AroundSan

My Way of Exploring

10 Tips om geld te besparen op kleding

la maquinista barcelona shoppen
Wie wil nou niet voor zo min mogelijk geld zo veel mogelijk doen en kopen? Omdat ik zelf goed moet oppassen met geld uitgeven, heb ik door de jaren heen geleerd hoe ik kan besparen, heb ik afspraken met mezelf gemaakt en manieren gevonden die mij daarbij helpen. Ik heb mijn 10 tips op een rijtje gezet om geld te besparen op kleding! En nope, dit zijn niet van die standaard tips! Geloof mij, met een beetje creativiteit en afspraken maken met jezelf kom je een eind hoor. :)

∴ Afwegen
Stel, je komt iets leuks tegen in de winkel en je hebt de neiging om het gelijk te kopen. Ho, even wachten! Wat ik altijd doe is mezelf de vraag stellen of ik dat kledingstuk zó leuk vind dat ik het bijvoorbeeld aan zou doen als ik uitga, naar een feestje ga of als ik bijvoorbeeld op de foto moet. Op deze manier kom ik er achter of ik het kledingstuk écht leuk vind of dat ik twijfel of het het toch niet zo denderend vind. Dit doe ik nu ongeveer een klein jaartje en ik merk echt dat ik hierdoor veel minder koop, al deed ik dat toch al niet maar minder is in mijn opzicht altijd beter haha. Koop dus alleen dingen die je súper leuk vind en je tijdens iets speciaals ook aan zou willen doen omdat je het zo’n tof kledingstuk vind!

∴ Kijk hoe lang je de kleding in de tas laat zitten met de kaartjes er aan (+ bewaar de bon altijd!)
Wat ik vaak doe is dat als ik iets koop en ik twijfel er eigenlijk nog over, dat ik de kleding in de tas van de winkel laat zitten en de kaartjes er aan laat. Als ik het binnen één week niet aan heb getrokken, dan is het voor mij al een teken dat ik het blijkbaar niet leuk genoeg vind en er niet enthousiast genoeg over ben. Hop, terug naar de winkel ermee!

∴ Vermijd rondstruinen op internet
Als ik niks nodig heb, dan ga ik ook niet op internet rondkijken en zoeken naar nieuwe kleding. Eerst vond ik het heel leuk om overal te kijken en daar tijd in te steken, maar ik merkte dat ik mezelf alleen maar lekker zat te maken en op deze manier hebberig werd. Mijn oplossing? Ik kijk gewoon niet meer en ik ga pas weer op internet kijken naar kleding als ik iets nieuws wil of iets nodig heb.

∴ Zoek kortingscodes & vergelijk
Voordat ik iets koop kijk ik altijd eerst rond waar ik het goedkoopst het kledingstuk kan kopen. Ik zal nooit zomaar ergens iets bestellen voordat ik heel internet af heb gespeurd naar de goedkoopste website. Daarnaast kijk ik ook altijd of er nog kortingscodes zijn en waar je wel en niet verzendkosten hoeft te betalen. Let trouwens ook altijd op hoe veel het kost om het terug te sturen, mocht de kleding niet naar je zin zijn.

∴ Noteer vaste kortingsdagen in je agenda
Je hebt bijvoorbeeld ‘Black Friday’ en ‘Cyber Monday’. Twee dagen waarop er standaard korting wordt gegeven op veel websites. Ik noteer dit soort dagen van bijvoorbeeld Pull&Bear altijd in mijn agenda en voordat ik iets koop denk ik ook altijd na of er binnenkort nog zo’n dag komt waarop je korting krijgt. Ook al is het maar 15%, het is toch iets!

∴ Wacht tot de uitverkoop & Denk vooruit
Sowieso koop ik het meeste in de uitverkoop. Als de nieuwe collectie in de winkels hangt en ik zie leuke dingen, dan pas ik het, weet ik dus of het leuk staat of niet en dan onthoud welke maat ik moet hebben voor als het in de uitverkoop komt of als er een kortingscode vrij komt. Ik koop nou eenmaal niet snel iets voor het volle pond, omdat ik vind ik dat ik makkelijk een paar maanden of weken kan wachten. Niet dat ik dit altijd doe hoor, want soms mag je jezelf ook wel een keer verwennen natuurlijk! Ook kun je in de uitverkoop dingen scoren die niet helemaal bij het seizoen passen van dat moment. Denk dus vooruit en koop bijvoorbeeld aan het einde van de winter in de uitverkoop een nieuwe winterjas.

∴ Spreek een limietprijs per kledingstuk met jezelf af
Een limiet per kledingstuk afspreken vind ik zelf een goede ‘koop-rem’. De max voor een broek is bij mij bijvoorbeeld 20 euro en ik zou nog kunnen uitwijken naar 25 euro als het kwalitatief goed is en ik hem super tof vind, zoals bijvoorbeeld de broeken van Hollister in de uitverkoop. (Al geef ik eigenlijk bijna nooit meer dan 20 euro uit aan een broek, want de 18 euro broeken van Pull&Bear zijn per-fect!) Zo heb ik ook de max van 15 euro voor een shirtje ingesteld. Dit is allemaal prima te doen, aangezien ik toch zo vaak in de uitverkoop koop en ook niet winkel bij dure winkels. Bedenk dus hoe veel geld je over hebt voor iets. Voor een jas en schoenen geef ik veel meer uit, omdat je dat elke dag draagt en het kwalitatief gewoon top moet zijn, in mijn ogen. Bij iedereen zal dit anders zijn, dus kijk vooral wat je zélf een goede maximale prijs vind. En natuurlijk kun je wel eens iets kopen wat duurder is, dat moet wel eens kunnen toch? :)

Liever iets minder, duurder & kwaliteit, dan veel, goedkoop & bagger kwaliteit
Van minder kleding van goede kwaliteit en iets duurder ben ik wel een voorstander. Eigenlijk heb ik dit altijd al meegekregen van mijn ouders van de tijd dat ik nog kleedgeld kreeg. Dit streef ik nu nog steeds na. Liever minder kleding maar wel wat lang meegaat en iets duurder is, dan heel veel kleding hebben omdat het goedkoop is maar wat wel na twee keer wassen uit elkaar ligt van ellende. Hoe langer ik over de uitspraak ”Er zijn maar zeven dagen in een week.” nadenk, des te meer ik mij besef dat veel kleding hebben eigenlijk niet nodig is. Je hebt veel meer aan goede kleding en iets minder hebben, vind ik!

∴ Controleer het materiaal
Mijn moeder werkte vroeger als coupeuse en heeft dus veel verstand van verschillende stoffen. Van jongs af aan heb ik van haar meegekregen welke stoffen wel en niet kans hebben om snel te gaan pluizen, waar je snel in gaat zweten en stinken, etc. Heel handig! Als ik iets wil kopen, dan kijk ik dus ook eerst of de stof oké is. Aan een shirtje waar na twee keer dragen al de pluizen aan hangen heb ik niks, dus van te voren goed kijken waar het kledingstuk van gemaakt is zorgt dat je niet snel een miskoop doet (waardoor je dus nóg meer geld uitgeeft omdat je wéér iets nieuws moet kopen…). Oh, wist je trouwens dure merken kwalitatief vaak ook niet super zijn qua materiaal? Waarom 60 euro betalen voor een vest, terwijl je ook zo’n vest van hetzelfde materiaal van 20 euro kan kopen? Check dus echt de labeltjes!

∴ Vraag kleding of een cadeaubon voor je verjaardag, diploma, Sinterklaas, kerst, of…
Ik vind het zelf leuk om bijvoorbeeld nieuwe schoenen of een kledingstuk voor mijn verjaardag te vragen die ik zelf niet zo snel zou kopen omdat ik het te duur vind of omdat ik er geen geld voor over heb. Ideaal dus om zoiets te vragen voor bijvoorbeeld je verjaardag! Zo ben ik zelf over iets meer van twee weken jarig en ben inmiddels druk opzoek naar nieuwe sneakers (MOEILIJK! Tips zijn welkom!). Dit is iets wat ik zelf niet zo snel koop omdat het een grote uitgave is, maar het is wel heel leuk om te krijgen natuurlijk. Ook kun je een cadeaubon van een winkel vragen als iemand vraagt wat je wilt hebben. Dat is altijd goed, want zo kun je zelf dingen uitzoeken wanneer je daar zin in hebt. :)

Ik vind het helemaal niet stom om hier allemaal op te moeten letten, maar juist uitdagend. Het gevolg van mijn manieren van besparen is dat ik heel bewust ben van geld en dat ik nooit impulsieve aankopen zou doen. En ja, soms draai ik een euro té vaak om en vind ik het lastig om geld uit te geven, maar dit heb ik liever dan een gat in mijn hand hebben en tassen vol kleding te kopen. Ik hou ontzettend van toffe kleding en vind het fijn om zo nu en dan nieuwe dingen te hebben want in leuke kleding voel ik mij goed, maar wat ik zeker weet is dat ik daar geen bakken geld aan wil uitgeven. Heel veel kleding zal mij uiteindelijk niet gelukkiger maken!

Zo zie je maar, met een beetje creativiteit kom je echt wel aan je spullen hoor! Hopelijk heb je iets aan mijn tips, en als jij nog bespaar tips hebt dan ben ik daar heel benieuwd naar! :)

Geef jij gemakkelijk geld uit aan kleding, of bespaar jij hier ook op? Zo ja, wat doe jij om te besparen?

65 Comments

 1. Hele goede tips! Ik ben ook strenger geworden voor mezelf. Ik koop veel in de uitverkoop vooral veel basis kleding en een jas. Ik denk ook eerst goed na voordat ik iers aanschaf en ga liever voor minder en betere kwaliteit.
  Darina onlangs geplaatst…♥️Valentine’s Day in Paris♥️

 2. Met het kopen van kleding ben ik echt een krent geworden. Voorheen kocht ik zo ontzettend veel dat ik mezelf streng heb toegesproken. Eens in de zoveel tijd mest ik mijn kast uit en dan gooi ik alles op de grond. Verder krijg ik eigenlijk veel 2e hands kleding van mensen in de omgeving en dat vind ik ontzettend leuk.

  • Wat onwijs leuk en lief dat je ook wel eens kleding krijgt van andere mensen! In kringloopwinkels zijn soms ook toffe dingen te vinden. Tweedehands is zo gek nog niet. :)

 3. Goed idee om het kaartje eraan te laten zitten. Inderdaad, na een week is het echt wel duidelijk of je het wel of niet leuk vindt. Sinds een tijdje koop ik ook liever minder, maar van goede kwaliteit, dan veel van bagger kwaliteit (haha, bagger). Helemaal mee eens! Al was dat vroeger echt wel anders, toen wilde ik alleen maar dingen van vijf of tien euro. Fijn artikel :)! Dit soort tips kan ik altijd wel gebruiken.

  • Ah ja, het is natuurlijk verleidelijk om goedkope dingen te komen, maar uiteindelijk is goedkoop duurkoop. Goed dat je nu ook liever minder koopt, maar wel betere kwaliteit! :)

 4. Handige tips! Ik heb echt al lang geen kleding meer gekocht. Komt misschien ook omdat ik vaak thuis werk en het dan niet zo heel belangrijk vind wat ik aan heb. Dan heb je een stuk minder leuke kleding nodig haha.

  • Ik geef je groot gelijk! Eigenlijk herken ik mezelf ook wel in wat jij zegt. Als je veel thuis bent dan heb je ook niet veel leuke kleding nodig inderdaad.

 5. Handige tips! Ik denk altijd kritisch na over hoe vaak en wanneer ik iets dan ga dragen, en ook alvast over hoe ik het kan combineren. En of ik niet ooit iets soortgelijks heb gehad wat ik niet aantrok. En ik laat inderdaad ook de kaartjes eraan tot het moment dat ik het aantrek, gelukkig is dat meestal wel snel haha. Ook probeer ik de laatste tijd meer te investeren in dingen, vooral die ik veel gebruik, zoals nu in de winter een jas, sjaal, handschoenen… Alleen een mooie muts zoek ik nog :-)

 6. Ik voelde me al aangesproken bij de titel, haha. Super goed idee die met de kaartjes. Ik ga het allemaal eens uitproberen en wieweet!

 7. Fijne tips Sandra! Ik gaf vroeger echt makkelijk geld uit. Nu shop ik eigenlijk nog maar weinig. Het geeft me ook bijna geen voldoening meer, want ik heb al zoveel. Dan vind ik het veel te zonde om geld daaraan uit te geven!
  Al heb ik een paar weken terug een winterjas gekocht en dat was wel een goede koop. Al een paar jaar had ik geen winterjas gekocht en deze doe ik nu bijna elke dag aan haha!
  Verder koop ik liever juist wat duurdere kleding wel. Aan broeken geef ik maximaal 100 euro uit, maar die draag ik dan ook jaaaaren.

 8. Fijne tips! Vooral rondstruinen op het internet.. Dat doe ik behoorlijk vaak. Hoewel ik ook net zo vaak niks koop. Inmiddels heb ik met mijzelf min of meer afgesproken dat ik eerst nakijk in mijn kledingkast of ik niet iets heb wat er op lijkt. Daarnaast moet ik éérst iets moet weg doen voordat ik een nieuw kledingstuk mag kopen. Zo heb ik een tijd terug een flinke schoonmaak gehouden in mijn kledingkast. Een hoop dingen waren kapot, versleten, te klein of droeg ik niet meer. Alles wat nog in goede staat was heb ik naar de kringloop/het goede doel gedaan en zo kon ik nieuwe kleren kopen met een goed gevoel haha.

 9. Goeie tips! Ik ben nu ook aan het sparen en heb afgelopen anderhalve maand niks gekocht. Heel moeilijk vond ik het hahah, want ik struin echt wel vaak alle winkels af online, maar uiteindelijk kan ik mezelf toch wel tegenhouden gelukkig. Ik ga nu ook liever voor minder kleren maar van betere kwaliteit.
  José onlangs geplaatst…Blogger shoot: Jiami

 10. Goeie tips! Ik koop ook vaak in de sale, en als ik online bestel zoek ik vaak op kortingscodes. Toch leuk als je een paar euro kunt besparen!

 11. Super goede tips! Ik wacht ook echt altijd bijna tot de uitverkoop, dan kan je altijd heel goed leuke dingetjes vinden voor heel goedkoop. <3

  Liefs! Evelien

 12. Heel handig voor velen denk ik! Ook voor de studentes onder ons haha. Ik heb gelukkig (!) geen moeite met geld besparen op kleding. Helaas geef ik het wel snel aan andere dingen uit waar het ook niet zo goed voor is… ;)

  • Whoeps, maar een aantal van deze tips kun je ook toepassen op andere gebieden natuurlijk. Wel fijn dat jij ook geen moeite hebt om te besparen op kleding. :)

 13. Hele goede tips! Ik ben helemaal niet kieskeurig met kleding, dus ik koop 70% sowieso in de uitverkoop ^^ En daarnaast koop ik inderdaad wel alleen maar kleding waar ik een dansje in wil doen :)

 14. Kwaliteit vind ik echt de ultieme tip! Ik koop liever één duur item waar ik super blij van wordt dan 10 shirtjes bij de H&M bijvoorbeeld. Leuk artikel Sandra! (:

 15. Oeh die eerste vind ik gelijk een goede, zou je ermee op de foto willen? Een hele goede vraag haha. Ik had eerst een hele kast vol kleding die ik niet droeg, nu gaat het gelukkig steeds beter. En ja liever wat meer kwaliteit dan allemaal bagger items!

  • Als je jezelf die vraag stelt, dan kom je er echt achter of je de kleding leuk genoeg vind. Ideaal! Gelukkig gaat het nu beter met afwegen of je iets wel of niet koopt. :)

 16. Met kleding ben ik niet echt op merk bewust. Wel koop ik liever wat duurdere schoenen om dat uiteindelijk je goedkoop uit bent. Vermijd rondstruinen op internet en ook in de winkel dat helpt zeker echt voor mij om te sparen. Niet zien is ook geen behoefte dus. ;-)

 17. Fijne tips, Sandra! Het is zeker handig dat jouw moeder (en daardoor jij inmiddels ook) veel verstand heeft van diverse stoffen. Zelf moet ik trouwens niet op het internet rondstruinen. Dat gaat geheid mis, haha. Ik moet zeggen dat ik mij de laatste tijd echt goed in kan houden. *Schouderklopje* Toevallig kwam er deze week een catalogus van de H&M in de brievenbus, welke ik linea recta in de papierbak heb gesmeten. Even geen nieuwe kleding voor mij. ;-)
  Renske onlangs geplaatst…1000 vragen aan jezelf #6

 18. Ik heb net je blog ontdekt en wat schrijf je heerlijk als je jezelf! Zeer inspirerende verhalen! En je way of exploring life -> ik houd ervan!

 19. Handige tips, vooral van dat budget bedenken per kleding stuk. Ik bedenk één budget voor alle kleding en ik mag er niet over gaan. Zo koop ik nooit te veel.

 20. Handige tips! Wat ik voornamelijk doe is kleren niet passen maar inderdaad het ticketje eraan laten en terug brengen wanneer de kledij me niet bevalt. Ik ga naar school in de stad dus retourneren is sowieso geen probleem voor mij :)

  • Handig is dat inderdaad, als je zo vaak in de stad komt. Het kaartje er aan laten zitten doe ik sowieso altijd totdat ik het aantrek. Tot die tijd kan je er dan nog even rustig over nadenken. Prima. :)

 21. Goede tips.

  Met wat organisatietalent, vooruitdenken en creativiteit kom je al een heel eind!

 22. Wat een goede tips! Ik koop de laatste tijd al veel minder kleding dan vroeger ik koop liever een duur mooi item dan 10 goedkope shirtjes die toch snel kapot zijn.

 23. Fijne tips! Bij het kopen van broeken ga ik altijd voor de wat duurdere modellen, maar die blijven echt jarenlang goed, zo lang je jezelf erin kunt stoppen. ;)

 24. Hele fijne en handige tips!

  -x- Sabrina

 25. Leuke en goede tips! Ik koop zelf ook écht veel te veel kleding, het is echt een groot probleem haha. Zelf laat ik dingen die ik koop vaak ook nog in de tas liggen en daaruit blijkt inderdaad soms wel dat je die dingen dan niet leuk genoeg vindt en die kun je dan maar het beste terugbrengen! :)

 26. ik koop het liever niet dan dat ik het terug moet brengen, ook rot voor de winkels weer (omzet weg) maar de rest van de tips zijn enorm handig :3 vroeger kocht ik té veel kleding, nu valt het wel mee

  • Hm, begrijp jouw standpunt hier in wel. Alsnog vind ik het zelf wel handig als ik er thuis lekker nog over na kan denken, dus ik blijf het wel gewoon doen haha.
   Gelukkig dat het nu meevalt qua hoeveel je koopt. :)

 27. Hahahah ik koop altijd als ik ergens tegenaan loop. Ik ga nooit bewust shoppen want dan kom ik met veel te veel thuis dat toch achterin de kast belandt. Inclusief kaartjes.

  Heel soms duik ik online de winkels in. Als ik echt op zoek ben naar een specifiek iets. Als ik dat in de stad zoek, dan kom ik met veel meer thuis ;-)
  Sytse onlangs geplaatst…Review – Gebreide poef van Ikwilzitzakken.nl

 28. Handige tips! Zou ik ook wat meer moeten doen!

 29. Ik ben het helemaal met je eens, Sandra! Ik ben voor mezelf ook iets strenger geworden en heb heel veel kleding weggedaan. Ik wil ook meer basics en meer kwaliteit. Ik heb de laatste tijd heel veel mooie basics gewoon in de sale gekocht en dan is het zelfs nog leuker om te dragen! ;)

 30. Goede tips vooral dat internet struinen ook daar ben k veelte goed in!

  • Whoeps, dat zou je dan eigenlijk niet moeten doen als je minder geld uit wilt geven haha. Hopelijk lukt het jou steeds beter om het minder te doen!

 31. Hahaha
  En dan heb je zo’n zus!!!!
  Die geen gat in haar hand heeft, maar totaal geen handen meer. Kleding verslaafd

 32. Die cadeaubon vragen voor je verjaardag is een goede tip! :-)

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

CommentLuv badge

© 2022 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑