My Way of Exploring

Een thuisstudie: alle ins en outs

NTI thuisstudie
Misschien is het je al opgevallen? Ik studeer thuis, en ga dus niet naar school. Ik heb gekozen om te studeren bij het NTI. Een opleiding volgen kan tegenwoordig op verschillende manieren en daar ben ik héél blij mee! Maar wanneer ben je nou geschikt voor een thuisstudie? En wat zijn de voor- en nadelen? Ik zet alles op een rijtje!

Omdat ik wegens mijn gezondheid het niet kan opbrengen om naar school te gaan, kom ik uit bij een thuisstudie. Lekker studeren op mijn eigen manier en op momenten waarop ik me goed voel. Ik koos om dit bij het NTI te gaan doen. Ik doe hier de studie HBO Toegepaste Psychologie. Hiervoor deed ik de opleiding PW Jeugdzorg, en die heb ik vorig jaar succesvol afgerond. Een paar maanden geleden ben ik trouwens door het NTI geïnterviewd. Als je het leuk vindt kan je het interview hier teruglezen!

Wat moet je in je hebben? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Ik heb de voor- en nadelen ingedeeld op de manier hoe ík ze zie. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij een door mij genoemd voordeel, meer als een nadeel ziet.

Wat moet je in je hebben?
Discipline is het belangrijkste. Zonder discipline kom je er niet. Je moet je van te voren dus goed afvragen of je je studie boven je hobby’s en andere zaken kan zetten. De verleiding is natuurlijk groot aangezien je gewoon thuis bent en je 101 andere dingen in je bereik hebt die je kan gaan doen. Je moet jezelf doelen stellen en je daar ook aan houden.
Plannen is iets wat je moet kunnen. Als je een thuisstudie doet moet je je dagen in kunnen plannen zodat je ook daadwerkelijk gaat studeren.
Je moet onderzoekend ingesteld zijn. Niet alles is voorgekauwd en je zal dus zélf aan de slag moeten gaan. Natuurlijk kan je één van je mentoren bereiken als je vragen hebt, maar zelf moet je ook wel onderzoekend zijn en er wat voor doen.
Doorzettingsvermogen hebben is een eis. Zonder doorzettingsvermogen kan je je diploma halen wel vergeten! Er is niemand die je dwingt om te studeren. Je hebt het in eigen handen.
Zelfstandig zijn is wel zo handig! Als je bijvoorbeeld afhankelijk bent van leraren om dingen te begrijpen, dan zou ik niet aan een thuisstudie beginnen.
Je moet gemotiveerd zijn. Natuurlijk moet je dit ook als je een opleiding kiest die je op een school volgt, maar als je een thuisstudie doet zijn er geen mensen die jou motiveren als het even tegenzit. Dit moet je dan toch echt zelf doen!

Voordelen
Je kan zelf inplannen wanneer je studeert. Zo ben ik zelf een avond- en nachtmens. In de ochtend leren kan ik totaal niet. Mijn leermomenten plan ik dus bijna altijd in aan het eind van de middag, in de avond en soms studeer ik zelfs ’s nachts. (Alleen als ik niet kan slapen hé :-) )
Je bent geen reistijd kwijt waardoor je meer tijd hebt om te studeren.
Je studeert in je eigen tempo en je  kan daardoor dus véél sneller klaar zijn met de opleiding dan op het reguliere onderwijs. Zo heb ik mijn MBO4 diploma gehaald in één jaar in plaats van vier.
Geen irritaties in studiegroepen. Ik hoor vaak in mijn omgeving dat mensen zich irriteren aan sommigen medestudenten omdat ze niks uitvoeren. Hier heb je geen last van bij een thuisstudie!
Je kan een tentamen inplannen wanneer het uitkomt. Super handig! Ik kan een dag van te voren zelfs een plekje reserveren voor de volgende dag, als er nog plek is. Ook het tijdstip en de locatie kan je zelf uitkiezen uit een lijst. Ik maak mijn tentamens gewoon in Leiden, in het hoofdgebouw. Lekker dichtbij!
Er staat geen tijdsdruk op je.
Je hebt geen openbaar vervoer frustraties. Als de treinen of bussen niet rijden heb je daar lekker geen last van!
Geen leraren. Ik heb altijd al gezegd dat ik geen leraar nodig heb om iets te begrijpen. Ik vond het altijd maar zonde van mijn tijd want hey, alles wat je moet leren staat in je boek toch? Voor mij is dit dus een voordeel! Gewoon lekker op mijn eigen manier de stof doornemen en leren.
Het is goedkoper dan het reguliere onderwijs. Ja, echt waar! Ik geloofde het eerst niet, maar het is toch echt zo.
Je krijgt bij sommige opleidingen studiefinanciering en een studenten ov omdat het een voltijd studie is. Dit zijn de studies ‘Rechten’ en ‘Toegepaste Psychologie’. Ik heb geluk!
Je werkt zelfstandig en je bent van niemand afhankelijk.
Als je ziek bent geweest loop je niet gelijk ver achter. Je hoeft niks in te halen want er is geen vast schema. Minder stress dus!
Je ontwikkelt je op je eigen manier, je hebt namelijk geen voorbeeld. Je ziet niet hoe medestudenten het doen en je hebt geen leraar die je dingen nét even wat makkelijker uitlegt dan dat het in je boek staat. Ik vind dit een heel groot voordeel! Ik ontwikkel me nu vanuit mezelf, ik pak dingen aan op de manier waarvan ík denk dat het goed is en daar ben ik blij mee!

Nadelen
Je hebt veel minder contact met medestudenten. Er zijn per leerjaar wel een aantal praktijkdagen waarbij je een hele dag les krijgt samen met andere studenten van je opleiding, maar dit valt natuurlijk niet te vergelijken met het contact op een school. Ik heb hier zelf niet heel veel last van omdat ik daar niet heel veel behoefte aan heb en omdat ik er al járen aan gewend ben. Maar ik kan me voorstellen dat anderen dit vervelend kunnen vinden. Tegenwoordig is er ook een Facebookgroep van mijn opleiding opgericht, dus dat is leuk!

Zoals je ziet zijn er in mijn beleving eigenlijk alleen maar voordelen aan het volgen van een thuisstudie. Ik ben heel blij dat ik op deze manier de kans krijg om te studeren! Het is natuurlijk een gedwongen keuze omdat het niet anders kan met mijn lichaam, maar ik zou eigenlijk niet anders meer willen. Ik kan me het niet eens meer voorstellen om weer naar school te moeten. Ik ben iemand die graag doorstoomt en er snel doorheen gaat, en op deze manier kan ik dit doen. Dit past gewoon bij mij!

Ik ben erg benieuwd of er meer mensen zijn die een thuisstudie doen, of die het overwegen om dit te gaan doen. Laat dan vooral een berichtje achter, vind ik leuk!

Een thuisstudie of gewoon naar school gaan: waar ligt jouw voorkeur, en waarom?

18 Comments

 1. Martje

  Ik wil misschien ook een thuisstudie gaan doen! Hoe is de begeleiding bij NTI, dus met mentoren als je vragen hebt bijvoorbeeld?

  • Sandra

   Wat leuk! De begeleiding vind ik top. Je krijgt een aantal mentoren toegewezen die je kan mailen en bellen, is maar net wat je zelf prettiger vindt. Ook krijg je snel antwoord als je mailt. Is wel zo fijn! Als je een opleiding start wordt je ook altijd gebeld door een mentor om kennis te maken. Ze pakken het dus wel persoonlijk aan! Als je meer vragen hebt, vraag maar raak. :-)

 2. Het Sushimeisje

  Ik zou het contact ook erg missen. En dan niet per se de sociale contacten maar vooral de mogelijkheid tot discussiëren, netwerken en samenwerkingsvaardigheden opdoen. Online werkt dit toch een beetje anders.

  • Sandra

   Ik begrijp je gedachten! Het is natuurlijk maar net hoeveel waarde je daar aan hecht. Online werkt dit inderdaad wel anders dan in het echt, heb je gelijk in!

 3. merel

  Wauw, vind het wel knap van je hoor. Heeft een thuisstudie diploma trouwens van de zelfde waarde als een gewone studie? Ik vroeg me dat altijd al af, haha.

  • Sandra

   Ja, het diploma is net zo veel waard!

 4. alexa

  ik doe ook een zelfstudie en discipline is zeker een must ik ben nu vooral nog aan het inkomen omdat ik er nog zo erg aan moet wennen maar je hebt wel gelijk maar ik krijg geen ov en ook geen stufi hoor denk dat het maar bij heel weinig studies is vind het vooral chil dat je kan werken op je eigen tempo en tentamens kan maken wanneer je wilt.

  • Sandra

   Leuk dat je ook op deze manier studeert! Het is een uitdaging hè? Als je eenmaal in die flow zit zal je zien dat het steeds beter gaat. Succes nog!

 5. Brittany Elizabeth

  Ik wil ook misschien een thuisstudie doen. Zo te zien zijn er ontzettend veel voordelen! Vandaag deel ik trouwens ook voor- en nadelen over mijn studie! Ik doe namelijk een dansopleiding. Ik ben je blog tegen gekomen bij de Spam your blog artikel van Dagmar. Leuke blog heb je :)

  liefs, Brittany

  • Sandra

   Ahh dankjewel! :-) Leuk dat je misschien ook een thuisstudie gaat doen. De voordelen zijn er zéker ja. Succes met kiezen wat je gaat doen! Ik zal een kijkje gaan nemen op je blog. Ben benieuwd naar je artikel!

 6. Joyce

  Wauw meid! Heel veel respect.
  Ik heb ook thuisonderwijs maar dan via de ivio om mijn mavo af te maken.Ik kan ook niet naar school door mijn gezondheid.
  Maar nu ik het zo lees heb jij je havo diploma niet toch? Je bent gewoon naar de onderwijsinspectie gedaan voor ontheffing en toen mocht je naar de NTI right?
  Ik denk dat ik dat dan ook maar is ga proberen als ik het goed begrijp!
  Veel respect!
  Liefs,
  Joyce

  • Sandra

   Wat lief, dankjewel! Ik vind het naar om te horen dat jij ook niet naar school kan wegens je gezondheid. Is het goed dat ik een mailtje stuur naar het email adres die op je blog staat? Het is een beetje ingewikkeld en lang om hier neer te zetten hoe het gegaan met ontheffing. Je hoort van me!

   • Joyce

    Ik heb je een mail gestuurd! Super bedankt :)

    • Sandra

     O, dat kan natuurlijk ook dat jij mij een mail stuurt. Maar ik heb problemen met mijn mail merk ik ne. Ik kan niet inloggen of een of andere manier… Zou je het mailtje naar aroundsan@gmail.com kunnen sturen?

     • Joyce

      Doe ik dankje!

 7. Charlotte

  Wat fijn om te horen dat het thuis studeren je zo bevalt! Ik kan door mijn ziektes ook niet naar school, maar thuisstudie is hier in België niet zo gemakkelijk als in Nederland. Het is veel duurder, weinig begeleiding en vaak is het diploma Nederlands, wat niet altijd gelijkwaardig gezien wordt aan een Belgisch diploma. Jammer!

  Ik heb dus de keuze gemaakt om mijn bachelor in de toegepaste psychologie te spreiden. Dit jaar volg ik de helft van de studiepunten, volgend jaar de andere helft. Ik zal er dus dubbel zo lang over doen, tenzij ik op een bepaald moment meer vakken kan opnemen. Maar voorlopig is de helft echt wel een maximum.

  Ik probeer af en toe naar de lessen te gaan, om toch wat contact met leeftijdsgenoten en docenten te bekomen. Het eerste semester heb ik bijna alle lessen van mijn 3 vakken kunnen bijwonen! Dit semester ben ik amper tot in de colleges geraakt… Ik probeer wel bij te blijven, maar het is niet altijd even gemakkelijk om bijgebeend te raken. Zeker niet als je nu, zoals ik, al meer dan vier weken amper uit de zetel kan van de rugpijn.

  Maar ik probeer het positief te zien. Ik heb een beetje het beste van beide werelden, denk ik. De discipline, druk en structuur komt van school, ik heb (soms) nog genoeg rust naast mijn schoolwerk en ik kan af en toe naar de colleges voor extra uitleg en sociale contacten. De nadelen.. Tja, die neem ik er maar gewoon bij.
  Charlotte onlangs geplaatst…Flashback Friday #1

 8. Beau

  Ik zou zelf niet zo snel een hele studie thuis doen, maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen echt heel goed werkt! :)
  Beau onlangs geplaatst…The Beau Diaries 12: Barcelona, verbrand en spannende dingen

 9. Simone

  (een beetje laat) Ik wil ook een thuisstudie doen volgend jaar, alleen je krijgt dan toch geen studiefinanciering meer? Dat is het enige wat me echt tegen houd, want weet niet hoe ik het anders moet betalen. Doe nu nog speciaal onderwijs maar ik ga maar 2 uur per dag naar school en zou niet weten hoe ik volgend jaar hele dagen ga kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑