My Way of Exploring

Minder vaak mijn haar wassen: hoe bevalt het?

Minder vaak mijn haar wassen: hoe bevalt het?
Je leest steeds vaker dat mensen hun haar minder willen gaan wassen en dat je haar veel wassen slecht is. Er zijn allerlei voor- en nadelen aan en de meningen over dit onderwerp zijn erg verdeeld heb ik gemerkt. Ik besloot het zelf uit te proberen! Ongeveer 10 maanden geleden ben ik begonnen met het minder wassen van mijn haar en vandaag deel ik mijn ervaring en mening met jullie.

Waarom minder vaak mijn haar wassen?

Ik was altijd een enorme miep was het ging om mijn haar wassen. Het liefst waste ik het elke dag, maar dat deed ik niet omdat ik wist dat dat echt niet goed zou zijn. Ik vond het altijd maar vies om mijn haar langer dan twee dagen niet te wassen, maar echt vet haar had én heb ik nooit heel erg. Ja oké, soms een klein beetje, maar niet vet in de zin van dat je het ziet. Ik besef mij heel goed dat ik daar geluk mee heb! Maar goed, ik waste het dus eigenlijk altijd om de dag en daar had ik wel vrede mee, haha.

Vorig jaar in juni ging ik naar de kapper om een poging te wagen om mijn haar grijs maken. Dit ging verrassend genoeg helemaal goed en het resultaat was precies zoals ik het wilde! Maar daarbij kwam ook kijken dat ik mijn haar minder moest gaan wassen, want anders is een spoeling er zo weer uit. Mijn reden om het minder vaak te gaan wassen was dus om de grijze kleur te behouden.

Ik besloot om de vier dagen mijn haar te wassen, al werd ik van het idee alleen al heel kriegelig. De eerste weken moest ik erg wennen. Ik merkte dat mijn haar in het begin wel op de derde dag een beetje vetter werd, maar niet zichtbaar. Uiteindelijk werd dit steeds minder en minder en kwam ik er achter dat hoe langer de tussenpozen tussen het wassen zijn, des te minder snel je haar vet/vies wordt. Mijn tip? Bouw het af en maak de tussenpozen tussen het wassen steeds langer! Ik heb echt gemerkt dat het, voor mij in ieder geval, zo werkt. Ik kan in principe mijn haar 5 dagen of soms 6 dagen niet wassen als dat moet, maar het liefst was ik het elke 4/5 dagen. Ik voel me namelijk al snel vies als ik té lang mijn haar niet was, haha. Ik heb het om te testen wel eens nóg langer niet gewassen, maar daar voelde ik mezelf echt niet goed bij. Dat is dit wilde testen was meer uit nieuwsgierigheid en ik ben er achter gekomen dat het wel kan, maar dat ik het gewoon echt niet prettig vind. Maar bedenk er wel bij dat ik eenmaal niet snel vet haar krijg. Bij iedereen is het weer anders natuurlijk. :)

Voordelen

• Mijn haar glanst meer, is niet meer heel slap en valt minder sluik.
• Als ik er iets mee wil doen, in een knot bijvoorbeeld, dan zakt het er niet snel meer uit maar blijft het gewoon best goed zitten. Voorheen was het het zo zacht en slap dat bijvoorbeeld een elastiekje er al snel half uitzakte.
• Mijn haar wordt minder snel vet dan voorheen.
• Mijn hoofdhuid is minder gevoelig geworden merk ik. Ik heb bijna geen witte schilfertjes meer. Dit had ik voorheen al niet zo veel hoor, maar ik merk wel verschil in dat het nog minder is geworden.
• Het is beter voor het milieu: je douchet minder lang én je gebruikt minder shampoo/conditioner/maskers.
• Het scheelt tijd. Vooral in mijn geval, want ik laat altijd behoorlijk lang zilvershampoo intrekken en daardoor ben ik zo meer dan een uur kwijt aan alleen douchen en de shampoo in laten trekken.

Conclusie

Het is naar mijn mening echt beter om je haar niet zo vaak te wassen en als je even doorzet zal het waarschijnlijk vanzelf minder snel vet worden. Je hoofdhuid en haar moet wennen aan dat het minder vaak gewassen wordt, maar na een paar weken is dat gewend en zal je verschil gaan merken! Ik ben heel blij dat ik heb doorgezet en dat mijn haar er nu veel gezonder uit ziet en aanvoelt. Jup, ik kan het iedereen aanraden om het gewoon eens te proberen! :)

Hoe vaak was jij je haar?

26 Comments

 1. Darina

  Goede tip! Ik zit er ook aan te denken om minder mijn haar te gaan wassen maar ik heb wel last van vet haar dus ik zal echt die drempel moeten nemen en volhouden:)
  Darina onlangs geplaatst…Springtime in Paris

 2. Aneta

  Dat os zo fijn als je het om de 5 a 6 dagen hoeft te wassen. Zelf probeer ik ook steeds minder vaak mijn haar te wassen maar dat komt omdat ik het altijd zo’n gedoe vind. Helaas ben ik niet gezegend met haar dat niet snel vet wordt. Na twee dagen voel ik het al en op de derde dag gebruik ik droogshampoo. Maar ik heb het idee dat het door mijn kussenhoes komt dat m’n haar zo snel vet wordt. In de avond smeer ik best wat rijke creme op m’n gezicht. Wanneer ik met m’n gezicht draai heb ik het idee dat m’n kussenhoes toch wat crème absorbeert. En dat komt weer in m’n haar. Tenminste dat is mijn theorie hahaha
  Aneta onlangs geplaatst…Lente…. de natuur wordt wakker

 3. Marijke

  Mijn dochtertje van bijna 4 had veel last van jeukende hoofdhuid en droge schilfers. Eerst andere shampoo geprobeerd maar nu wassen we haar haar met shampoo slechts af en toe en verder gewoon met water en in de punten wat conditioner. Werkt zo goed dat ze helemaal geen jeuk meer heeft. Shampoo is dus inderdaad niet altijd goed. Zelf was ik het elke 2, 3 dagen!

 4. Romy

  Dit is iets waar ik ook al en tijdje over na zit te denken. Ik was mijn haar om de dag, maar merkt dat het eigenlijk helemaal niet snel vet wordt. Iets minder vaak wassen zou dus waarschijnlijk best kunnen. Misschien moet ik het gewoon eens proberen, zeker als ik die hele lijst met voordelen op een rijtje zie staan!
  Romy onlangs geplaatst…Handletteren: mijn eerste poging op canvas

 5. evelien

  Ah wauw wat goed! Ik heb zelf ontzettend snel last van vet haar dus was mijn haar om de dag of om de twee dagen. Dat is al een hele afbouw voor mij haha! Ik wil toch proberen verder af te bouwen.

  Liefs,
  Evelien

 6. Silke

  Ik was m’n haar eigenlijk ook slechts 2x per week, ik zie meestal wat tegenop het feit dat ik én mijn haar moet wassen, conditioner in moet doen etc. Haha! Gelukkig wordt het niet zo snel vettig, woep! Ik vind je haar trouwens nog steeds heel leuk :D liefs :)
  Silke onlangs geplaatst…Lichtpuntjes #96 | Laatste eigen winkelkarquiz & mooi weer

 7. Bente

  Ik was mijn haar eigenlijk alleen als ik gesport heb. Aangezien dat meestal zo’n 3 keer per week is: 3x per week ;).
  Ik heb ook het geluk dat ik geen last heb van vet haar :)

 8. Jessica J.

  Ik ben volledig akkoord! Ik was mijn haar maximaal twee keer per week en zo wordt het inderdaad minder snel vettig. Het lijkt alsof je haar went aan hoe vaak je het wast en je hoofdhuid denkt, ‘ik word meteen weer vettig, want morgen wast ze haar haar toch weer’. In het begin is het eventjes wennen, want je haar voelt wat vetter dan anders aan, maar dat initiële ongemak is het op termijn echt wel waard.
  Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #46 • Korte werkweek, boeken en natuur!

 9. Marie

  Grijs haar staat je echt heel leuk :) Ik was mijn haar om de dag, maar soms laat ik ook eens 2 dagen tussen. Ik wil mijn haar wel minder wassen zodat het minder snel vettig wordt, maar ik vind het moeilijk te combineren met sporten …

 10. Klaske

  Yay, wat fijn dat je het niet zo vaak hoeft te wassen. Ik was m’n haar eens in de 3 dagen. Opzich prima, maar er zijn ook periodes geweest dat ook ik het eens in de 5 dagen kon. Door wisselen met shampoos en op zoek gaan naar de shampoo die wél fijn is voor m’n haar, ben ik mijn haar namelijk vaker gaan wassen. Nu ga ik het weer langzaam proberen uit te stellen, zodat ik straks ook weer wat langer zonder kan. Ik vind jouw haar écht heel mooi trouwens (dat denk ik elke keer, maar volgens mij heb ik dat nog niet eerder gezegd, haha). De grijze kleur staat je zo goed!
  Klaske onlangs geplaatst…Achter de schermen: een blogmijlpaal en voor het eerst stemmen

 11. José

  Wat fijn dat het zo goed bevalt. Ik heb het ook geprobeerd af te bouwen, maar dat was niet gelukt.. Ook door wat iemand anders al eerder heeft gezegd, door het sporten. Bij mij zie je het ook wel snel als ik vet haar heb.
  José onlangs geplaatst…Naar de tentoonstelling van Givenchy en Audrey Hepburn

 12. Puck

  Echt goed dat je je haar minder bent gaan wassen! Ik snap persoonlijk echt niet hoe mensen hun haar elke dag/om de dag kunnen wassen! Het is zo veel (en saai) werk, en je haar – of mijn haar in ieder geval – wordt er zó droog door!
  Ik begon zelf trouwens ook met mijn haar minder te wassen toen ik het in ”gekke” kleuren begon verven (rond mijn 13e ofzo), om de kleur te behouden. Nu verf ik mijn haar niet meer, maar was mijn haar nog steeds maar twee of drie keer per week.

 13. GEWOON SHER

  Ik zou wel eens die hele no-poo trend willen uitproberen. Ben alleen bang dat ik het niet volhoud want ik voel me net als jij vet snel vies (haha ‘vet snel’ you see what I did there). Ik was het nu ongeveer een tot twee keer per week! Ik heb de mazzel dat het niet zo heel snel vet wordt.

 14. Sabine

  Dat zou ik ook echt graag willen, minder mijn haar wassen. Ik probeer er steeds 1 avond niet haar wassen tussen te laten zitten, maar het lukt niet altijd. Na die ene avond niet wassen is het daarna ook wel echt vet. Ik heb het weleens langer geprobeerd, maar ik word gek van rondlopen met overduidelijk zulk vet haar. Misschien komt het door de luchtvervuiling hier hoor, maar vooralsnog werkt het dus niet helaas.

 15. Stephanie

  ik was mijn haar ook maar 1x per 4/5 dagen en dan gebruik een fijne lush shampoo bar voor. zo fijn dat mn haar nu ‘langer meegaat’
  en omdat ik het zo weinig was gaat die bar ook vet lang mee!

 16. Naomi

  Ik was mijn haar ongeveer om de 4 dagen. Ik heb het wel eens geprobeerd om het een week niet te wassen. Met behulp van droogshampoo ging dat wel, maar de laatste 2 dagen leefde ik dan in een staart, haha.

  x

 17. HUIZEHAAKNAALD

  Ik was mijn haar 1-2 keer per week. Liefst 1 keer. Mede door mijn gevoelige huid en de tijd die er in gaat zitten met lang, krullend haar. Het bevalt mij prima!

 18. Teddy

  Heel herkenbaar! Ik heb het een tijd terug ook terug gebracht naar om de drie/vier dagen wassen. Het scheelt echt! Mijn haar is gewoon minder vet

 19. Benthe

  Jeeej, goed bezig! Ik ben hier ook al een tijd mee aan het experimenteren. Eén keer ben ik zelfs helemaal gestopt met wassen, een maand lang. Het schijnt dat je haar zich na zo’n 6 weken zelf gaat reguleren. Maar GOOR dat ik het vond! Haha. het werd gewoon niet meer droog (want: vet) en het rook ook niet zo fris (sorry voor de details). En ik vind shampoogeur eigenlijk gewoon te lekker! Dus toen ben ik het gewoon maar weer gaan wassen. Nu was ik het meest op dag 4/5 en daar ben ik tevreden mee ?

 20. jeapiebel

  Wat klinkt dat goed bij jou zeg. Ik heb een keer een maand mijn haar niet gewassen en het was een ramp. Naast dat mijn haar dof ervan werd breken ze ook heel veel op het haarpuntje. Hoe kan dat!!! Nu probeer ik minder vaak te wassen dat gaat beter. :-)

 21. Irene

  Goed bezig! Ik waste mijn haar tot een paar weken geleden 1x per week. Maar ik maakte het wel gewoon mee nat als ik onder de douche stond. maar de laatste tijd merk ik dat het toch weer sneller vet wordt dus ik was het nu 2x per week. Wat nog altijd best mee valt hé :)
  Er is een tijd geweest dat ik een heel jaar lang geen shampoo gebruikte! In het begin was dat echt super (veel volume enz!) en ik heb nooit door zo’n “vettige periode” heen gemoeten (thank god!). Maar tegen het einde werd mijn haar net heel slap en had ik echt nood aan shampoo. Haha. Ben blij met deze middenweg! Uiteindelijk is het ook wel eens fijn om een fijne shampoo en conditioner te gebruiken.
  Irene onlangs geplaatst…Dingen die heel normaal zijn maar die ik soms raar vind

 22. Anne-Sterre

  Al best vaak geprobeerd, maar telkens haak ik na verloop van tijd toch weer af. Ik was het nu om de 2/3 dagen. Voor mij verschilt het ook per seizoen hoe snel het vet wordt. In de zomer wordt het wel sneller viezig (zeker als het echt warm is). In de winter is mijn haar sowieso een ramp -> klitten. Lente en herfst zijn wel redelijk te doen, dus wellicht moet ik nu starten en het dan proberen vol te houden, tegen de tijd dat het zomer is, is mijn haar gewend?

 23. Nesrin

  Knap dat het jou is gelukt. Ik heb het een aantal keer geprobeerd maar ik geef toch elke keer weer op. Ik vind haren wassen heerlijk en ik kan er echt van genieten.

 24. Laura | lajoiedevivre

  Ik was mijn haar ook minder nu! Gaat prima!

 25. Shirley

  Vroeger waste ik mijn haar ook iedere dag, tegenwoordig minder. Afhankelijk van wat ik die dag heb gedaan en of ik bijvoorbeeld ben gaan sporten. Mijn haar ziet er niet snel vet uit, dus wat dat betreft kan het prima. Mijn haar ‘zit’ alleen veel minder lekker als ik het niet gewassen heb, vandaar dat ik toch te vaak zwicht.

 26. sammie

  Ik weet dat het beter is voor je haar om het niet zo vaak te wassen, en zeker beter voor iedere geverfde haarkleur. Sinds ik kort haar heb en dagelijks shit in mijn haar smeer om het in model te kneden was ik het eigenlijk wel dagelijks, anders is er gewoon niets meer mee te beginnen en is het voor mij gevoel echt vies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑