My Way of Exploring

Hoe doe je dat? #3 | Je emoties, gedachten en gevoelens uiten (12 tips!)

duin
Emoties, gedachten en gevoelens uiten is iets wat niet alle mensen goed afgaat. Veel mensen hebben moeite met zichzelf uiten, ook wel binnenvetters genoemd. En ja, ik behoorde daar wat jaren geleden ook toe. Niet tof, want je kan er echt onder gaan lijden en dat beïnvloedt je leven op een negatieve manier. In deze derde editie van ”Hoe doe je dat?” ga ik het hebben over jezelf uiten en geef ik tips!

Opgekropte emoties, gevoelens en gedachten zijn vreselijk. Als je totaal niet weet hoe je jezelf kunt uiten dan kan dat heel belemmerend zijn. Het stapelt zich steeds meer op en uiteindelijk loopt de emmer over en komt er een shitload aan ellende over je heen. Alles is dan al snel te veel. Zonde vind ik dat, écht zonde, want ik weet dat het leren uiten van jezelf je een heel ander mens kan maken. Ik baal daarom ook enorm als ik aan mensen merk dat ze binnenvetters zijn en alles voor zichzelf houden. Maar tegelijkertijd weet ik ook hoe lastig het is om de knop om te zetten en te gaan praten in plaats van alles opkroppen. Kijk, tuurlijk hoef je niet álles te delen, maar als het iets waarmee je zit en piekert, dan is het van belang om hier iets mee te doen.

Ik heb een periode meegemaakt van een aantal jaren dat ik er echt helemaal doorheen zat omdat het niet  meezat allemaal. Juíst op zo’n moment is het belangrijk dat je je gedachten en gevoelens deelt met iemand! Ik hield altijd alles waar ik mee zat voor mezelf en durfde nooit iets te vertellen. Stel je voor dat iemand mij daar nou gek om zou vinden, dat ik dat zou denken of dat ik daar bang voor zou zijn? Jep, stel je voor dat… Dit is een zin waar ik nu een gruwelijke hekel aan heb gekregen en het staat écht niet meer in mijn woordenboek. Gelukkig leerde ik toentertijd van mijn psychologe welke dingen ik moest doen en laten om mezelf te uiten. Het is niet erg om te huilen, om bang te zijn of om ergens mee te zitten. Delen met anderen helpt, want dan het uit je hoofd, de ander heeft misschien wel ideeën of tips voor je en het lucht gigantisch op. Toen de knop eenmaal om was was het regelmatig zo dat ik tot diep in de nacht gesprekken had met mijn ouders over van alles waar ik mee zat. Iets waar ik nu blij op terugkijk, want zonder die gesprekken was ik nu nooit zo sterk geweest.
SAM_2273
Mijn tips om jezelf beter te leren uiten:
Ga na watvoor emoties er opspeelt en wat de oorzaak hiervan is óf kan zijn. Ben je bang? Of misschien juist wel verdrietig? Blij? Boos? Als je herkent wat je voelt en als je weet waar het vandaan komt kun je naar de volgende stap;
 Schrijf alles op, uit jezelf op papier. Vervolgens kun je hier niks mee te doen of geven aan iemand die je vertrouwd. Als het vooral boosheid is wat overheerst, dan kan het helpen om vervolgens dat wat je geschreven hebt te verscheuren. Dat kan opluchten! Nu uit je je emoties op papier, je hebt geoefend met je gevoelens te verwoorden en dit is gelijk de eerste stap naar het kunnen en durven uitspreken.
Accepteer dat jouw gevoelens en emoties er zijn. Door te weten wat de oorzaak is, kan dat voor jezelf al de key zijn naar acceptatie. Weet je? Je gevoelens kun je niet (lang) onderdrukken, ze zijn er.
 Probeer je niet te schamen voor alles wat in je hoofd speelt. Iedereen heeft zorgen, iedereen is wel eens boos, gefrustreerd of verdrietig. Houd dat vooral in je achterhoofd. Je bent niet de enige… Als jou iets dwars zit dan is dat niet slap of gek. Het is juist ontzettend knap dat je dit met iemand deelt zodat je jouw zorgen met iemand kunt delen.
Zorg dat je in een omgeving bent waar jij je prettig voelt als je met iemand ergens over wilt praten. Ik kan mij voorstellen dat je niet in een openbare gelegenheid misschien zomaar over je gevoelens wilt beginnen. Misschien lekker thuis onder het genot van bakkie thee? Voor mij geldt het dat ik tijdens het wandelen buiten sneller praat over dingen die mij dwars zitten. Creëer een sfeer die je prettig vindt!
Oefening baart kunst! Praten over gevoelens is, zeker in het begin, niet makkelijk. Toch is het juist zo belangrijk dat je het tóch doet.
Geef aan de ander aan dat je het lastig vindt om te praten over bepaalde onderwerpen, gevoelens, gedachten of emoties. Dan kan de ander hier rekening mee houden, dat is prettig voor diegene zelf maar zeker ook voor jou.
Houd je doel voor ogen: jezelf opgelucht en beter voelen. Als je dingen waar je mee zit deelt met een ander, dan zul je je hoe dan ook opgelucht voelen.
Iemand anders kan jou tips, inzichten en ideeën geven. Als je ergens mee zit en je er zelf geen raad meer weet, dan is er altijd nog een hulplijn: je omgeving. Het handige aan het feit dat mensen verschillend denken, is dat iedereen anders tegen iets aan kijkt. Er zijn vast wel mensen die tips voor je hebben of je willen helpen.
Durf te huilen. Huilen is niet slap, het kan juist ontzettend opluchten. Schaam je niet om je emoties op deze manier te tonen. Je bent en blijft immers een mens en mensen huilen nou eenmaal wel eens.
∴ Plan een vast moment in om te praten met iemand. Als je moeite hebt met praten over jezelf en wat je bezig houdt, dan is het misschien wel een goed idee om vaste praatmomenten in te plannen met iemand die je vertrouwd. Je hoeft er dan zelf niet over te beginnen (wat misschien nog een te grote stap is), maar de ander kan er over beginnen en doorvragen.

Voel, onderzoek, experimenteer, begrijp, leer en oefen! Iedereen kan het leren, dat is iets wat ik zeker wel heb ondervonden. Begin vandaag nog en blijf oefenen, want oefenen zorgt er voor dat jij er straks een pro in bent. :)

Vind jij het lastig om je gevoelens, gedachten en/of emoties te uiten? 

42 Comments

 1. Debby

  Wat een mooi artikel :) Ik kan me schrijvend heel goed uiten, maar meestal wel te laat en op een verkeerde manier. Ik leer dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen geluk en niemand anders.

  • Sandra

   Dankjewel Debby! Goed dat je jezelf kunt uiten op papier. Misschien te laat en op een verkeerde manier, maar je kán het wel! Dat is al een eerste stap in de goede richting toch? Je hebt helemaal gelijk in dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. :)

 2. sammie

  Ik kan me redelijk goed uiten denk ik, als ik er niet uit kom dan schrijf ik het inderdaad altijd op, werkt voor mij altijd goed.

  • Sandra

   Top Sammie! Super dat het jou ook lukt. :)

 3. Laura

  Goede tips. Ik heb hier vaak nog wel wat problemen mee. Ik vind het heel moeilijk mezelf te uiten en helemaal juist naar mensen die heel dichtbij me staan omdat ik dan denk dat die dat iedere keer denken als ik bij hun in de buurt ben.

  • Sandra

   Ah ja, dat begrijp ik wel hoor Laura. Weet je? Het is ook wel dat mensen juist begrip voor je situatie kunnen tonen als je het verteld. Alsnog begrijp ik jouw gedachten wel hoor, maar probeer dat echt los te laten!

 4. Melle

  Wat een bijzonder artikel! Ik vind je tips heel goed en sterk maar jouw verhaal stiekem ook heel interessant en zo bijzonder dat je daar open over bent <3

  • Sandra

   Thanks Melle, dat vind ik leuk om te horen. :)

 5. Iris

  Fijne tips heb je op een rijtje gezet! Bij mij ligt het echt aan de situatie wanneer ik mezelf wel of niet goed kan uiten. Opschrijven is zeker een tip die bij mij vaak werkt.

  • Sandra

   Dat het aan de situatie ligt begrijp ik! Over het ene onderwerp praat je natuurlijk gemakkelijker dan over het andere. Fijn dat opschrijven voor jou ook zo goed werkt!

 6. saskia

  Handige tips! Ik vind het niet zo heel moeilijk om gevoelens en gedachten te uiten (over het algemeen) maar ik vind het vaak moeilijker om er echt mee om te gaan. Volgende week begin ik met een training Mindfullness en hoop ik dat wat meer te leren.

  • Sandra

   In ieder geval al super om te horen dat je het niet zo moeilijk vindt om het te uiten. Dat scheelt al een hoop! Er mee om gaan is wel een ander verhaal ja, maar het valt alsnog te leren. Tof dat je volgende week een training Mindfullness gaat doen! Ik ben erg benieuwd naar hoe je dat gaat ervaren. Succes alvast!

 7. Mariska

  Goed artikel! Ik herken dit ook wel deels, heb ook een lastige periode (gehad) en het is heel belangrijk om op zo’n manier met je gevoelens om te gaan. Stapelen is echt heel slecht voor je.

  • Sandra

   Inderdaad Mariska. Naar om te horen dat jij zo’n lastige periode hebt (gehad). Ik hoop dat het jou inmiddels al beter lukt om met je gevoelens en emoties om te gaan!

 8. Eline

  Wat fijn en inspirerend dat je hier zo open in bent. Voor mij helpt opschrijven echt het aller beste. Even alles vertellen en dan kan ik het weer wegstoppen. Door de jaren heen heb ik geleerd dat het zo belangrijk is om te laten weten hoe het met je gaat, anders kunnen ze je ook niet helpen.

  • Sandra

   Super dat schrijven zo goed werkt voor jou Eline! Het is fijn om alles er uit te gooien he? Het lucht zó op! Van je laatste zin word ik ook heel blij trouwens, want je hebt hier helemaal gelijk in. Goedzo!!

 9. jeapiebel

  Probeer je niet te schamen dat is weleens lastig, maar ligt ook aan wat is de eerste reden voor het schaamgevoel. Huilen daar ben ik goed in, gepast en ongepast. ;-) Goed geschreven.

  • Sandra

   Dat is waar! Maar soms schaam je je al voor de kleinste dingetjes en dat is helemaal niet nodig. Ik bedoelde meer het schamen om jezelf te uiten zeg maar. Goed dat je in ieder geval durft te huilen en het niet opkropt!

 10. Maaike

  Als iets je heel erg dwars zit: praten, gewoon praten met mensen die je begrijpen. Ik heb heel lang dingen voor mezelf gehouden en ben daardoor heel erg mezelf tegengekomen. Het enige wat hielp is dus praten, zo is je probleem niet langer alleen voor jezelf. Goed artikel!

  • Sandra

   Ben zó blij dat je hebt uitgevonden dat praten zo goed werkt! Top Maaike! En dankjewel. :D

 11. Sabine

  Wat een mooi artikel en goede tips! IK kan me op zich best goed uiten, ben juist een enorme flapuit, zeg echt alles. Dat is ook meteen soms wel lastig, want als ik iets in mijn hoofd heb moet het eruit. Een dag opkroppen is echt vreselijk, dan ontplof ik bijna. Lastig is dat ik niet altijd mensen heb om het kwijt te kunnen. Emoties die ik vaak heb hebben vaak te maken met cultuurverschillen of familiezaken. Zeker over de laatste kan ik best snel boos, of erg gefrustreerd zijn. Ik wil dan met mijn vriend praten, maar voor hem is het ook niet altijd fijn om te horen. Maar mensen in Nederland snappen weer niet goed hoe het er aan toegaat… gelukkig heb ik wel collega’s of Nederlandse vrienden hier die het snappen, maar die zijn niet altijd voorhanden ;) Ik schrijf ook veel op zoals je zegt, dat helpt zo enorm! Ik zou er ook graag meer blogs over willen schrijven, maar doe het maar niet.

  • Sandra

   Kan het mij voorstellen dat het lastig is als je aan de andere kant van de wereld zit en dus te maken hebt met cultuurverschillen. Begrijp dat je vriend er ook niet altijd op zit te wachten… Maar gelukkig heb je wel nog een aantal andere mensen alsnog in je omgeving daar die Nederlands zijn! Fijn dat opschrijven ook helpt voor jou. Als je het dan niet kwijt kan, dan heb je altijd nog die optie.

 12. Darina

  Goed artikel! Praten en opschrijven helpen bij mij het beste
  Darina onlangs geplaatst…Writer’s Diary March

  • Sandra

   Ah goedzo!

 13. Marion

  Hele goede tips! Vaak is het lastig om je over te geven aan je emoties en durf je het niet te laten zien aan mensen, maar het is juist goed dat te doen en iemand te zoeken waar je het aan kwijt kan. Ikzelf kan gelukkig wel goed praten over mijn gevoel maar ooit moet het er ook wel uitgetrokken worden. Mijn vriend heeft zoiets alleen niet altijd in de gaten haha! Gelukkig ik wel bij hem ;)

  • Sandra

   Aha, dat is misschien ook wel een klein beetje mannelijk gok ik, hahah. Over het algemeen zijn vrouwen denk wel beter in het doorhebben dat er iets is ofzoiets. Wel heel fijn dat jij wel goed kan praten over je gevoel. Dat het er wel eens uitgetrokken moet worden is helemaal niet zo gek toch!

 14. Lisa

  Wat een onwijs fijn artikel San. Huilen mag vergeet ik nogal eens. Ik heb zo’n hekel aan huilen dat ik liever mijn lippen bij wijze van spreken doorbijt dan dat ik huil. Toegeven aan jezelf is soms zo lastig.

  • Sandra

   Ik snap het hoor Lisa! Dat heb ik ook wel een beetje. Je wilt soms gewoon niet toegeven aan jezelf en sterk blijven. Maar soms is huilen ook sterk!

 15. Nesrin

  Huilen is inderdaad niet slap. Ik zou het veel erger vinden als ik niet zou kunnen huilen. Het lucht vaak op. Mooie woorden en een goed geschreven artikel vol goede tips.
  Nesrin onlangs geplaatst…Mijn eetdagboek afvallen en bewegen week 8

  • Sandra

   Inderdaad Nesrin! En thanks. :D

 16. Dina

  Wat een mooi stukje! Ik kan mezelf en mijn emoties eigenlijk heel goed uiten, maar heb vaak het idee dat anderen het misschien niet begrijpen. Ik ben namelijk altijd wel heeeeel erg emotioneel en dan heb ik soms het idee dat het misschien een beetje overdreven overkomt. Maar goed, wat ik voel, dat voel ik nu eenmaal. Daar kan ik ook niets aan doen. :)

  • Sandra

   Gelukkig Dina! Dat jij dat ook goed kan is ook wel te merken aan jouw diepgaande artikelen soms. Vind ik fijn! Ik herken het wel dat anderen het soms niet begrijpen. Misschien zijn wij allebei een beetje overgevoelig? Haha. Maar inderdaad, wat je voelt dat voel je nu eenmaal!

 17. Frédérique

  Helaas doet elke generaties jonger het steeds minder, zo jammer en vooral naar omdat het zo belangrijk is! Ik denk dat de sociale druk en hoge verwachtingen erg meespelen. Zelf heb ik hier veel inzicht in gekregen en kan ik me wel goed uiten en ken ik mezelf, al heeft mijn ziekte een rol bij de uiteindelijk ontwikkeling gespeeld. Mooie post! :)

  • Sandra

   Ik denk ook dat de toenemende druk en verwachtingen ook meespelen. Het lijkt wel alsof je steeds sterker moet worden, in de zin van een soort robot zijn. No way dat dat gaat gebeuren! Goed dat jij veel inzicht heb gekregen de afgelopen tijd. Profiteer hier lekker van, zou ik zeggen!

 18. Ilse

  Ik ben ook een binnenvetter, dus aan deze tips heb ik echt veel. Nu nog proberen ze in praktijk om te zetten.
  Ilse onlangs geplaatst…Persoonlijk: Gezondheidsupdate 2 | Eind maart

  • Sandra

   Hopelijk kun je iets met de tips Ilse!

 19. joelle

  fijn artikel! Heel herkenbaar.
  soms moet ik er ook weer even aan denken
  om het zegmaar bij te houden.

  • Sandra

   Hopelijk lukt het jou steeds beter om er aan te denken, Joelle!

 20. Kim

  Mooi artikel! En goede tips :) Ik heb er eigenlijk helemaal geen moeite mee om over mijn gevoelens te praten. Zelf vertel ik al best snel persoonlijke dingen aan mensen die ik net leer kennen. Wat ik dan ook leuk vind, is dat veel mensen mij dan weer vertrouwen met persoonlijke verhalen!

  • Sandra

   Dat herken ik wel! Ik vertel ook best snel persoonlijke dingen. Fijn dat jij je ook zo gemakkelijk kan uiten! Scheelt een hoop gedoe. :)

 21. Evi

  Ik zit helemaal aan het andere uiteinde ;). Met gevoelens uiten heb ik nooit een probleem gehad. Integendeel! Ik ben hoogsensitief, wat wil zeggen dat alle emoties en indrukken extra hard bij me binnenkomen. Hierdoor ziet iedereen het meteen als er wat met me is, of als ik me ergens niet goed bij voel. Ergens is dit natuurlijk heel handig, want erover praten wordt zo na een tijdje wel een automatisme, maar aan de andere kant zou ik soms wel willen dat ik eventjes mijn emoties voor mezelf zou kunnen houden.

  • Sandra

   Aha, dat kan ook wel vervelend zijn soms, dus ik begrijp zeker dat je zou willen dat je soms je emoties voor jezelf zou kunnen houden. Al ben ik zelf ook hoog sensitief, maar alsnog heb ik er in het verleden wel moeite mee gehad, niet met het tonen van emoties, maar meer het vertellen wat er aan de hand is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑