AroundSan

My Way of Exploring

Het leed dat de huizenmarkt van 2018 heet

Het leed dat de huizenmarkt van 2018 heet
En dan zit je ineens midden in het ‘huis kopen wereldje’. Bizar om dit zo uit te spreken, maar het is toch echt waar. We zitten middenin de bezichtigen, biedingen, hypotheken, financiële shizzle… Het is allemaal niet zo makkelijk in 2018 met die torenhoge huizenprijzen, aka ‘het leed dat de huizenmarkt van 2018 heet’, en alles wat daar bij komt kijken. Ik praat jullie even bij!

Bizarre huizenmarkt

Feit is dat de huizenmarkt bizar is momenteel. Iedereen sprint op elke woning af, Funda is je beste vriend, 40 bezichtigingen (+ een stop er op zetten) bij alleen al één huis is inmiddels al niet gek meer (SERIEUS, dit is écht waar) en er wordt zelfs dik overboden. Gekkenwerk! Maar toch hoop je dat huis er tussen te vinden wat haalbaar is en wat een beetje waardevast is. Moeilijk hoor… Je weet nooit waar je goed aan doet. Hoe het er nu naar uit ziet blijft het nog stijgen en kan je het voorlopig wel vergeten als je wacht tot het moment dat het weer gaan zakken. Tja, wij starters zijn allemaal gewoon flink de lul en zitten compleet vast. Gemeentes die lekker duren huizen bouwen zodat de vorige generatie kan doorstromen (HALLO gemeente Katwijk), alleen zijn die huizen veel te duur en kunnen starters net zo goed de financiering amper rond krijgen om een flatje van een paar vierkante meters te kopen. Hoe lang gaat dit nog door? Al die hoge mannetjes en vrouwtjes praten er over in dit land, maar tot nu toe blijft het telkens maar met praten en komt er niks uit. Top.

De zoektocht naar een huis is dus gewoon ellendig en daar weten wij alles van af. Ook al zijn wij nog niet zo heel lang serieus op zoek, we hebben al genoeg meegekregen om te zien hoe overspannen de huizenmarkt nu is. Het is gewoon niet leuk meer. Voor een flatje betaal je hier in de omgeving inmiddels al zo 245.000 en dan gaan ze nog overbieden ook. Belachelijk joh! Daar ga je toch niet aan meedoen? Ook kán je het als je je financiering rond krijgt, dan werk je jezelf echt in de nesten. Je huis zal (als de huizenprijzen hopelijk dalen) veel minder waard worden en dan zit je straks je hele leven in een flatje omdat je het voor veel te weinig moet verkopen. Dit is in ieder geval iets wat wij echt niet willen, dus daar waken wij voor. Ieder zijn ding natuurlijk, maar als je voor ogen hebt om na een starters flatje naar de grond te willen, dan moet je nu geen gekke keuzes maken.

Onze huizenjacht

Wij weten sinds kort dat we in februari uit ons huurhuis moeten. Daarvoor waren we al om ons heen aan het kijken, want wat ga je hierna doen? Kopen? Huren? In ons geval het liefst kopen natuurlijk! Maar is dat allemaal mogelijk? Gelukkig hebben wij geluk met een groot financieel ‘netwerk’ achter ons met mensen (waaronder mijn zus die haar eigen bedrijf heeft hierin) die er voor geleerd hebben. Zonder hun wisten we echt niet waar we moesten beginnen. Dankbaar dat wij deze mensen om ons heen hebben! Want jeetje, wat komt er veel op je af nu zeg, PFOE. Ik kan nog wel 10000 keer zeggen hoe dankbaar wij hiervoor zijn! Je hebt vertrouwde mensen om je heen die voor je bezig zijn en ze doen dit uiteraard ook fantastisch, dus dat is gewoon ontzettend geruststellend. Dat brengt nog enigszins rust in ons hoofd nu, wat dat stuk van een huis kopen betreft… Je weet gewoon dat het financiële gedeelte in goede handen is en dat is zó fijn! Zij zouden ons ook nooit gekke dingen laten doen, dus wat dat betreft voelt het safe en is hun advies het beste wat we kunnen volgen.

We hebben nu twee bezichtigingen achter de rug en we gaan een bod doen op een huis waar wij ons verrassend goed bij voelen. Je snapt dat ik niet meer slaap van ellende, want ik kan gewoon niet omgaan met deze spanning, haha. Vreselijk gewoon! Afgelopen nacht heb ik zelfs maar 2 uurtjes geslapen omdat ik zó zenuwachtig ben. Niet te doen! We zullen binnen een week weten of wij degenen zijn die het straks ons huis zouden kunnen noemen, maar tot die tijd… Slaapgebrek, spanning, stress, twijfels, onzekerheid, geldbedragen die door je hoofd heen schieten, je hersenen die overuren draaien… Ontspannen lijkt wel onmogelijk nu. :’)

En voor nu? Ik ga nu lekker proberen te slapen en rust in mijn hoofd te krijgen. We zitten momenteel gewoon in een intens spannende tijd ineens. Wij hadden ook niet verwacht dat het allemaal zo snel zou lopen. Al is natuurlijk nog helemaal niks zeker (dat is killing) en weten we helemaal niet hoe alles gaat verlopen, maar ik wil jullie in ieder geval vragen om mee te duimen voor ons! Hopelijk snel een positieve update. :)

Heb jij last van de huizenmarkt van nu? En hoe kijk jij hier tegenaan?

11 Comments

 1. Wat ontzettend spannend!! Ik duim dat het huis van jullie wordt!
  Darina onlangs geplaatst…Over het boek dat ik aan het schrijven ben: waar speelt het zich af?

 2. I feel you! Het is vreselijk… wij hebben onze huizenjacht maar even gestaakt, nadat ik flink teleurgesteld was doordat mijn droomhuis te duur werd door overbiedingen.

 3. Ik zal voor jullie duimen. De huizenmarkt is echt kut op dit moment. Ik snap dat je geen flat van 245.000 euro wil. Omdat je je huis binnen 30 jaar aflost, is de kans al groter dan vroeger dat je de restschuld van je hypotheek na de verkoop terug hebt verdiend, omdat je al een deel hebt afgelost. Je bent dan wel geld kwijt, maar omdat het al afgelost is, ‘voel’ je er minder van. Dat is hoe ik het zie, maar ik zou me er zelf ook niet goed bij voelen om iets te kopen wat nu zo hoog geprijsd is. Ik hoop dat jullie een fijn huis zullen vinden!

 4. Ik begrijp je echt helemaal en zit in precies dezelfde situatie nu. In deze regio is bijna geen gewoon appartement (als in: gewoon twee slaapkamers) te krijgen onder de 245-250.000. Zo bizar eigenlijk! En net als jij, heb ik nu net mijn eerste bod uitgebracht op een huis. Ik verwacht niet dat ik zal worden uitgekozen, maar het idee van een bod hebben uitgebracht alleen al vind ik best wel spannend. Straks zou het toch maar gewoon van jou worden! Aaahhh!
  Zelf heb ik overigens vorige week een aankoopmakelaar ingeschakeld en dat is voor mij echt de beste keuze geweest. Ik voelde me zo “verloren” in deze huizenmarkt en had steeds het idee dat makelaars me een beetje om de tuin probeerden te leiden door gebreken weg te moffelen, te bluffen over biedingen en dat soort dingen. Mijn aankoopmakelaar prikt daar gewoon doorheen en geeft me bijvoorbeeld ook eerlijk advies als hij vindt dat ik niet over een bepaalde prijs heen zou moeten bieden. Ben echt heel blij dat ik hem heb “aangenomen”!
  Anyway, wat ik wilde zeggen: ik ga heel hard voor jullie duimen dat het bod wordt geaccepteerd. Hoe gaaf zou dat zijn! :D
  Romy onlangs geplaatst…Tijd besparen? Mijn tip: schrap deze 10 dingen!

 5. Ik vind de huizenmarkt echt vreselijk! Ik ben op zoek naar een huurappartementje als starter maar het is echt te gek voor woorden!

 6. Oooh, wat spannend! Ik duim!! Een paar jaar geleden ging ik koophuizen kijken met m’n ex, maar toen was het nog laaaang niet zo gek als nu. Moet zeggen dat ik ergens wel blij ben dat er nu geen druk op ons staat om te kopen. Zou ook als kip zonder kop rondrennen denk ik! Succes!!
  Johanne onlangs geplaatst…50 onderwerpen om over te bloggen (voor jouw lifestyleblog)

 7. Ik begrijp je helemaal! Toen wij op ons huis boden vond ik dat ook echt zoooo spannend! En toen we de akte gingen tekenen had ik echt het gevoel dat ik ging trouwen ofzo. Haha. Zo zenuwachtig.
  Ons huis viel qua prijs goed mee vind ik. Er is wel nog wat werk in maar een volledig afgewerkt huis was voor ons ook niet haalbaar. Ik ben alleszins heel blij met ons huis ^^ Ik gun het jullie heel erg!
  Irene onlangs geplaatst…Geruststellende gedachten.

 8. De huizenmarkt is inderdaad verschrikkelijk. Ook hier in Engeland is het eigenlijk niet te doen. Mijn vriend en ik hebben nog geluk dat wij in het noorden van Engeland wonen, waar de prijzen een stuk lager zijn. Maar door Brexit (en de markt in het algemeen) zullen de prijzen waarschijnlijk flink dalen in de komende jaren. Geen ideale tijd om een huis te kopen dus (maar het geld op de spaarrekening heeft ook geen zin, haha). Met dit in ons achterhoofd hebben wij een heel goedkoop klusappartement gekocht. Financieel was het denk ik wel een goede zet, maar we klussen nu al zes weken in de avonden en weekenden en er is nog lang geen einde in zicht. Veel succes met je huizenjacht! Ik hoop dat je snel je ideale huis krijgt 😊.
  Lizzy onlangs geplaatst…How to practice the sweet art of doing nothing – 4 simple steps

 9. Wat balen zeg, dat je zo in de stress zit. Kan ik me overigens heel goed voorstellen; februari is al bijna. Voordat je een hypotheek rond hebt ben je zeker twee maand verder, de gemiddelde tijd voor een hypotheek is op dit moment zelfs 3 maand las ik. Bij mij duurde het maar liefst 6 maand; echt killing om elke keer weer nieuwe papieren aan te leveren. Ik ben blij dat we inmiddels het huis op naam hebben en in januari gaan beginnen met klussen! Ik hoop dat je jouw droomhuis ook weet te bemachtigen, good luck! En niet te veel stressen :)

 10. Spannende tijden. Vorig jaar zat ik in dezelfde fase en nu woon ik er al een half jaar. Wij hebben vier huizen gaan bezichtigen en bij de laatste was het prijs. We hebben een bod gedaan en toen ging alles redelijk snel. Veel succes nog!

 11. Annelies Penning

  december 8, 2018 at 10:37 am

  Momenteel wonen wij in een huurwoning en willen graag naar een centraler gelegen plaats verhuizen. Met onze huidige situatie komen wij enkel in aanmerking voor huurwoningen. Maar ook deze markt is lastig op dit moment. Ik begrijp vooral niet waarom voor particuliere huurwoningen zulke hoge eisen worden gesteld.
  Samen hebben wij een doel gesteld: voor 1 september 2019 zijn wij verhuisd. Hopelijk gaat dat ook lukken…

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

CommentLuv badge

© 2019 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑