My Way of Exploring

7 Tips om meer rust te creëren

bloemen tips rust creëren
Al je dagen zijn volgepland, je rent van hot naar her en je hebt het idee dat je jezelf een beetje voorbij loopt. Herkenbaar? Er wordt tegenwoordig veel druk op mensen gezet. Je moét presteren, je moét goed geschoold zijn, je moét aan alle eisen voldoen. In de tijd die je voor jezelf hebt is het belangrijk om te ontspannen. Hoe doe je dat? Ik geef een aantal tips voor meer rust in je leven!

◊ Plannen
Ik kan het vaak genoeg zeggen. Plan alsjeblieft je dagen! Schrijf je activiteiten op van die dag en kijk wanneer de momenten zijn dat je tijd voor jezelf hebt. Schrijf ook op wanneer je bijvoorbeeld eet of doucht. Het klinkt suf, maar je hebt wel een duidelijk schema op deze manier. Meestal geeft zo’n overzicht al meer rust in je hoofd én je weet waar je aan toe bent. Je hoeft immers niet alles meer te onthouden wat je die dag moet doen want dit staat nu op papier. Kleur de inspan-momenten rood en de ontspan-momenten blauw. Zo kun je goed zien hoe de verdeling van jouw dag is. Probeer je schema zo in te vullen dat het zich afwisselt en dat je dus een balans vindt tussen inspanning en ontspanning.

◊ Doe je telefoon uit
Doe je telefoon uit of zet hem op stil en gooi (figuurlijk…) hem in de hoek van de kamer. Ik doe dit steeds vaker. Ik merk dat ik veel meer rust in mijn hoofd heb sinds ik hem soms gewoon ergens anders leg zodat ik er niet op kan kijken. Mijn telefoon heb ik eigenlijk altijd op stil staan, maar wat ik ook regelmatig doe is alle berichten die ik krijg wegklikken en er pas later naar kijken. Ik merk dat ik helemaal gek word als ik de hele dag door berichtjes of meldingen krijg. Als het echt heel belangrijk is dan bellen ze je wel, toch? Bij mij werkt dit in ieder geval heel goed en ik merk dat het mij goed doet!

◊ Bewegen
Om alle indrukken van de dag te verwerken kun je ’s avonds bijvoorbeeld een rondje gaan wandelen voordat je gaat slapen. Frisse lucht voordat je gaat slapen is sowieso goed én je hebt gelijk je beweging voor die dag gehad. Twee vliegen in één klap! Het is een feit dat bewegen helpt om je hoofd leeg te maken. Ideaal om dus ’s avonds nog een rondje te wandelen, zodat je je bed in kan stappen met een leeg en fris hoofd. Hetzelfde geldt voor wat intensievere sporten. Het is goed voor je lichaam, maar óók voor je geest.

◊ Ritme en regelmaat
Ritme en regelmaat is zó belangrijk. Spreek met jezelf af dat je opstaat en naar bed gaat op vaste tijden. Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt natuurlijk per persoon, maar het gemiddelde is zo ongeveer 8 uur per nacht. Te lang slapen zorgt er ook voor dat je moe wordt, dus doe dit niet te vaak! (Ook al is het erg verleidelijk…)

◊ Een opgeruimde omgeving
Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd. Stop gelijk je vieze borden etc. in de vaatwasser en laat ze dus niet op de aanrecht staan. Dit is een kleine moeite en het oogt opgeruimd. Laat niet van alles op de bureau rond slingeren als je aan het leren bent. Ruim dit eerst op voordat je gaat beginnen. Van dit soort kleine dingen creëer je rust in je hoofd en wordt je minder snel afgeleidt.

◊  Durf nee te zeggen
Nee zeggen is iets wat niet iedereen even gemakkelijk afgaat. Als iemand iets aan je vraagt om te doen, maar je hebt eigenlijk al iets anders op de planning staan, wat doe je dan? Natuurlijk moet je kijken waar je zélf behoefte aan hebt. Maar als je liever je eigen planning afloopt, doe dat dan zeker en durf nee te zeggen als iemand je iets vraagt. Je hebt er niks aan als je planning hierdoor in de soep loopt en als dit vervolgens dan stress oplevert, toch?

◊  Onstpannen
Vergeet echt niet om ontspan-momenten óók in te plannen. Als je dit niet doet ga je er op een geven moment zelf aan onderdoor, en dat is iets wat je beter kan voorkomen. Wat ontspanning inhoudt verschilt per persoon. Maar ik adviseer om ook iets zónder beeldscherm te doen. Tegenwoordig grijpen we toch snel naar onze laptop, naar de tv of onze telefoon. Maar zoiets als muziek luisteren, naar buiten gaan of bijvoorbeeld gaan fotograferen kan misschien ook wel ontspannend werken voor jou!

Bij mij helpen deze dingen stuk voor stuk heel goed. Ik hoop dat je uit het bovenstaande iets hebt kunnen halen en je dit kan toepassen in je eigen leven. Ik ben erg benieuwd of je iets aan mijn tips hebt!

Wat helpt bij jou om rust in je leven te creëren?

6 Comments

 1. Lisa

  Fijne tips!

  • Sandra

   Leuk om te horen! Ik hoop dat je er iets aan hebt. :-)

 2. Sanne Marlijn

  Je slaat de spijker op zijn kop! Ik neem ook eigenlijk veel te weinig rust en heb gemerkt dat ik er echt behoefte aan heb om soms mijn mobiel even weg te leggen, of gewoon eens met een boekje op de bank te zitten. Maar ik ben van mezelf gewoon een onrustig persoon, en ik vind het moeilijk om dat te doorbreken. Tegenwoordig durf ik wel beter nee te zeggen.

  • Sandra

   Goed dat je je er bewust van bent, dat je te weinig rust neemt. Ook dat je al beter nee durft te zeggen. Dat zijn in ieder geval al twee stappen in de goede richting! Ik hoop dat het je lukt om het te doorbreken. Rust momenten zijn belangrijk en het fijne is dat je er vaak ook weer positieve energie uithaalt. Succes ermee!

 3. Evelien

  Tot een jaar geleden had ik mijn telefoon altijd op stil staan. Ik kreeg toen nog niet veel WhatsApps, had wel af en toe dat ik iets te laat las maar niks heftigs. Nu krijg ik vaker een WhatsApp en draag ik mijn telefoon altijd bij me. Inderdaad iets wat heel jammer is. Toch heeft het ook wel weer iets ontspannends om te kletsen met vrienden op WhatsApp! Beetje dubbel dus

  • Sandra

   Dat dubbele gevoel herken ik wel. Het kan natuurlijk ook ontspannend zijn om te whatsappen. Proberen om een goede balans hierin te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑