My Way of Exploring

Vegan Avontuur | Mijn weg naar plantaardig eten

Mijn weg naar veganistisch etenJe leest het goed: ik ga mijn weg naar plantaardig eten delen! Sinds januari dit jaar ging de knop om eet ik zo goed als veganistisch. Ik ga jullie even bijpraten over mijn keuze, hoe ik hierbij ben gekomen en hoe mijn kijk hier op is. :)

Op mijn blog heb ik het nog ooit eerder verteld, op Instagram wel. Ik vond het wel eens tijd worden om een blog over te schrijven over dit onderwerp. Niet alleen omdat ik het leuk vind om er over te schrijven, maar ook omdat ik mijn ervaringen wil delen en misschien wel mensen kan inspireren.

Laten we beginnen bij het begin. Ik eet al meer dan 10 jaar geen vlees meer. Wel at ik wel eens vis, maar dat was maar een paar keer per jaar. Toch begon ook dat mij steeds meer tegen te staan. Het voelde niet goed om een dier te eten, dat gold net zo goed voor een vis. Daarnaast kreeg ik er ook altijd last van, alsof mijn lichaam het gewoon niet wilde hebben. Al een tijd, lees: jaren, schrapte ik steeds meer dierlijke dingen. Het begon dus bij vlees en melk, daarna vis, ei en uiteindelijk zelfs kaas. Dat is heel wat voor een kaas-lover, maar tóch gebeurde het eind vorig jaar ineens. Ook dat voelde niet oké om te eten. Ik kreeg er een afkeer tegen, puur omdat het dierlijk is… Dat had ik eigenlijk nooit verwacht!

In januari dit jaar besloot ik om mijn eetpatroon te veranderen. De knop ging om. Ik stopte van de één op de andere dag met al het dierlijke wat je maar kunt vinden in eten en drinken. Niet dat dat nu per sé zo’n grote verandering was, aangezien ik al voor zo’n 90% plantaardig at, maar alsnog moest ik wel wat dingen aanpassen en voelde als een grote (goede) keuze. Een keuze wat voor de wereld én voor mezelf veel beter is. Ik bestelde gelijk o.a. vegan kaas, haverspread en haveryoghurt. Hallo plantaardig leven! :D Ook schrapte ik alle sojaproducten. Dat at ik trouwens ook maanden al amper. Maar goed… Daar later meer over.

Ik wil voor nu niet té streng zijn voor mezelf. Met mijn intoleranties is het al lastig om veelzijdig en lekker te kunnen eten. Daarnaast vind ik ook dat ik me er wel goed bij moet blijven voelen en dat ik natuurlijk genoeg voedingsstoffen binnen krijg. Met een fructose intolerantie mag ik bijvoorbeeld niet alle soorten groenten en fruit, om maar een voorbeeld te noemen… Ik denk dat je mijn punt wel snapt. :) Ik mag van mezelf dus best af en toe wat dierlijks binnen krijgen, als dat op dat moment goed voelt. Dat vind ik (nu nog?) niet heel erg. Op een verjaardag taart die niet vegan is, wanneer ik buiten de deur iets eet wat iets dierlijks bevat, een hapje nemen voor een vleesvervanger review of gewoon een keer thuis wanneer het zo uitkomt… Wat ik het belangrijkste vind is dat ik zo veel mogelijk plantaardig eet. Dat is waar ik mij goed bij voel, dus dat doe ik dan ook graag! Tot nu toe gaat het supergoed, ook al is het soms best lastig in combinatie met intoleranties. Er is veel om rekening mee te houden, zoals ik net ook al zei. Toch gaat het goed! Ik merk dat mijn lichaam het prettig vindt, dat ik creatiever met eten word en meer focus op nóg veel gezonder leven. Zo fijn!

Het lijkt mij tof om vaker over dit onderwerp te schrijven. Zo wil ik mijn favo ontbijtje ever nog met jullie delen (oh my, I’m in LOVE haha) en heb ik al flink wat reviews in de planning staan. Ik heb de afgelopen tijd veeeeel nieuwe dingen getest en gemaakt, hihi. Leuk materiaal voor zo af en toe op de blog te delen denk ik!

Ik ben benieuwd waar jij je goed bij voelt wat betreft eten? Let me know!

5 Comments

 1. Mirjam Hart

  Fijn dat je dit wil delen! Wij zetten heel soms nog iets met zalm op tafel, maar voor de rest eten we vegetarische maaltijden. Nu zetten we een stapje extra en willen we meer dierlijke producten vervangen voor plantaardig. Niet alle alternatieven worden door de kinderen goed ontvangen, dus het is nog even een zoektocht.

 2. Kelly

  Leuk dat je dit deelt! Ik eet zelf alles waar ik zin in heb, al eet ik wel weinig vlees. :)

 3. Irene

  Ben benieuwd naar wat er nog komt. Ik vind het een interessant onderwerp. Wij eten wel af en toe vlees, maar ook vaak vegetarisch of veganistisch. Het hangt er wat van af. Ik bekijk ook welke kleine dingen ik kan aanpassen. Ik gebruik bijvoorbeeld alleen plantaardige melk voor mijn ontbijtjes.
  Irene onlangs geplaatst…Van alles tracken naar alles loslaten (een beetje dan)

 4. Rianne

  Leuk om te lezen, zo is het bij mij en mijn man ook gegaan, in stapjes. Eerst alleen binnenshuis volledig plantaardig gaan eten en uiteindelijk voelde die keren buitenshuis ook niet meer goed en heb ik mijzelf in de zomer van 2017 naar onze familie en vrienden toe uitgesproken geen dierlijke producten meer te eten en mijn man volgde begin 2018, omdat zijn af en toe quarterpounder bij de Mac hem uiteindelijk ook ging tegenstaan. Nu nemen we vaak zelf iets mee van gebak, omdat ikzelf ook nog eens glutenvrij en gistvrij eet, dus dat koop je niet makkelijk in de winkel. Alhoewel de chocolate chip cookies van Schär wel erg lekker zijn.
  Ik kan me zo voorstellen dat als je soja mijdt, dat ook veel vleesvervangers afvallen. Bij mij vallen er veel af door gluten en gistextract. Maar degene die ik nog wel kan eten, vallen wel in de smaak. Pasgeleden de dure beyond burger gekocht in de aanbieding, samen met cheddar kaas van nature & moi. Voor mijzelf een glutenvrij platbrood geknutseld en voor mijn man een hamburgerbroodje van de ah erbij gekocht en dat waren toch de lekkerste burgers sinds tijden, veel beter dan de quarterpounders van vroeger en zonder dierenleed :) Mocht je in de toekomst belang hebben bij lekkere taartrecepten (ook getest door niet vegans) dan geef je maar een seintje. Ik weet alleen natuurlijk niet of je andere intoleranties daar tegen kunnen. Groetjes Rianne en veel plezier in je plantaardig eten avontuur.

 5. Heidi

  • Fijn om dat met ons te delen.
  Ben benieuwd naar meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑