My Way of Exploring

Op jezelf wonen: wat moet je regelen?

Op jezelf wonen: wat moet je regelen?
Er zijn genoeg dingen waar je over na moet denken wanneer je op jezelf gaat wonen, maar waar je eerder nog nooit mee te maken hebt gehad. Denk aan bijvoorbeeld je energiemaatschappij, verzekeringen en internet + tv… Wat moet je allemaal regelen als je op jezelf gaat? Ik heb een lijstje gemaakt met dingen die je moet afsluiten en regelen. Zo’n lijstje hebben voor als je het huis uit gaat is super handig!

× Energiemaatschappij

Stroom en gas hebben we allemaal nodig. Het spreekt voor zich dat je op zoek moet gaan naar een energiemaatschappij. Wij waren er gelijk zeker van dat we 100% groene energie uit Nederland wilden, dus er vielen daardoor al veel maatschappijen af. Uiteindelijk hebben we voor een mooie prijs een goede energieleverancier gevonden, dus dat is fijn. Kijk goed na en vergelijk op websites!

× Inboedel- en aansprakelijkheids-verzekering

Deze verzekeringen komen ook om de hoek kijken. Vaak kun je een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering met elkaar combineren. Daar hebben wij ook voor gekozen. Ook hiervoor geldt: vergelijk! Mijn tip? Verzeker je niet tegen álles wat je ziet staan bij van die verzekeraars. Is echt niet nodig en vaak krijg je bijna niks terug als er daadwerkelijk iets gebeurt. Ik zeg altijd maar: zoek een middenweg. Er zijn nog wel meer verzekeringen, maar dat is vooral bij koophuizen. Op Independer kun je veel vinden, dus ik zou daar zeker eens een kijkje nemen als het zo ver is.

× Internet en TV

Tegenwoordig kan niemand meer zonder internet en tv. Ook jij wilt lekker kunnen internetten en tv kijken als je ’s avond thuis komt en lekker lui op de bank ligt, toch? Dan moet je wel een internet abonnement afsluiten die bij jou past! Wil je super snel internet? Wil je TV? Wil je veel zenders? Wil je HD TV? Wat een struggle was dit bij ons zeg, want we wisten echt niet waar we ons pakket gingen nemen en we twijfelden heel erg of we ook TV wilden, want we kijken veel Netflix en amper tv. Maar toch hebben we daar ook voor gekozen. Nu hebben we dus een pakket met internet én tv. Als je een internet abonnement ergens gaat afsluiten is het zo slim om een postcode check te doen en vervolgens een speedtest, zodat je de huidige snelheid van het internet kunt meten én je dus te weten komt of je krijgt waarvoor je betaalt. Zo kun je bijvoorbeeld een speedtest van KPN doen. Wij hebben dit ook gedaan en zagen zo dat we de beloofde internetsnelheid in huis hebben.

× Water

Zonder water kun je niet leven, dus dat je dit ook afsluit is vanzelfsprekend lijkt mij, haha. Hier heb je volgens mij geen keuze in, maar je moet er wel zelf voor zorgen dat alles op jouw naam wordt gezet en je dus elke maand een bedrag gaat betalen hiervoor. Moet je niet vergeten hoor!

× Gemeenteheffingen

Jep, gemeenteheffingen… Echt zoiets waarvan je denkt: ”Daar wil ik gewoon géén geld aan uitgeven.”, maar toch zal je het echt moeten betalen. Zo zie je maar, er komt ineens van alles om een hoekje kijken. Denk aan rioolheffingen, afvalstoffenheffingen en gemeentebelastingen voor bijvoorbeeld de aanleg van wegen en plantsoenen. Jep, het hoort er allemaal bij helaas.

× Adreswijziging doorgeven

Als je gaat verhuizen moet je natuurlijk doorgeven waar je gaat wonen. Wij bleven in dezelfde gemeente wonen en konden het simpel doorgeven via een formulier op internet. Een stom klusje wat even tijd kost, maar wat je absoluut wel op tijd moet doen.

× (Gezamenlijke) rekening 

Als je gaat samenwonen zal je moeten nadenken over hoe je het financieel gaat regelen. Een gezamenlijke rekening? Allebei een aparte rekening? Één rekening voor de vaste lasten? Aparte spaarrekeningen? Samen een spaarrekening? Er zijn verschillende mogelijkheden. Goed om hier over na te denken! Ook al je zelf het huis uit gaat, en dus alleen gaat wonen, moet je je goed bedenken hoe je dat financieel gaat regelen qua rekeningen en spaarrekeningen.

× Toeslagen

Als je gaat huren heb je kans dat je recht hebt op huurtoeslag als je onder bepaalde grenzen blijft. Check dit altijd even, want het kan heel veel schelen als je recht hebt op deze toeslag! Ook kun je zorgtoeslag aanvragen, al denk ik dat je dat wel vanaf je 18e al ontvangt (als je inkomen nog niet hoog genoeg is). Toch is het handig om alles nog even na te kijken!

Er komt ineens van alles op je af als je voor het eerst het huis uit gaat en al dit soort dingen zelf moet gaan regelen en betalen. Ik schrok hier allemaal best wel van, maar anderzijds bedacht ik me ook dat iedereen dit moet betalen en dat het vast wel goed moet komen. En dat is het uiteindelijk, gelukkig, ook! Enneh, naast al deze super ‘volwassen’ dingen zal je ook nog regelmatig flinke kassabonnen van de Ikea tegenkomen. Maar hey, dat is het allemaal waard hoor!

Woon jij nog bij je ouders? Zo nee, schrok jij op het eerste gezicht ook van al deze dingen die je ineens moest regelen en betalen?

34

7 Comments

 1. Romy

  Dit lijstje is wel echt heel handig! Er staan inderdaad veel dingen op waar ik niet meteen bij stil zou staan, vooral zoiets als een adreswijziging. Als ik nadenk over alles wat ik moet regelen wanneer ik mijn eigen huis heb, krijg ik toch wel lichte stress ;) Maar uiteindelijk komt het vast vanzelf wel goed!
  Romy onlangs geplaatst…Sta jij open voor de verrassingen van vandaag?

 2. Loes

  Heel handig lijstje! Ik woon al een tijd op mezelf, maar hiervoor woonde ik in een studentenkamer en nu ben ik bij mijn vriend ingetrokken, dus ik hoefde niet heel veel van deze dingen te regelen.
  Loes onlangs geplaatst…Favorieten van de Maand – November

 3. Rianne

  Ik word al duizelig bij het bijhouden van mijn agenda! voorlopig toch nog maar even thuis blijven voor mij ;)

 4. Michelle

  Met mijn vriend woon ik nu zo’n acht jaar samen. Toentertijd studeerde ik nog en dus waren de vaste lasten voor mijn vriend. Het huis stond ook op zijn naam, dus hij heeft alles geregeld. Inmiddels werk ik ook maar mijn vriend regelt eigenlijk nog steeds alles. Misschien heel slecht, maar het interesseert mij echt zo niet, en ik vind dat hij het prima doet zo ;)

 5. Judith

  Wat een handig artikel! Ik ben net verhuisd en daar komt inderdaad veel bij kijken zeg, gelukkig allemaal achter de rug nu :)
  Judith onlangs geplaatst…Friday Faves – 5

 6. Sammie

  Vooral die adres wijziging doorgeven overal vind ik irritant. We hebben al een hoop doorgegeven maar hebben via post nl ook geregeld dat de post de eerste paar weken automatisch word doorgestuurd naar het nieuwe adres. Mochten we dan iets vergeten zijn komen we daar iig achter :)

 7. Jouvence

  Ik schrok inderdaad ook van alle kosten die erbij komen, met name gemeente heffingen vind ik stom ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑