My Way of Exploring

De voor- en nadelen van hoogsensitief zijn

De voor- en nadelen van hoogsensitief zijn
Dat ik hoogsensitief ben is wel duidelijk. Van stemmingen aanvoelen tot gevoelig voor prikkels, een dromer en perfectionistisch zijn en ga zo maar door. Ik weet niet beter dan dat ik zo ben, en naast mij nog vele anderen die zich hierin herkennen. Het leek mij wel interessant om een blog te schrijven over wat ik de voor-en nadelen vind aan hoogsensitief zijn!

Hoogsensitief (of hooggevoelig) zijn is iets wat mij soms wel eens belemmert, maar ook heeft het zo zijn positieve kanten. Er is een tijd geweest, zo rond de puberteit, dat ik mij er geen raad mee aan wist. ”Waarom ben ik zo perfectionistisch? Waarom voel ik altijd perfect de stemming/sfeer aan? Waarom ben ik zo gevoelig voor emoties van mijzelf, maar ook van anderen? Waarom ben ik zo prikkelbaar?” Dit waren enkele vragen die ik mij afvroeg. Uiteindelijk kwam ik er achter dat dit iets is wat ik ook kan ombuigen naar iets positiefs. Natuurlijk heb ik er wel eens last van, maar ik weet nu ook dat het in mijn voordeel kan werken. De voor- en nadelen heb ik opgeschreven!

Voordelen van hoogsensitief zijn:

¤ Ik kan heel snel heel gedetailleerd kijken en zie dan vaak dingen die anderen niet gezien hebben.
¤ Ik voel snel aan of ik mij op mijn gemakt voelt of niet.
¤ De sfeer/stemming aanvoelen kan heel goed in je voordeel werken. Ik ervaar dit zelf heel sterk en voel dus al snel aan bij anderen of er iets aan de hand is, of diegene heel blij is of juist niet, etc. Vooral in mijn studie en aankomend beroep is dit héél handig!
¤ Inleven is iets wat ik misschien wel een beetje té goed kan. Ik ervaar de emoties van anderen heel sterk. Toch zie ik dit op bepaalde momenten ook al eens voordeel. Wanneer ik bijvoorbeeld iemand wil helpen, begrip wil tonen, een luisterend oor wil bieden…
¤ Ik ben heel bewust van mezelf en leef ook heel bewust. Ik ben eigenlijk altijd automatisch bezig met zelfreflectie en er achter te komen waarom ik iets zeg of doe in bepaalde situaties, om dan vervolgens dat te verbeteren, mocht ik dat nodig vinden. Naast dat het automatisch gaat vind ik het zelf ook heel leuk om mezelf te blijven ontwikkelen.
¤ Ik kan intens genieten van (kleine) dingen. Zo kan ik bijvoorbeeld helemaal op gaan in de natuur als ik een wandeling maak door duin, kan ontzettend genieten van kleine dingen, ik kan heel geconcentreerd naar muziek luisteren en elk detail horen, kan onwijs genieten van eten dat ik lekker vind, kan helemaal opgaan in reizen, bloggen, een goed gesprek en mijn psychologie gerelateerde onderwerpen.  Als ik iets leuk vind, dan kan ik daar helemaal in op gaan en vind ik het leuk om daar heel diep over na te denken en er van alles over te weten te komen.
¤ Ik ben mega alert. Ik zie alles, ik hoor alles, ik ruik alles. Kan heel handig zijn in bepaalde situaties. Observeren gaat bijvoorbeeld automatisch bij mij. Ik hoef maar even naar iemand te kijken en ik bijvoorbeeld zie al gelijk patronen in zijn/haar gedrag, heb gelijk al stopwoordjes door… Haha, dit klinkt echt gestoord.
¤ Ik voel zelf heel goed aan wat de beste keuze voor mij is als ik een belangrijke beslissing moet nemen. Oftewel: ik kan heel goed mijn intuïtie volgen.
¤ Ik ben een echte dromer en denk over alles heel diep na. Ik bekijk situaties altijd vanuit verschillende perspectieven en merk dat ik daardoor best snel met verschillende oplossingen kan komen. Ook zie ik snel verbanden, erg handig voor mezelf, maar ook voor mijn toekomstige beroep!
¤ Ik heb een fotografisch geheugen en ben dus heel beeldend ingesteld.
¤ Omdat ik heel gedetailleerd ben zal ik nooit iets afraffelen.
¤ Als iemand liegt heb ik dat gelijk door, seriously.
¤ Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen en dan zorg ik er ook voor dat het goed is/wordt.

Nadelen hoogsensitief zijn:

¤ Ik hoor werkelijk álles.
¤ Het niet of moeilijk los kunnen laten van de emoties/stemming van anderen.
¤ Overprikkeld raken.
¤ Uitgeput raken van contact met anderen. Sommige mensen krijgen energie van andere mensen en bij anderen kóst het juist energie. Ik hoor dus bij die laatste groep. Ik hou van contact met anderen, maar heb daarna echt de tijd nodig om daarvan bij te komen. Ik krijg er vaak wel positieve energie van, maar dat is alleen mentaal haha.
¤ Ik ben té vaak té gedetailleerd/perfectionistisch. Ik wil alles perfect hebben. Dat zuigt energie!
¤ Té veel inlevingsvermogen hebben. Ik kan echt de pijn voelen van anderen, lijkt wel. Ik wil dan ook gelijk diegene helpen en mezelf daar op focussen, maar dat is lang niet altijd goed.
¤ Regelmatig een overvol hoofd hebben door de vele indrukken.
¤ Moeite hebben met plekken waar veel mensen zijn. Ik kan dan mensen slecht verstaan omdat er té veel prikkels binnen komen, maar ook is het mega uitputtend.

¤ Indrukken verwerken kost veel tijd, héél veel tijd (en energie).
¤ Té veel anderen willen helpen.
¤ Ik irriteer mezelf heel snel aan kleine dingen.
¤ Beslissingen nemen is het lastigste ooit, want ik zie werkelijk álle details en dat maakt het nog moeilijker dan het is…
¤ Veel tijd voor mezelf nodig. Ik wil er wel bij zeggen dat ik dit niet per sé als een nadeel zie, maar het is soms wel irritant. Ik heb gewoon veel tijd voor mezelf nodig om op te laden en mijn eigen ding te doen. Soms zou ik willen dat ik sociaal gezien een bezig bijtje ben, maar dat ben ik niet.
¤ Ik moet alles op mijn eigen tempo doen, anders krijg ik veel te veel prikkels en gaat het fout. Ik wil vaak sneller dan ik kan en dat kan irritant zijn.
¤ Niet tegen bepaalde geluiden kunnen (ehhh, in extreme mate…)
¤ Ik kan direct van slag zijn als ik mijn normale ritme niet volg.

Met veel nadelen kan ik goed omgaan nu, Het is echt een kwestie van tijd geweest om er achter te komen wat voor mij helpt. Mocht je benieuwd zijn naar hoe ik iets doe of welke dingen ik mezelf heb aangeleerd, vraag er dan gerust naar! Ik ben bereid om er dieper op in te gaan als er vraag naar is. :)

Ik type deze blog ’s nachts en moet eigenlijk echt slapen. Om mijn perfectionisme te doorbreken ga ik nu de blog afkappen en niet meer nadenken over de voor- en nadelen. Ik ben zo dat ik dan nog uren door kan gaan met dingen verzinnen, wat dus super uitputtend is, maar nu wil ik dat dus een keer níet doen. Ik ga er even lekker tegen in en denk aan mezelf, want ik moet nu echt slapen haha. Daar komt het weer hè: geen tijd gehad om een blog te typen de afgelopen dagen, maar het nu ’s nachts doen zodat er als nog iets online komt. Jep, that’s me. Maar voor nu laat ik deze blog voor wat het is en ga er niet meer over nadenken. Dat vind ik heel moeilijk, maar het is goed om dit eens te doorbreken en niet té perfectionistisch te zijn.

Voor meer artikelen over mindstyle gerichte onderwerpen, klik hier!

Herken jij de bovenstaande dingen? Ik heb een beetje het idee dat veel bloggers hoogsensitief zijn. Wie denkt dit nog meer?

13 Comments

 1. Aneta

  Wat fijn dat je veel positieve dingen ervaart. Op het gebied van de minder fijne dingen herken ik mezelf wel in. Wat betreft geluiden, denk ik dat veel mensen in bepaalde mate er niet tegen kunnen. Daar herken ik mezelf in iedergeval wel in.
  Aneta onlangs geplaatst…What happened in September: Even bijkletsen

 2. Romy

  Wat een mooi, weloverwogen artikel met beide kanten van hoogsensitiviteit. Ik zie het vooral als een mooie eigenschap waar je veel aan hebt in bijvoorbeeld contact met anderen, maar ik kan me voorstellen dat er ook de nodige nadelen aan kleven. Zelf heb ik ook weleens een online test gedaan, omdat ik wel bepaalde trekken heb van hoogsensitiviteit (extreem gevoelig, snel de sfeer aanvoelen, veel oog voor detail, fotografisch geheugen). Toch vraag ik me af of ik het ben, omdat ik bepaalde dingen juist totaal niet heb. Ik kan me bijvoorbeeld goed afzonderen voor prikkels om me heen en schrijf bijvoorbeeld zelfs weleens blogs in een overvolle bus. Dat is dan weer totaal niet hoogsensitief volgens mij ;)
  Romy onlangs geplaatst…25 leuke dingen om te doen in de herfst

 3. Darina

  Ik ben hoogsensitief en heb er niet heel veel “last” van behalve de prikkels om mij heen. Het lijkt of deze mij 1000 maal meer raken dan bij een ander. Dat vind ik weleens lastig.
  Darina onlangs geplaatst…Instagram Photo Diary September 2017

 4. Roelfien

  Ik herken ze stuk voor stuk…
  Ik merk bij mezelf dat ik sommige mensen ga vermijden. Zoals bijvoorbeeld iemand die heel ongelukkig is in haar huwelijk. (Wat logisch is, met zo’n hork, maar dat terzijde) ik word altijd heel depressief als ik met haar gepraat heb…
  Ik ben geneigd me ermee te bemoeien, maar mijn verstand (en man!) Zegt dat ze het zelf moet oplossen… ondanks dat we echt vriendinnen waren, ontloop ik haar nu zo veel mogelijk…
  Ik ben benieuwd of je dat ook zou kunnen doen?

 5. Johanne

  Interessant zeg! En gelukkig kleven er ook veel positieve punten aan vast. Ik heb nooit gedacht dat ik hoogsensitief was en dat denk ik eigenlijk nog steeds niet, maar ik heb wel bepaalde kenmerken, zoals snel overprikkeld raken en het uitgeput raken van contact met anderen. Plus ik ben echt een mega dromer, maar dat hoeft niet per se iets met hoogsensitief zijn te maken hebben, iig in mijn geval niet ;-)
  Johanne onlangs geplaatst…10 dingen die mijn maand beter maakten | September

 6. Marion

  Interessant inderdaad! Het heeft vervelende kanten, maar richt je vooral op de positieve kanten! Volgens mij ga jij daar wel goed mee om :)

 7. Simone

  Sommige dingen herken ik ook wel. Ik heb ooit eens de stempel ‘HSP’ gehad, maar toch kan ik me er niet volledig in vinden, waardoor ik wel twijfel of dat deze stempel voor mij wel terecht is.
  Simone onlangs geplaatst…Trouwen | Bruidsjurkenshow!

 8. marleen

  Ik heb dit ook als ik alles zo lees ;-)
  Bij mezelf merk ik wel dat hoe ouder ik word, hoe beter ik dingen (stemmingen, meningen, ruzies, etc) los kan laten.
  Waar ik nog steeds echt niet tegen kan is harde geluiden en mensenmassa’s. Dan word ik helemaal gek :’)

 9. Nina Simplynspecial

  Ik wist al een tijd wat hoog sensitiviteit inhoudt, maar pas sinds kort heb ik me hierin verdiept. Het voelt allemaal zo herkenbaar! Ik ben ook graag op mezelf en vind sociale ‘dingen’ soms weleens lastig en vermoeiend. Niet heel fijn, maar nu ik er wat meer vanaf weet kan ik er wat beter mee omgaan :)

 10. Saskia

  Ik herken het zeker wel! Mooi beschreven

 11. Larissa

  Wow… Terwijl ik dit las kwam ik erachter dat ik ongeveer alles ook zo ervaar. Ik kan soms helemaal gek worden van mijzelf dat het te druk is in mijn hoofd. Ik weet niet of ik ook hoogsensitief ben of gewoon alleen heel erg perfectionistisch. Maar het feilloos aanvoelen van iemands stemming heb ik ook. Misschien is het wel echt een bloggers ding ;)

 12. Irene

  Ik vind het ook heel herkenbaar. Vroeger vond ik het alleen maar heel vervelend (en toen was er ook nog geen stempeltje op geplakt) maar nu zie ik er ook wel de voordelen van in :)

 13. Sabine

  Jeetje zeg het is alsof ik over mezelf lees…. heb meteen even wat gegoogeld en in bijna alle eigenschappen herken ik me. Ik dacht dat dit gewoon mijn karakter was maar misschien heeft het wel iets met hoogsensitiviteit te maken… Ik ervaren veel van de nadelen ook als heel vervelend. Ben vaak helemaal niet op mijn plaats en heb extreem veel tijd alleen nodig. Wat soms erg lastig is. Net als de totale onrust in mijn hoofd, zeker als ik veel dingen moet doen. En geen wonder dat ik 5 keer ben gezakt voor mijn rijexamen: als er iemand me zit te controleren of alleen maar zegt wat ik niet goed doe dan kan ik het ook niet meer. Dankjewel voor dit artikel, ga er eens meer over lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑