My Way of Exploring

Minimalisme | Mijn visie & hoe ik dit toepas in mijn leven

Minimalisme | Mijn visie & hoe ik dit toepas in mijn levenEergisteren keek ik een documentaire over minimalisme, een onderwerp waar al een tijdje geïnteresseerd in ben. De documentaire heeft mij opnieuw aan het denken gezet, want word ik wel écht gelukkig van al die spullen die je tegenwoordig kunt kopen? Heb ik het allemaal wel nodig? Voegt het iets toe aan mijn leven? Wat vind ik belangrijk in mijn leven?  Ik deel mijn visie op minimalisme en hoe ik dit toepas/wil toepassen in mijn leven!

Minimalisme

Minimalisme is breed op te vatten, voor iedereen is de betekenis verschillend. Althans, dat is wat mij tot nu toe opvalt. Wat voor mij minimalisme is? Daar ben ik nog niet 100% over uit, maar ik kan wel een beetje vertellen hoe ik het opvat. Voor mij is minimalistisch leven niet per sé zo min mogelijk spullen hebben. Het gaat mij er meer om dat ik geen onnodige aankopen doe, dat ik dingen koop die ik nodig heb of écht geweldig vind en dat ik mij focus op waar ik gelukkig van word. Ik vind het belangrijk om niet zo materialistisch te zijn en blij te zijn met wat je hebt, wat trouwens moeilijk is in de wereld van nu. Je wordt immers alleen maar blootgesteld aan reclames en social media. Door al die nieuwe producten die steeds geïntroduceerd worden wordt je continue geprikkeld natuurlijk, maar ook sluipt het er op die manier snel in om niet meer tevreden te zijn met het vergelijkbare product wat jij op dat moment bezit. Wat ik ook belangrijk vind is dat ik bedenk of bepaalde spullen echt iets toevoegen aan mijn leven, of dat het gewoon een bevlieging is en dat ik er een maand later niet meer naar omkijk. Nog een belangrijk aspect is dat ik mensen in mijn leven belangrijker vind dat spullen. Een voorbeeld: minder werken = minder geld, maar wél meer tijd om tijd te besteden aan mensen van wie je houdt. Dit is ook een voorbeeld wat naar voren kan in de docu. Wat ook naar voren kwam is bijvoorbeeld dat je maar 33 kledingstukken (inclusief accessoires, etc.) in je kast mag hebben. Dat vind ik zelf dan wel weer overdreven en zou ik niet zo snel doen, maar vind het zeker wel inspirerend om te zien hoe mensen dit doen. Toch wel tof! Zo zie je maar dat mijn definitie van minimalisme weer anders is dan diegene die 33 kledingstukken in haar kast heeft liggen. Ik vind het iets té, maar zij vindt het prima. En dat is goed.

Word je écht zo gelukkig van spullen?

Word je wel écht gelukkig van al die spullen? Wat ik tof vond van wat er in de documentaire aan bod kwam was het volgende. Hoe groter je huis, des te meer spullen je hebt en gaat kopen. Heb je wel écht zo’n groot huis nodig? Word je daar wel écht gelukkig van? En al die spullen… Word je wel écht gelukkig van al die spullen? Of is dit alleen op het moment dat je het koopt, het blije gevoel duurt twee dagen en daarna is het weg? Weet je, dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen en waarbij je er achter kunt komen of je wel echt zo gelukkig wordt van bepaalde spullen. En ik vind dit vet interessant. Ik denk dat als het er op neer komt als je moet kiezen of je gelukkiger wordt van dierbaren of van spullen, dat velen voor hun dierbaren kiezen. Meer focussen daarop, in plaats van telkens internet afspeuren naar mooie broeken, jassen en slippers. Ik wil mijn tijd daar niet aan verspillen, want ik word er uiteindelijk niet altijd gelukkiger van (soms wel natuurlijk, haha).

Waar word je gelukkig van en wat vind je belangrijk in je leven? 

Om te beginnen van spullen… Ik kan met volle overtuiging zeggen dat ik van sommige spullen echt wel heel gelukkig word. Denk bijvoorbeeld aan mijn MacBook die na lang (veel te lang) nadenken 1,5 jaar geleden kocht. Dit kan ik oprecht één van mijn beste aankopen óóit noemen! Geen irritaties meer, alles verloopt soepel, geen frustraties meer, hij is super snel, ik kan er alles op doen wat ik wil: TOP! Een grote uitgave, maar het is het wel waard in mijn ogen. Ik kan ook heel blij worden van een lipstick van 6 euro waarvan ik de kleur ge-wel-dig vind. Of mijn camera, waarmee ik mijn reizen (dus herinneringen!) vastleg of foto’s maak voor op mijn blog! Het is dus niet zo dat ik denk dat je niet gelukkig kan worden van spullen, maar er is een verschil tussen heeeeeel veel kopen wat voor heel even voldoening geeft, of alleen de dingen kopen waar je écht blij van wordt en dat ook bent voor langere tijd.
Verder word ik natuurlijk gelukkig van mensen om mij heen, daar kan niets tegenop en dat vind ik samen met mijn gezondheid het aller belangrijkst. Ik wil best wat minimalistischer leven als ik daardoor meer tijd kan steken in dierbaren of de dingen kan doen waar ik écht gelukkig van word. Voor mij is dat reizen (= veel sparen, dus minder geld uitgeven aan uiteten gaan, kleding, hobby’s, etc.)… Word jij gelukkig van 15 oogschaduw paletten? Dat kan! Ieder zijn eigen ding en dat is juist zo gaaf. Het gaat er om, denk ik, dat je nadenkt waar je écht gelukkig van wordt en niet zomaar van alles koopt.

Gelukkig zijn met wat je hebt

Dit is iets wat ik al een tijd toepas in mijn leven: gelukkig zijn met wat je hebt. Als ik dit onderwerp nu even op spullen richt, dan pas ik dit zeker al 2 jaar toe. Zo koop ik alleen nog kleding waar ik écht blij van word en waarvan ik het het liefst elke dag aan zou willen trekken omdat ik het zo leuk vind. Liever een paar toffe dingen in mijn kast dan héél veel kleding en niet weten wat ik aan moet en tot de conclusie komen dat ik niks leuk genoeg vind. Wat dat betreft ben ik, vind ik zelf, al goed op weg naar een minimalistischer (is dat een woord?) leven. En dan bedoel ik natuurlijk naar de definitie die ik zelf aan minimalisme geef. :) Ik heb geen gat in mijn hand, kan prima mijn geld beheren en zal nooit zomaar geld uitgeven zonder er goed over na te denken. Misschien iets té goed, maar hey: ik spaar wél voor de dingen waar ik gelukkig van word en maak dus de meest toffe reizen. En hoe? Puur omdat ik geen (in mijn ogen) onnodige dingen koop en 10 keer nadenk voordat ik überhaupt iets koop. Ik ben gelukkig met wat ik heb! En soms iets leuks voor mezelf kopen vind ik prima en is ook hartstikke leuk, maar gewoon niet té vaak. Ik koop echt niet wekelijks kleding, make-up, hebben dingetjes bij de Action, interieur spullen en ga zo maar door. Ik probeer gelukkig te zijn met de spullen die ik heb en voeg daar soms iets aan toe. Daarbij neig ik ook steeds meer naar diervriendelijke en milieubewuste spullen, iets wat mij veel beter bij voel.

Ben je trouwens benieuwd naar de documentaire waar ik het over heb? Hij heet ‘Minimalism: A Documentary about the Important Things‘, je kunt hem vinden op Netflix. Het is niet een extreem goede docu ofzo, maar het laat meer verschillende aspecten van materialisme zien en hoe verschillende mensen hier over denken. Tof ter inspiratie, dus zou hem zeker eens kijken als je geïnteresseerd bent! :)

Welke betekenis geef jij aan minimalisme?

12 Comments

 1. Shirley

  Ik zal nooit een echte minimalist zijn, daarvoor hou ik te veel van rommel. Wel ben ik steeds bewuster van wat ik koop. Heb il het echt nodig? Vervangt het iets anders? Daarnaast woon ik niet heel groot (45m2) en heb ik weinig opbergruimte, dat helpt inderdaad ook mee bij niet te veel spullen verzamelen.

 2. Darina

  De laatste tijd ben ik er meer mee bezig maar zal nooit helemaal minimalistisch gaan leven. Ik heb het huis grondig opgeruimd en denk wel bewuster na over bepaalde aankopen.
  Darina onlangs geplaatst…Top 10 French Wardrobe Essentials

 3. Romy

  Wat een fijn en eerlijk artikel over je visie hierop. Ik herken me helemaal in wat je schrijft. Ik heb ook zeker wel aankopen waar ik heel blij van word, maar heb geen 15 oogschaduwpaletten nodig om gelukkig te worden. Maar één oogschaduwpalet ‘mogen’ hebben vanwege een overtuiging dat ik minimalist moet zijn, zou me daarentegen ook een beetje mijn plezier ontnemen. Ik merk wel dat ik onwijs veel spullen kan verzamelen, maar gelukkig ben ik ook redelijk goed in opruimen en denk ik in ieder geval over elke aankoop altijd heel goed na. Ik denk dat minimalisme een fijne manier van leven kan zijn, als je het maar voor jezelf prettig houdt en er niet te ver in doorslaat ;)
  Romy onlangs geplaatst…Afgestudeerd zijn | Ik moet er nog even aan wennen…

 4. Cynthia

  Minimalisme betekend voor mij, dat je inderdaad niet materialistisch bent ingesteld. Niet alles draait om spullen en geld. Tuurlijk kun je heus weleens iets kopen, maar blijf je ogen open houden voor de kleine waardevolle dingen in het leven. Daar draait het om..

 5. Wendy (B)

  Met minder dingen tevreden zijn, dat zou ik graag willen.
  Sinds enkele maanden ben ik dit aan het aanpakken maar het zal een veel jaren plan zijn.
  Eerst spullen gebruiken wat ik heb en dus zo weinig mogelijk kopen.

 6. Nesrin

  Ik ben niet minimalistisch maar ik denk wel lang na over aankopen. In winkels als Action kom ik niet graag omdat ik weet dat ik met een volle winkelmand die eigenlijk “leeg” is de deur uitloop.

 7. Barbie

  Interessante post! ik ga de docu binnenkort een keertje kijken

 8. Claire

  Ik ben het helemaal met je eens. Zelf ben ik niet echt minimalistisch maar wel bewust. Ik zou alleen iets kopen als ik het echt nodig heb. Nu ik bezig ben met de duurzame kledingchallenge denk ik ook met kleding vaker na of ik zoiets echt wel aandoe of mooi vindt. Ik denk dat bewustzijn al stap 1 is naar minimalisme ;)

  • Jessica J.

   Volledig akkoord met Claire! Ik koop vrijwel geen kleding meer, en wat is wel koop, is duurzaam geproduceerd. Kost wat meer, maar gaat langer mee en geeft je een beter gevoel. Verder probeer ik om enkel dingen te kopen die ik écht nodig heb, al trakteer ik mezelf wel af en toe op bv. een make-upje of (de zoveelste…) geurkaars, maar die dingen gebruik ik ook effectief.
   Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #54 • Hapjes, tapjes en 25 kilometer wandelen

 9. Johanne

  Ik ben helemaal niet minimalistisch ingesteld. Nog niet. Maar soms kijk ik wel om me heen en denk ik: heb ik echt al deze spullen nodig? Maken al deze dingen mij echt wel gelukkig? Natuurlijk zijn er een paar dingen waar ik echt wel gelukkig van word, zoals een kast vol met boeken en een mooie camera. Maar als ik bijvoorbeeld naar mijn kledingkast kijk, levert dat vaak meer frustraties op dan iets anders. Kleren koop ik soms gewoon om het kopen. Heel stom eigenlijk. Ben wel super benieuwd naar de documentaire, want volgens mij kan ik wel een minimalistischere (is dat een woord? Nee, zeker…) instelling gebruiken. Ik denk dat ik dat ga toepassen de volgende keer dat we verhuizen. ALLES weggooien waar we niet gelukkig van worden.
  Johanne onlangs geplaatst…10 dingen die je nog niet over me wist

 10. Elisa

  Leuk artikel! Ben het wel eens met. Ik denk niet dat het vooral gaat om niet te veel onnodige aankopen te doen. Die mijdt ik ook zo veel mogelijk. Soms koop ik nog wel iets wat ik helemaal niet nodig heb, maar goed beetje zondigen doen we allemaal, toch?

 11. Ineke

  Hier ook gewoon geen spullen in huis hebben die je niet nodig hebt of die je niet gelukkig maakt. Is ook veel leuker om op te ruimen.
  Ineke onlangs geplaatst…Moederdag, een gemengde dag voor sommige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑