11028175_860715147325682_1745206971_o
Piekeren, ik gok dat iedereen wel weet wat het is. De ‘wat als’ gedachte die opkomt als je bijvoorbeeld over iets spannends nadenkt. Meestal zijn het onrealistische gedachten die overheersen. Zelf heb ik er ook mee te maken gehad. Deze piekerqueen kon over elk klein dingetje uren, dagen of zelfs maanden nadenken. Het beheerste mijn leven. Gelukkig ben ik er nu al een aantal jaren vanaf. En ik kan je zeggen, het voelt écht als een bevrijding. Ik deel graag de dingen die mij helpen met jullie!

◊ Schrijf het van je af
Stel voor jezelf per dag een momentje in wanneer je je piekergedachten opschrijft. Dit kan bijvoorbeeld ’s avonds zijn voordat je gaat slapen. Dit hielp bij mij het best, aangezien ik altijd ging piekeren zodra ik in bed lag. Schrijf op wat je denkt en welke gevoelens je daarbij hebt. Het gaat er om dat je het van je afschrijft. Datgene wat in je hoofd rondspookte staat nu op papier. Je zult zien dat je rust en ruimte creëert in je hoofd.

◊ Praat er over
Krop je gedachten en gevoelens niet op. Je wordt er echt niet vrolijker van om alles voor jezelf te houden. Praat er over met iemand! Vertel diegene waar je mee zit en hoe je je voelt. Misschien krijg je zelfs nog wel tips, en dat is mooi meegenomen toch!? Mij geeft het altijd een opgelucht gevoel nadat ik mijn gedachten en gevoelens heb gedeeld.

◊ Ga na of het realistisch is
Als je je ergens druk om maakt is het handig om na te gaan of het realistisch is wat je denkt. Dit kun je doen door jezelf vragen te stellen. Denk aan ”Wat is het ergste dat kan gebeuren? En als dat gebeurt, is dat dan wel écht zo erg als dat ik denk?, Hoe groot is de kans dat dat daadwerkelijk gaat gebeuren?, Hoe gaan mensen in mijn omgeving met dit soort dingen om?” Toets of jouw gedachten realistisch zijn.

◊ Positief denken
Bedenk positieve dingen over datgene waar je over piekert. Ben je bang dat je een toets niet haalt? Als je het niet haalt dan is dat erg jammer, maar er zijn ook positieve dingen te bedenken. Je weet bijvoorbeeld al op welke manier er vragen worden gesteld, je hebt je best gedaan, niet alles hoeft altijd in één keer te lukken, je hebt ook vragen wél goed beantwoord en je hebt al veel kennis opgedaan zodat je de volgende keer minder hoeft te leren dan de afgelopen keer. Oefen dit, het zal uiteindelijk vanzelf worden opgenomen in je gedachtepatroon. Kijk naar wat er wél goed gaat. Dit maakt je veel gelukkiger!

◊ Geniet van kleine dingen
Geluk zit vaak in de kleine dingen. Ga opzoek naar kleine dingen waar je blij van wordt! Ik heb een hele tijd in een schriftje elke dag drie kleine dingen opgeschreven waar ik die dag blij van werd. Dit kon bijvoorbeeld zijn dat ik lekkere thee had gedronken, dat mijn neefje voor het eerst lachte, dat het zonnetje die dag scheen of de mooie gekleurde bloemen in de tuin. Door elke dag bewust hier mee bezig te zijn en het op te schrijven zul je zien dat je steeds meer geniet van kleine dingen. Het haalt je uit een negatieve sfeer en je zult zien dat daardoor minder gaat piekeren omdat het positieve gaat overheersen. In het begin is het misschien lastig om drie kleine dingen op te schrijven, maar na een paar weken zul je merken dat het veel makkelijker gaat en dat je er misschien wel tien kunt bedenken! Ik heb in ieder geval besloten om weer te beginnen met elke dag dingen op te schrijven waar ik blij van word. Kan nooit kwaad toch?

◊ Bewust worden van jezelf
Let eens op je ademhaling zodra je merkt dat je piekert. Adem je door je borst of door je buik? Veel mensen ademen ‘hoog’, door je borst dus en dat is fout. Leg je hand op je buik en focus jezelf er op om door je buik te ademen. Een andere oefening is dat je gaat liggen met je ogen dicht. Je begint in je gedachte bij je voeten, zo ga je steeds verder omhoog richting je enkel, kuiten, knieën, etc., met je hoofd als eindpunt. Je zult zien dat je van deze oefeningen rustiger wordt, want je krijgt namelijk niet de kans om aan negatieve gedachten te denken omdat je zo gefocust bent op jezelf.

◊ Ontspanning
Doe leuke dingen waar je gelukkig van wordt en wat je afleidt. Luister muziek, lees een boek of ga lekker buiten lekker een stuk wandelen. Bedenk hoe jij jezelf kan ontspannen. Er zijn veel leukere dingen te bedenken dan piekeren, toch?

◊ Bedenk dat het vaak onrealistische gedachten zijn
Piekergedachten zijn vaak onrealistische gedachten. Als je ergens mee zit of bang voor bent bedenk je soms de meest rare theorieën over hoe iets kan verlopen. Besef dat de kans klein is dat wat jij denkt daadwerkelijk gebeurt. Waarom zou het dan precies jou overkomen? Juist, daarom! Don’t worry.

◊ Laat het los
Stel jezelf anders in. Je ziet wel wat er gebeurd als het niet verloopt zo als jij je het had voorgesteld. En mocht het toch gebeuren, dan is er echt wel een oplossing te bedenken. Is het allemaal wel echt zo belangrijk om er over na te denken? Voegt het iets toe om er zo veel over na te denken?

◊ Denk niet te ver vooruit
Dit was mijn valkuil. Ik dacht altijd te ver vooruit. Je leeft nú, en dat vergat ik nogal vaak. Denk niet aan wat er volgende week allemaal gaat of kan gebeuren. In de toekomst kijken kunnen we niet, dus concentreer je op waar je nu mee bezig bent. Je ziet het allemaal vanzelf wel.

Je zult echt niet van de een op de andere dag piekerloos leven. Er moeten nieuwe patronen worden ontwikkelt in je gedachtepatroon en dat heeft tijd nodig. Het is in ieder geval nooit te laat om er aan te werken!

Hoe ga jij met piekeren om?