My Way of Exploring

10 Dingen die bijdragen aan een positief en blij gevoel

20160705_211707-001
Hoe kun je je dag een positieve wending geven? Waar kun je extra aandacht aan besteden om je beter te voelen? Waarmee kun je jezelf blij maken? Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar er zijn ook dingen die over het algemeen helpen. Ik heb 10 dingen die bijdragen aan een positief en blij gevoel onder elkaar gezet. Bij mij helpen ze allemaal! Pas jij deze 10 dingen ook toe?

Opstaan met positieve/leuke gedachten

Wat ik standaard doe is iedere ochtend als ik wakker word bewust aan positieve/leuke dingen denken. Het kan heel random zijn wat ik op zo’n moment verzin als ik net wakker ben, haha. ”Hé, het zonnetje schijnt!”, ”Ik ga er weer een leuke dag van maken!”, ”Als ik zometeen ga douchen, dan ga ik die ene lekkere douche foam gebruiken.”, ”Zometeen ga ik een heerlijk ontbijtje maken!” of ”Wat was het gister toch een fijne dag.”. Je dag positief beginnen helpt echt voor je humeur!

Verwen jezelf met iets lekkers

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan in ieder geval heel erg blij worden van lekker eten! En eigenlijk gok ik dat bijna iedereen hier wel heel blij van kan worden. Jezelf verwennen is belangrijk! Ga naar de winkel en koop bijvoorbeeld voor je ontbijt of lunch lekkere verse broodjes. Maak een feestje van je (gezonde) maaltijd, zorg dat je genoeg hebt gegeten en ik durf te wedden dat je daar dan best wel een positieve (energie)boost van krijgt!

Tover een lach op je gezicht

Het is bewezen dat als je je ‘lachspieren’ rondom je mond aanspant, dat je daar oprecht blijer van wordt (jaja, dat heb ik afgelopen week gelezen in mijn studieboek, haha!). Ik heb het uitgetest en verrek, het werkt écht.

Geef aandacht aan een ander

Nog zo iets wat is bewezen: aandacht geven aan een ander zorgt er voor dat je, naast dat je diegene blij maakt, zelf ook blij wordt. Twee vliegen in één klap! Gewoon even bewust een praatje maken met iemand, iemand helpen, lachen naar een onbekende, iemand een complimentje geven of iemand voor laten gaan in de supermarkt. Dit soort dingen kunnen echt bijdragen aan een positieve mood!

Zorg dat je elke dag een doel hebt

Een klein of groot doel, zorg dat je iets hebt waardoor je jezelf nuttig voelt. Natuurlijk is een dagje niksen ook wel eens lekker, maar het is een feit dat jezelf nuttig voelen bijdraagt aan geluk, én dus ook een positief gevoel. Ook al is je doel op een dag iets kleins, het is íets. Dit merk ik zelf ook. Als ik lichamelijk op een dag niet zo veel aan kan, dan ga ik alsnog niet de hele dag in bed liggen en niks doen. Dan zorg ik gewoon dat ik sowieso één of meerdere doelen heb op een dag. Dit kan bijvoorbeeld een boodschapje doen zijn, een rondje wandelen, koken, een blog schrijven, etc. Zorg dat je op een dag in ieder geval iets hebt gedaan waarvan je ’s avonds blij terugdenkt: ”Jep, goed van mezelf dat ik dit vandaag heb gedaan!”.

Wissel inspanning en ontspanning af

Van té veel doen raak je overprikkeld en moe, maar van té weinig doen voel je je nutteloos en word je uiteindelijk chagrijnig en hangerig. Allebei niet echt bevorderlijk dus! Wissel inspanning en ontspanning dus af en zorg dat je op een dag dus ook zeker genoeg ontspanningsmomenten plant waarin je even lekker een stukje gaat wandelen, een serie kijken, muziek luisteren of lezen.

Begin de dag relaxed

Je wekker veel te laat zetten, snoozen, vervolgens keihard moeten haasten, je ontbijt overslaan, geen tijd om even rustig bij te komen… Ondertussen zit je hartslag al in de sterren van al dat haasten en ben je al moe voor dat de dag nog écht moet gaan beginnen. Dus, gehaast je dag beginnen zorgt er echt niet voor dat je je beter gaat voelen. Daar zijn we het allemaal wel over eens toch? Zet je wekker niet te laat, liever zelfs iets vroeger en ga vooral niet snoozen want daar word je echt niet minder moe van. Zorg dat je een ritueel hebt ’s ochtends en dat je ook even een (klein) momentje hebt waarop je relaxed kan bijkomen met een kopje thee of koffie.

Sta stil bij de dingen die je gelukkig maken

Word je blij van je kat die je elke keer weer kopjes komt geven? Van je heerlijke ontbijtje waar je stiekem elke dag opnieuw weer naar uitkijkt? Van je lieve vriend/vriendin/ouders/vriendinnen/broers/zussen/etc.? Van je mooi ingerichte huis/kamer/tuin? Van de zon die straalt? Er is zó veel te verzinnen waar je elke dag opnieuw weer blij van word, maar waar je eigenlijk nooit echt bij stilstaat. Sta daar eens een keer extra bij stil. Je zult hierdoor ook de voor jou normale dingen meer gaan waarderen en er daardoor dus ook meer van gaan genieten.

Zorg goed voor jezelf

En last but not least: persoonlijke verzorging en je uiterlijk kunnen je humeur zeker beïnvloeden. Ik merk bijvoorbeeld dat ik mezelf veel lekkerder voel als ik mooie kleding aan heb, als mijn make-up goed zit en ik mezelf schoon voel. Ook merk ik dat ik precies deze dingen ga ‘verslonzen’ als ik mezelf niet zo oké voel, wat dus eigenlijk heel tegenstrijdig is met wat ik fijn vind. Dus ook al heb je geen zin om jezelf leuk aan te kleden, doe het tóch en je zult zien dat dit vast wel iets goeds doet met je humeur!

Deze dingen kunnen je echt helpen om jezelf weer uit een dipje te krijgen, om je humeur positief te beïnvloeden en er natuurlijk voor te zorgen dat je positief en blij blijft. Het is kwestie van jezelf dingen aanleren zodat je vanzelf automatisch bijvoorbeeld meer gaat waarderen waar je gelukkig van wordt, hoe je inspanning en ontspanning goed afwisselt en je elke dag begint met positieve/blije gedachten. Dus, waar wacht je nog op?

Pas jij deze dingen ook toe? En waar zou jij nog beter op kunnen letten? 

46 Comments

 1. Nina Simplynspecial

  Goed artikel, hier heb ik soms wel wat aan. Als ik me niet goed voel dan heb ik echt geen puf om wat te ondernemen waardoor ik me juist nog slechter voel. Een aantal van bovenstaande punten zou ik dus wat beter/vaker toe kunnen passen.

  • Sandra

   Herkenbaar hoor! Iets gaan ondernemen als je je niet goed voelt is lastig. Hopelijk heb je nu iets aan deze tips in de toekomst! :)

 2. Bente

  Hahah ik heb een echt snooze koningin… Ik hou gewoon teveel van slapen en zodra mijn wekker gaat word ik spontaan een tegenstribbelende puber. Zelfs als ik normaal gesproken gewoon uit mezelf op zou staan als die wekker af gaat ;)

  • Sandra

   Haha! Je bed ligt ineens veel te lekker als je er uit moet he? :’)

 3. Rebecca

  Vaak is het bij mij inderdaad ook zo als ik een hele dag niks doe dat ik onwijs futloos word en daardoor nog minder zin heb in dingen doen. Eigenlijk moet ik gewoon nooit een hele dag niks doen haha. Positiever denken in de ochtend is wel een hele goeie!

  • Sandra

   Ja precies, dat is echt zo! Daarom zorg ik er ook voor dat ik elke dag een doel heb. :) Opstaan met een positieve gedachte in de ochtend is wel echt een aanrader!

 4. Marion

  Hele goede puntjes! Heb dat net geprobeerd met mijn lachspieren, en idd het werkt hahah! En goede tip, als je wakker wordt dat je meteen aan leuke dingen moet denken. Ga het eens proberen!

  • Sandra

   Haha, tof dat je het net geprobeerd hebt en dat het hielp! Bizar he? Leuk dat je iets met de tips doet. Vind ik echt heel leuk om te horen! :)

 5. sammie

  Ik verwen mezelf iedere dag met iets lekkers :) en begin iedere ochtend met vrolijke sokken! Absoluut een aanrader haha

  • Sandra

   Goedzo! Haha en jaaaa, vrolijke sokken aantrekken helpt mij ook om de dag vrolijk te starten hoor. :D

 6. Maaike

  Ik krijg helemaal een good feeling als ik dit artikel lees! Wat een boel nuttige tips zeg, kan ik zeker gebruiken in deze donkere tijden van het jaar <3

  • Sandra

   Yes, dan is mijn doel bereikt, hihi! Ik hoop dat deze tips bij jou ook werken. Succes! :D

 7. Romy

  Wat een heerlijk positief artikel met fijne punten! Bij mij helpt persoonlijke verzorging al heel erg en ook doelen stellen op een dag doet me altijd goed. Ik had een tijd dat ik echt de tijd wegkeek en alleen maar hoopte dat het snel avond zou worden. Nu ik wat meer de positieve dingen inzie, mezelf beter verzorg en elke dag genoeg te doen heb, voel ik me een stuk vrolijker :)
  Romy onlangs geplaatst…Vaker Vrolijkheid #3: leuke post, bananendoos en ‘Lekker slapen’?

  • Sandra

   Super fijn dat die dingen jou ook helpen Romy! Ik herken het wel, zo’n periode hebben waarin je de tijd wegkijkt en hoopt dat de dag snel weer voorbij is. Gelukkig heb jij dit nu niet meer, en ik ook niet hihi. Super dat je een stuk vrolijker bent! Hou dat vast. :D

 8. evelien

  Wat een fijne punten, ik vind een doel hebben voor de dag altijd heel erg prettig werken maar ook inderdaad relaxt opstaan zodat je wakker kan worden en er de tijd voor neemt. <3
  Fijn artikel Sandra!
  Liefs,
  Evelien

  • Sandra

   Super dat deze dingen jou ook helpen op een dag. En ook goed dat jij je daar bewust van bent! :)

 9. Marijke

  Mooi om zo stil te staan bij geluksmomenten. Vind ik ook heel belangrijk. De focus leggen op wat goed gaat, wat je wel hebt, in plaats van wat niet gelukt is of iets dergelijks.

  • Sandra

   Inderdaad, dat levert zo veel meer positiviteit op en is daardoor écht helpend!

 10. Angela

  Wat een heerlijk artikel is dit! Ik vind het ontzettend belangrijk om stil te staan bij lichtpuntjes!

  • Sandra

   Goed bezig Angela! Lichtpuntjes zien maakt je dag een stuk mooier. :D

 11. Denise

  Wat een mooi artikel. Een van je eerste punten zijn, zet een lach op je gezicht. Dus de rest van het artikel heb ik met een glimlach gedaan. En het werkt inderdaad wel een beetje! Heb je toch een beetje dat geluk-hormoon door je lichaam stromen.
  Denise onlangs geplaatst…Leuke herinneringen van 2016

  • Sandra

   Haha, wat top dat je dit uitgeprobeerd hebt! Het helpt inderdaad echt. Bizar he?

 12. Demi | StudioKOOK

  Wat een mooie post! Een mooi voornemen.
  Demi | StudioKOOK onlangs geplaatst…Kerstbrood met cranberry’s, tijm en rozemarijn

  • Sandra

   Dankjewel! :)

 13. Nesrin

  True story. Mooi geschreven en zeker waar. Het is niet altijd makkelijk maar waar een wil is…

  • Sandra

   Inderdaad. Nooit opgeven. :)

 14. Merel Teunis

  Heel fijn lijstje dit! Kan mij hier helemaal in vinden. Ik geloof er echt heilig in dat positief denken zoveel verschil kan maken, ookal voelt het in het begin misschien een beetje overdreven of onwennig, na een tijdje wordt dit jouw manier van denken en kan dit echt veel verschil maken. Inspirerend dit! Liefs, Merel

  • Sandra

   Inderdaad, het voelt in het begin overdreven en onwennig, dat weet ik nog wel van toen ik er mee begon. Maar wat je zegt, het wordt vanzelf een automatisme en dan maakt dan ineens zó veel verschil. Mooi beschreven Merel!

 15. Vlijtig Liesje

  Goede tips! Ik ga elke ochtend hardlopen, dat helpt ook enorm voor een positief gevoel. En verder probeer ik elke dag 1 goede daad te doen. Daar word ik ook altijd blij van.

  • Sandra

   Dat is zeker een goed begin van de dag! Dat heb ik ook een hele tijd lang gedaan (nu kan het helaas al een tijd niet meer mehhh). Goed ook dat je elke dag een goede daad wilt doen. :)

 16. marleen@burgertrutjes

  Mooie tips! Vooral dat van wat lekkers ;) hahaha! Eten is life!

  • Sandra

   Haha, zeeeeker weten!!

 17. Laura

  Jij maakt al die lijstjes zo leuk en gezellig! Ik word ook altijd wat vrolijker als ik denk: yess, ik ga diegene weer zien. ;)

  • Sandra

   Ah wat lief, dankjewel! Vind dat een super mooi compliment. :) Wat jij zegt herken ik ook wel! Dat je zeg maar er echt naar uitkijkt om iemand te zien. Goede aanvulling!

 18. Sanne

  Beter op letten, misschien op het haasten. Ik loop in de ochtend als een gek rond. Zo ben ik zelf al eens mijn drinken vergeten. Mezelf verwennen met iets lekker doe ik regelmatig al. :)

  • Sandra

   Haasten is zo’n rot begin van de dag hè? Goed dat je er wat aan wilt gaan doen. En jep, jezelf verwennen is goeeed. :D

 19. Lorenza

  Wat een fijne tips! Ik kan er wel wat mee. Zeker van het glimlachen, ik merk echt dat dat werkt!

  • Sandra

   Jaaa super dat je het uitgeprobeerd hebt Lorenza! Leuk! En fijn om te horen dat je wat met de tips kunt doen. :)

 20. Susan

  Hele goede tips! Ik merk inderdaad dat die tip van het glimlachen écht werkt. Grappig is dat, haha.
  Susan onlangs geplaatst…Erica Kruiderijen: Massageolie, Body Butter, Thee, Lipbalsem en Dagcrème.

  • Sandra

   Hihi, super leuk dat je het uitgeprobeerd hebt en dat je er achter bent gekomen dat het werkt!

 21. Saskia

  Wat een prachtige geschreven artikel met echt fijne tips! Het is mooi om te blijven genieten en positief te blijven. In sommige situaties wat lastig, maar oh zo fijn voor jezelf.

  • Sandra

   Het is inderdaad soms heel erg lastig, maar super fijn voor jezelf ja. Altijd de mooie dingen blijven zoeken in je leven, ook als je je niet zo goed voelt. Het helpt sowieso altijd!

 22. Lana_SHON

  Great post!

  • Sandra

   Thank you!

 23. Aneta

  Ik vind het fijn om een doel te hebben in mijn leven. Een doel waar ik elke dag met een blij gezicht mijn bed voor uit kom. Fijne tips!

  • Sandra

   Dat is inderdaad iets wat onwijs goed kan helpen en wat je grlukkig kan maken. Super! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑