My Way of Exploring

Indrukwekkend | De wereld in de ogen van een 12-jarig meisje


Gisteren kwam ik deze video tegen. Het trok mijn aandacht omdat het over het milieu gaat en hoe er mee om wordt gegaan. In deze video houdt een 12-jarig meisje speech over hoe zij de wereld ziet.

Een 12-jarig meisje houdt een speech op een milieuconferentie over hoe zij de wereld ziet en hoe volwassenen hier mee om gaan. Ze spreekt namens ECO, een kinderorganisatie voor het milieu. Eigenlijk moet ik hier niet veel meer over gaan vertellen, want dan is het indrukwekkende er van af. Wat ik wél nog wil zeggen is dat deze video uit 1992 komt en ik vind dat als ze deze speech nú opnieuw houdt, dat álles wat zij zegt nu nog steeds zo is. En dat is het erge, en dan te bedenken dat het al 23 jaar geleden is en er nog geen steek is veranderd. Het is allemaal alleen nog maar erger geworden.

Ik vind het ontzettend knap dat een 12-jarig meisje ‘even’ tegenover vertegenwoordigers van velen landen gaat staan en ‘even’ haar zegje doet. Gaaf, maar tegelijkertijd geeft het mij nu ook een klote gevoel want haar indrukwekkende woorden hebben blijkbaar niet genoeg indruk gemaakt… Wat ik sterk vind is dat ze zei: ”Maak iets niet kapot, als je het niet kunt maken.” En zo zijn er nog veel meer dingen die echt indruk bij mij hebben gemaakt. Ze zeggen ook wel dat kinderen de waarheid spreken hè? Nou, absoluut!

De speech zelf duurt ongeveer 6 minuutjes. Mij deed het echt iets en ik vind haar speech ijzersterk. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt! Mocht je de video liever met Nederlandse ondertiteling willen zien, dan kun je die hier bekijken.

Wat vind jij van de speech van het meisje? En ben jij veel met het milieu bezig?

18 Comments

 1. Laura

  Wat een mooi filmpje. Ik ben zelf veel met het milieu bezig. Mijn vriend helemaal niet en dat botst soms nogal omdat ik echt over veel nadenk. Over dat ik mijn kinderen graag een mooie wereld achter wil laten en dat we dus niet 5 plastic flesjes water per dag opdrinken en vervolgens weggooien.

  • Sandra

   Ik kan me voorstellen dat dat inderdaad kan botsen. Lastig… Ik vind het wel heel mooi dat je er zo veel mee bezig bent. Ik ben het met je eens dat je je kinderen een mooie wereld wilt achterlaten. Dat wil ik ook!

 2. Suzanne

  Dat je dit even zo kunt vertellen als 12 jarig meisje. Ik zou het niet kunnen, misschien nu nog niet eens!
  Suzanne onlangs geplaatst…W7 Lip Paint The Art Of Gloss

  • Sandra

   Knap hè! De juiste woorden vinden en het dan ook op zo’n indrukwekkende manier vertellen. Lijkt mij ook best lastig!

 3. BySilke

  Ik had het vroeger al eens gezien, maar ga het meteen nog eens bekijken! Gek hoe goed ze alles kan verwoorden he, als twaalfjarige!
  BySilke onlangs geplaatst…Griekenland 2015 | Dag 5 & 6: Rusten & Zonsondergang

  • Sandra

   Echt goed ja. Heel bijzonder!

 4. Anne-Sterre

  Heel sterk verteld. Inderdaad is dit nu nog steeds de realiteit en het ziet er niet naar uit dat het snel zal veranderen. Nu ik dit kijk, ja met een brok in mijn keel, schaam ik me er bijna voor dat de wereld nog steeds een puinhoop is, terwijl ik zelf wel redelijk bewust leef.
  Anne-Sterre onlangs geplaatst…Geluksmomenten

  • Sandra

   Precies wat je zegt. Het is eigenlijk gewoon beschamend dat de wereld nog steeds een puinhoop is, ook al doe je er zelf wel wat aan om het te verbeteren. Elk klein stapje is er één, maar jammer genoeg is het niet genoeg om alles op te lossen.

 5. Ysanne

  Ik kende dit filmpje inderdaad al, heel bijzonder. En idd wat je zegt, het is zo naar dat er nog steeds ”niks” of te weinig aan gedaan is.
  Ysanne onlangs geplaatst…EEN BUFFEL SCHEDEL AAN DE MUUR

  • Sandra

   Ja precies, het is echt een naar idee dat de wereld in al die jaren nóg meer kapot is gegaan. Deze speech komt natuurlijk uit 1992, dus dat is gewoon al 23(!) jaar geleden. Pffft…

 6. Kim

  Nou dit filmpje helpt me wel weer even relativeren zeg! Wat indrukwekkend. Ik ben benieuwd wat zij nu doet, want wat kan zij goed spreken.
  Kim onlangs geplaatst…Stralen in de zomer!

  • Sandra

   Ze spreekt nu nog steeds. Moet je even googlen! :)

 7. renee

  WAUW, wat prachtig en zo bijzonder. Ik denk al veel over dit soort dingen na maar zij zet mij nog meer aan het denken en het doet mij ook echt pijn dat ondanks haar woorden daar die mensen daar het nog steeds niet lijken te begrijpen, niet alleen zij maar veel meer mensen op de wereld begrijp het niet en dat zal helaas denk ik niet veranderen.
  renee onlangs geplaatst…SAYING GOODBYE IS HARD

  • Sandra

   Ik ben ook bang dat het amper gaat veranderen. Maar laten we maar wel de hoop er in houden!

 8. Monique | WritingMonique

  Wow! Ik kende dit filmpje helemaal nog niet; maar wat is zij goed! Ze spreekt fantastisch, heel indrukwekkend!
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…Mini Witte Druiven Wijn Shots

  • Sandra

   Het verbaast mij dat velen het filmpje nog niet kennen, aangezien het uit 1992 komt en het toch een best populair filmpje schijnt te zijn. Had hem zelf dus ook nog nooit gezien!

 9. Nesrin

  Oh crap ik heb momenteel geen voldoende wifi om naar de video te kijken. Ik onthoud deze want het is en blijft bizar hoe de mens omgaat met de aardbol.
  Nesrin onlangs geplaatst…1 jaar hardlopen & slappe billen

  • Sandra

   Ah haha, dan maar even wachten tot je betere wifi hebt! En inderdaad, het blijft echt bizar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑