My Way of Exploring

Tales By Light | Dit wil ik even met jullie delen

Tales By Light | Dit wil ik even met jullie delen
Laatst keek ik twee afleveringen van ‘Tales By Light’, opgenomen bij Raja Ampat (Indonesië). Deze afleveringen inspireerde mij om een blog te schrijven over wat ik zag, wat ik dacht en wat ik voelde. Hoe er met de natuur wordt omgegaan is iets wat in deze afleveringen werd laten zien, maar er is ook een positieve wending. Ik voel de plicht om dit te verspreiden!

Tales By Light

Ken je ‘Tales By Light’? Volgens mij heb ik al een keer eerder hier over verteld op mijn blog. De afleveringen van deze serie – die overigens maar kort duren, namelijk ca. 25 minuten – kijken Pat en ik maar al te graag. Het gaat namelijk over fotografie, natuur en cultuur. Laat dit nu nèt drie dingen zijn waar wij allebei erg in geïnteresseerd zijn! Per aflevering neemt een fotograaf je mee naar een plek op de wereld. Je gaat zien hoe diegene de mooiste foto’s maakt en krijgt ook veel informatie over het land/natuur/cultuur te horen. Kort samengevat is dit denk ik wel zo’n beetje hoe je de serie voor je moet zien!

Schijn bedriegt

De twee afleveringen die wij afgelopen maandag keken gingen over Raja Ampat, een eilandengroep in Indonesië. Super toevallig hebben wij hier al eerder naar gekeken om eens naar toe te gaan, en nog steeds staat het op het lijstje haha, dus des te leuker het is om dan zo’n aflevering te kijken! Dacht ik. De drone beelden van bovenaf en de beelden van onder water waren fantastisch, totdat de fotograaf vertelde hoe de wereld er onder water eigenlijk uit ziet. Op het eerste gezicht is het prachtig, vol met kleurrijk koraal en ontelbaar veel vissen die vrolijk rondzwemmen. Maar, er is een maar. Hij vertelde ook dat er jaren geleden op deze plek haaien werden gevangen om de vinnen af te snijden. De beelden zijn afschuwelijk. De vissers die dit doen hebben geen idee wat ze aanrichten. Er is een tijd geweest dat er amper haaien zwommen hier, puur omdat ze allemaal weggeplukt werden uit hun gebied. Schijn bedriegt dus, met die mooie vredige beelden aan de ene kant en de waarheid aan de andere kant.

Het kan dus wél!

Het positieve nieuws is dat onder andere de fotograaf zich hebben ingezet voor de haaien en andere dieren. Het is ongelofelijk, maar het gaat goed nu na een x aantal jaren! Er zwemmen weer haaien en ze doen er daar alles aan om ‘haaien vissers’ op te sporen en tegen te houden. Dat de natuur zich herstelt en dat dit ook duidelijk zichtbaar is, is iets wat mij heel blij maakte. Het kan dus wél! Het heeft tijd nodig en veel inzet van mensen, maar het is niet onmogelijk om de natuur zichzelf weer te laten herstellen. Ik vond het prachtig om te zien! Het is daar gewoon een sprookje, maar nu ik weet dat de natuur steeds meer op orde komt daar ben ik nóg meer onder de indruk van deze plek op de wereld. Overal op de wereld is zichtbaar dat het niet goed gaat met de onderwaterwereld, maar hier lukt het met veel inzet tóch om te zorgen dat het vooruit gaat in plaats van achteruit. Ik word hier héél blij van!

Natuur freak

Mij doet het, als natuur freak, heel veel als ik zie hoe mensen op een meer dan belachelijke wijze met dieren om gaan, hoe de natuur vervuild wordt en hoe er überhaupt met de wereld om wordt gegaan. Natuurlijk kun je niet álles goed doen, maar er zijn wel dingen die je zelf al kunt veranderen om je steentje bij te dragen. Zeker in landen als Indonesië is de vervuiling zo intens… Ik heb het met eigen ogen gezien. De zee rond Bali is niet om aan te zien. Je ziet van alles drijven. Ik kreeg er, toen ik daar was, echt een ontzettend naar gevoel van. Iets zien op tv of internet is heel anders dan het met eigen ogen zien. Het dringt meer door is mijn ervaring. Toen ik de beelden van Raja Ampat zag van jaren geleden in vergelijking met hoe het nu is, vind ik geweldig! Dit heeft mijn hoop op een betere wereld wel goed gedaan.

Waarom deel ik dit?

Deze twee afleveringen laten zien dat niets onmogelijk is en daarom deel ik dit heel graag hier! Dat andere mensen het óók kunnen zien. Ik vind het zó erg als ik beelden zie dat haaien hun vinnen kwijt zijn en vervolgens weer levend de zee in worden gedumpt. Ze kunnen níks meer en gaan dood omdat ze geen kant meer op kunnen. Nu ik dit typ voel ik de woede en het verdiet weer opkomen. Het doet me veel, en ik weet dat meer mensen die dit lezen het wat doen. Dus mocht je de realiteit willen zien en weer hoop willen krijgen, kijk dan echt de twee afleveringen van Raja Ampat (seizoen 3). ‘Tales By Light’ staat gewoon op Netflix trouwens. Op deze plek in de wereld gebeurt het nu niet meer, maar er zijn nog zó veel plekken waar het nog wél speelt. Hoe kun je daar je steentje aan bijdragen? Ik ga het eens onderzoeken voor mezelf. Jij ook? Hier kun je trouwens een trailer zien, waar je onder andere die bizar mooie en intens grote mantaroggen ziet. Ik kan oprecht van deze mooie beelden genieten (tussen de verdrietige beelden en verhalen door…). Wauw!

De foto bij deze blog is trouwens door ons gemaakt met de drone in de Seychellen. Dit is dus niet Raja Ampat. Als is het wel nèt zo paradijselijk, hihi.

Heb jij dit al gezien? 

2 Comments

  1. Lizzy

    Wat mooi dat je hier aandacht aan besteed. Ik ben het helemaal met je eens dat de manier waarop wij als mensen met onze omgevingen omgaan niet alleen onhoudbaar is, maar ook onethisch. Ik heb de aflevering over Raja Ampat nog niet gezien, dus ik ga er dit weekend zeker even tijd voor maken.
    Lizzy onlangs geplaatst…The weekend that rekindled my love for pottering

  2. Jessica J.

    Netflix raadt me deze serie al een tijdje aan! Binnenkort maar eens kijken, want het klinkt erg interessant en confronterend. De mensheid is soms toch echt misselijkmakend. Gelukkig zijn er ook nog lichtpuntjes. :-)
    Jessica J. onlangs geplaatst…Review • Lush Once Upon a Time Bodylotion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑