My Way of Exploring

Optimaal genieten in één minuut

SAM_0756_1
Chill, relax, rustig aan. Sta even stil om optimaal te genieten van waar je bent of wat je doet. Voor je het weet is dat moment snel weer voorbij, dus het is belangrijk dat je in de tussentijd optimaal er van geniet. Ik ga je vertellen hoe je optimaal kunt genieten in één minuut!

Afgelopen maand was ik op vakantie in Parga. Op vakantie heb ik altijd een overload aan geniet momentjes, wat natuurlijk super fijn is. Maar hoe kun je nou optimaal genieten en zorgen dat niet alles langs je heen gaat? Ik heb mezelf er de afgelopen jaren op betrapt dat ik zó veel geniet, dat ik in een soort waas leef. Ik geniet dan niet meer bewust en alles gaat dan langs mij heen, en dat is hártstikke zonde! Afgelopen vakantie heb ik een manier gevonden hoe ik optimaal kan genieten van waar ik op dat moment ben en wat ik doe.

We liepen op een stenen padje tussen de olijf- en pijnbomen door. Er groeiden mooie bloemen en ik spotte toffe gekleurde vlinders. Op mijn teenslippers (wat niet slim was) volgde ik het rotsachtige pad richting een bos. Eenmaal daar aangekomen splitste de weg in tweeën. We kozen het rechter pad, aan de zeekant, in de hoop dat er een pad naar beneden was richting zee. We vonden een klein stijl trappetje dat uitgebeiteld was uit de rotsen. Het uitzicht was adembenemend mooi. We namen een momentje om te kijken naar het uitzicht, even een minuutje optimaal genieten.

De zonnestralen weerspiegelden op het felblauwe doorzichtige water. Er waren nauwelijks golven, want de wind was vrijwel weg. In de verte zag ik Parga, het dorp waar we verbleven. De ruïne werd mooi belicht door de zon en de begroeiing op de bergen was prachtig groen. Ik haalde adem en rook de geur van warmte, natuur en de zee. We vervolgden het steile pad naar beneden en kwamen op een verlaten strandje tussen de rotsen terecht. Het was perfect! Ik deed snel mijn waterschoenen aan en liep over de kleine keitjes een stukje het water in. Ik keek naar beneden en om mij heen wat visjes zwemmen. Niks voor mij die enge vissen, maar deed me op dat moment vrij weinig want ik genoot optimaal. En waarom? Omdat ik me bewust was van alles om mij heen en alles in mij opnam. Heel rustig, ontspannen en relaxed. Ik had de tijd genomen om te voelen, ruiken en te zien. Daarom vertel ik deze herinnering nog steeds op de detail na. Elke seconde is mij bijgebleven van dat moment. Zo heb ik nog meer momenten die mij op deze manier bij zijn gebleven van deze vakantie.

Optimaal genieten zorgt er voor dat je dingen beter onthoudt. Herinneringen zijn in mijn ogen het mooiste wat je op kunt slaan in je geheugen. Als ik aan dit moment terug denk dat voel ik weer hetzelfde gevoel als dat ik daar, bovenaan de trap, had. Ik vind het goud waard!

Wees bewust en neem een minuutje de tijd om alles rustig in je op te nemen, tot in de detail. Dit is mijn tip om optimaal te kunnen genieten in één minuut. Een minuut die je voor altijd bijblijft! :)

Neem jij wel eens tijd om optimaal te genieten? Hoe doe je dat? Ik zou het leuk vinden als je zo’n mooi moment hieronder wilt delen!

20 Comments

 1. debby

  Wat een mooi artikel zeg.Sinds ik meer bezig ben met gelukkig zijn en mindfulness merk ik dat ik de dingen sowieso wat mooier zie.
  debby onlangs geplaatst…Angsten overwinnen

  • Sandra

   Het helpt echt om bewuster te leven. Wat super dat je nu dingen mooier ziet!

 2. Iris | Todayslipstick

  Wat goed en mooi geschreven. Dit is zeker iets wat ik vaker moet gaan toepassen!
  Liefs, Iris

  • Sandra

   Dankjewel Iris! Zeker proberen om het toe te passen in je leven. Je zult zien dat je meer geniet. :)

 3. Suzanne

  Heel erg mooi artikel. Je merkt dat je het vol pássie geschreven hebt, mooi om te zien.
  Suzanne onlangs geplaatst…Playboy Pin-Up Pout The Perfect Lip Palette

  • Sandra

   Ahh wat een lieve reactie Suzanne! Ik typ dit met een big smile. :)

 4. Kim

  Wat mooi beschreven!
  Het doet me een klein beetje aan mindfulness denken (ik wil een abo op Psychologie Magazine nemen en dan een thuiscursus mindfulness erbij, haha). Meer stilstaan bij de kleine dingen. En wanneer ik spanning voel mijn aandacht op andere zaken richten!
  Kim onlangs geplaatst…5x irritante dingen tijdens series kijken

  • Sandra

   Aaah ja neem een abbo, die heb ik ook! Super leuk! Ik vind het echt top om te horen dat je je aandacht op anderen dingen richt als je spanning voelt. Knap!!

 5. Ysanne

  Wat een fijn stukje om te lezen. Het voelt bijna alsof ik er bij ben haha. Optimaal genieten is iets wat ik echt probeer te doen, het lukt ook steeds vaker! Zouden meer mensen moeten doen met dat gehaaste leven tegenwoordig.
  Ysanne onlangs geplaatst…AANRADERTJES | 8 X LEUKE BLOGJES OM TE LEZEN

  • Sandra

   Haha, ik kan me voorstellen dat het zo voelt met al die details. Ik vind het super om te horen dat je steeds meer probeert om optimaal te genieten. En ja, je hebt zeker gelijk dat meer mensen dit moeten doen met hoe we tegenwoordig leven…

 6. Lizzy

  Heel mooi geschreven! Genieten is zo belangrijk in het leven! We moeten dat allemaal meer doen! Je onthoudt het dan inderdaad veel beter! :)
  Lizzy onlangs geplaatst…Enquête Happy Liz: wat vind jij van mijn nieuwe blog?

  • Sandra

   Dankjewel Lizzy! Je wordt er zó veel vrolijker van als je meer bewust gaat genieten. :)

 7. Mylou

  Wat vertel je het mooi! Ik betrap mezelf er vaak op dat ik niet optimaal geniet van een moment, omdat ik op te veel verschillende dingen focus. Zo zonde!
  Mylou onlangs geplaatst…WINACTIE | Geneva horloge

  • Sandra

   Herkenbaar! Dan komt er van alles op je af en dan doe je veel te veel tegelijk.

 8. DQ

  Wat een leuk en inspirerend artikel :) X
  DQ onlangs geplaatst…Deautybox Juni ’15

  • Sandra

   Thanks!

 9. Anne-Sterre

  Je kunt wel lezen dat je van dat moment inderdaad optimaal hebt genoten, anders zou je het vast niet zo gedetailleerd na kunnen vertellen :) Dit soort momentjes zijn altijd heel fijn vind ik!
  Anne-Sterre onlangs geplaatst…Sale shoppen, weekend en eindelijk op vakantie!

 10. Bente

  Ik moet bekennen dat ik er vaak niet zo mee bezig ben, maar soms, als er echt zo’n magisch moment is als jij net beschrijft, dan gaan alle zintuigen open en blijft het je zo goed bij! Je hebt helemaal gelijk dat we vaker moeten proberen stil te staan bij de fijne momenten :)
  Bente onlangs geplaatst…Zomer bucketlist

 11. Marjolein

  Wat heb je dit artikel mooi en leuk geschreven! Ik geniet daar echt van tijdens het lezen x
  Marjolein onlangs geplaatst…Bruiloft outfit – Vintage jurkje

 12. Lieke

  Wat een mooi artikel!
  Vroeger (en nog steeds wel eens) was ik heel erg bezig om het moment waarvan ik genoot op de foto te zetten, zodat ik er later nog een keer naar kon kijken. Nu merk ik juist dat het je genietmoment onderbreekt. Wat je zegt klopt dus echt: pak de rust om te genieten :)
  Lieke onlangs geplaatst…Samenwoonplannen #1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑