My Way of Exploring

Hoe hou je kamerplanten in leven? 10 Tips van deze plantenfreak!

Hoe hou je kamerplanten in leven? 10 Tips van deze plantenfreak!
Als je al eens een kijkje in ons huis hebt genomen, dan weet je dat deze plantenfreaks héél veel planten hebben. Ik krijg op Instagram heel vaak vragen over hoe wij ze zo goed in leven houden. Lijkt me een goed plan om daar eens wat tips over te delen op mijn blog, so check it out!

Zó houd jij jouw kamerplanten in leven!

Dat is natuurlijk wat je wilt als je kamerplanten in huis hebt: ze in leven houden. Het is echt niet altijd makkelijk, maar zeker ook niet altijd zo moeilijk als dat er gedacht wordt. De ene plant is de andere niet en zo hebben ze dus ook allemaal een andere gebruiksaanwijzing. We weten allemaal dat een cactus weinig water nodig heeft, maar als je dat advies bij iedere plant naleeft dan blijft er niet veel van over vrees ik, haha. :-) Ik ga mijn tips 10 met je delen!

1. Bekijk wat voor soort plant het is > informatie is the key

Begin bij het begin. Als je een plant koopt zit er vaak een kaartje in gestoken waar je belangrijke informatie op ziet staan. Is het een schaduw plant? Staat hij graag in direct zonlicht? Heeft het veel water nodig, of misschien juist heel weinig? Bestudeer het kaartje goed en zoek eventueel nog wat dingen op op internet over de plant. Er is zó veel te vinden! Doen wij ook altijd. :-)

2. Gebruik hydrokorrels

Hydro… Wát? Hydrokorrels, ja. Dit is wat mij betreft één van de belangrijkste dingen die je een plant kunt geven. Dit zorgt er voor dat de wortels niet te lang in natte aarde staan en je plant dus verzuipt. Er zijn planten, zoals de populaire strelitzia, waarbij hydrokorrels echt essentieel is. Je doet een laagje (paar cm) hydrokorrels onderin de pot/mand, daarna de potgrond en plant er op en klaar is kees. Wij doen het bij vrijwel elke plant.

3. Schaf een plantenspuit aan voor tropische planten

Er zijn tropische planten, zoals de strelitzia, heliconia en calathea, die het fijn vinden om vochtige bladeren te hebben. Wij spuiten het hele jaar door die planten bijna elke dag nat met een plantenspuit, en dat vinden ze maar al te fijn! Tropische planten houden van vochtige bladeren, daar gaan ze lekker op. Je ziet ook echt dat de bladeren veel mooier blijven en de plant ’tevreden’ is (haha). Dikke tip! Je kunt trouwens nog iets doen wat hiermee te maken heeft. Ik verwijs je naar punt 7!

4. Haal hem niet (direct) uit de kweekpot

Veel, veel, veeeeeeel mensen halen een plant direct uit de kweekpot voordat ze hem in een pot of mand zetten. Mijn advies: doe dat niet. Wist je dat bijvoorbeeld een musa (bananenplant) en strelitzia daar super gevoelig voor zijn? Die willen helemaal niet uit de kwekerspot gehaald worden! Wat wij doen is het volgende: een laagje hydrokorrels in de pot of mand, de plant in kwekerspot er op en de rest opvullen met potgrond. Alhoewel we dat laatste soms ook niet eens doen. Als na +/- een jaartje de plant groot wordt en de wortels meer ruimte nodig hebben, kan de plant in een grotere kweekpot!

5. Bekijk goed op welke plek je ze zet

Dat is natuurlijk hartstikke belangrijk. Bij de eerste tip schreef ik al dat je moet kijken waar de plant van houdt. Is het een schaduwplant, houd het van direct zonlicht of is het half/half? Je kunt een schaduwplant wel leuk in direct zonlicht zetten, maar dan zal hij het niet lang uithouden vrees ik. Wij hebben ook wel eens de fout gemaakt om een calathea op de vensterbank te zetten waar de zon lang op staat. Je snapt: dat vond ‘ie niet leuk en een paar weken later lag hij al in de prullenbak. :-( Kijk dus goed waar je een plant neer zet. Zo ook of een plant er een beetje tegen kan om op een vensterbank te staan waar een verwarming onder aan staat. Oef, dat is sowieso niet zo’n goed idee, maar de ene plant kan er beter tegen dan de andere…

6. Geef plantenvoeding

Dit vinden je planten ook leuk! Niet het hele jaar rond trouwens. Wij geven het zo ongeveer vanaf maart tot oktober. In de winter hebben planten het niet nodig, want ze zitten dan niet in hun groeiperiode. Wij hebben altijd deze biologische variant van Pokon, voor kamerplanten uiteraard.

7. Koop een luchtbevochtiger

Wij hebben sinds een aantal maanden een luchtbevochtiger in huis. Het is goed voor planten, maar ook voor jezelf. Win-win! De luchtvochtigheid gaat erg naar beneden zodra de kachel aan gaat. Dat vinden planten niet leuk… Investeren in een goede luchtbevochtiger is dus echt een tip! *Heb je huisdieren? Let op je dat je geen ultrasone luchtbevochtiger koopt. Super zielig, want ze kunnen helemaal gek worden van die hoge tonen (die jij zelf waarschijnlijk niet hoort), dus kijk daar mee uit!

8. Verplaats je planten niet te vaak

Planten kunnen best autistisch zijn als het gaat om de plek waar ze staan en daar niet weg willen. Althans, zo interpreteer ik het, haha. Nu moet ik zeggen dat wij er niet vaak last van hebben gehad, maar je hoort wel vaak dat een plant het niet altijd leuk vindt om een ander plekje te krijgen. Let dus goed op!

 9. Pas de hoeveelheid water aan

”Hoeveel water geef jij je planten?”, is een vraag die ik heel veel krijg. Dat is natuurlijk voor elke plant anders, maar ook per seizoen. In de zomer geven wij meer water aan de planten dan in de winter. Wij geven gemiddeld 1,5x in de week water. Als algemene regel houden wij aan dat dat de grond (bijna) droog weer moet zijn wanneer je een plant water geeft. Is de potgrond nog helemaal nat? Dat heb je de vorige keer te veel gegeven en geef je de volgende keer wat minder. Is de grond (ook op een paar cm diep) na één dag al helemaal droog? Dan mag de hoeveelheid water voor die plant wel iets omhoog. Wist je dat veel planten dood gaan door eerder te veel water dan te weinig? De wortels mogen namelijk niet nat staan! Maar hey, je hebt net geleerd dat daar hydrokorrels bij kunnen helpen. Het klinkt misschien wat suf, maar je moet je plant gewoon leren kennen wat waterbehoefte betreft. :-) Een hulpmiddel? Wij hebben een vochtmeter speciaal voor planten, echt top!

10. Check de planten regelmatig

Laat je ogen regelmatig even over alle planten heen gaan. Zien ze er nog goed uit? Hangen de bladeren? Krullen de bladeren om? Dat heeft vaak met water te maken. Zie je beestjes, pluisjes, webbetjes of andere dingen die er niet horen? Zo is spint bijvoorbeeld echt funest voor je planten. Mijn ervaring is dat je kunt spuiten met speciale spray wat je wilt, maar het 9 van de 10 keer echt klaar is. Als je niet regelmatig je planten checkt loop je dus ook het risico dat meerdere planten het krijgen, als er al eentje overmeesterd is door die stomme plaag. En zo zijn er nog meer andere plantenziektes die niet zo leuk zijn. Goed opletten dus!

Nu weet je, als het goed is, zo’n beetje alles wat je moet weten! Heb je nog vragen, stel ze gerust hier onder. Veel succes met jouw planten verzorgen! Let op: het is verslavend… Kijk maar bij ons @eentofhuis. :-)

Heb jij veel planten in huis? En pas jij al mijn tips al toe of wist je van een aantal nog niks af?

*Affiliate

1 Comment

  1. JdeJ

    Hallo, ik las jou stukje over chronische vermoeidheid en je medicatie die jou ontzettend goed hebben geholpen. Maar over welke medicijnen heb je het dan? Je zegt daar namelijk niks over 🤷‍♀️

    Mvg JdeJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

© 2024 AroundSan

Theme by Anders NorenUp ↑