dingen, slaap voldoende, verwen jezelf soms eens met een kapperbeurt, neem eens uitgebreid de tijd om te douchen, beweeg genoeg… Genoeg dingen die ik op kan noemen. Als je goed voor jezelf zorgt zal dit ook zeker invloed hebben op hoe positief jij bent, aangezien je humeur vaak toch wel samenhangt met hoe je jezelf verzorgt. Als je slecht eet zal je uiteindelijk ook minder goed in je vel zitten en daardoor komen de negatieve gedachten sneller omhoog, om maar een voorbeeld te noemen. Zorg dus goed voor jezelf.

Spreek jezelf positieve dingen toe

Door al heel simpel ‘ik kan dit’ tegen jezelf te zeggen bij alles wat je doet (dus zelfs als je je veters strikt) kan je al een stuk positiever worden. Dit klinkt héél suf, ik weet het, maar het werkt écht! Probeer maar. :) Het heeft geen zin om bij dingen die je lastig vind allemaal maar negatieve dingen tegen jezelf te zeggen. Probeer eens jezelf wat moed in te spreken en je zult zien dat je er ten eerste rustiger van wordt en ten tweede ook minder negatief.

Lach!

Lachen is goed voor je, dit heeft vervolgens weer effect op je humeur en dus ook effect of jouw positiviteit! Dit is eigenlijk een heel makkelijk iets. Zoek mensen op, lach naar een wildvreemde (en vaak ontvang je dan ook een glimlach terug) en lach naar jezelf in de spiegel (dat werkt, serieus!). Het kan zelfs al helpen om flauwe kattenfilmpjes op YouTube te zoeken en die te kijken, ik noem maar wat!

Dit zijn de dingen die mij het meest hebben geholpen om positief te leren denken. Ik ben er van overtuigd dat iedereen het kan leren, maar je moet er wel wat voor doen. Je moet jezelf trainen, maar dat is het allemaal hartstikke waard! Heb jij moeite met positief denken? Pas dan eens deze tips toe in je leven. Wees bewust van jezelf en ga na waar het bij jou fout gaat. Geloof mij, iedereen kan het leren, óók jij!

Meer mindstyle-gerichte artikelen? Klik hier!

Vind jij het over het algemeen lastig om positief te denken? 

4 Comments

 1. Romy

  Wat een onwijs mooi en positief (uiteraard! ;)) artikel! Er staan heel nuttige tips in waar inderdaad volgens mij iedereen mee aan de slag kan. Ik vind het wel een mooi idee om met zo’n positieve gedachte op te staan. Dat kan je dag echt al een stuk leuker maken. Wat mij heel erg heeft geholpen, is ook om bij negatieve dingen te denken “Of ik accepteer situatie X en stop met negatief denken of ik doe er wat aan!”. Voorheen kon ik soms heel lang blijven hangen in frustraties, terwijl ik het nu door die gedachte veel beter van me af kan zetten :)
  Trouwens, hoe toevallig: ik zag gisteren net op Inhaakkalender.nl dat het vandaag “de dag van het positief denken” is. Je artikel is dus (waarschijnlijk onbewust) ook nog eens perfect getimed ;)
  Romy onlangs geplaatst…Hoera, een winactie voor jou! | 2 jaar Vaker Vrolijk

 2. Judith

  Heel fijn artikel! Ik vind het inderdaad soms lastig om positief te blijven, maar ben hier wel heel bewust mee bezig :) Het maakt je leven alleen maar makkelijker!
  Judith onlangs geplaatst…Snapshots – Verjaardagsweekend

 3. Simone

  Deze blog klopt echt als een bus! Bij mij is met positieve gedachten naar bed gaan echt een must, want krijg altijd nachtmerries wanneer ik negatief ben. Super stom.
  Meestal probeer ik er ook over te praten, als dat kan, zodat ik het wat beter kan relativeren.

 4. Sammie

  Mooie tips allemaal, ik moet zeggen dat ik de laatste paar jaar minder moeite heb om positief te denken. Ik denk dat dit voor een groot deel door Tommy komt, die ziet nooit beren op de weg :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑