My Way of Exploring

Hoe doe je dat? #2 | Elkaar accepteren en respecteren


Elkaar accepteren en respecteren is iets waarvan veel mensen het denk ik wel met mij eens zijn dat dat belangrijk is. Maar accepteer en respecteer jij eigenlijk wel écht anderen? Ik ben ongeveer al anderhalf jaar bezig met mezelf te testen op of ik nu wel écht iedereen accepteer en respecteer, hoe ik hier mee omga en hoe ik mezelf heb verbeterd hierin. Hoe dat je dat? Elkaar accepteren en respecteren? Mijn tips deel ik vandaag met jullie!

Het onderwerp waar deze blog van vandaag over gaat: elkaar accepteren en respecteren. Dit is een puntje waar ik nu al ongeveer, wat zal het zijn, ik denk zo’n anderhalf jaar bewust mee bezig ben. Ik vind het heel belangrijk in mijn leven om elkaar te respecteren en te accepteren hoe iemand is. Er is altijd wel een eigenschap of gewoonte die je niet leuk vindt aan een ander. Dan komt bij mij vervolgens de vraag te boven: ”Maar is dat dan zo erg? Moet iemand waarmee ik omga 100% perfect zijn in mijn ogen?” Mijn antwoord is nee, want dat is vrijwel onmogelijk aangezien niemand perfect is. Dit antwoord kan ik volmondig zeggen nu ik hier al een tijdje bewust mee bezig ben.

Hoe doe je dat, elkaar accepteren en respecteren? Mijn tips:

♣ Kijk naar de positieve eigenschappen van een persoon. Iets wat je aandacht geeft, dat groeit.
♣ Verplaats jezelf in de persoon. Probeer te begrijpen vanuit de ogen van de persoon zélf waarom hij of zij zo handelt of denkt. Iedereen denkt en handelt vanuit zijn/haar eigen referentiekader en zal hoogstwaarschijnlijk nooit precies hetzelfde over alles denken als jij. Als je begrijpt waarom iemand doe denkt of handelt, dan zul je dat misschien ook wel kunnen accepteren.
♣ Bedenk dat niemand 100% perfect kan zijn. Iedereen heeft wel iets waar je je aan irriteert of wat je niet zo leuk vindt. Weegt dat zwaarder dan de positieve dingen?
♣ Zet verschillen om in iets positiefs! Bedenk je dat ieder persoon anders is en dat dat juist ook leerzaam is voor jezelf. Ik heb gemerkt dat ik van een tegenovergesteld persoon als dat ik ben, júíst veel kan leren. Grote verschillen tussen mensen hoeven niet altijd negatief te zijn in de omgang met elkaar, het kan juist heel vernieuwend en leerzaam zijn.
♣ Sta open voor meningen van anderen en vermijd de ‘zo is het en niet anders’ instelling. Meningsverschillen zullen er altijd blijven. Actief  bezig zijn met er achter komen waarom iemand anders denkt als jij kan best leuk zijn hoor! Althans, dat heb ik wel gemerkt sinds ik hier bewust mee bezig ben. Je leert hier heel veel van, aangezien het onderwerp waar je een meningsverschil over hebt van meerdere kanten wordt belicht. Hoe vaak ik het al heb gehad dat ik mijn mening over iets uiteindelijk heb bijgesteld omdat ik de argumenten van een ander heel goed vond… Zo leerzaam, zo’n meningsverschil! Houd altijd in je hoofd dat koppig zijn niet altijd goed is en ook niet bevorderlijk voor het accepteren en respecteren van de mening van een ander.
♣ Als iemand té veel eigenschappen heeft of dingen doet die je niet leuk vindt, probeer dat dan op een rijtje te zetten voor jezelf. Blijkbaar is het verschil dan gewoon te groot en klikt het niet. Misschien is minder of geen contact hebben beter? Ik weet dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Ik heb gemerkt dat als ik personen in mijn omgeving heb die mij beïnvloeden op een negatieve manier, dat dit mij veel té veel spanning oplevert en dat dat mij niet goed doet. Als je er zelf te veel onder gaat lijden dan is het niet oké. Maar dan vooral het accepteren dat diegene anders is dan jij, dat vind ik zelf heel belangrijk. Zo kan ik bijvoorbeeld niet goed omgaan met mensen die heel vaak negatief zijn, veel zeurt en het altijd over dingen heeft die hij of zij niet leuk vindt. Ik word daar dan te veel in meegesleurd en dan merk ik dat ik daarmee in de knoop kom in mijn hoofd. Het gevolg is dat dit voor pieker momenten kan zorgen, terwijl ik dat juist ben afgeleerd. Niet oké dus!

Natuurlijk is het allemaal zo makkelijk niet om alles zomaar te accepteren en te respecteren. Het gaat niet allemaal vanzelf en kan soms verdomd lastig zijn. Daarom wil ik ook extra benadrukken dat je op je gevoel af moet gaan en moet kijken wat het beste is. Als er iets is wat ik in mijn leven heb geleerd (oho, zegt deze bijna 22-jarige hoor, haha) is het dat je gevoel zó vaak de waarheid spreekt.
khao sok thailand
Ik geloof er in dat je nooit uitgeleerd bent op sociaal gebied. Je vaardigheden blijven groeien, maar ook je inlevingsvermogen en vooral afwegingen maken wie of wat goed of niet goed voor jou is. Door de jaren heen kan dit uiteraard ook allemaal veranderen en zul je misschien bijvoorbeeld qua vriendschappen ook veranderen. Om ellende, aka ruzies, te voorkomen heb ik mezelf aangeleerd om diegene gewoon te accepteren om hoe hij of zij is. Het is niet hét wondermiddel, maar wel een grote stap in de goede richting. Het is zo veel fijner om jezelf niet alleen te focussen op vervelende eigenschappen of rare trekjes van iemand, maar juist op de leuke dingen van diegene. Ieder mens is bijzonder en uniek, en om dat extra te benadrukken is het juist zo mooi elke keer te beseffen wat diegene nou zo’n leuk persoon maakt!

Waarom ik hier zelf allemaal mee bezig ben? Ik vind het interessant, maar ook wil ik de beste versie van mezelf zijn. Ik ben heel bewust met dit soort dingen bezig en mezelf dingen aan het aanleren zodat mijn sociale vaardigheden blijven groeien, maar ook om mij als persoon te blijven ontwikkelen. In een zoektocht naar jezelf loop je tegen dingen aan waar je verandering in wilt brengen. In mijn geval wil ik beroepsmatig en privé mezelf laten uitbloeien tot een persoon die goed is voor anderen, maar ook voor zichzelf. Dat hoop ik te bereiken! Wil jij hier meer artikelen over lezen in de nieuwe ‘Hoe doe je dat?’ serie op mijn blog? Ik hoor graag jouw mening! :)

Hoe doe je dat? #1 | Ontdekken wie je bent, jezelf zijn & jezelf accepteren

Vind jij het soms lastig om iemand te accepteren of te respecteren?

47 Comments

 1. debby

  Sinds ik mezelf een tijd terug in kernkwadranten heb verdiept kan ik mezelf een stuk makkelijker verplaatsen in mensen. Goed artikel en mooi dat je hier aandacht aan besteedt

  • Sandra

   De kernkwadranten zijn inderdaad echt een goed hulpmiddel! Interessant blijft het. Tof dat dit jou zo veel geholpen heeft om jezelf nu beter te kunnen verplaatsen in anderen. :)

 2. Laura

  Goede tips! Ik vind het soms nog heel moeilijk om mensen ook te accepteren. Respecteren lukt wel maar het accepteren vind ik gewoon moeilijk!

  • Sandra

   Het blijft soms ook wel heel lastig, dat ben ik met je eens. Het is ook een proces en niet iets wat je zomaar even doet natuurlijk.

 3. Anna

  Heel mooi geschreven dit. Ik vind ook helemaal niet dat degene waarmee je omgaat perfect hoeft te zijn; dat is niemand. Wel belangrijk om afstand te kunnen nemen van mensen die op je pad komen en écht niet bij je passen. Met de een klikt het gewoon beter dan met de ander, that’s life!

  • Sandra

   Precies! Soms moet je jezelf beschermen als iets niet klikt en je er zelf onder gaat leiden.

 4. Bente

  Ik moest ook meteen denken aan de kernkwadranten. En bij mijn werk is het heel belangrijk om me te verplaatsen in anderen. Iets waar ik ook training in krijg.

  Ik heb zelf wel het idee dat ik mensen accepteer en respecteer maar het is wat je zegt: er valt altijd nog wat te leren!

  • Sandra

   Je zal nooit uitgeleerd zijn denk ik! Wel gaaf dat je nu vanuit je werk een training volgt. :)

 5. janneke

  Heel mooi geschreven en super dat je hier bij stil staat. Ik probeer mensen altijd wel te accepteren en respecteren, maar ik geef eerlijk toe dat ik dat soms ook heel erg moeilijk vind, omdat ik sommige eigenschappen simpelweg gewoon niet kan uitstaan terwijl ik ze voor de rest wel ontzettend tof vind, en dat is lastig vind ik zelf.

  • Sandra

   Dat begrijp ik. Als je iets niet kunt uitstaan dan is het ontzettend lastig om daar doorheen proberen te kijken.

 6. Madelon

  Heel erg mooi geschreven en helemaal waar. Ik verbaas mij soms over hoe respectloos mensen met elkaar om kunnen gaan. Je hebt gelijk, iemand hoeft helemaal niet 100% perfect te zijn. Ik vind een variatie aan meningen, inzichten, culturen en ga zo maar door veel interessanter. Het levert ook leuke gesprekken op en je leert er ook nog van.

  • Sandra

   Dat ben ik met je eens! Ik vind dat zelf juist ook heel interessant en leerzaam. :)

 7. Sonja

  Wat een goed en inspirerend artikel weer, Sandra! En wat super goed dat je hier zo bewust mee bezig bent. Ik dacht altijd dat ik iedereen om me heen wel respecteerde, maar kwam er op een gegeven moment toch achter dat ik onbewust vaak vooroordelen heb – net zoals iedereen, denk ik. Maar nu probeer ik me ook meer bewust te zijn van wat ik over anderen denk en hoe ik ze benader. Gelukkig gaat het bij mij wel automatisch dat ik me probeer te verplaatsen in die ander en probeer te bedenken waarom diegene doet wat hij/zij doet. Uiteindelijk kan je op die manier bijna elk mens wel waarderen, denk ik zelf!

  • Sandra

   Die vooroordelen heeft iedereen bewust of onbewust wel inderdaad. Het is alleen net of je er iets mee doet of niet en of je het dus toelaat of niet. Goed dat jij hier ook zo mee bezig bent!

 8. Nienke

  Wauw, heel mooi weer. Ik vind dit soort stukjes heel fijn om te lezen; echt als een soort bewustwording inderdaad. Ik probeer ook zoveel mogelijk iemand te zijn die anderen accepteert en respecteert maar soms vind ik het wel lastig. Vooral inderdaad als die persoon een heel ander karakter heeft dan ik. Ik voel me dan vaak snel een beetje ‘geïntimideerd’ en onzeker, terwijl ik weet dat dat niet nodig is.

  • Sandra

   Ik begrijp wel dat je het lastig kan vinden als ie m’n and het tegenoverstelde is van jou. Die onzekerheid is inderdaad nergens voor nodig, maar goed, die gedachtes veranderen niet in één keer natuurlijk. Ik hoop dat je hier steeds beter mee om leert gaan en dat je minder onzeker wordt als iemand heel anders is. :)

 9. Simone

  Super Sandra, dat jij hier zo bewust mee bezig bent! Ik vind dit zelf ook heel erg belangrijk. Jouw punten zijn echt goed als reminder om mijzelf bewust te worden van mijn houding ten op zichte van een andere! Ik vind jou heel erg wijs voor jouw leeftijd hoor! Ben zelf bijna 28, maar ik kan hier nog veel van leren. Hoe ik mijzelf het leren accepteren met al mijn kanten, heb ik ook geleerd realistischer naar anderen te kijken. Het grappige is, dat ik anderen altijd op een voetstuk zette, maar nu ook een genuanceerder beeld van zowel mijzelf als anderen heb. Ik denk overigens wel dat ik anderen respecteer over het algemeen. Ik las wel ooit een blog van een reisblogger over hanengevechten. Dan snap ik dat het bij de cultuur hoort, maar ik zou het zo moeilijk vinden om aan te zien! Ik ben zo’n dierenvriend en ik vind dat dan zo zielig! Maar goed, dat zijn extreme conflicterende gedachten. Over het algemeen ben ik best ruimdenkend.

  • Sandra

   Dankjewel Simone! Ik vind het heel leuk om te horen dat je dit als een soort reminder ziet. :) Goed dat je hier zelf ook mee bezig bent en hebt geleerd om realistischer naar anderen te kijken.

 10. Sax and the Pretty

  Mooi geschreven, ga zo door! Ben benieuwd wat je nog meer in petto hebt :) X
  Sax and the Pretty onlangs geplaatst…De super low budget huidverzorging van Alma

  • Sandra

   Lief, dankjewel! Ik zal mijn best doen om nog meer van dit soort blogs online te zetten. :)

 11. Frédérique

  Na mijn ziekte heb ik een (van de vele haha) levensles geleerd die me erg dierbaar is. Dat is respect en gelijke behandeling. Ik kijk niet meer omlaag naar mensen en mijn vooroordelen die automatisch vormen blijven in mij hoofd en houd ik niet vast. Indien iemand heel anders blijkt te zijn pas ik het beeld aan en accepteer en respecteer diegene. Super mooie blog! Hopelijk staan meer mensen hier af en toe bij stil…! :)

  • Sandra

   Zo knap van jou, Frédérique! Ik heb veel bewondering voor je hoe jij dit ook allemaal hebt geleerd en hoe je daar mee om gaat. :)

 12. Elles

  Heel mooi geschreven. Goed dat je hier wat over deelt. Je zal er niet zo snel bij stilstaan. Ik denk ook dat iemand meteen vooroordelen heeft als ze een persoon voor het eerst zien. Als iemand zijn gedachten over een persoon in het begin al niet goed zijn, gaat het accepteren ook moeilijk.
  Liefs,
  Elles

  • Sandra

   Daar heb je zeker een punt. Die vooroordelen belemmeren het accepteren van iemand. Zo zonde! Vaak is een persoon heel anders dan dat jij in eerste instantie dacht. Zonde als je dan je vooroordelen de overmacht hebt laten nemen!

 13. jeapiebel

  Ik denk dat je tips echt iets zijn om goed over na te denken. Ik ontken niet dat het makkelijk zal zijn. Zoals open staan voor meningen van anderen dat ga ik zeker proberen, jammer dat niet iedere mening een opbouwende mening is. Dat maakt het soms moeilijk om mee om te gaan. Uitgeleerd zijn op sociaal gebied? Nee, ik denk ook niet dat een mens ooit is uitgeleerd.

  • Sandra

   Het is inderdaad lastig als het een mening is die niet onderbouwd is. Dan is het de kunst om er tóch achter te komen door middel van een gesprek denk ik?

 14. Kim

  Nou jij klinkt wel een stuk wijzer dan een doorsnee 21-jarige San! Prachtig :)
  Ik vind dit hele mooie punten en inderdaad goed om bij stil te staan. Over het algemeen kan ik me goed inleven in anderen en botst het daardoor niet zo snel. Waar ik soms wel moeite mee heb, is wanneer mensen die dichtbij staan nare dingen zeggen. Ook al weet ik dat het (vaak) goed bedoeld is. Ik moet dan inderdaad wat meer focussen op waarom iemand dat zegt en dat het meestal niet eens zo vervelend bedoeld is.

  • Sandra

   Beetje ‘gek’ om te horen, maar oké haha. Ik ben gewoon veel bezig met het mezelf makkelijk maken om met dingen om te gaan. :)
   Ik vind dat wat jij beschrijft soms ook lastig hoor. Vooral als het inderdaad iemand is die dicht bijtje staat. Ik probeer dan te bedenken dat zo’n iemand dat vaak wel uit liefde zegt zegmaar, puur omdat diegene om je geeft.

 15. Susan

  Een mooi, inspirerend en krachtig artikel!

  Liefs,
  Susan

  • Sandra

   Thanks Susan! Leuk om te horen!

 16. alexa

  Goed artikel en fijn dat je andere mensen tips geeft hoe je dit het beste kunt aanpakken!

  • Sandra

   Dankjewel Alexa. Ik hoop dat mensen er iets aan hebben!

 17. Margo

  Wat een goeie punten. Het is zeker waar dat jouw mening niet ‘zaligmakend’ is. Ik heb daar vooral op m’n werk moeite mee gehad om dat te leren ;) een ander kan ook een goed punt hebben en misschien wel op sommige vlakken slimmer zijn dan ik. Maar goh dat was moeilijk :P Ook het 100% perfectie stukje heb ik veel op moeten reflecteren, vooral in het begin van m’n relatie. Ik had veel te zeiken op hem, maar ik was zelf ook niet fantastisch. Hoi spiegel!
  Ik ben het met je eens dat je nooit uitgeleerd bent op sociaal gebied, dat komt echt doordat iedereen zo verschillend is. Maar zo blijft het altijd interessant, toch?

  • Sandra

   Die voorbeelden die jij geeft vind ik zó tof, puur omdat je nu zo veel er van geleerd hebt! Het blijft inderdaad altijd interessant zo. :)

 18. Rachel Kromdijk

  Goede punten heb je opgenoemd ik lees heel makkelijk door jouw woorden heen! De ene kant is het mooi dat mensen verschillend zijn maar vaak is het ook vreselijk.. elkaar accepteren en respecteren is zo belangrijk

  • Sandra

   Precies! Het kan hartstikke lastig zijn, maar ook oh zo mooi als het je lukt. :)

 19. Nienke

  Wat een mooie rubriek, heb net ook even de andere ‘hoe doe je dat’ gelezen en je hebt een hoop stof gegeven waar ik over na ga denken. Inderdaad, mensen zijn allemaal uniek op hun eigen manier en het is niet mijn zaak daar over te oordelen, ook al is het soms knap lastig niet over iemand te oordelen.

  • Sandra

   Ben ik met je eens! Een oordeel heb je al klaar voordat je er überhaupt over nadenkt bewijzen van spreken…

 20. Nesrin

  Heel mooi geschreven. Het punt dat ik geen respect kan opbrengen voor mensen die respectloos zijn. Ik laat ze los, loop door en kijk niet naar ze om.

  Verder ben ik het met je eens, de wereld zou een heel stuk mooier zijn als we elkaar zouden respecteren.
  Nesrin onlangs geplaatst…Reactie op What time is the Super Beyoncé? I’m in! door Natasja

  • Sandra

   Goed dat jij je manier hebt gevonden om je daar van af te sluiten Nesrin!

 21. Ysanne

  Mooi blogje weer San! Ik probeer hier ook echt veel mee bezig te zijn en doordat te doen, merk je pas hoeveel mensen elkaar niet accepteren. Ik heb met mezelf de regel afgesproken (wat klinkt dat stom, iets met jezelf afspreken haha), dat ik altijd tegen iedereen die ik niet ken aardig doe, tenzij die persoon anders bewijst. Een regel die nog niet zo makkelijk is altijd.

  • Sandra

   Goede regel! Dat is een mooi streven en ook terecht dat je iedereen een kans geeft. :)

 22. Dascha

  Heel mooi geschreven en wat goed dat je hier even bij stil hebt gestaan :-) Soms moeten we dat echt doen!

  xoxo
  http://www.its-dash.com

  • Sandra

   Dankjewel Dascha!

 23. Nienke

  Mooi artikel met goede punten , respecteren doe ik eigenlijk wel iedereen , accepteren daarin tegen kan ik persoonlijk nog wel aan werken. In mijn omgeving is iemand die eigenlijk constant zichzelf het allerbelangrijkste vind, als je een gesprek aangaat dan luistert de persoon niet en draait ze het terug naar zichzelf. En ik stoor me er soms aan, maar moet gewoon accepteren dat zij zo is. en zo zijn er nog wel een paar kleine dingentjes. Ik ga er zelf de komende tijd mee bezig en kijken hoe dit uitpakt. Ben er best wel nieuwsgierig na.

  • Sandra

   Als iemand zo doet dan oskar dat inderdaad heel moeilijk zijn om jezelf niet op te vreten. Leuk dat je er mee bezig gaat zijn de komende tijd!

 24. Tanja de Lang

  Mooi artikel! :-) Wat ik ook altijd een mooi woord vind is: onvoorwaardelijkheid. Als je onvoorwaardelijk van iemand houd dan stel je dus geen eisen aan diegene zijn gedrag enz. Maar ik vraag me altijd af in hoe verre je echt zonder bepaalde voorwaarden met iemand bevriend kan zijn.. Maar ik vind het wel een mooi begrip, en dat zeg jij eigenlijk ook met ‘accepteren’. En zoals een heleboel hier al een beetje hebben gezegt, kan je zelf soms ook heel anders over iets gaan denken, nadat je iets mee gemaakt hebt bijvoorbeeld. Dus ik probeer altijd voorzichtig te zijn, dat ik niet te snel ergens een oordeel over heb. Want wie weet kom ik er later achter dat ik het toen helemaal niet begrepen had haha.. Maar het blijft wel lastig hoor ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑