My Way of Exploring

De ik van tot mijn 16e jaar vs Daarna

SAM_0802_2
Laatst zat ik met mijn gedachten bij het verleden. De ik van tot mijn 16e jaar vs Daarna. Zo’n 5 jaar geleden kwam dit omslagpunt en ik kan met trots zeggen dat deze verschillen mijn leven positief heeft veranderd!

Het omslagpunt van de volgende punten vonden plaats rond mijn 16e jaar, misschien iets eerder. Heb ik dit allemaal alleen gedaan? Nee, daarvoor zat ik te diep in de shit. Ik heb het getroffen met de psychologe waarbij ik toentertijd in therapie was. Één van de personen die ik het meest dankbaar ben.

Onzeker vs Zelfverzekerd

Zolang ik me kan herinneren heb me altijd onzeker gevoeld. Ik hield mij vooral bezig met wat anderen van mij verwachtte en vroeg me bij elk ding af wat anderen daar van zouden vinden. Voor mij was het al die tijd normaal, want ik wist niet beter dan dat die gedachten er waren. Nu weet ik wel beter! Ik doe wat ik leuk vind en waar ik me goed bij zvoel, ik geef mijn mening, durf ergens alleen op af te stappen, kan in de spiegel kijken en mezelf niet verafschuwen, ben blij met mezelf, kan mijn eigen kwaliteiten zien en zie er uit zoals ik dat zelf wil.

Angst vs Onbezorgd
Angst is ook iets wat altijd een rol heeft gespeeld in mijn leven (Hallo perfectionisme!). De faalangst was continue aanwezig, en daarbij bedoel ik dan ook bij álles wat ik deed. Ik leerde tot diep in de nacht door, ook al kende ik het van voor tot achter. Als ik hier aan terug denk dan krijg ik een rotgevoel, want waarom deed ik mezelf dit aan? Ik sliep amper, was alleen maar bezig met mezelf naar beneden te trekken en leerde mezelf kapot. Slaat nergens op, want ik zat prima op mijn plek op havo en haalde alles gemakkelijk. Nu kan ik met de volle 100% zeggen dat ik er vanaf ben. Ja, natuurlijk zijn de gedachten er nog, maar ik kan ze omdenken en mezelf er tegen beschermen. Ik heb zelf heel goed door wanneer er een faalangstige gedachte opkomt. Dat zie ik als een sterk punt! Ik kan nu tentamens maken zonder stress, slapeloze nachten en ellende. En niet alleen op studie gebied, maar ook op andere gebieden.

Onervaren vs Ervaren
Door alle niet leuke dingen die er zijn gebeurd heb ik mezelf sterk gemaakt. Ik durf te zeggen dat ik ervaren ben in medische en psychische problemen, maar vooral ervaren met vechten, doorzetten en dat ik veel mensenkennis heb opgedaan in de jaren dat ik mezelf ontzettend rot heb gevoeld. In deze tijd kwam ik er achter dat 9 van de 10 artsen vooroordelen hadden (en daarin grote blunders hebben gemaakt!), wie mijn echte vrienden zijn, dat een docent/arts/wie dan ook niet meer is dan ik ben en dat er ook hulpverleners kunnen zijn die je leven in positieve zin kunnen veranderen door je écht te helpen.

Meisje vs Vrouw
Hiermee doel ik vooral op het feit dat ik rond mijn 14e/15e gedwongen héél snel volwassen ben geworden. In die periode was ik heel ziek, dat kun je hier lezen, en daardoor werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Het kan zomaar afgelopen zijn. Het jaar voordat dit gebeurde liep had ik ook al veel afspraken in het ziekenhuis, maar dat werd na de hersenvliesontsteking nog veel meer. Ik maakte me los van mijn ouders en ging alleen naar de afspraken met de artsen. Ik belde zélf naar artsen, hulpverleners, instanties, etc. Ik heb toen vaak de vraag gekregen waarom ik alleen was. Hierop antwoordde ik altijd dat ik het zelf ook kan. Dit is overigens gestimuleerd omdat ik zo veel angsten had om dit soort dingen te doen, daarom was het zo belangrijk dat ik dit al gelijk leerde, ook al was ik nog best jong. Tot op de dag van vandaag pluk ik hier nog steeds de vruchten van! Ik heb geen angsten om ergens alleen op af te stappen of te bellen naar onbekende mensen.

Ongelukkig vs Gelukkig
Ik heb me een periode echt ongelukkig gevoeld, zo ver dat ik het nut van mijn leven soms niet meer inzag. Elke dag leefde ik met pijn, angst en maakte ik me druk om alles en iedereen. Nu kan ik met trots zeggen dat het harde werken aan mezelf mij heeft gebracht tot een gelukkig leven. Wat is geluk voor mij? De kleine lichtpuntjes, de lieve mensen om mij heen en genieten van de momenten dat ik me goed voel. En jep, dat is lang niet altijd even makkelijk, máár het lukt me wel! De problemen met mijn gezondheid heb ik geaccepteerd en ik kijk vooral naar de dingen die mij zijn gelukt. Trots zijn op jezelf is belangrijk, dus ik zorg er voor dat ik kleine doelen stel die er voor kunnen zorgen dat ik trots op mezelf kan zijn. Dat is gelijk weer een puntje wat mij gelukkig maakt!

Deze blogpost heb ik getypt met een big smile. Wat ben ik blij met deze veranderingen en wat ben ik toch gelukkig met mijn leven van nu. Mocht je het leuk vinden om meer te lezen over de therapie van toen, laat het dan weten, want dan zal ik er eens over schrijven!

Weet jij ook een verschil te benoemen van hoe jij nu bent vs een paar jaar geleden?

54 Comments

 1. debby

  Wat een mooi artikel zeg San, heel fijn om te lezen dat je nu gelukkig bent met je leven.
  debby onlangs geplaatst…Hoe gooi je zo min mogelijk eten weg

  • Sandra

   Dankjewel Debby. :)

 2. Saskia

  Wat heb je op jonge leeftijd al veel moeten meemaken. Onwijs knap en sterk hoe je erover schrijft en hoe je hier mee bent omgegaan! Mooi ook dat je dit deelt.
  Saskia onlangs geplaatst…Wat ik hoop te bereiken met mijn blog

  • Sandra

   Dat hoor ik vaker, al voelt het voor mij heel normaal moet ik eerlijk zeggen. Thanks voor je lieve woorden!

 3. Renske

  Jeetje, ik ben stil van jouw verhaal over jouw ziekteperiode. Ontzettend heftig en iets dat je als 15-jarige niet hoopt mee te maken. Überhaupt niet hoopt mee te maken, hihi. Maar wat vind ik het fijn om te lezen hoe positief je nu bent en welke veranderingen jij hebt doorgemaakt. Bijzonder om te lezen!
  Renske onlangs geplaatst…Toppers on Thursday #3

  • Sandra

   En ik ben stil van jouw lieve woorden Renske. Dankjewel!

 4. Suzanne

  Wat knap dat je hierover durft te schrijven! Ik herken een aantal punten wel en ik ben nog lang niet zover als jij nu bent, maar we gaan de goede richting op.
  Suzanne onlangs geplaatst…5 favoriete blogposts op S-Diary

  • Sandra

   Jij kan dit ook Suzanne! Mocht je hulp nodig hebben, dan kun je mij altijd mailen. :)

 5. Stephanie

  Wauw, wat prachtig geschreven zeg! Je hebt veel bereikt en daar mag je heeel trots op zijn! Liefs!
  Stephanie onlangs geplaatst…Outfit – After Summer

  • Sandra

   Ben ik stiekem ook wel, hihi. Dankjewel. :)

 6. Sax and the Pretty

  Ik zou voor geen goud 16 meer willen zijn! ;) x
  Sax and the Pretty onlangs geplaatst…Wie de hoed past

  • Sandra

   Nope, zéker weten van niet!

 7. kim

  Wat heb je veel meegemaakt! Ik ga ook even je artikel lezen over waarom je zo ziek was, de hersenvliesontsteking. Super dat het nu zo goed met je gaat!

  • Sandra

   Ben ook heel blij met het verschil van toen en nu!

 8. Margo

  Wauw, wat kan jij trots op jezelf zijn zeg! En wat heb je een hoop meegemaakt. AL die ervaringen hebben je gevormd tot de sterke meid die je nu bent en mijn bewondering voor jou groeit alleen maar!
  Ik heb zaterdag ook zo’n dergelijke post ingepland waarin ik mezelf vergelijk met vorig jaar. Leuk om jezelf zo tegen te komen, in a good way :)
  Margo onlangs geplaatst…Mijn favo groene smoothie (met peer!)

  • Sandra

   Ahhh Margo, het doet me echt veel dat je zegt dat jouw bewondering alleen maar groeit. Ik kan dat niet echt bevatten eigenlijk. Blijft gek om je verhaal op internet te zetten en dan dit soort dingen van anderen te horen. Ik ben erg benieuwd naar jouw blog. Ik ga hem morgen of misschien straks nog lezen!

 9. Annelies

  Jeetje wat heftig en wat mooi geschreven. Je mag trots op jezelf zijn, wat zeg ik, meer dan trots. Ik vind je een positief mens! Houden zo ;-) Heel fijn om te lezen dat je nu gelukkig bent. Dat is het belangrijkste!
  Annelies onlangs geplaatst…Leuk projectje tussendoor

  • Sandra

   Ik ben stiekem ook wel heel trots! En inderdaad, het is het belangrijkste dat je gelukkig bent. :)

 10. Kim

  Wauw wat heb jij een kracht in je zeg! Erg mooi om te lezen!

  • Sandra

   Ah lief, dankjewel Kim.

 11. Laura

  Wat een mooi artikel. Je mag super trots zijn op waar je nu bent en wat je nu al hebt bereikt. Het is fijn om te lezen dat je gelukkig bent en dat is denk ik het mooist wat er in je leven is.

  • Sandra

   Dat is het zéker Laura. :D

 12. Tiffany

  Ontzettend knap hoe je in het leven staat ondanks alles wat je hebt meegemaakt. Ik heb de afgelopen jaren vooral leren omgaan met mijn ziekte en het feit dat ik minder kan dan sommige anderen.
  Tiffany onlangs geplaatst…Lunch wrap: Quesadilla met brie

  • Sandra

   Lastig hè, het accepteren en het leren omgaan van beperkingen. Maar wij weten dat het mogelijk is, hoe moeilijk het soms ook is. Knap dat jij dit ook hebt geleerd! Je mag heel trots op jezelf zijn. :)

 13. Anita

  Wat een mooie ontwikkelingen heb je in korte tijd doorgemaakt. Heftig van je ziekte maar je mag trots zijn op wat je bereikt hebt!
  Anita onlangs geplaatst…Health challenge | update #1

  • Sandra

   Thanks!!

 14. Monique | WritingMonique

  Wat prachtig geschreven! Wat kun je veel leren in een paar jaren!
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…Ultieme Gids Vol Feestkoeken

  • Sandra

   Heel bizar inderdaad. Op dat moment is de weg naar die veranderingen heel heftig, maar als je na een tijdje eenmaal terugkijkt dan kan je niet anders dan stralen van geluk. :D

 15. Naomi

  Je mag echt super trots zijn op je zelf! Voor zowel de groei als dit neerschrijven. Ik ben ook al héél wat veranderd, nu snap ik pas waarom ik mezelf helemaal niet zo leuk vond enkele jaren terug, maar er kan nog veel aan verbeterd worden!
  Naomi onlangs geplaatst…How to stay safe when traveling solo

  • Sandra

   Wat tof dat jij ook in positieve zin bent veranderd! Er kan altijd wel iets verbeterd worden denk ik, maar wees vooral tevreden met elk stapje. :)

 16. Nina Simplynspecial

  Wat een mooi artikel. En fijn om te lezen dat deze dingen allemaal achter je liggen. Ik ben helaas nog niet waar ik wil zijn, maar er wordt aan gewerkt :)
  Nina Simplynspecial onlangs geplaatst…5 dingen die niemand je vertelt over samenwonen

  • Sandra

   Ik weet zeker dat het met jou ook goed komt! Iedereen kan dit. Top dat er aan gewerkt wordt. :)

 17. Ysanne

  Wat een fijn stuk om te lezen :) Ik word er helemaal blij van. Mooi om te lezen hoe je nu in het leven staat en wat je allemaal van jezelf hebt kunnen leren.
  Ysanne onlangs geplaatst…REAL LIFE BEGINT WEER | SCRIPTIE, RITME & BLOG

  • Sandra

   En ik word blij van jouw reactie! Dankjewel Ysanne!

 18. Anne-Sterre

  Wat een heftige tijd heb je meegemaakt, ik heb je andere stukje ook met ongeloof gelezen. Ik snap echt niet dat artsen zo kunnen zijn, het bij iets simpels houden, maar dat heb ik helaas zelf ook wel eens ondervonden. Ik ben blij dat je nu zo sterk in je schoenen staat en ondanks alles overal iets positiefs uit weet te halen én dat ook nog eens kan overbrengen op andere mensen :)
  Anne-Sterre onlangs geplaatst…Doelen voor September

  • Sandra

   Naar dat jij ook van die artsen hebt getroffen. Altijd je ogen open houden en vertrouwen op je eigen gevoel. Het is helaas nou eenmaal zo dat je vaak voor jezelf moet vechten in de gezondheidszorg. Hopelijk gaat het met jou ook goed?!

 19. kim

  Nou ik heb dit ook met een big smile gelezen Sandra! Wat een fijne post en wat een leerervaringen :)
  Het klinkt een beetje gek, maar in de peride dat ik bijna het huis niet meer uitdurfde ben ik wel een stuk minder verlegen geworden. Eerst durfde ik mijn mond bijna niet open te doen en nu stap ik gemakkelijk op mensen af!
  kim onlangs geplaatst…Issues | Eten wat de pot schaft?

  • Sandra

   Wauw, dat vind ik echt een hele gave verandering! Inderdaad, het is niet echt iets wat je zou verwachten in zo’n situatie. Zo zie je maar, aan al het negatieve zit ook iets positiefs. :)

 20. Nesrin

  Heel mooi dat je dit met een big smile schrijft. Jij hebt zeker hele diepe downs gehad en elke up weet jij daarom met twee handen vast te pakken.
  Nesrin onlangs geplaatst…Ik voelde mij altijd het lelijke eendje #letsgetreal

  • Sandra

   Wat mooi omschreven Nesrin!

 21. Anna

  Jeetje, wat heb je al vroeg een heel heftige periode moeten doorstaan. Erg zwaar. Wel heel fijn dat je het in iets positiefs om hebt kunnen zetten en er veel van geleerd hebt. Super knap zeg :)! Fijn om te lezen dat het nu zoveel beter gaat! Hopelijk blijft dat zo :).
  Anna onlangs geplaatst…The JAB in Utrecht: easy vintage

  • Sandra

   Dankjewel voor je lieve woorden. Ik weet met 100% zeker dat het zo blijft! Ik vertrouw gewoon op mezelf en dan komt het helemaal goed. Het klinkt misschien stom, maar voor mij voelt dat wel zo, haha.:)

 22. Sas

  Wauw, mooi artikel heb je hiervan gemaakt. Mooi dat je dit ook op deze manier deelt. Fijn dat je deze post hebt getypt met een big smile, dat deze maar op je gezicht mag blijven!
  Sas onlangs geplaatst…Lijstje van vijf

  • Sandra

   Die big smile wordt alleen maar groter van jouw reactie en van alle anderen!

 23. Mirjam

  Wat knap dat je hierover durft te schrijven op je blog. Toppertje ben je. ;-)

  • Sandra

   Wat lief, ik ben er stil van. Dankje Mirjam!

 24. Marlijn

  Fijn dat je nu gelukkig bent, al heb je daar wel een heftige periode gehad. Mooi geschreven en je mag trots op jezelf zijn! Ga zo door.
  Marlijn onlangs geplaatst…Sportupdate: halve marathon gedachten

  • Sandra

   Ik ga zéker zo door! Het kan alleen nog maar beter worden. :)

 25. Rosanne

  Wat knap dat je hier over vertelt! Wat heb jij al een boel meegemaakt zeg. Maar mooi om te horen dat je er sterker uit bent gekomen!
  Rosanne onlangs geplaatst…Diary #37

  • Sandra

   Thanks Rosanne!

 26. Lisa

  Wat enorm mooi om te lezen hoe je gegroeid ben als persoon! Dat je zoveel negatieve dingen hebt kunnen omzetten naar positef. Ik hoop dat ik dat later ook kan zeggen!
  Lisa onlangs geplaatst…Mijn grote Treacle Moon liefde

  • Sandra

   Ik weet zeker dat jij dit later ook kan zeggen Lisa! Je leert overal van en overal wordt je als persoon sterker van. :)

 27. Lena

  Amai, heftig Sandra. Het leven is helaas niet altijd gemakkelijk en er zijn heel wat hindernissen die het soms een uitdaging maken. Het is knap dat je het positieve inziet van die moeilijke dingen en dat ze je sterker hebben gemaakt. Je lijkt me zo’n leuke en vooral positieve meid!
  Ik herken heel veel uit je artikel, alleen sta ik nog niet zo ver als jou. Ik moet nog wat werken aan m’n angst en onzelfzekerheid (is dat een woord? haha). Zelf heb ik het laatste jaar ook een grote verandering doorgemaakt, ik hou me veel minder vast aan het verleden en denk aan het nu. Ik kijk liever vooruit in plaats van achteruit. :)
  Lena onlangs geplaatst…“Mijn dochter en ik”

  • Sandra

   Elk stapje is er één Lena! Knap dat je vooruit gaat en dat je er aan werkt. Jij komt er wel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑