My Way of Exploring

Hoe kies je een keuken uit? Mijn 10 Tips!

Hoe kies je een keuken uit? Mijn 10 Tips!
Een keuken uitzoeken is een hele klus. Ten eerste moet je weten wat de opstelling moet worden, je moet de apparatuur uitzoeken en daarnaast moet je ook nog eens dat ene frontje en aanrechtblad zien te kiezen uit ál die soorten. Toen wij onze keuken gingen kopen heb ik ontdekt wat je juist wel en niet moet doen. Ik deel mijn tips!

• Ga inspiratie opdoen. Ik vond het fijn om eerst op internet te bekijken wat er allemaal bestaat. Ga bijvoorbeeld op Pinterest, Instagram en blogs kijken naar keukens. Doe lekker inspiratie op zodat je al enigszins weet wat je wel en niet mooi vind. Zo kan je ook veel gerichter kijken in een keukenzaak, want geloof mij: je ziet anders door de bomen het bos niet meer.

• Maak een schets van de opstelling. Eerst hebben wij op papier uitgetekend wat de mogelijk opstellingen konden zijn. Lastig hoor, maar uiteindelijk kom je er wel! Door het op papier te zien krijg je een duidelijker beeld. Daarna hebben wij met 3D programma’s op internet (gewoon even googlen!) de schetsen daarin nagemaakt. Nu zie je pas echt hoe het wordt en dat is super leuk. Zo ontdek je ook of de ideeën die je hebt realistisch en haalbaar zijn.

• Ga naar verschillende keukenzaken. Hoeveel ik er heb gezien? Té veel. Maar het zorgde er wel voor dat we uiteindelijk wisten wat we wilden, wat er allemaal voor mogelijkheden zijn en wat een goede prijs zou zijn. Het is heel persoonlijk hoe je je voelt in zo’n winkel en wat voor persoon er op je af komt. Het was een heel avontuur, maar uiteindelijk is het toch goed gekomen. We hebben wel hét perfecte frontje, aanrechtblad en handgrepen gevonden!

Hoe kies je een keuken uit? Mijn 10 Tips!

• Neem je lijstje en schets mee naar de keukenzaak. Mijn ervaring is dat het super handig is om al te weten wat je precies wilt. Wij gingen met een lijstje en schets op zak naar binnen. Tijdens de afspraak daar kun je dat voorleggen en is het voor de keukenadviseur gelijk al duidelijk wat je precies wilt. Ideaal. Oh! En vergeet vooral niet de afmetingen van je keuken op te schrijven. Wel zo handig, haha.

• Onderzoek/informeer naar de kwaliteit. Iedere keukenzaak zal weer met een andere fabriek samenwerken. Kijk na of zij de kwaliteit leveren die jij verwacht, lees reviews… Onze keuken komt uit Duitsland. Daar hadden we goede dingen over gelezen en gehoord van mensen om ons heen. In Nederland worden ook goede keukens gemaakt, zoals bij Tulp Keukens. Zij hebben een eigen fabriek in Nederland met echte vakmensen. Weet je wat ik zag? Dat je zelfs een kijkje achter de schermen kan nemen in de fabriek. Dat is leuk!

• Neem de tijd. Denk niet dat je in twee uurtjes een keuken hebt gekocht. Zo werkt het echt niet. Een afspraak is een lange zit, maar dat is natuurlijk wel voor een goed doel! Zorg dat je verder die dag niks gepland hebt en dat je relaxed je keuken uit kan zoeken. Ik heb ook wel eens bij een afspraak gezeten met de gedachten dat ik over een x aantal uur weer ergens anders moest zijn. Doe dat alsjeblieft niet, want dan zit je echt niet op je gemak.

Hoe kies je een keuken uit? Mijn 10 Tips!

• Ga naar een inspiratiehuis om keukenapparatuur te bekijken. Wij zijn naar Inspiratiehuis 20/20 in Hoofddorp geweest om apparatuur te bekijken van onder andere Siemens en Bosch. Hier kun je niks kopen, maar wel lekker rondneuzen en om advies vragen. Ideaal! Je kan een lijstje meekrijgen met alle apparatuur die je daar gezien hebt waarvan je denkt: ‘Jep, dat vind ik wel wat!’. Zij kunnen het zelfs naar de winkel waar jij je keuken wilt kopen sturen. Ik zou er zeker tijd in steken om je te verdiepen in de apparatuur, want er bestaat zó veel. Allerlei merken, allerlei functies, snufjes… Gewoon eens kijken, draaien aan de knoppen, ontdekken hoe het werkt… Aanrader dus!

• Bekijk wat voor materialen je wilt. Het ligt er natuurlijk aan wat je budget is. Op basis daarvan zou ik kijken welke materialen dan binnen je bereik liggen. Ik vind dat een keuken kwalitatief gewoon goed moet zijn en niet na twee jaar al kapot gaat. Qua keukenbladen heb je verschillende soorten materialen met ieder zijn voor- en nadelen. Van kunststof tot beton en composiet, er is genoeg keus wat dat betreft! Ik vind zelf dat een blad onderhoudsvriendelijk moet zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een composieten aanrechtblad. Dit is een van de hardste natuursteen soorten die er bestaan. Het voordeel daarvan? Beschadigingen als haarscheurtjes, nerven en kleurverdeling komen in mindere mate voor. Wat ook niet geheel onbelangrijk is: er zijn veel kleuren en soorten.

• Sta open voor andere ideeën. Als je een schets hebt voor jezelf, dan betekent het niet dat dat ook gelijk de beste opstelling is. Misschien kan je toch de vaatwasser beter ergens anders plaatsen of is de kookplaat op een andere plek veel praktischer. Sta open voor andere ideeën! Hoe vervelend is het om, als je keuken straks staat, er achter te komen dat je beter een andere opstelling had kunnen kiezen? Wij hebben er veel over nagedacht met mensen om ons heen. Gewoon lekker sparren en dan kom je vanzelf tot nieuwe inzichten. Natuurlijk kunnen ze je in een keukenzaak ook van alles vertellen wat het beste is. Sta dus open voor andere ideeën en laat je inspireren.

• Zorg dat je dat ‘wauw-gevoel’ krijgt. Dit klinkt misschien suf, maar mijn ervaring is echt dat je je gevoel achterna moet gaan. Voel je je ergens niet goed bij of twijfel je te veel? Niet doen. Wacht nog even met de knoop doorhakken of ga toch nog kijken naar andere opties. Bespreek in de winkel waar je aan twijfelt. Wij hebben ook gehad dat we toch nog twijfelden aan een keuken en zijn uiteindelijk voor iets anders gegaan. Dit was een goede keuze geweest, want toen hadden we ineens wél dat ‘wauw-gevoel’!

Sinds wij een huis hebben gekocht heb ik zo veel geleerd. Echt bizar hoeveel daar bij komt kijken. Dit is het stukje ‘keuken’, maar ik zou nog wel 100 andere blogs kunnen schrijven over nog meer keuken gerelateerde dingen en andere zaken. Dat ga ik ook zeker nog doen, want tips geven is nooit verkeerd toch? Hopelijk zijn mijn ervaringen en tips bruikbaar voor anderen. :)

Heb jij wel eens een keuken gekocht?

34

Bron foto’s: Tulp Keukens

3 Comments

 1. Darina

  Goede tips. Ik ben momenteel bezig met een keuken en heb laatst wel drie uur in een keukenzaak doorgebracht :), maar zo krijg je wel ideeën wat wel en niet kan. Het is sowieso heel leuk om mee bezig te zijn.
  Darina onlangs geplaatst…La Vie Parisienne | Weekend Outfit #2

 2. Kelly

  Handige tips! Wij hebben net een nieuwe keuken, maar dit is inderdaad erg handig :)

 3. Beton Aparte

  Wat een goede tips zeg! Ik vond het zelf zo moeilijk om een keuken uit te kiezen. Dit komt vooral omdat ik heel moeilijk keuzes kan maken en ik alles leuke vind hahah! Ik heb net als jij ook inspiratie opgedaan door online te kijken, maar ik zag door de bomen het bos niet meer! Hoe heb jij dat ervaren? Wel een goede tip trouwens van die inspiratiehuizen! Dat kende ik nog helemaal niet!

  X Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2023 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑