My Way of Exploring

I’m the boss | De leukste dingen aan ondernemen

I'm the boss | De leukste dingen aan ondernemen
Het is alweer 2,5 jaar geleden dat ik voor mezelf begon en dus AroundSan mijn eigen bedrijf kan noemen. Met de ervaring die ik tot nu toe heb kan ik wel de leukste dingen van het ondernemen er uit pikken. Het lijkt mij leuk om hier wat meer over te gaan schrijven. Bij deze dus de leukste dingen van het ondernemen!

Zelf je tijd indelen

Deze is voor de hand liggend, maar kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Je kan zelf je tijd indelen. Ik vind dat persoonlijk super fijn. Vooral omdat ik met mijn gezondheid vaak niet op vaste tijd kan werken, is het prettig dat ik mijn eigen tijd in kan delen. Ik werk dus als ik me goed genoeg voel. Dat kan op allerlei dagen en tijdstippen zijn. Heb ik een dagdeel geblokt voor iets anders? Dan zorg ik dat ik dat inhaal op een ander moment. Zo speel ik een beetje met wat ik aan kan en wat af moet komen. Balans is the key. Discipline is overigens wel een pré. ;-)

Zelf bepalen wat je doet

Zelf bepalen welke werkzaamheden je doet betekent dat je compleet vrij bent in wát je doet. Ik vind onder andere schrijven super leuk. Dat je geld kan verdienen met je hobby is natuurlijk geweldig! De afwisseling vind ik ook heel fijn. Dat vind ik één van de tofste dingen aan het ondernemen.

Onderhandelen

Ja echt, ik hou er van. Ik ben niet iemand die snel over zich heen laat lopen, en al helemaal niet op dit gebied. Onderhandelen hoort eenmaal bij het ondernemen. Je moet immers ook je brood verdienen, toch? Altijd lekker hoog inzetten is mijn motto, haha.

Op eigen benen staan

Het voelt gewoon tof om op eigen benen te staan. Ook al is je bedrijf klein of groot, het is wel jóuw bedrijf. Jíj runt het en jíj maakt de beslissingen. Ik vind dat leuk! Het voel voor mij echt goed om op het gebied van werk iets te hebben wat van jezelf is.

20190916_180341

Je leert zó veel!

Je leert zo veel van een eigen bedrijf te hebben. Ik ben er een paar jaar geleden ‘gewoon’ aan begonnen en stapte er in met de gedachte: ”Joh, ik zie het allemaal wel.” Da’s misschien maar goed ook, want zo kon ik er minder lang over nadenken, haha. In de jaren dat ik AroundSan echt mijn bedrijf kan noemen heb ik veel geleerd. Onderhandelen deed ik daarvoor al, maar sinds ik ingeschreven sta bij de KvK ben ik dat nóg serieuzer gaan nemen. Ik moest ineens kwartaalaangiftes gaan doen waar ik in het begin best wel bang voor was. Maar hey, dat valt hartstikke mee als je je administratie goed bijhoudt. Ook ben ik meer gaan nadenken over wat ik wel en niet wil met mijn eigen bedrijf en daar heb ik ook veel van geleerd. Vooral op persoonlijk gebied heeft het bij mij echt veel gedaan! Kennis en ervaringen opdoen dus. :-)

Iets doen waar je achter staat

Voor mij voelt het goed om dingen te doen waar ik volledig achter sta. Als ik het bijvoorbeeld niet eens ben met dingen die klanten van mij vragen, dan zal ik dat ook zeker zeggen en onderbouwen. Ik bedoel hier overigens niet mee te zeggen dat als je werk voor een baas je ook dingen moet doen waar je níet achter staat. Ik heb bijvoorbeeld de ervaring dat ik het prima kan zeggen als ik iets moet doen waar ik het niet mee eens ben en dat daar dan ook naar geluisterd wordt.

Uitdaging

Het is ook zeker een uitdaging en spannend om ondernemer te zijn. Ik bedoel, je bent nooit zeker van je inkomen. Het zal waarschijnlijk elke maand anders zijn. Dat is ook bij mij zo. Er zitten super goede maanden tussen, maar ook zeker maanden waarvan ik denk: ”Ehhhhhh, nope.”. Gelukkig heb ik ook een redelijk vast inkomen waardoor de druk voor mij niet heel hoog ligt om nóg meer opdrachten binnen te slepen elke maand. Maar toch is het natuurlijk het allerleukst om aan het eind van de maand met een dikke glimlach naar de ‘eindstand’ te kijken. Wat ik wel nog wil zeggen is dat mijn prioriteit niet altijd het geld is. Als we rond kunnen komen dan is het prima en alles wat meer is is leuk meegenomen. Met die insteek staat er al veel minder druk op me en dat werkt voor mij heel goed.

Werken waar ik wil

In mijn geval kan ik werken waar ik wil. Of dat thuis op de bank, aan tafel of in bed is, dat maakt niet uit. Of wil ik ergens anders gaan werken? De vrijheid is er. Natuurlijk ligt het er aan watvoor werk je doet of je die vrijheid hebt. In mijn geval ben ik zo vrij als een vogel. Ik zou zelfs aan de andere kant van de wereld kunnen gaan werken als ik dat zou willen.

Dit waren de leukste dingen die ik voor nu kon verzinnen. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan. Denk bijvoorbeeld aan dat je geen financiële zekerheid hebt als je niks anders hebt naast je eigen bedrijf. Gelukkig heb ik nog mijn parttime baan ook, maar anders kan het onzekere inkomen in het begin van je bedrijf best voor wat stress zorgen soms. Het nadeel kan ook zijn dat je sneller andere dingen gaat doen dan werken. Gelukkig heb ik hier totaal geen last van omdat ik flink wat discipline heb, maar als je dat niet hebt dan kan het een grote valkuil zijn…

Ik ben benieuwd of meer ondernemers het bovenstaande herkennen. Let me know!

Ben jij ondernemer of zou jij ondernemer willen worden?

3 Comments

 1. Ilona Wielinga

  Ik ben ook zelfstandig ondernemers, ik werk als illustrator en animator. Ik vind het ook heerlijk om mijn eigen tijd in te kunnen delen en op eigen benen te kunnen staan. Ik vind het soms alleen wel vervelend als ik achter mijn geld aan moet omdat mensen het maar niet overmaken.
  Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Gratis achtergronden voor je telefoon | Streepjes en meer

 2. Dionne

  Helemaal mee eens. Dat zijn ook zeker weten redenen waarom ik begonnen ben met ondernemen. En ook omdat: hoe harder je werkt, hoe meer geld je verdient.

 3. Simone

  Yes, nog een ondernemer meld zich! En ik kan me eigenlijk wel bij je aansluiten. Ik vind het ook heel fijn dat ik zelf mijn vakanties kan bepalen, zonder dat ik toestemming hoef te vragen. Zo kon ik nu met onze verhuizing gewoon zo’n 1,5 maand ‘vrij’ nemen.
  Nu is vrij hebben als ondernemer natuurlijk een breed begrip, want in gedachten ben je vaak wel altijd bezig. Maar dat vind ik – mits het positief is – helemaal niet erg!
  Simone onlangs geplaatst…Geluksmomentjes #4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑