My Way of Exploring

15 Manieren om je hoofd leeg te maken (en ik pas ze al jaren toe!)

flower bloem bramen
Een hoofd bom vol met gedachtes, emoties die daarbij komen kijken en gevoelens die ook een rol spelen. Het is de truck om je hoofd niet over te laten lopen, en daarom is het belangrijk om regelmatig je hoofd leegmaken. Ik heb jaren geleden in therapie geleerd hoe ik dit moet doen en nog steeds pas ik deze manieren elke dag toe, mét succes! Ik deel mijn 15 trucjes om mijn hoofd leeg te maken, in de hoop dat het voor jou ook werkt. Ik ben vooral ook benieuwd hoe jij je hoofd leeg maakt! Wat is jouw manier?

Ik ben sowieso van mening dat het voor iedereen anders is hoe je je hoofd leeg kunt maken. Het is ook echt een gevoelskwestie denk ik, want je kunt wel een manier gaan toepassen, maar als je daar niet achter staat of niet goed bij voelt, dan heeft het al geen nut meer. Denk aan bijvoorbeeld yoga, daar zal niet iedereen zich lekker bij voelen. Snap je wat ik bedoel?

Zo’n, even rekenen hoor haha, 6/7 jaar geleden had ik een psychologe die heel fijn mij hielp om manieren te vinden hoe ik mijn hoofd leeg kan maken. Ik was in die tijd aardig van pad en mijn hoofd liep over met te veel dingen waar een 15 jarige nog niet over na hoort te denken, maar helaas liep dit bij mij een beetje anders. Ik heb toen, na een hele zoektocht, manieren gevonden waardoor ik weer een ‘fris koppie’ krijg. Die pas ik nu nog steeds toe en het lijkt mij wel leuk om deze manieren te delen. :)

¤ Wandelen
Deze steekt overal met kop en schouders boven uit. Wandelen is voor mij de allerbeste manier om mijn gedachten te ordenen en mijn hoofd leeg te maken. Sowieso is uit onderzoek gebleken dat bewegen heel goed is voor je mentale gesteldheid, naast dat het lichamelijk natuurlijk ook goed is. Ik moest toentertijd van mijn psychologe elke dag wandelen. Dit was de allereerste stap naar een gezonde geest, en jep, dat heeft zeker geholpen. Dus: ga wandelen!

¤ Schrijven
Iedere avond voordat je naar bed gaat opschrijven waar je op dat moment aan denkt en/of mee zit is écht helpend! Je hebt hier geen zin in he? Heel herkenbaar hoor, dat had ik toen ook nooit. Maar wat ben ik maar al te blij dat ik toen wél heb doorgezet en wél elke avond een moment heb genomen om dingen op te schrijven waar ik op dat moment mee zat. Je schrijft het op en je leegt je hoofd hiermee. Zijn het frustrerende of bozige dingen? Verscheuren het daarna lekker! Zo, dat ben je kwijt.

¤ Muziek luisteren
Van muziek kun je heel rustig worden en relaxen. Maar er is een maar! Doe dit wel op bed of ga er lekker voor zitten. Geen schermpje, maar alleen even muziek. Gewoon lekker iets opzetten waar je op dat moment zin in hebt. Klinkt suf en misschien totaal niet helpend, maar het gaat er om dat je echt goed

¤ Hardlopen
Eigenlijk is hardlopen mijn nummer 1, maar omdat ik dat nu niet meer kan door een chronische oorspeekselklierontsteking (ja, nog steeds ja) doe ik dit niet. Toch was het voorheen wel de allerbeste methode op mijn hoofd lekker leeg te maken en te relaxen. Dit is dus zeker een tip!

¤ Prioriteiten lijst maken
Als je hoofd vol zit met dingen die je nog moet doen, dan is het handig om een prioriteiten lijstje te maken. Wat moet op korte termijn (dus wat is het belangrijkst) gebeuren en wat op langere termijn (wat is minder belangrijk)? Als je dit opschrijft en dus verdeelt onder die twee categorieën, dan zijn én die gedachten uit je hoofd, maar ook heb je een overzicht zodat je niet meer alles hoeft te onthouden.

¤ Spuien
Lekker spuien, oftewel: zoek iemand die je 100% vertrouwd en tegen wie je alles wat er in je hoofd rondspookt gaat vertellen. Soms hoeft iemand niet eens zo veel terug te zeggen, maar is het al fijn om het kwijt te zijn en het te delen. Als je ergens echt mee zit, dan zou ik wel iemand kiezen waarvan je weet dat diegene mee kan denken en goed kan luisteren.

¤ Muziekinstrument bespelen
Dit heeft bij mij ontzettend geholpen! Ik speelde jaren geleden gitaar en mijn psychologe heeft mij toen wel een beetje aangedrongen om hier vaker mee bezig te zijn. Waarom? Je zit met je volle gedachten bij wat je doet. Als je gitaar speelt, dan kan je echt niet bezig zijn met wat er allemaal in je hoofd om gaat (tenzij je een mega goede multitasker bent). Muziek luisteren is dus een goede manier, maar muziek maken zeker ook.

¤ Mindfulness 
Ook hiermee heb ik kennis leren maken toen ik in therapie zat. Hoe adem je? Hoog of laag? Diep of juist niet? Snel of langzaam? Concentreer je daar op. Er zijn echt genoeg oefeningen die je helemaal zen kunnen krijgen. Internet staat er vol mee!

¤ Douchen/badderen
Neem een lekkere warme ontspannende douche en neem tijd voor jezelf. Kies een lekkere douchegel en bodylotion uit, knip en lak je nagels, doe een maskertje op. Ga zo maar door! Dit kan heel ontspannend werken en ontspanning zorgt er voor dat je je gedachten verzet en niet de hele tijd bezig bent in je hoofd.

¤ Lezen
Als je gaat lezen moet je je volle concentratie hier op zetten, anders kan je het boek net zo goed weer dichtslaan. Een leuk boek of tijdschrift lezen kan er voor zorgen dat je lekker ontspannen wordt en je je hoofd even leeg kan maken. Nu heeft dit bij mij niet altijd geholpen, maar omdat ik weet dat het bij veel andere mensen wél werkt, zet ik hem er wel bij. Ik bedenk mij nu ineens dat een luisterboek ook nog een optie is! Hé, dat ga ik ook eens proberen! Iemand hier ervaring mee?

¤ Koken/bakken
Zoek een leuk recept op, verzamel de ingrediënten bij elkaar en ga het maken! Het leuke aan koken of iets bakken is dat je het daarna natuurlijk lekker op kan eten. Naast ontspanning is dit is ook nog eens een verwen momentje voor jezelf! Twee vliegen in één klap, joehoe. Voor mij was dit heel helpend toen ik nog regelmatig een overvol hoofd had.

¤ Blaas al je gedachten weg
Toen mij psychologe toentertijd mij dit vertelde lachte ik haar stiekem uit. Ik geloofde er niks van dat je je gedachten je hoofd uit kon blazen. Ja da-hag, haha! Maar des te meer verbaasd was ik toen ik het probeerde en het hielp. Bizar, maar toch echt iets wat ik nog steeds zó vaak doe! Blaas alle nare gedachten weg en ga gelijk iets leuks doen. Probeer het maar eens! Ik vind het echt een wondermiddel.

¤ Film of serie kijken 
Dit is iets wat voor mij pas sinds kort helpend is. Een nieuwe manier voor mij dus! Ik kon voorheen nooit ontspannen (en dus mijn hoofd leegmaken) tijdens het kijken van een film of serie. Ik kan mij er niet op concentreren en vond het vaak ook niet eens zo leuk. Sinds kort is dit dus anders! Ik ben er achter gekomen dat een serie kijken mij óók kan helpen om mijn hoofd leeg te maken. Even nergens aan denken en hersenloos een serie volgen. Heerlijk! Al moet de serie of film dan natuurlijk wel leuk zijn, haha.

¤ Vrolijke mensen opzoeken
Je vriend, een vriendin, ouders, broers, zussen… Ga zo maar door. Ik vind het vaak heel fijn om mijn hoofd te legen door vrolijken mensen op te zien. Zo kan ik goed lachen met en om mijn vriend en vind ik mijn neefjes en nichtje ook ontzettend grappig. Kinderen kunnen zulke gekke en grappige dingen doen en zeggen! Op zo’n moment vergeet ik dan alles wat er in mijn hoofd zit en door de positieve energie die ik krijg leeg ik mijn hoofd. Zo fijn!

¤ Visualiseren en relativeren
Is alles waar je over nadenkt wel écht zo belangrijk? Of maak jij er een groter ding van dan dat het daadwerkelijk is? Wat zijn de positieve kanten? Vaak maak je je onnodig druk en komen daar steeds meer gedachten uit voort die zich lekker in jouw hoofd gaan nestelen. Erg vervelend en eigenlijk helemaal niet nodig! Beeld je de dingen in die in je hoofd rondspoken en ga na of je daadwerkelijk wel zo veel negatieve gedachten daarbij moet hebben, of dat je je eigenlijk druk maakt om niks. Dit kan je opluchten, dus visualiseer en relativeer vooral als je ergens mee zit. Hierdoor kun je waarschijnlijk al een aantal (nare) gedachten schrappen! Hoppa, daar hoef je dan lekker niet meer over na te denken.

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een mindstyle artikel online heb gezet. Waarom weet ik eigenlijk niet, want ik vind het, vanuit mijn opleiding en interesses gezien, ontzettend leuk en interessant om hier over te schrijven. Ik hoop dus ook dat ik jullie heb kunnen inspireren met dit artikel. Hopelijk heb je er iets aan! Als jij nog iets weet wat bij jou ontzettend goed helpt, laat het mij dan vooral weten. Ik sta altijd open om nieuwe manieren uit te proberen! :)

Hoe maak jij jouw hoofd leeg?

46 Comments

 1. Kim

  lezen werkt voor mij heel goed. Net als tekenen trouwens! Dat blazen ga ik een keer proberen hahaha.

  • Sandra

   Haha, moet je echt doen hoor! Wie weet helpt het bij jou ook wel. :) Tekenen is ook een goede ja. Bij mij werkt het niet, maar bij heel veel mensen wel. Fijn dat het voor jou ook een fijne manier is!

 2. Babs

  Ik zat nu al te blazen, hahaha. Ik heb ook een cursus mindfulness gedaan en soms probeer ik het weer toe te passen. Ik ging een tijdje terug ook iedere avond wandelen. Vond het heerlijk eigenlijk. (waarom doe ik dat niet meer… misschien weer eens doen, ik woon nu in een andere omgeving)
  Ik moet ook af en toe mijn hoofd leegmaken, en ik denk dat veel mensen zeker wat aan deze tips hebben!

  • Sandra

   Moet je weer gaan doen joh! Wandelen is echt heel goed voor zó veel dingen. Kun je gelijk den nieuwe omgeving verkennen. :)

 3. Silke

  Dat blazen ga ik onthouden, want ik heb eigenlijk het gevoel dat dat bij mij zou werken. Wandelen helpt echt zo hard hé! Ik doe het aaaaltijd in de examens, en het doet me altijd heel erg beel deugd. En als ik dit weekend thuisben, moet ik écht weer eens piano spelen haha, het is al zo lang geleden. Liefs!
  Silke onlangs geplaatst…Fotografie | Cleymans en Van Geel & Scala

  • Sandra

   Heb je het inmiddels al geprobeerd? Het is echt een wondermiddel, hihi. Wandelen is inderdaad een top manier om jezelf rustiger te maken. En oeeh, ik ben nog steeds zo jaloers op jouw geweldige piano kunsten!!!

 4. Evelien

  Wat een super fijn artikel, ik vind wandelen wel een hele goede, doe ik eigenlijk te weinig als je hoofd helemaal over loopt. En het blazen kende ik nog niet, ga ik ook eens proberen! <3
  liefs,
  evelien

  • Sandra

   Heb je het nog geprobeerd? :D

 5. Bente

  Mooi lijstje! En heel veel zijn herkenbare leegmakers voor mij ;): wandelen, hardlopen, lezen, koken/bakken, lekker in bad, een serietje kijken.. Ik doe het allemaal :)

  • Sandra

   Niiiiiice! Goed bezig, hihi.

 6. Rachel

  Ik heb nog nooit gehoord van het woord spuien, dit doe ik vaak bij twee van mijn vriendinnen. allebei een eerlijke mening en ze luisteren goed

  • Sandra

   Haha, ik bedoel daar mee om alles uit je te gooien zeg maar. Gewoon even lekker ‘spuien’. :p Fijn dat je zo goed bij twee vriendinnen terecht kan!

 7. Joyce rdt

  Om mijn hoofd leeg te maken ga ik hardlopen of fietsen. Ik vind het soms ook heel fijn om een film te kijken die nergens over gaat, gewoon even ontspannen en verstand op 0. Liefs.x

  • Sandra

   Fijn dat deze dingen voor jou zo goed helpen! Even lekker verstand op 0 en een film kijken is inderdaad ook echt lekker. :)

 8. Sabine

  Veel van deze werken goed! Het huis uit gaan, wandelen, lezen, film kijken en vooral schrijven. Lekker bezig zijn met iets creatiefs. Sporten ook, lekker spinnen in de sportschool :)

  • Sandra

   Oeh, spinnen in de sportschool lijkt mij ook heel fijn nu je het zegt!

 9. Maaike

  Wat een goede tips allemaal! Mindfullness heeft mij ook erg geholpen, net als alles opschrijven wat er in je hoofd zit ’s avonds laat voordat je gaat slapen. Dat zijn ook mijn beste twee dingen die helpen tegen een druk hoofd :)

  • Sandra

   Super dat deze dingen bij jou goed helpen. Het is veel waard om deze manieren steeds weer opnieuw toe te kunnen passen! :)

 10. Laura

  Zulke goede tips weer! Ik vind het ook heerlijk om uit school muziek te luisteren op de fiets. En afspreken met vrienden is ook zo fijn!

  • Sandra

   Dat kan ik mij wel voorstellen, dat je het na zo’n schooldag fijn vind om op school lekker muziek te luisteren op de fiets!

 11. Evelien

  Wat een goede tips allemaal! Ik vind bewegen heel fijn, muziek luisteren, lezen… eigenlijk alles waabij je je even op iets anders moet concentreren, geen tijd meer om te (over)denken, haha :-)

  • Sandra

   Precies! Lekker je zinnen helemaal ergens anders op zetten. :)

 12. Simone

  Het ligt er een beetje aan waarmee ik in mijn hoofd druk ben. Soms schrijf ik het van mij af. Soms helpt het om een rondje met de hond te lopen of lekker te winkelen (zonder iets te kopen)..

  • Sandra

   Daar heb je wel gelijk in. Het ligt er natuurlijk ook wel aan of het veel positieve of negatieve dingen zijn en wat daar dan tegen helpt!

 13. Anne-Sterre

  Zo veel herkenbaarheid, maar daarom niet minder fijn om het zo hier te zien staan. Ik hou wel van een soort stok achter de deur, mezelf eraan te herinneren dat er echt heel veel dingen zijn om mezelf weer moed in te spreken, blij te zijn als het even minder gaat. Het zijn zulke simpele dingen die heel goed (kunnen) helpen :)

  • Sandra

   Fijn om te horen dat je zo’n artikel als deze fijn vind om als stok achter de deur te hebben! Mijn missie is geslaagd als ik dit lees, hihi.

 14. Jonna@Burgertrutjes

  Koken en muziek luisteren werkt bij mij het beste :)
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Inspiratie voor de feestdagen – The basics #1

  • Sandra

   En dat zijn twee heeeele fijne dingen! :)

 15. Kim

  Heel herkenbaar dat je hoofd af en toe té vol zit. Ik heb dat momenteel. Ik moet echt even wat doen om m’n leven weer together te krijgen, zeg maar. Haha. Ik doe dan liever niks, dan wel wat te doen. Mijn kamer is nu ook een zooi en ik zeg al weken dat ik lades ga uitzoeken, maar ik weet ff niet meer waar ik moet beginnen. Als dat opgeruimd is, dan is m’n hoofd ook al een stuk leger. Je hebt me geïnspireerd, want ik hoef vanmiddag onverwacht niet te werken en ik weet nu wat me te doen staat, haha. Oh ja, m’n agenda even goed doorlopen en helemaal tot in details bijwerken helpt mij ook om rust te creëren. Wat tof dat je opgedane kennis en ervaring met ons deelt als tips :)

  • Sandra

   Heel veel succes met jezelf herpakken Kim! Ik weet zeker dat het je lukt. :) Even weer wat positiviteit zoeken en je hoofd leegmaken. Komt goed. :)

 16. marleen@burgertrutjes

  Goeie tips! Tekenen, schrijven en wandelen werken voor mij het beste. En schoonmaken, maar als ik dan moet kiezen ga ik liever tekenen ;-)

  • Sandra

   Hahah, dat je dat dan kiest begrijp ik wel!

 17. Daniëlle

  Sporten is voor mij ook een goede! Even een stukje hardlopen is super fijn :)

  • Sandra

   Ja!!

 18. Marsha

  Ik probeer al heel veel van de tips die jij heb gegeven, maar helaas werkt het niet altijd. Misschien moet ik toch maar gaan proberen om te blazen! ;)
  Marsha onlangs geplaatst…Vakantie op de Canarische eilanden, Lanzarote | Deel 2

  • Sandra

   Moet je serieus echt een keer proberen hoor. Het is echt een wondermiddel vind ik!

 19. Romi

  Leuk artikel met goede tips.
  Hardop meezingen met mijn favoriete muziek en tuinieren helpen mij mijn hoofd goed leeg te maken. Heerlijk!

  • Sandra

   Ah wat fijn dat deze dingen zo goed werken bij jou! Tof dat tuinieren zo goed werkt. :D

 20. Marcella

  Toen ik de titel las dacht ik direct aan wandelen. Zo fijn is dat! Het maakt me rustig en helpt me dingen op een rijtje te zetten. Met fietsen of zwemmen lukt me dit trouwens ook aardig, maar wandelen is top. Om mezelf weer op te laden werkt muziek erg goed!

  • Sandra

   Wandelen is en blijft gewoon goed voor heel veel dingen! Grappig dat dit gelijk bij jou te binnen schoot toen je de titel las, haha.

 21. Nicole

  Wat een goede manieren. Wat voor mij goed werkt is lezen of iets doen waar ik mijn volle aandacht bij moet hebben, maar niet te ingewikkeld is ;)

  • Sandra

   Jep, daar kan ik mij ook in vinden! Het moet niet té ingewikkeld zijn. Dan zou ik me gaan irriteren, haha. Jij ook?

 22. Eva

  Op de bank zitten en onbeperkt Netflix aan met een serie die ik al ken. De beste manier voor mij om even mijn hoofd tot rust te laten komen.

  • Sandra

   Wat een fijne manier Eva! Goed dat dit voor jou werkt. :)

 23. Eline

  Tijdens het koken kan ik me ook echt ontspannen! Of wandelen, dat is echt mijn favoriet uit het rijtje. Lekker de natuur in.

  • Sandra

   Top dat dit jouw manieren zijn om lekker te ontspannen! Weten waar je rustig van wordt is goud waard. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑