My Way of Exploring

Hoe blijf je gemotiveerd? De 10 beste manieren!

Hoe blijf je gemotiveerd? De 10 beste manieren!
Iedereen heeft wel eens zo’n moment waarop de moed je in de schoenen zakt, toch? De grote vraag is dan: hoe blijf je gemotiveerd? Jep, dat is een goede! Gelukkig zijn er manieren om jezelf weer op te peppen en je motivatie terug te vinden of te behouden. Hoe je dat doet, dat vertel ik je in deze blog!

Geef jezelf complimenten

En niet alleen bij grote dingen, maar juist bij grote én kleine dingen. Ook al is je doel nog niet bereikt, bij elk stapje mag je jezelf een compliment geven of verwennen. Je zal merken dat dit ook iets met je motivatie doet!

Vergeef jezelf de fouten die je maakt

Fouten maken is niet erg! Van fouten maken leer je. Ik vind dit typisch een ‘het leven’ dingetje. Zonder fouten te maken leer je ook niks, dus blijf vooral actief en wees niet bang om nieuwe dingen te proberen. Het aller belangrijkste is nog wel dat je jezelf de fouten die je maakt weer vergeeft. Eeuwig boos blijven op dingen die je beter niet had kunnen doen draag al helemaal niet bij aan gemotiveerd blijven…

Stel subdoelen op

Om een doel te bereiken heb je subdoelen nodig. Je kunt vrijwel nooit in één keer je doel bereiken, want vaak is er wel de nodige inspanning en tijd voor nodig natuurlijk. Stel daarom subdoelen op, zodat je het niet benauwd krijgt van het grote doel die nog in het vooruitzicht ligt. Subdoelen liggen veel dichterbij en kleine stapjes zorgen er voor dat je je motivatie niet kwijt raakt! Oh, en als je hier nog meer over wilt lezen… Ik heb hier al eens een blog over geschreven!

Focus je op dingen die goed gaan

Weet je? Als je de neiging hebt om je te focussen op dingen die niet goed gaan, dan zou ik je adviseren om daar nú verandering in te brengen. Hoe je dat onder andere kan doen? Dat lees je in het puntje hier onder. Het is belangrijk om positief ingesteld te zijn, maar dat zal vast niks nieuws voor je zijn, haha. Het heeft geen zijn om alleen maar te kijken naar de dingen die niét goed gaan, maar wel naar de dingen die wél goed gaan! Dat maakt je blij, toch? En blijheid = meer motivatie!

Schrijf alles op wat goed gaat

Wat ik zojuist al vertelde: focus je op de dingen die goed gaan. Je zou jezelf bewust moeten te maken van die positieve dingen, en naar mijn idee is er geen betere manier dan alles op te schrijven. Ik betrap mezelf er ook vaak op hoor, dat ik denk dat alleen de goede dingen bedenken voldoende is, maar als je het opschrijft dan ben je veel bewuster bezig. Nog nooit gedaan? Doe het eens! Écht!

Focus je alleen op de dingen die er toe doen

Lastig vind ik dat soms, om mezelf te focussen op alleen de dingen die er toe doen. Om gemotiveerd te blijven voor bepaalde dingen is het belangrijk om jezelf alleen te focussen op dingen die belangrijk zijn. Veel dingen die ook in je hoofd rondzweven zijn vaak bijzaken die er eigenlijk helemaal niet toe doen op sommige momenten. Laat het los (door op te schrijven, bijvoorbeeld?) en focus je alleen op de belangrijke dingen op dat moment!

Terugblikken

Blik terug per week/maand wat je stappen zijn geweest. Ook al denk je misschien niet zo veel stappen te hebben gezet om je doel te bereiken, doe het tóch. Je zal merken dat je echt wel bezig bent geweest met bepaalde dingen waar je misschien niet eens zo bewust over hebt nagedacht. In de planner die ik heb moet ik ook per maand terugblikken en ik vind dat onverwachts toch wel heel fijn en helpend. Zeker ook als het gaat om gemotiveerd te blijven, want je komt er altijd wel achter dat je (kleine of grote) stappen hebt gezet!

Blijf ontspannen 

Vergeet nooit dat ontspanning héél belangrijk is! Ik spreek in ieder geval uit ervaring. Als je jezelf geen rust en ontspanning gunt, dan zul je merken dat je motivatie ook steeds verder zal zakken. Je wordt moe, je concentratie wordt minder en je heb steeds minder zin ergens in. Naast alles wat je doet is ontspannen nèt zo belangrijk!

Geloof in jezelf en in wat je doet

Als je iets doet waar jij zelf niet in gelooft, dan zal je ook geen enorme motivatie daarvoor hebben. Stel, je hebt een baan en je denkt/vindt dat je daar niet goed in bent, dan zal dat je motivatie niet ten goede doen. Nu zeg ik niet dat je gelijk je baan moet opzeggen natuurlijk, maar ik zou juist proberen om in jezelf te gaan geloven. Zorg dat je jezelf gelukkig maakt en dat je gemotiveerd blijft bij die dingen die je doet. Dat is zó veel waard! Volg je eigen weg en luister naar jezelf, dan zal je ook vanzelf het vertrouwen krijgen in jezelf en in wat je doet. :)

Positieve mensen om je heen

Positieve mensen om je heen hebben is heel belangrijk. Positieve mensen stralen positiviteit uit en steken je aan, is mijn ervaring. Hoe fijn is dat? Als je alleen maar negatieve mensen om je heen hebt, dan zal je vanzelf ook negatiever worden. Negativiteit en motivatie passen niet bij elkaar, right? Daarom is het belangrijk om positiviteit om je heen te hebben. Positieve energieeeeeee!

I know, zo makkelijk is het allemaal niet. Soms lukt het gewoon niet om gemotiveerd ergens voor te blijven. Ik zou op zo’n moment het even laten rusten en later te bekijken waarom je niet gemotiveerd bent. Ligt het aan jou? Ligt het aan iets wat buiten je bereikt ligt? Kan je er zelf iets aan doen of niet? Vaak is het gewoon een dipje omdat je bijvoorbeeld gewoon even vermoeid bent. Mocht je zo’n moment hebben, dan is het misschien wel fijn om eens een blog als deze er bij te pakken en deze punten af te werken!

Welke punten van hierboven pas jij wel eens toe?

4 Comments

 1. Simone

  Je hebt echt helemaal gelijk. En helaas herken ik mezelf er wel in in de dingen die ik eigenlijk beter zou kunnen doen. Zoals mezelf niet zo afstraffen en niet te lang stil te staan bij de negatieve dingen.
  Simone onlangs geplaatst…Geluksmomentjes #1

 2. Sanne

  Ik geloof ook heel erg dat het belangrijk is om positieve mensen om je heen te hebben. Je wordt (ongemerkt) toch echt wel beïnvloed door de mensen in je omgeving. Je puntje van subdoelen vind ik ook heel goed en het terugblikken. Daar heb je wat aan :)

 3. Darina

  Goede tips! Vooral de subdoelen vind ik wel iets waar ik aan kan werken. Met kleine stapjes kom je er ook wel.
  Darina onlangs geplaatst…Mijn beauty routine op dit moment

 4. Saskia

  Ja positiviteit is zeker wel key met het gemotiveerd blijven! Fijne en bruikbare tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑