My Way of Exploring

Hoe ontdek je je eigen woonstijl? 9 Tips!

Hoe ontdek je je eigen woonstijl? 9 Tips!
Hoe ontdek je je eigen woonstijl nu eigenlijk? Dat kan nog knap lastig zijn. Wat vind je mooi? Wat juist niet? Waar voel je je prettig bij? De afgelopen twee weken stonden in het teken van het ontdekken van mijn/onze woonstijl. Wat mij heeft geholpen? Vandaag geef ik je mijn 9 tips over hoe je je eigen woonstijl kunt ontdekken!

Instagram

De tip waar ik zelf het meest aan heb gehad: zoek Instagram accounts die wooninspiratie foto’s posten. Dit is iets wat mij heel erg heeft geholpen! Er zijn echt ontelbaar veel accounts op Instagram te vinden waar je inspiratie uit kunt op doen. De leukste accounts vind ik die foto’s plaatsen van hun eigen interieur, want dan heb ik altijd meer het idee dat het écht is. Soms zie je accounts voorbij komen waar alles té perfect is en wat soms niet eens woonbaar er uit ziet.

Woonwinkels

Dit is een onverwachte tip hè? Haha, not. Maar hoe dan ook, een woonwinkel is één grote inspiratiebron als je het mij vraagt. Ga gewoon lekker veel winkels af en ga ook bij winkels naar binnen waarvan je op het eerste gezicht denkt: ”Nope, dit is niks voor mij.”. Gewoon doen! Ik ben ook bij een aantal winkels naar binnen gegaan waarvan ik eigenlijk dacht dat het niks voor mij zou zijn, maar soms kunnen er toch nog wel hele toffe dingen tussen zitten. Wie weet ontdek je op deze manier wel weer een nieuwe stijl die je tóch wel aantrekt. :)

Pinterest

Pinterest is gewoon top! Ik gebruik dit al jaren voor verschillende dingen, waaronder wooninspiratie opdoen. Al moet ik wel zeggen dat nu het er écht op aan kwam ik toch wel iets andere foto’s aan het pinnen was. Als het er écht op aan komt ben je selectiever denk ik. Typ gewoon wat zoekwoorden (in het engels = meer zoekresultaten) in en ontdek wat je wel en niet leuk vind. Simpel, maar ook super leuk om te doen! Ook hiervoor geldt dat er weer ontelbaar foto’s te vinden zijn en je een overload aan inspiratie krijgt.

Interieur van anderen

Ik ben altijd al gek geweest op het bekijken van het interieur van anderen. Elk detail wordt gezien, haha. Als je bij iemand binnenkomt, wat denk je dan? Vind je de kleuren mooi? De materialen van de meubels? Vind je de sfeer fijn? Zou jij diezelfde accessoires uitzoeken? Wat vind je van de vloer? En zo kan je natuurlijk nog wel even doorgaan. Het interieur scannen van anderen vind ik zelf ook heel goed helpen om je eigen woonstijl te ontdekken. Hoe dan ook, je hebt altijd wel een eerste indruk als je ergens binnenkomt. Gebruik die indruk om je conclusie te vormen!

Webshops

Ga webshops afstruinen! Dit is leuuuuk! Vaak hebben ze ook meubels en accessoires onder een bepaald thema gezet, zoals bijvoorbeeld ‘industrieel’, ‘scandinavisch’ of ‘landelijk’. Dat vind ik zelf erg handig! Er zijn zooooo veel webshops te vinden, echt niet normaal gewoon haha. Struin een webshop af, open alles wat je leuk vind in nieuwe tabbladen en ga vervolgens selectief te werk door ze open te laten staan of weg te klikken. Op deze manier kom je weer een stukje dichtbij je doel: het ontdekken van je eigen woonstijl!

Kleuren bekijken

Ga naar een bouwmarkt en bekijk kleurstalen. Je zal al snel genoeg merken of je juist naar donkere, lichte, felle of juist zachte kleuren neigt. Ga gewoon op je gevoel af en bekijk waar jij je prettig bij voelt. Vaak ontdek je ook wel al bijvoorbeeld via foto’s die je op Pinterest of Instagram ziet welke kleuren je mooi vind. Althans, dat is mijn ervaring. Welke kleuren je mooi vind in je interieur zegt vaak ook wel al iets over je woonstijl.

Blogs

Blogs van anderen bekijken is ook erg leuk om te doen! Er zijn zó veel blogs die over wooninspiratie bloggen. Ze delen foto’s van hun eigen interieur, ze geven tips of schrijven inspiratie artikelen. Súper handig! Denk ook bijvoorbeeld aan de blogs van woonwinkels. Tegenwoordig hebben veel woonwinkels ook een eigen blog waarop ze inspiratietips delen of bijvoorbeeld DIY’s. Dit heeft mij ook heel goed geholpen. :)

Moodboard

Dit heb ik zelf niet gedaan, maar ik weet vrijwel zeker dat een moodboard maken je erg ver kan brengen als het gaat om je woonstijl ontdekken. Pak een paar tijdschriften en knip er op los. Alle plaatjes die je aanspreken plak je op en zo krijg je al snel een beeld van welke kleuren je bijvoorbeeld mooi vind, of toffe meubels en accessoires, welke materialen je aanspreken voor de meubels…

Materialen bekijken

Materialen bekijken heb ik al een paar keer benoemd, maar toch wil ik hem nog even uitlichten. Houd je van hout, of juist niet? Houd je juist van stof of leer? Vind je een combinatie van verschillende materialen mooi? Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik bepaalde houtsoorten ontzettend mooi vind, net als staal/metaal, maar ik vind bijvoorbeeld witte houten meubels helemaal niet mooi. Ik dacht eerst juist dat ik het wel oké vond, maar blijkbaar is dit niet zo. Geen witte meubels dus voor mij! Zo zie je maar dat je door goed de materialen te bekijken er achter komt of je het wel of niet mooi vindt. Ook vind ik meubels er al snel ‘cheap’ uit zien, vind het niet mooi als het een egale kleur is en ik hou echt van een grove structuur. Bekijk dus meubels goed en vorm een oordeel over de materiaalsoort. Dat helpt écht en het zegt ook veel over jouw eigen woonstijl.

Stapje voor stapje kom je er wel. Bij mij is het ontdekken wat ik écht mooi vind redelijk snel gegaan. Dit had ik helemaal niet verwacht! Op het moment dat we de sleutel in handen hadden en wisten dat we zouden gaan samenwonen schoot dit door mijn hoofd: ”Alle meubels uitzoeken gaat een drama zou worden.”, haha. Mijn vriend zei laatst ook al tegen mij dat ik echt heel goed weet wat ik wel en niet mooi vind en dat ik ook een heel goed beeld heb van hoe het er uit moet komen te zien. Gelukkig zijn liggen we allebei op één lijn als het om interieur gaat, dus dat scheelt al een hoop! Hopelijk heb je iets aan deze tips. Ze zijn gebaseerd op mijn ervaring (behalve een moodboard maken dan), maar natuurlijk is het bij iedereen verschillend wat wel en niet helpt. Probeer gewoon lekker uit zou ik zeggen! :)

Weet jij wat je eigen woonstijl is?

15 Comments

 1. Shirley

  Goede tips. Ik had een paar jaar voor ik ging verhuizen ooit al wat gepind op pinterest. Toen ik ging verhuizen, deed ik dat weer en zag ik een aantal dingen terugkomen. Toch is het bij mij ook een soort momentopname. Al vlak nadat ik verhuisd was, zou ik sommige keuzes alweer anders kunnen maken. Ik wilde per se een bepaalde salontafel en heb daar mijn andere keuzes op aangepast. Succes met het inrichten van jullie nieuwe huis!

 2. Darina

  Pinterest is voor mij een grote inspiratiebron. Vaak print ik de plaatjes uit en maak ik er een moodboard van.
  Darina onlangs geplaatst…Fashion Notes | Mijn aankopen uit Spanje

 3. Romy

  Je geeft zeker goede tips! Zo fijn om te horen dat je al echt jouw woonstijl hebt ontdekt en daardoor nu precies weet wat je wel en niet mooi vindt qua interieur. Zelf vind ik het ook heerlijk om door de vele voorbeeldkamers bij bijvoorbeeld IKEA te lopen of om interieurinspiratie op te doen via blogs. Gelukkig heb ik al heel lang een goed beeld van hoe ik mijn eigen huisje zou willen hebben: een aantal kleurrijke meubels en accenten (bijvoorbeeld een okergele fauteuil) en verder lichte muren en een paar neutrale houten meubels. Ik kan echt niet wachten om ooit mijn eigen huisje in te richten!
  Romy onlangs geplaatst…5 (niet cliché) levenslessen die ik leerde van Disneyfilms

 4. Sylvia - alovelyadventure

  Punters is voor mij DE bron. Voor ons toekomstige huis heb ik al heel veel borden aangemaakt. Elke dag zie ik zoveel leuke ideeën. Ben ook erg benieuwd naar jullie stijl?
  Sylvia – alovelyadventure onlangs geplaatst…Wishlist – verjaardag Zoë (3-jaar)

 5. Sylvia - alovelyadventure

  Punters is natuurlijk pinterest.. Damn you autocorrect

 6. Jorinde

  Fijne tips! Ik vind Pinterest en Instagram heel fijn om inspiratie op te doen. Gelukkig kom ik door mijn werk dagelijks heel wat leuke webshops tegen, waar ik ook echt urenlang in rond kan kijken, haha! Na een half jaar kan ik zeggen dat ik nog steeds aan het stylen ben en is mijn huisje nog niet ‘af-af’, maar die ‘rust’ vind ik ook wel fijn werken. Ben benieuwd naar jullie stijl!

 7. Nina Simplynspecial

  Ik denk niet dat ik écht goed weet wat mijn stijl. Ik vind zoveel leuk, haha. Maar gelukkig, of misschien wel helaas, hoef ik daar op dit moment nog niet over na te denken. Ik kijk er nu al wel naar uit om als we gaan verhuizen en we alles opnieuw kunnen inrichten.

 8. Rianne

  Goede tips! Ik probeer zelf stukje bij beetje mijn kamer steeds meer mijn eigen stijl te geven, en niet de stijl die ik als 13-jarige had. Voor mij helpen Pinterest & Instagram inderdaad heel goed, kan ik goed zien naar welk resultaat ik toe wil werken :)

 9. EmilyLotus

  Handige tips. :)
  Ik denk dat ik wel weet wat ik leuk vind. Ik vind het alleen moeilijk om goed te combineren, en ik ben ook snel geneigd om geld aan andere dingen te besteden.

 10. Mevrouw Marloes

  Ik kijk ook heel vaak naar VT Wonen, dat vind ik zo’n leuk programma. Daar kun je ook veel inspiratie opdoen.
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Kookzondag: Tortilla’s uit de oven

 11. Michelle

  Pinterest is op dit moment mijn grootste inspiratiebron. Daar heb ik nu vrijwel al mijn ideeën vandaan. Zo ontzettend leuk om inspiratie op te doen! Overmorgen gaan we verhuizen en dan kan ik eindelijk losgaan op de inrichting.
  Michelle onlangs geplaatst…Een kijkje achter de schermen; mijn werk als apothekersassistent

 12. Rebecca

  Hele goede tips, maar alsnog werkt het allemaal bij mij niet. Telkens denk ik dat ik mijn stijl heb ontdekt maar dan is het met twee maanden weer veranderd. Mijn huis is op dit moment een mengelmoes van stijlen en daar irriteer ik me best aan. Helaas is er het budget niet voor alles wat ik zou willen veranderen haha. OOIT gaat het goed komen en voor nu geniet ik van wat ik heb :)

 13. Saskia

  Wat een leuk artikel met vele handige tips! Ik heb ook best wel een woonstijl nu ontwikkeld de afgelopen jaren. Rustig, rustiek, hout…

 14. Nienke

  Goede tips! Het is rot als je alles uiteindelijk heb staan en je er na een paar weken al op uitgekeken ben. Ik heb verschillende woonstijltjes die ik op dit moment leuk vind. :)

 15. E-kortingscode

  Leuk geschreven. Ik merk dat ik snel uitgekeken raak op mijn eigen interieur en dan weer wat anders wil. De stijl bepaal ik dan met mijn accessoires en haal ook meestal mijn inspiratie van Instagram.
  Toch merk ik dat dit bakken vol met geld kost om elke 3 maanden je hele accessoires te vervangen. Gebruik tegenwoordig ook kortingscodes, wat ook zeker een aanrader is!

  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑