My Way of Exploring

10 Tips om een herfstdip tegen te gaan of te verminderen

10 Tips om een herfstdip tegen te gaan of te verminderen
Het is vandaag 21 september. Weet je wat dat betekent? Dat het vandaag officieel herfst is. Nu had ik er tot vorig jaar een enorme hekel aan, maar sinds een jaar vind ik het dus ineens veel minder erg. Geen herfstdip meer voor mij! Hoe ik dat doe? Ik geef je vandaag 10 tips. Bij mij werken ze en ik hoop bij jou ook!

Ik weet heel goed hoe het voelt, zo’n herfstdip. Ik heb er altijd al last van gehad en vond het vreselijk wanneer de zomer voorbij was. De kou, de regen, allemaal gladde bladeren op de weg, de bomen die weer kaal worden, het wordt vroeg donker, het idee dat het nog heel lang duurt voordat het eindelijk weer lente/zomer is… Ik had hier altijd heel veel moeite mee. Het gekke is dat ik sinds vorig jaar er ineens veel minder last van heb. Of eigenlijk: ik heb er helemaal géén last meer van! Er zijn een aantal dingen die mij opvallen en waarvan ik denk dat ze helpen aan jezelf positiever op te stellen in de herfst en zodat je misschien minder last van zo’n irritante herfstdip krijgt.

× Zorg voor warmte
Het wordt weer kouder en dat is niet bepaald goed voor je humeur als je van warmte houdt. Wat ik merk is dat ik me veel fijner voel als ik het warm heb en dat ik me daardoor mentaal en fysiek beter ga voelen. Koop een leuke plaid waar je lekker onder kunt kruipen of zorg dat je een elektrische deken, kruik of pittenzak hebt. Denk ook aan fijne truien, lekkere dikke pyjama’s en dikke huissokken of pantoffels.

× Kijk naar de natuur
Hoe ik eerst altijd een hekel had aan al die bladeren op straat, heb ik nu ineens liefde ontwikkelt voor diezelfde blaadjes. Kijk eens hoe mooi die kleuren zijn! Wat is de natuur prach-tig tijdens de herfst. Ik merk dat ik dit pas ben gaan zien sinds ik met fotografie bezig ben. Dit dwingt je echt om naar dit soort kleine dingen te kijken. Daardoor heb ik ontdekt dat de herfst het meest prachtige seizoen is om te fotograferen als het om de natuur gaat. Zo zie je maar, bouw de negatieve dingen (kaal wordende bomen, bladeren smurrie op de weg, soms gladde wegen door de bladeren) om tot iets positiefs (mooie natuur, prachtige kleuren, perfecte tijd om te fotograferen). :)

× Beweeg: rustgevende avondwandeling in het donker
Het wordt weer vroeg donker in de herfst. Dat is wel weer even flink wennen vind ik altijd. Maar hey, weet je wat de andere kant is? Je kunt wel lekker ’s avonds bijvoorbeeld een wandeling maken in het donker, ook al is het nog niet zo laat. Het fijne vind ik dan dat je niet zo veel prikkels krijgt omdat het donker is. Ik vind wandelen in het donker rustgevender (tenzij ik op wegen loop waar enorm veel felle lichten zijn). Probeer het eens zou ik zeggen! Zo zal je misschien dat het eerder donker wordt wel meer waarderen. Of nouja… In ieder geval iets positiefs er in zien.

× Geef toe aan jezelf
Ik merk dat ik, doordat het sneller donker wordt, sneller moe wordt in de avond. De aanmaak van melatonine zal wel eerder gestimuleerd worden nu… Ik kan dan wel opblijven omdat het ‘nog maar half 10 is’, maar als ik moe ben dan ben ik moe. Op naar bed dus! Geef toe aan jezelf en zorg dat je een fijn ritme creëert. Ik merk dat dit heel goed helpt om wat uitgeruster te zijn en daardoor ook minder snel in een negatieve spiraal (a la herfstdip) terecht kom.

× Zorg voor gezelligheid
Één van de fijnste dingen aan de herfst en winter? Weer geurkaarsen branden, je huis weer gezellig maken met leuke en gezellige accessoires, je overvolle theedoos op tafel en lekker knus op de bank opwarmen met je mok in je handen. Do you know what I mean? Ik ben dit soort dingen echt meer gaan waarderen omdat ik hier meer oog voor heb gekregen. Als ik meer gezelligheid creëer, dan is het automatisch voor jezelf ook veel comfortabeler en zul je daardoor vanzelf een betere mood krijgen. :)

× Probeer lekkere recepten uit
Ik hou van koken, alleen neem ik er nooit die tijd voor. Al helemaal niet in de lente en zomer, merk ik. Waarom? Omdat ik dan veel liever andere dingen doe! In de herfst en winter begint het weer te kriebelen om lekker de keuken in te duiken en je, terwijl het hoost van de regen, een nieuw recept probeert. Ik ben bijvoorbeeld in de koudere maanden gek op soep, terwijl ik dat de rest van het jaar niet zo aantrekkelijk vind. Een lekker vegetarisch groentesoepje of broccolisoep… Hmmm! Of ga iets lekkers bakken, zoals brownies, een cake of bananenbrood. Ik merk dat ik, doordat ik nu uitgebreid(er) koken met de herfst en winter associeer, dit een super leuke bezigheid vind in dit seizoen. Daardoor heb ik weer iets positiefs aan de herfst ontdekt! Let trouwens wel op dat je voornamelijk gezond eet, want dat draagt ook bij aan hoe je je voelt.

× Besteed aandacht aan je uiterlijk
Dit heb ik vorig jaar écht ontdekt. Ook al koop ik maar drie nieuwe dingen voor de herfst, het helpt voor mij écht om iets nieuws en leuks aan te kunnen trekken. Ik voel me dan gelijk beter en fitter. Eigenlijk geldt dit wel voor elk seizoen, maar toch wil ik het nu ook nog even uitlichten. Als je iets aan hebt waar je je fijn en zelfverzekerd in voelt, dan voel je je automatisch beter. Ook helpt het bij mij om ook make-up te dragen als ik alleen maar binnen zit en niet weg hoeft, puur voor mijn ‘ik zie er nu tenminste niet als een vogelverschrikker uit’ gevoel. Haha!

× Ga naar buiten!
Heb je de neiging om in deze maanden binnen te blijven? Niet doen! Je gaat je beter voelen van zonlicht en het is ook nog eens goed voor je om buiten te zijn (en te bewegen). Ik zorg dat ik elke dag een wandeling maak, tenzij het echt stormt en het hoost van de regen. Bewegen is goed voor je lichaam en geest en dus ook om je herfstdip tegen te gaan of te verminderen. Daarnaast is het extra mooi meenomen als de zon ook nog eens schijnt natuurlijk. Hallo Vitamine D!

× Maak een lijst met fijne dingen om binnen te doen
Wat vind je leuk om binnen te doen? In de herfst heb je meer kans op regen, smerig weer en herfststormen, dus je zult dan waarschijnlijk automatisch jezelf meer binnen moeten vermaken. Ik merkte voorheen dat ik mezelf dan ging vervelen. Ik wist uit de frustratie over het vieze weer gewoon écht niet meer wat ik kon gaan doen. Inmiddels weet ik heel goed wat ik leuk vind om te doen ter ontspanning en word ik automatisch minder somber als ik zie dat het regent, want ik heb immers toch genoeg leuke of nuttige dingen te doen waarbij het niet uitmaakt wat voor weer het is!

× Plan leuke dingen in
Wanneer je jezelf niet zo fijn voelt door een herfstdip zal je misschien meer in je cocon kruipen en minder leuke dingen gaan doen. De zin ontbreekt? Geen fut? Maar weet je dat je van leuke dingen doen positieve energie krijgt en je je daardoor beter gaat voelen? Je krijgt er echt een boost van. Zorg dus dat je leuke dingen doet en ook kan uitkijken naar leuke dingen die op de planning staan. Een dagje winkelen, lekker ergens lunchen met een vriendin, een middagje thee drinken bijpraten met iemand, uiteten gaan, een Netflix marathon dag houden… En eh, houd je van de feestdagen? Bedenk je dan dat die er ook weer aankomen! Leuk!

Ik hou van de warmte en de zon, maar sinds ik al deze dingen toepas vind ik het ineens minder erg als de zomer voorbij is. En dat terwijl ik écht een zomer mens ben. Al merk ik wel dat ik dit jaar ineens uitkijk naar de herfst? Haha, wat gek. Zo ken ik mezelf helemaal niet! Komt denk omdat ik al die positieve dingen er aan kan linken. Ik denk dat dit wel zo ongeveer de meest helpende dingen voor mij zijn. Kort samengevat? Zoek de positieve kanten op, zoals misschien de bovenstaande dingen, van deze maanden. Ik hoop dat je er iets uit hebt kunnen pikken waarvan je denkt: ”Ja, dat ga ik écht proberen!”. Of misschien heb jij nog wel andere trucjes? Probeer in ieder geval de fijne dingen in te zien en je mindset te veranderen, hoe lastig dat ook kan zijn. Elke kleine stap is er één en zal sowieso bijdragen aan een minder somber en futloos gevoel. :)

Heb jij snel last van een herfstdip?

19 Comments

 1. Shirley

  De laatste jaren begin in de herfst net als jij meer te waarderen en eigenlijk op dezelfde manier als jij beschrijft. Ik blijf naar buiten gaan, plan leuke dingen, focus me op de positieve kanten. Als ik met de trein naar mijn werk moet in een herfststorm is het soms wat minder leuk, maar over het algemeen sta ik er wat positiever in!

 2. Romy

  Wat een goede tips! Ik herken me echt precies in wat je beschrijft. Ik had altijd een hekel aan de herfst, maar inmiddels ben ik dit seizoen echt gaan waarderen. Alleen al omdat alles er zo mooi uitziet en omdat je het dan binnen extra gezellig kunt maken én je fijne trui weer uit de kast kunt halen. De herfst zal nooit mijn favoriete seizoen worden, maar heeft zeker wel zijn charmes :)
  Romy onlangs geplaatst…Favorieten – september | panty, lipstick & dopper

 3. Darina

  Ik vind de herfst een prachtig seizoen. Al die mooie kleuren en gezelligheid binnen. Goede tips!
  Darina onlangs geplaatst…10 Things That Make My Life Beautiful

 4. Sylvia

  als je bijna het hele jaar in het buitenland verblijft ga je de herfst wel missen. Die mooie kleuren en tamme kastanjes of beukennootjes zoeken, heerlijk met een dekentje op de bank en een kop warme choco.

  Maar als ik eerlijk ben, ben ik ook wel weer heel blij dat ik meestal na 2 of 3 weken weer terug naar de zon mag. Veel te koud voor een koukleum zoals ik
  Sylvia onlangs geplaatst…Spam je blog!

 5. Eline

  Ik vind het zo mooi om de bladeren iedere dag te zien verkleuren. Steeds als ik opsta word ik verrast met al die prachtige kleuren buiten!

 6. Aneta

  Nee ik heb zeker geen last van een herfstdip. Ieder jaar getijden heeft wel iets moois.
  Aneta onlangs geplaatst…Kinderen vaker gedragsproblemen bij wisselende bedtijden (onderzoek)

 7. Anne - Ditisanne.nl

  Ik heb gelukkig niet zo’n last van de herfstdip, vind het juist een leuke periode, de aanloop naar Kerst, de prachtige natuur enzovoorts. Ik heb meer last van de winterblues, zo aan het einde van de winter. Dus kan je tips dan ongetwijfeld alsnog gebruiken!! ?
  Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Een roadtrip door het Toscaanse Val d’Orcia

 8. evelien

  Ik heb nooit zo heel erg last van een herfstdip, ik kijk altijd wel weer uit naar alle seizoenen, maar ik vind leuke plannen maken altijd erg fijn en zeker genieten van het fijne weer <3
  Liefs,
  Evelien

 9. Robin Valentine

  Een dip heb ik niet perse, ik ben wel een beetje grieperig. Je tips zijn wel handig en kloppen wel, de bomen buiten zijn wel enorm mooi zo. :) Ik vind de kachel en kaarsjes aan ook altijd erg gezellig.

 10. Loes

  Ik heb eigenlijk nooit heel erg last van een herfstdip, behalve dat ik meer moeite heb met uit bed komen etc. Ik probeer er gewoon van te genieten: warme koppen thee, dekentjes, de tikkende regen tegen het raam. Ik houd ervan!
  Loes onlangs geplaatst…Review – Estée Lauder DayWear Advanced Multi-Protection Anti-Oxidant Crème

 11. Sonja

  Oeh ik heb eigenlijk best wel zin in de herfst, dit seizoen heb ik vorig jaar gemist doordat ik in het buitenland was! Ik hou echt van de blaadjes en dat het weer iets frisser wordt enzo. De dip komt bij mij altijd pas in november ergens, dus daar zie ik dan wel weer een beetje tegenop… Je geeft wel hele goede tips, vooral elke dag eventjes tóch die wandeling maken lijkt me heel goed! En in het donker wandelen ben ik heel benieuwd naar nu;)
  Sonja onlangs geplaatst…afgestudeerd (01): ik ben een millenial

 12. Simone

  Allemaal tips waar ik me heel erg in kan vinden! Door in de herfst naar buiten te gaan en van de natuur te genieten kan ik écht rustig worden en me heel blij voelen. Ook bewust tijd inplannen voor een avondje me-time op de bank met kaarsjes, thee etc. helpt altijd heel goed!

 13. Bente

  Een herfst dip niet nee, in de hersft vind ik het nog gezellig dat het steeds wat vroeger donker wordt en de natuur vind ik dan ook heel mooi! :)

 14. Nina Simplynspecial

  Wat ik het ‘ergste’ vind van de herfst is de kou. Ik heb het chronisch koud en dan voel ik me totaal niet fijn. Als ik dat even weg denk dan is de herfst zo erg nog niet ;) Het heeft ook zijn charmes. Als ik weer zo’n dipje voel opkomen ga ik je artikel nog eens lezen!

 15. Simone

  Ik moet zeggen dat nu ik werk ook niet meer zo’n last heb van die dip. Voor mij helpt die regelmaat ook heel erg. Dat is echt belangrijk voor me. Ook al is het nog donker, nu móét ik op staan. Dan maakt het ondanks dat het donker is al een stuk minder erg en heb leuke afleiding.
  Simone onlangs geplaatst…Mijn Droombruiloft | Anouschka ging door de knieën voor haar vriend!

 16. Irene

  Bij mij ging het ook zo! Ik ben ook meer een zomermens. En ik haatte de herfst en zeker winter. Maar de laatste jaren kijk ik er ook naar uit. Alleen maar fijn want het is echt niet leuk om zo tegen een heel seizoen op te kijken. Goeie tips trouwens! Ik vind een fijne pyjama ook levensbelangrijk. Haha :D
  Irene onlangs geplaatst…Blogtips van een amateur

 17. Jorinde

  Super fijne tips. Dit is echt precies waar ik ook altijd behoefte aan heb in de herfst, maar ook ECHT moet doen van mezelf. Volgende week ga ik 3 weken op vakantie dus voor mij begint de herfst iets later, maar als ik terug ben ga ik zeker bewust stilstaan bij de mooie natuur, af en toe wat warmte oppikken via een zonnebankje (niet te vaak, maar één keer in de maand ofzo is dit zooo fijn) en bewust bezig zijn met mijn uiterlijk. Kappersbeurtje staat gepland!

 18. Rebecca

  Oeh een avondwandeling -in het donker weet ik dan zo net niet- klinkt echt heerlijk. Ik ga graag overdag naar het boos, maar misschien is in de avonden ook wel leuk. Wij hebben een goed geïsoleerd huis dus als wij een paar kaarsjes aansteken word het hier al lekker warm. Eventueel een dekentje en een kopje thee erbij en ik ben helemaal happy hihi. Ik heb wel altijd moeite met het feit dat het langer donker blijft, dan wil ik ook langer blijven liggen.

 19. Stéphanie

  Herfstdip, wat is dat? Herfst is mijn favoriete seizoen haha. Ik hou wel van een zonnetje en een beetje warmte maar ik ben geen zomermens. Voor mij geen herfstdip. Kaarsjes aan, plaid en thee op de bank, tijd voor jezelf, lange wandelingen maken door het bos, de schitterende natuur, naar een mooie herfstbestemming reizen. Alles wat je benoemt om die dip te voorkomen, dat zijn allemaal dingen waar ik onwijs van geniet in dit jaargetijde. Goede tips dus ;)
  Stéphanie onlangs geplaatst…Van Leknes tot Henningsvaer: Rijden over de toeristische route van de Lofoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑