My Way of Exploring

10 Dingen die ik zoek in mijn toekomstige werk

Processed with VSCO

Weet je wat ik zo lastig vind? Om te bedenken wat ik precies voor werk wil gaan doen als ik klaar ben met mijn studie. Natuurlijk wil ik sowieso iets gaan doen wat gerelateerd is aan mijn studie, psychologie, maar wát precies vind ik lastig. Om meer inzicht te krijgen in wat ik eigenlijk zoek in een baan, heb ik bepaalde elementen die ik aantrekkelijk vind onder elkaar gezet. Het lijkt mij wel leuk om jullie meer te vertellen wat voor dingen ik zoek in mijn toekomstige werk, maar misschien is het ook wel inspirerend om te lezen?

Afwisseling

Ik kan er niet tegen om elke keer weer hetzelfde te moeten doen. Dat is iets waar ik zeker wel achter ben gekomen. Ik zou bijvoorbeeld echt niet juf kunnen zijn en al helemaal niet een paar jaar achter elkaar van dezelfde groep. Begrijp je een beetje wat ik bedoel met ‘steeds hetzelfde doen’? Natuurlijk doe je als juf zijnde niet steeds hetzelfde, maar voor mijn gevoel is het ritme en alle vakken geven elke keer wél routinewerk. Ik hoop dat ik het met dit voorbeeld een beetje het kunnen uitleggen wat ik bedoel. Ik houd van afwisseling en vandaar ook dat ik, zoals je hierboven hebt gelezen, graag aan projecten zou willen werken. Dat is nooit hetzelfde!

Projecten
Aan een project werken lijkt mij erg tof. Waarom? Ik vind het super motiverend en uitdagend om aan een project te beginnen en vervolgens naar het einde toe te werken en een doel te bereiken en dus een ‘product’ af te leveren. Het idee dat je ergens aan begint en het ook afrond vind ik tof! Het klinkt misschien een beetje gek, maar daarmee bedoel ik bijvoorbeeld ook, ik noem maar wat, een cliënt coachen. Met een cliënt ga je een traject in en daarmee werk je ook naar een doel toe. De sessies rond je natuurlijk uiteindelijk ook af!

Leiding geven
Een leidinggevende functie heb ik altijd al aantrekkelijk gevonden. Het overzicht houden, mensen aansturen en prikkelen, de touwtjes in handen nemen, het aanspreekpunt zijn, motiveren, etc. Wat ik super tof vind is dat ik pas in mijn studieboek een heel gedeelte heb gehad over de verschillende vormen van leiderschap, zoals bijvoorbeeld participatief leidinggeven (wat mij aanspreekt!). De minder leuke kant aan leiding geven lijkt mij dat je misschien wordt gezien als degene meer macht heeft dan de andere werknemers en daardoor als persoon daar ook (negatief) op aangekeken wordt. Mij lijkt het dus juist een uitdaging om leiding te geven zonder macht, wat volgens mijn studieboek absoluut mogelijk is. Mocht ik ooit zo’n functie mogen vervullen, dan lijkt mij bijvoorbeeld een cursus leidinggeven wel een must!

Sociaal
Ik wil zeker weten een baan waar ik sociaal gezien lekker actief ben en dus onder de mensen ben. Ik ben er van overtuigd dat ik in mijn vakgebied andere mensen nodig heb om steeds meer kennis en inzicht te krijgen, maar ook vind ik contact gewoon erg leuk. Psychologie is immers gekoppeld aan mensen hè, dus dat ik sociaal werk leuk vind zal je niet verbazen, gok ik.

Doorgroeimogelijkheden
Als er iets is wat ik heel belangrijk vind, dan is dat mezelf blijven uitdagen door nieuwe dingen te leren. Ik wil nooit uitgeleerd zijn (dat ben je sowieso nooit) en vind het gewoon enorm leuk om mezelf steeds meer te verdiepen in bepaalde onderwerpen, maar ook te leren over onderwerpen waar ik nog niet zo veel van af weet. Cursussen, opleidingen, trainingen, kom maar op! Laatst zag ik bijvoorbeeld een cursus neuropsychologie (interessante artikelen hier!) voorbij komen. Er zijn nog zo veel meer interessante dingen waar ik mezelf nóg meer in zou willen verdiepen! Maar dat komt allemaal na deze opleiding wel. Ook vind ik het belangrijk dat ik door kan groeien in een bedrijf en dat er dus meerdere mogelijkheden qua functies zijn. Zoals ik al zei, afwisseling vind ik belangrijk haha.

Onderzoek doen
Ik weet dat dit misschien niet gaat lukken (ik doe HBO natuurlijk…), maar zeg nooit nooit. Ik zou het namelijk fantastisch vinden om onderzoek te kunnen doen, of in ieder geval deel te kunnen uitmaken van een onderzoek. Ik merk dat ik experimenten erg interessant vind en als ik ergens iets over een onderzoek  (hier staan zo veel leuke artikelen!!) zie staan dan zit ik daar gelijk met mijn neus bovenop. En dan heb ik natuurlijk het met name over psychologie gerelateerde onderwerpen. Mensen zijn zó interessant! Waarom ze bepaalde dingen doen, hoe dingen in de hersenen werken, etc. Ook vind ik testen maken, de uitslagen analyseren en hier conclusies uit trekken super interessant. Ondanks dat statistiek niet het makkelijkste vak is, vind ik dit wel onwijs leuk. :D

Schrijven
Ik zou Sandra niet zijn als ik dit niet zou opnoemen! Ik hou van schrijven, maar dat zal jullie niet verbazen. Of het een rapportage schrijven is, een verslag of een artikel, ik vind het prima. In mijn opleiding heb ik tot nu toe gezien dat ik daar erg goed op scoor (ik sta nog steeds versteld van die 9,5 voor mijn eerste psychologisch rapport, haha), dus misschien moet ik gewoon gaan geloven dat ik hier wel aanleg voor heb. :’) Ook zou ik het super tof vinden om bijvoorbeeld voor een tijdschrift of website dingen te schrijven die te maken hebben met psychologie. Zo kan ik mijn twee passies toch wel goed combineren!

Onafhankelijkheid/zelfstandigheid
Aan de ene kant vind in onafhankelijkheid/zelfstandigheid heel fijn, maar aan de andere kant heb ik ook collega’s nodig. Ik zou toch wel moeten overleggen en dat soort dingen. Maar om bij álles wat je doet tijdens je werk afhankelijk te zijn van collega’s zou mij gaan irriteren. Een beetje onafhankelijkheid en zelfstandigheid zou ik wel waarderen! Maar natuurlijk niet alleen maar hè, want je hebt collega’s ook nodig bij bepaalde dingen. :) Ik merk trouwens wel dat ik in mijn opleiding (mijn verhaal over onder andere wat ik nu doe) nu de zelfstandigheid heel erg fijn vind. Het feit dat ik van niets of niemand afhankelijk ben is voor mij echt hetgeen waardoor ik wél kan studeren!

Uitdaging 
Werk moet uitdagend zijn en soms moeilijk zodat ik elke keer geprikkeld en aangespoord wordt om nieuwe ideeën te creëren. Ik wil bijvoorbeeld moeilijke vraagstukken kunnen oplossen, of in ieder geval deel kunnen uitmaken bij het bedenken van een oplossing. Ik wil geen makkelijk werk waarbij ik amper hoef na te denken, dat lijkt mij eerder saai dan ‘chill’. De kick om iets uitdagends aan te gaan en vervolgens het doel te bereiken vind ik heel belangrijk! Vooral ook omdat dit, in mijn geval, iets is wat het werk leuk houdt.

Regels, voorschriften en protocollen waar ik het mee eens ben
Het verbaast mij dat ik toch wel regelmatig iets tegenkom over een behandelmethode waar ik het totaal niet mee eens ben. Ik vind het als hulpverlener heel belangrijk om achter regels, voorschriften en protocollen te staan die je nastreeft in je werk. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je je werk niet voor de volle 100% goed kan doen in dit vakgebied, als je zelf niet in een bepaalde methode gelooft of het absoluut niet eens bent met bepaalde regels. Ik besef mij heel goed dat je nooit met alle regels eens kan zijn, maar ik vind dat er wel een verschil zit tussen het ergens totaal niet mee eens zijn of je er niet echt in kunnen vinden maar het niet helemaal afkeurt. Do you know what i mean?

Ik vind dit echt heel helpend om te maken. Nu ik dit zo zie ben ik echt blij dat ik deze ‘steekwoorden’ bij elkaar heb geveegd en er een toelichting bij heb geschreven. Het is voor mij zelf nu een stuk duidelijker wát ik eigenlijk precies belangrijk vind als het werk gerelateerd is. Op deze manier kom ik er vanzelf wel achter naar wat voor soort baan ik opzoek moet gaan als ik mijn diploma heb. Ik kan jullie in ieder geval adviseren om ook eens zo iets als dit te maken, mocht je net als ik het ook lastig vinden om te bedenken wat je belangrijk vindt als het om werk gaat.

Wat vind jij belangrijk in jouw (toekomstige) werk?

30 Comments

 1. Sammie

  Dat is een mooi duidelijk overzicht! Afwisseling en sociaal vind ik ook erg belangrijk al vind ik het ook heel prettig om zelfstandig te werken.

  • Sandra

   Leuk dat jij deze drie dingen herkent qua wat jij prettig vindt op werk! :)

 2. Inge

  Wat ik vooral belangrijk vind, is dat ik gelukkig ben. Soms komen je hoofd en hart niet overeen en ook al voldoet alles aan je lijstje; als het in je hart niet goed voelt, dan houd je het niet lang vol. Ik probeer dit dus steeds meer na te streven. :-)
  Inge onlangs geplaatst…Reading Challenge 2016

  • Sandra

   Daar heb je helemaal gelijk in. Uiteindelijk is je geviel doorslaggevend. :)

 3. Romy

  Wat goed om hier nu al over na te denken! Je noemt goede punten en in veel kan ik me voor mijn werk ook wel vinden. Ik ben nu zelf hard aan het solliciteren en merk dat ik het ook wel erg belangrijk vind dat ik achter het bedrijf sta. Zo heb ik als vegetariër een functie als communicatiemedewerker bij een grote slagerij maar voorbij laten gaan. Ook schrijven is voor mij heel belangrijk. Als ik in een functie niet zelf stukjes mag schrijven, al is het maar een nieuwsbrief of iets op social media, dan zou ik snel verveeld raken.
  Romy onlangs geplaatst…Dierproefvrije make-up musthaves die ik heb (her)ontdekt

  • Sandra

   Goed dat je het dan toch niet hebt gedaan! Als je niet achter het bedrijf staat dan is het lastig om er voor te werken. Begrijp ik helemaal!

 4. evelien

  Wauw wat doe je een gave studie! Super tof. <3
  SPH, doe ik op dit moment en droom nog om ooit psychologie te studeren.
  Lijkt mij zo tof!

  Liefs,
  Evelien

  • Sandra

   Dromen zijn er om ze achterna te gaan. You go!!

 5. Shirley

  Wat goed dat je dit op een rij hebt. Ik denk dat dat heel nuttig is wanneer je op zoek gaat naar een baan. Ik werk inmiddels al een paar jaar en ik vind het vooral belangrijk dat ik mijn werk leuk vind en dat ik erachter sta. Om mijn werk leuk te vinden, moet het onder andere afwisselend en uitdagend zijn, maar zo’n lijst als jij kan ik niet maken denk ik, haha!

  • Sandra

   Goedzo dat je al een paar jaar zo blij bent met je werk! :)

 6. Darina

  Een heel mooi overzicht en handig om dit van tevoren voor jezelf duidelijk te hebben. Ik vind afwisseling heel belangrijk, zo ook het sociale maar het allerbelangrijkste is dat ik content ben met wat ik 34 uur per week doe.
  Darina onlangs geplaatst…Parisian Daydream #1

  • Sandra

   True! Je voelt waarschijnlijk snel genoeg of je op je plek zit. :)

 7. Ilse van Kreanimo

  Je weet goed wat je wil!
  Een job die je graag doet is zo belangrijk!

  Veel succes!
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…In 2016 best gelezen + Spam jouw beste artikel!

  • Sandra

   Zeker! Vooral omdat het zo’n groot deel van je leven is. Thanks!

 8. Anne - Ditisanne.nl

  Mooi overzicht! Het zou gaaf zijn als je iets kunt vinden waar dit allemaal in terugkomt!
  Afwisseling vind ik ook heel belangrijk, daarom werk ik momenteel als interim secretaresse. Elke paar maanden een nieuwe job en ik vind het fantastisch! :-)
  Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Dit was 2016 en een vooruitblik naar 2017!

  • Sandra

   Ben benieuwd! Al zijn het er maar een paar haha. Wat klinkt dat werk van jou uitdagend zeg, heel tof!!

 9. Neelke

  Wauw, wat goed dat je hier over nadenkt. Ik had echt geen idee toen ik studeerde wat ik zocht in een baan. Inmiddels weet ik het wel wat beter wat ik wil. Voor mij is het sociale aspect ook erg belangrijk. Je werk kan nog zo leuk zijn, maar als je collega’s/baas dat niet is, is er uiteindelijk niks aan.

  • Sandra

   Precies! En het sociale gedeelte van je werk bepaalt denk ook voor een groot deel je motivatie en plezier.

 10. Denise

  Vooral afwisseling vind ik een hele goede. Anders ga je snel verveeld raken. Toen ik begon met mijn eigen bedrijf (grafisch) maakte ik in het begin alleen maar websites. Daar word je zo zat van na een tijdje en langzaam kreeg ik gelukkig ook ander grafisch werk erbij. Maar wat goed dat je daar nu al over nadenkt!
  Denise onlangs geplaatst…Bah, spelfouten! Deze blog bezoek ik niet meer!

  • Sandra

   Fijn dat je uiteindelijk meer afwisseling kreeg! Wel tof hoor, zo’n eigen bedrijf. Succes er mee! :)

 11. Sarah

  Absoluut een heel inspirerend artikel. Ik heb het altijd heel moeilijk gevonden (en vind dat nog steeds) om te weten te komen wat ik écht wil doen. Die puntjes hier vind ik dus best handig om mijzelf mee te kunnen vergelijken. Ik zou bijvoorbeeld kiezen voor routine ipv voor afwisseling. Dat steeds-hetzelfde-doen, dat is iets waar ik rustig van word… ofzo. Haha. Ik denk dat ik ook maar eens zo’n lijstje met van die steekwoorden ga maken, altijd handig :)

  • Sandra

   Wat leuk dat je jezelf vergelijkt met deze steekwoordej van mij! Je zou inderdaad echt eens zelf zoiets moeten maken. Weet zeker dat je er iets mee opschiet. :)

 12. Nesrin

  Ik vind projecten heel leuk!

  Ik vind vrijheid en vertrouwen heel erg belangrijk. Verder natuurlijk ook zeker afwisseling. Ik zou niet elke dag hetzelfde kunnen doen.

  • Sandra

   Routinewerk lijkt jou dus ook helemaal niks? Haha, kan ik mij in vinden! Vertrouwen is inderdaad ook een goede. Die vind ik ook belangrijk!

 13. Charelle

  Wat goed dat je dit voor jezelf zo in kaart brengt Sandra! Het is zo moeilijk om te weten wat je wilt en als je het dan op een rijtje zet kun je veel gerichter zoeken en weet je veel beter wat bij je past! Good luck!

  • Sandra

   Het is inderdaad heel lastig, maar dit soort lijstjes maken helpt wel goed om er achter te komen hoe je zelf bent en wat je wilt. Thanks!

 14. Joyce rdt

  Wat fijn dat je zo goed weet wat je wilt. Zelf ben ik nog zoekende mbt werk, maar op 1 staat toch echt een fijne sfeer, dat vind ik zoo belangrijk. Liefs.x

  • Sandra

   Dat is inderdaad eem hele belangrijke! Een fijne sfeer zorgt er voor dat je je sowieso lekkerder voelt, waar je ook bent. :)

 15. Saskia

  Wat een mooi artikel met erg mooie dingen die je zoekt in je toekomstige werk. Ik hou echt van mijn werk, ik kan met 100% oprecht zeggen dat mijn werk mijn passie is. Niet altijd even makkelijk, soms lastig qua uren maar oh zo leuk. Het is afwisselend, ik word gewaardeerd, sta 100% achter de organisatie, kan mijn creativiteit erin kwijt en geniet van elke dag! Als dat geen droombaan is ;-)

  • Sandra

   Dat klinkt als een droombaan ja! Super fijn zeg! Ik hoop ook over een paar jaar net zo enthousiast te zijn over mijn baan als jij. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑